Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 319911 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #465 : Czerwiec 26, 2010, 22:23:16 »

asagoth jak coś to pisz jeżeli będę mógł to z chęcią pomogę.

hatiras mam pytanie do ciebie. Orientujesz się może jaki to konkretnie gatunek Brienomyrusa ?

Bo kupiłem go jako Pollimyrus castelnaui.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #466 : Czerwiec 26, 2010, 22:29:02 »

Jestem zainteresowany babkowatymi całkowicie słodkowodnymi... to znaczy ciężko jest znaleść na necie jakieś info, a praktycznie wszystkie popularne babki są słonawe, jak narazie słonawe planuje na zimę a póki co chciałbym się spróbować ze słodkowodnymi...

Ps Nie wiesz który Stiphodon jest dostępny w Polsce pod nazwą Babka Krasnopręga??

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #467 : Czerwiec 26, 2010, 22:39:13 »

o widzisz stary, ludzie to doceniają dlatego rób dalej swoje, poszerzasz "horyzonty akwarystyczne" no i za to dzięki.

btw dobra już się nie oddzywam ale stwierdziłem, że chłopina odwala kawał solidnej roboty no i wypada to docenić.

pzdr

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #468 : Czerwiec 26, 2010, 23:03:25 »

Fakt babeczek u nasz jak na lekarstwo, a z rozróżnieniem gatunków to już jest w ogóle cyrk. Nazwy podawane przez hurtowników i sprzedawców nie wiele mi mówią , pierwszy raz zetknąłem się z taką nazwą , jak byś miał zdjęcie to może bym odgadł albo hatiras by może wiedział. Stiphodony często są mylone z innymi rodzajami jak.
Sicydium
Sicyopterus
Sicyopus
A nawet z Tridentiger bifasciatus .
Z ciekawych babek słodkowodnych miałem kiedyś Batanga lebretonis, spokojna babeczka dorasta do 12 cm najlepiej trzymać kilka sztuk.

Obecnie nazywa się Dormitator lebretonis i pochodzi z Afryki. No i Stiphodon elegans podobno bo nie wiedziałem na pewno czy to ten gatunek.
Zdjęcie pochodzi z www.amazon-exotic-import.de/

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #469 : Czerwiec 26, 2010, 23:12:44 »

Dzięki Drago, rozejrze się za nią... chodzi mi po głowie na przyszłość Knight Goby Stigmatogobius sadanundio... strasznie fajny potworek. No i śpioszki ostatnio widziałem marmurkową na allegro

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #470 : Czerwiec 27, 2010, 21:48:05 »

Słyszeliście gdzieś w Polsce o dostępności ''Hoplias sp. black Xingu''(czy jakkolwiek to może się zwać) ? Opieka taka samo jak w przypadku malabaricusa by była ?

Przy okazji zapytam, czy uważacie, ze akwarium 150/50 byłoby odpowiednie dla dorosłego juz ~50cm hopliasa ? (Nie chodzi o gatunek konkretny tylko o wielkość raczej)

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #471 : Czerwiec 28, 2010, 07:00:05 »

A dzisiaj pokarzę wam 2 perły w koronie. Od jednej ducze ma pozdrowienia.
A dziękuję Wink

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #472 : Czerwiec 28, 2010, 11:20:11 »

Słyszeliście gdzieś w Polsce o dostępności ''Hoplias sp. black Xingu''(czy jakkolwiek to może się zwać) ? Opieka taka samo jak w przypadku malabaricusa by była ?

Przy okazji zapytam, czy uważacie, ze akwarium 150/50 byłoby odpowiednie dla dorosłego juz ~50cm hopliasa ? (Nie chodzi o gatunek konkretny tylko o wielkość raczej)

Ja myślę, że ciut krótko i wąsko by było Smiley Nawet biorąc pod uwagę, że 50cm hoplias ruchliwy nie jest.
Wg mnie fajne by było np. 180x70x50 Smiley

U mnie wilk jest dziki Smiley
Wpuściłem 7 danio. Bleherka złamala (dosłownie) jednego w pół i zjadła od razu. A teraz sukcesywnie znika jeden danio/noc.
Ale nie wiem czy wilk to czy Chania, ale mam podejrzenie, że to jednak żmijogłów, ponieważ pływa cały czas z wypchanym brzuchem...

Martwię się o tego wilka. Wiem, że akwa nie jest duże, ale do września mam nadzieję, że wytrzyma.
Zastanawiam się czy u Drago skaczą...

Mój cały czas nawala - rzadko, bo rzadko ale jednak.
Za dwa dni akwarium z wilkiem będzie w innym miejscu, więc może się coś zmieni.

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #473 : Czerwiec 28, 2010, 21:07:45 »

asagoth miałem raz Stigmatogobius sadanundio 5 sztuk jednak wszystkie padły na kwarantannie bez objawów i nie wiem dlaczego, może miały zbyt wysokie zasolenie. Niektórzy sugerują trzymać je w wodzie słodkiej, następnym razem spróbuję tak zrobić z kilkoma sztukami a inne w mniej zasolonej wodzie będą. Z takich typowo słodkowodnych babeczek jeszcze są z rodzaju.
Rhinogobius
Schismatogobius
Chlamydogobius

Ostatnio można się też natknąć na Sicyopus jonklaasi  która buszuje u mnie między kamieniami niestety jedna. Sprzedawana jest jako babka i tyle z nazwy.

