gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« : Grudzień 22, 2008, 19:51:03 » |
|
Jak wyzej - jesli cos wiesz to sie podziel O mieczykach, molinezjach, gupikach, brzankach, czy innych bardzo pospolitych jest juz bardzo duzo na tym forum. Moze wiec porozmawiamy - podzielimy sie wiadomosciami o tych nietypowych, malo znanych ale bardzo ciekawych rybach akwariowych - slodkowodnych Za jalowe gadki bardzo dziekuje darujcie sobie (mlody_et ! )
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2008, 16:21:28 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
mlody_et
Zainteresowany
melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2008, 19:59:09 » |
|
ja wiem że flondry to się smaży i są dobre i pływają w bałtyku
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2008, 20:13:38 » |
|
gratuluje wiedzy mlody_et ja mam 2 gatunki Cynoglossus sp. i Brachirus panoides słodkowodne występują w Azji
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 20:17:09 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 25, 2008, 20:18:54 » |
|
nikt niema w akwarium jakichś rzadszych i osobliwych? ryb wszyscy trzymają molki i gupole?
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 25, 2008, 20:46:51 » |
|
nikt niema w akwarium jakichś rzadszych i osobliwych? ryb wszyscy trzymają molki i gupole?
Nozowce - Najczesciej Chitala ornata sa czesto w handlu jednak malo kto wie ze one rosna do 1m i osiagaja 6-7kg wagi Flądry - http://www.wedkarstwo.sitech.pl/morskie/ryby_atlantyku/fladra/index.htmBelony - Przeciętnie mają długość 60 - 90 cm, zdarzają się jednak osobniki nieco większe. Charakterystyczne dla wszystkich belonokształtnych ciało, z wysuniętymi szczękami w kształcie długiego dzioba, przypomina strzałę. Boki i brzuch belony są srebrzyste, a grzbiet zielonkawy. Ciało pokrywają drobne, miękkie, łatwo odpadające wydłużone, koliste łuski. Sa to spore ryby nie bardzo nadajace sie do hodowli w malych akwariach, a na tym forum raczej powyzej 200 L ma niewielu forumowiczow, a juz akwa powyzej 600 L nie spotkalam Sa tu raczej posiadacze sredniej 100 - 200 L - czyli pozostaja przy oklepanych rybkach
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 25, 2008, 21:53:31 » |
|
no masz racje gina2006 ze na tym forum ludzie mają małe zbiorniki ale ja szukam kogoś kto ma większe i może małe sprostowanie ryby z rodziny Notopteridae Brzeszczotkowate czyli najczęściej rodzaj Chitala to nie nożowce tylko brzeszczotki a raczej powinny się nazywać brzeszczoty z racji na osiągane rozmiary flądry są słodkowodne gatunki które osiągają niewielkie rozmiary przeważnie do 20 cm tu są 2 linki http://www.aqua-global.de/Bilder/cynoglossus_sp.jpg , http://animal-world.com/encyclo/fresh/miscellaneous/images/Tonguefish(Asian)WFMM_Ap4AM.jpg ja mam akurat te 2 gatunki co do belon to najczęściej jest dostępny Xenentodon cancila dorasta do 30 cm ale trzeba trzymać kilka sztuk http://www.wetwebmedia.com/FWSubWebIndex/Xenentodon%20cancila.JPG
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2009, 22:50:39 wysłane przez Drago »
|
|
|
|
|
Sanders
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 25, 2008, 21:57:02 » |
|
może skoro już pojawiły się belony, ktoś ma jakieś informacje dot. wychowu młodych? Aha, i tutaj będę bronić posiadaczy małych zbiorników (od 100l) w takich tez można wpuścić coś niecodziennego
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 25, 2008, 22:06:18 » |
|
http://www.mojeakwarium.pl/forum_new/viewtopic.php?f=2&t=383 info o nozowcach znalazlam tu Aha, i tutaj będę bronić posiadaczy małych zbiorników (od 100l) w takich tez można wpuścić coś niecodziennego Absolutnie nokogo nie ganie za maly baniak, ani za to jakie rybki w nim ma - tylko ciekawi mnie hodowla innych raczej nie spotykanych gatunkow ale slodkowodnych
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 25, 2008, 22:19:04 » |
|
sanders ma racje jest sporo ciekawych i osobliwych ryb do niedużych baniaków problem tylko w tym że gdzie je dostać bo ja sie wchodzi do sklepu zoologicznego to maluje się rozpacz w kilku zbiornikach dogorywają zazwyczaj na choroby podstawówka ja podstawówkę kończyłem dawno i nie zamierzam wracać ale z takimi rybami to naprawdę ciężko a rozmowa z personelem sklepu to wygląda tak jak z chinczykiem
|
|
|
|
|
|
|
Sanders
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 25, 2008, 22:22:17 » |
|
no niestety i ja i Drago wpadaliśmy na sklepy w których własciciele nie wiedzą co im a w akwariach pływa. Smutne ale prawdziwe. Przykładowo w jednym widziałam czworooka, a na pytanie do sprzedawcy co to za ryba, nawet po polsu nie wydukał jakiejś nazwy. Usłyszałam, że "nowa jakaś". A ile razy w mojej miejscowości na otoska wołają "zbrojnik amerykański"..aż dziw że te otoski sie trzymają bo warunki takie same jak wiadomości sprzedawcy na temat tego co pływa. A widok brzanek z gupikami to coś normalnego...
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 25, 2008, 22:24:47 » |
|
Ja wyszukuje na Allegro. Mam wpisanych paru sprzedawcow ryb w ulubione i codziennie ranna poczta mam podane nowosci przez nich wystawiane Duzo lepszy sposob niz sklepy - polecam
|
|
|
|
|
|
|
Sanders
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 25, 2008, 22:26:40 » |
|
no ja robię podobnie, codziennie siedzę na allegro i szukam czegoś ciekawego. Nawet moje kochane modrooki nie są problemem do znalezienia na allegro, ale niestety transport w tę porę roku to jeden z najgorszych pomysłów. Ale i tam jest bieda. Jeżeli ducha zobacze to tylko pare razy w miesiącu... Indywidualiści sprzedają najczęściej okazy poza aukcjami, także nic dziwnego, że na allegro ciekawa aukcja pojawia się raz na ruski rok
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 25, 2008, 22:28:29 » |
|
gina2006 no tak się przyjęło że brzeszczotki są nazywane nożowcami ale z nożowcami nie mają nic wspólnego poza podobnym kształtem ciała podobnie z przylgami które są nazywane ''cudaczkami'' cudakiem dla mnie jest ten co tą nazwę wymyślił bo to inne glonojady i jedzą glony morze z braku pokarmu jedzą glony w końcu z braku laku dobry kit ja mam przylgi i nie zauważyłem żeby jadły glony u mnie jedzą każdy pokarm który spadnie na dno
|
|
|
|
|
|
|
|
Sanders
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 25, 2008, 22:46:31 » |
|
chodzi mi o to że po zakończonej aukcji nie wystawiają go ponownie od razu, tylko po 2 tygodniach mniej więcej
|
|
|
|
|
|
|
|