Zdjęcie pochodzi ze strony http://163.30.176.168/vbb/showthread.php?t=10011

4tog ja jestem zwolennikiem trzymania ryb niezależnie od gatunku w jak największych akwariach, więc według mnie to akwa będzie zbyt małe.

bloniu u mnie do tej pory nie zauważyłem żeby wilki skakały, chociaż u Artura to robiły. Może masz za jasne oświetlenie i dlatego tak się zachowuje. Moje nie mają wcale i są bardzo grzeczne, jako że skończył mi się żywiec dzisiaj dostały filety z flądry i nie pogardziły.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #474 : Czerwiec 28, 2010, 21:20:12 »

asagoth miałem raz Stigmatogobius sadanundio 5 sztuk jednak wszystkie padły na kwarantannie bez objawów i nie wiem dlaczego, może miały zbyt wysokie zasolenie. Niektórzy sugerują trzymać je w wodzie słodkiej, następnym razem spróbuję tak zrobić z kilkoma sztukami a inne w mniej zasolonej wodzie będą. Z takich typowo słodkowodnych babeczek jeszcze są z rodzaju.

Ja już nie wiem jak to z nimi jest... jedni twierdzą że są słodkowodne inni że słonawo jedni i drudzy mają argumenty w postaci żyjących u nich w zbiornikach egzemplarzy no i ciężko jest tak naprawde dojść o co chodzi, ja osobiście również wpuścił bym je do zasolonej bo ich występowanie na to wskazuje... Wink
Ja przymieżam się do nich na zimę do słonawego ale zaniepokoiłeś mnie tym co napisałeś...

BTW Drago, co powiesz na to http://allegro.pl/item1097228104_skrzydlica_slodkowodna_rarytas_hit.html CheesyCheesy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 21:45:05 wysłane przez asagoth » Zapisane

Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #475 : Czerwiec 28, 2010, 21:45:04 »

Wedle mojej wiedzy, to ryby te pochodzą z wód słonawych, ale całkiem nieźle adaptują się do wody słodkiej. Warunek jest jeden - twarda woda. To ona jest kluczem, żeby ryby się dobrze czuły. W słonej wodzie mają to zapewnione automatycznie, w słodkiej nie zawsze.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #476 : Czerwiec 28, 2010, 22:23:50 »

No właśnie problem w tym że jest 7 gatunków Stigmatogobius . Dwa z nich są typowo słodkowodne i dwa dość podobne do siebie czyli Stigmatogobius pleurostigma i Stigmatogobius sadanundio. Ale może inne gatunki też są dość podobne i są mylone bo ja np. pozostałych nie widziałem. Jednak te dwa które wymieniłem podobno właśnie zamieszkują ekoton i nie wiem co było przyczyną ich śnięcia, może były bardzo słabe lub zanim dotarły do mnie przebywały w słodkich wodach. Teraz to mogę tylko gdybać. W każdym bądź razie spróbuję jeszcze z nimi  jeżeli się na nie natknę.

Topielec u mnie pływały w twardości 25 °n i zasoleniu takim jak podaje innym rybom słonawowodnym czyli 4 łyżki stołowe na 10 l.

asagoth ja od dzieciństwa choruje na babkę czarną Gobius niger ,odkąd jako dzieciak pojechawszy na wczasy na mazury zobaczyłem ją złapaną na wędkę.
A te skrzydlice za taką cenę na pewno znajdą nabywców, jednak słabo się robi kiedy czyta się takie herezje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 22:27:00 wysłane przez Drago » Zapisane

Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #477 : Czerwiec 29, 2010, 07:20:40 »

Jak ta skrzydlica ze zdjęcia jest słodkowodna, to ja jestem konik morski Smiley Jest gatunek, który czasem nazywany jest słodkowodną skrzydlicą i faktycznie podobno daje radę wyżyć w słodkiej wodzie, ale jest to słonawowodna ryba i na pewno to nie ta ze zdjęcia... Wink

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #478 : Czerwiec 29, 2010, 14:53:44 »

bloniu u mnie do tej pory nie zauważyłem żeby wilki skakały, chociaż u Artura to robiły. Może masz za jasne oświetlenie i dlatego tak się zachowuje. Moje nie mają wcale i są bardzo grzeczne, jako że skończył mi się żywiec dzisiaj dostały filety z flądry i nie pogardziły.

Najgorsze jest, że to może być prawdą.
Ja mam zarośniętą powierzchnię pistią, ale światło jest dość ostre i tak.

Jest problem, ponieważ przeciw zgaszeniu światła oponuje moja córka, która jak widzi, że w akwarium ciemno to leci do mnie i awanturuje się, żeby włączyć "DA DA DA DA" - w sercu ojca wówczas pojawia się coś takiego, co nie pozwala nie zapalić światła w akwarium Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #479 : Czerwiec 30, 2010, 23:07:15 »

Topielec pewnie chodzi o Neovespicula depressifrons . Nie chce mi sie wierzyć że vespicula da radę w słodkiej wodzie bo istnieje coś takiego jak ciśnienie osmotyczne u ryb dlatego słonolubne nie mogą żyć w słodkiej i na odwrót. Dlatego z takimi informacjami to jak w ruchu drogowym obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Bo nie którzy nie potrafią się przyznać do tego że ryba im padła i będą wciskać że mureny żyją im w słodkowodnych zbiornikach, batrachy jedzą nawet płatki i tak dalej.

bloniu a jak w nocy sie zachowuje, też skacze?

Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: