Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321457 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #90 : Październik 01, 2009, 12:07:52 »

Zmienniak wielobarwny wg googla Wink

Przypadkiem wyczytałem (szukając wiadomości o Dormitator maculatus) wywnętrzenia jakiegoś akwarysty z USA, że jego śpioszka 18 cali (45cm) zaatakowała i zeżarła bassa 12 cali (30cm) Smiley nie wiem ile w tym prawdy ale one podobno naprawdę sporo potrafią jak podrosną Wink

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #91 : Październik 01, 2009, 13:00:44 »

przecież to popularna platka  Cheesy

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #92 : Październik 01, 2009, 13:40:37 »

Ha ha tak to platka Xiphophorus variatus zażartowałem sobie że nie wiem, z ciekawości chciałem zobaczyć co inni użytkownicy będą pisać.
Jeżeli ten bass był o 15 cm mniejszy to zupełnie możliwe,dlatego w opisie pisałem że współmieszkańcy powinni być równi wielkością lub ewentualnie jakieś szerokie ryby np.brzanka Schwanefelda Barbonymus schwanenfeldii .A moje jak podrosną zamieszkają z dużym niezidentyfikowanym sumem.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 16:09:52 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #93 : Październik 03, 2009, 22:18:43 »

Lekcja 3
No dobrze skoro obiecałem margin kolejne ryby dzisiaj o sumach.
Systematyka : rodzina Schilbeidae .
Imię i nazwisko : Schilbe mystus .
Występowanie : Nil i rzeka Zambezi wraz z dopływami.
Wielkość : do 40 cm w akwariach zazwyczaj do 30 cm.
Dymorfizm płciowy : samica większa i bardziej zaokrąglona w partii brzusznej , samiec mniejszy i smuklejszy.
Woda : nie są jakoś bardzo wymagające,twardość do 20 dGH , pH 6,5 - 7,5 ,temperatura 24 - 27 °C .
Akwarium : Powinno być długie i szerokie ryby dość ruchliwe, minimum 200x80cm.Można zasadzić roślinami z jednego boku i z tyłu  między którymi będą mogły swobodnie pływać, najlepiej trawiaste i wysokie których liście rozłożą się na powierzchni wody. Mało światłolubne np.Nurzaniec olbrzymi Vallisneria gigantea lub Zwartka aponogetonolistna  Cryptocoryne aponogetifolia oraz rośliny pływające. Podłoże najlepiej ciemne dekoracje z drewna i gałęzi miedzy którymi lubią przebywać. Oświetlenie stonowane nie lubią jaskrawego światła, w zbyt jasnych zbiornikach będą stały w miejscu gdzie jest cień, u mnie światło tłumi pływające po powierzchni wody drewno.
Cechy zachowania : ryby ławicowe o czym należy pamiętać minimum 10 sztuk, pelagiczne pływają w środkowej partii wody, potrzebują miejsca do wypływania się więc należy im to zapewnić.Spokojne najlepiej trzymać z innymi dużymi rybami w dużych baniakach doskonale komponują się z Brzankami rekinimi Balantiocheilos melanopterus i Brzankami Schwanenfelda Barbonymus schwanenfeldii i  Leptobarbus hoevenii . Natomiast na małe ryby będą polować w nocy.
Dieta : są wszystkożerne, ale  przede wszystkim mięso-zjadacze więc nie stanowią problemu w wykarmieniu ,ja swoim podaję zmieloną wołowinę wraz z wszelkimi mrożonkami wodnych larw i skorupiaków, krewetek i do tego wątróbkę drobiową .Ponadto mięso ryb, zjadają też gotowaną kaszę jęczmienną i płatki owsiane. Płatki należy zagotować przez chwilę na małym ogniu cały czas mieszając wówczas nie mącą wody jak to ma miejsce gdy są sparzone.
Rozmnażanie : niestety brak danych na ten temat ,chyba nikomu do tej pory się nie powiodło.
Wymagania : kilka osobników własnego gatunku , duża przestrzeń do swobodnego pływania ,przytłumione światło.

Jest także odmiana albinotyczna.
Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa .
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:43:34 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #94 : Październik 03, 2009, 22:23:59 »

dziękuję Cheesy bardzo ładne ryby, lubię poznawać nowe gatunki, szkoda, że oferta w sklepach nie jest tak bogata - pozdrawiam i czekam na następne ciekawostki papa

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #95 : Październik 03, 2009, 22:28:31 »

Następne postaram się zamieścić w niebawem.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #96 : Październik 06, 2009, 13:24:27 »

Hej wszystko fajnie ale w jaki sposób pozyskiwać te ryby, są jakieś sposoby, miejsca, pomysły. (chodzi mi o ciekaw gatunki)

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #97 : Październik 07, 2009, 04:34:32 »

Nie wiem jakie gatunki są dla Ciebie ciekawe może jakieś częściej spotykane, generalnie najlepszy sposób to iść do sklepu i się spytać czy sprowadzają na zamówienie ryby.Jeżeli tak to podajesz swoją listę moja ma np. 604 pozycje i czekasz aż coś przywiozą ,ale z tym różnie bywa nieraz jeżeli kogoś nie znają to nie chętnie przywożą bo często ludzie zamawiają i potem nie odbierają .Ja w nowych sklepach daje zaliczkę żeby się nie bali że puszcze ich w  trąbę. Drugi sposób to po prostu odwiedzać dużo różnych sklepów,zdarza się bowiem że trafiają się ciekawe ryby ,niestety często jest to jedna albo dwie sztuki a i często są to ryby ławicowe potrzebujące kilku osobników.W takich przypadkach tłumaczą się tym że wzięli na próbę bo nie wiadomo czy zejdą ,a obok w akwarium siatki nie włożysz tyle gupoli ,tylko ile ich można kupić 5 ,10 , 50 sztuk a z tej ilości będzie 1500 ale najgorsza ta ciąża, gupik wciąż pozostaje rybą problemową jeżeli chodzi o rozmnażanie. Prawda jest jednak taka że ani właściciele sklepów ani tym bardziej ludzie tam zatrudnieni nie mają jakiegokolwiek pojęcia o akwarystyce ( ja przynajmniej z nikim w sklepie nie moglem pogadać o rybach a odwiedziłem ich trochę).Więc trzeba uzbroić się w cierpliwość nierzadko wystawioną na próbę ,ale jeżeli jesteś wytrwały i trafisz na kogoś komu zależy na kasie i klientach to ryby dostaniesz.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Październik 09, 2009, 21:08:35 »

Lekcja 4
Mimo słabej frekwencji jedziemy dalej dzisiaj sum który zidentyfikowałem we współpracy z margin.

Systematyka : rodzina bagrowate , kosatkowate Bagridae .
Imię i nazwisko : Mystus gulio .
Występowanie : głównie Indie w ujściu rzeki Godavari ,w estuariach państw leżących nad  Morzem Południowochińskim Indonezja ,Wietnam, Pakistan, Bangladesz, Malezja.
Wielkość : w akwariach raczej nie przekroczy 15 cm.
Dymorfizm płciowy : podobno można rozpoznać na podstawie brodawek płciowych, samiec ma bardziej wydłużoną .
Woda : ryba anadromiczna głównie przebywa w estuariach wchodząc do rzek.Twardość do 24 °n ,pH 6,5 - 8,0 ,temperatura 23 - 27 °C ,wodę trzeba posolić, zasolenie powinno wynosić 1% czyli ok.1,006 g/cm³, mniej więcej 100 g na 10 l wody czyli 4 czubate łyżki stołowe, oczywiście jak większość ryb estuariowych doskonale znosi wahania zasolenia więc nie musi to być radykalnie przestrzegane. Prawdopodobnie może też być przetrzymywany w wodzie słodkiej , ale nie sprawdzałem tego.
Akwarium : Przede wszystkim długie i szerokie wysokość ma drugorzędne znaczenie, minimalne wymiary dla kilku sztuk to 150x60cm dużo wolnej przestrzeni do pływania. Bardzo lubi przebywać w korzeniach i gałęziach imitujących korzenie namorzynów.W tym celu można powkładać pionowo grube gałęzie które bardzo dobrze imitują korzenie mangrowców. Jako podłoże najlepiej piach rzeczny z dekoracji lawę wulkaniczną i skały, światło najlepiej nie za mocne.
Cechy zachowania : bardzo spokojne sumiki nigdy nie zauważyłem aktów przemocy, ławicowe minimum 10 sztuk ( no chyba że w sklepie będzie mniej ) pływają zawsze razem są dosyć ruchliwe jako współmieszkańcy mogą być różne inne ryby estuariowe, nie za małe bo mogą stanowić pokarm i nie za duże żeby nie zjadły sumików. Mogą to być monodactylusy ,argusy , strzelczyki , większe babki, czworooki ,kolcobrzuchy zielone .
Dieta : są wszystkożerne, ale przede wszystkim mięso-zjadacze więc wszelkie mrożonki , ponadto lubią ślimaki ale lepiej usunąć im muszle ,jako uzupełnienie płatkowane pokarmy.
Tarło : brak danych na ten temat, nie wykluczone że rozród następuje w wodzie słodkiej ,ale to tylko domysły.
Wymagania : przestrzeń do swobodnego pływania i możliwość ukrycia się wśród imitacji korzeni namorzynów.

Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:45:53 wysłane przez Drago » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #99 : Październik 10, 2009, 17:56:50 »

Piękna rybka szkoda, że w sprzedaży ich nie widać. Dziękując za ciekawy opis jak zwykle proszę o jeszcze  papa
A może napiszesz coś o takich rybkach
http://www.allegro.pl/item763103031_pseudoplatystoma_40cm_zdrowa_piekna.html
http://www.allegro.pl/item759137831_sum_phractocephalus_pseudoplatystoma_16cm_super.html
(z nowości ukazujących się na allegro-może kogoś zainteresują Wink)

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #100 : Październik 10, 2009, 21:16:31 »

Lekcja 5
No tak na allegro tak jak w sklepach nie wiedzą co sprzedają na pierwszym linku jest Pseudoplatystoma fasciatum . Na drugim zdjęcie z neta na którym widoczna jest Pseudoplatystoma corruscans a podpisane phractocephalus /psudoplatystoma sami nie wiedzą co mają. Nie mam żadnego z tych sumów, ale mam innego którego nie mogłem zidentyfikować ponieważ nie pasował do żadnego z rodziny mandiowatych.
Dlatego napiszę co nieco o moim sumie, który nie różni się wymaganiami od tych z allegro.
Przeprowadziłem rewizję tego suma po tym jak margin naprowadziła mnie na trop i teraz wiem jak się nazywa więc małe zmiany nastąpią.

Systematyka : rodzina mandiowate Pimelodidae .
Imię i nazwisko : Pseudoplatystoma corruscans.
Występowanie : Argentyna rzeki Parana i Iguazu, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj.
Wielkość : do 160 cm w akwariach mniejszy.
Dymorfizm płciowy : nieznany.
Woda : nie ma specjalnych wymagań poza czystością ,chodzi o nagromadzenie związków azotowych, jako drapieżnik wydala spore ilości zatruwających wodę produktów przemiany materii. Twardość do 24 °n, pH 6,5 - 7,5 temperatura 24 -28 °C .Należy podmieniać co tydzień 20% wody.
Akwarium : I tu zaczynają się schody często można przeczytać że akwarium dla dużych sumów kaczodziobych może się mieścić w granicach od 300 l do 500 l. Moim zdaniem to profanacja trzymać tak duże ryby w takich bańkach, to tak samo jak złota rybka w kuli, poza tym w akwariach tych zalecają nawet sadzenie roślin, to jest po prostu tragedia. Od razu widać że piszą to ludzie którzy tych ryb nie mieli i nie mają o tym jakiegokolwiek pojęcia. A reszta tłoków przepisuje te dyrdymały bez żadnego zastanowienia czy to w ogóle prawda. Te ryby nawet nie będą miały się tam jak obrócić, a chwasty to im potrzebne jak dziura w moście, ewentualnie żeby chyba mogły się w tych krzakach wypróżniać. Uważam że minimalny zbiornik dla młodego osobnika do 30cm to 200 x90 x 60 h. Jednak gdy ryba podrośnie to  już niestety trzeba szykować zbiornik docelowy, minimum akwarium dla tego suma powinno mieć chociaż te nędzne 12 metrów długości, 4 metry szerokości, 120cm wysokości. Jako dekoracje najlepiej użyć sporych kawałów drewna jednak żeby były możliwie płaskie i niewysokie. Należy je poukładać na bocznych lub tylnej szybie w ten sposób żeby pozostało jak najwięcej miejsca do pływania. Światło najlepiej przytłumione, nie lubią jaskrawego jako ryby nocne, ponadto chwastów i tak nie ma sensu sadzić bo ryby zrobią z nich pralkę machnięciem ogona, podłoże najlepiej piaszczyste.
Cechy zachowania : zarówno mój jak i te z allegro są stosunkowo towarzyskie wobec przedstawicieli swojego gatunku jak i ryb których nie będą mogły zjeść , jak to sumy są aktywności nocnej więc ożywiają się wieczorem i w nocy. Można z nimi trzymać płaszczki , arowany ,Gurami olbrzymie Osphronemus goramy, brzeszczotki Chitala ornata , większe gatunki żmijogłowów , zbrojniki, gibbicepsy ,plekostomusy , adonisy Acanthicus adonis ,niszczuki, prapłetwce i prapłaźca, wyrośnięte węgorzyki Mastacembelus erythrotaenia , inne duże sumy w tym także rekinie ,pacu Piaractus brachypomus, Brzanki schwanenfelda Barbonymus schwanenfeldii, Leptobarbus hoevenii, Czukuczany chińskie Myxocyprinus asiaticus, Śpioszka marmurkowa Oxyeleotris marmorata czy też Synbranchus marmoratus.
Dieta : drapieżniki więc wszelkie pokarmy mięsne jako pokarm podstawowy ryby żywe jak i martwe oraz ich mięso, można też dawać wołowinę zmieloną z wszelkiego rodzaju mrożonymi larwami i skorupiakami wodnymi . Młode należy karmić co dziennie dosyć obficie, starsze odżywiają się jak węże jedzą do syta co parę dni.
Tarło : nieznane.
Wymagania : przede wszystkim przestrzeń do swobodnego pływania.

Tekst i zdjęcie są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:52:17 wysłane przez Drago » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #101 : Październik 11, 2009, 09:16:05 »

Śliczne dzięki, bardzo chciałam abyś opisał te rybki, w tym także swojego ulubieńca. Podejrzewam, że są to stworzenia nieznane większości akwarystów i mam nadzieję, że dzięki Twoim artykułom będą popularniejsze wśród prawdziwych hobbystów. Pozdrawiam  papa

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #102 : Październik 11, 2009, 20:24:38 »

Lekcja 6
Dzisiaj o szczupieńcu rybie przypominającej naszego szczupaka, a która coraz częściej trafia się w sklepach jednak że informacje które można znaleźć na jej temat to w większości brednie przepisywane bezmyślnie ze strony na stronę ,a które postaram się obalić.

Systematyka : rodzina szczupieńcowate Ctenoluciidae .
Imię i nazwisko: Ctenolucius hu jeta .
Występowanie : Kolumbia Rio  Magdalena ,Wenezuela Río Machango, Rio Negro, Rio Palmar.
Wielkość : do 23 cm,i tu zaczyna się pierwsza bzdura w opisach są wiadomości jakoby ryba ta dorastała do 70 cm w warunkach naturalnych. Nie wiem kto to wymyślił ale nie zależnie od tego czy na wolności czy w akwarium ryby te nie przekroczą 23cm, a jeżeli ktoś miałby większe to proszę o zdjęcie ryby przy linijce.
Dymorfizm płciowy : słabo zaznaczony ,samice większe bardziej zaokrąglone, płetwy odbytowe równe , samce mniejsze, smuklejsze, płetwy odbytowe mają większe z lekko powcinanymi brzegami gdzie promienie wewnętrzne są dłuższe od zewnętrznych.
Woda : nie mają jakichś specjalnych wymagań twardość do 20 °n ,pH 6,0 - 7,5 ,temperatura między 22 - 26 °C ,należy co tydzień wymienić około 20% na świeżą .
Akwarium : spotkałem się z informacją że wystarczy im 120 l (pozostawię to bez komentarza). Przede wszystkim długie i szerokie minimum 150x60 wysokość nie ma większego znaczenia 40 cm wystarczy. Należy je przykryć ponieważ spłoszone mogą z niego wyskakiwać. Trzeba je odpowiednio urządzić w jednym końcu powinny być posadzone rośliny najlepiej trawiaste o liściach kładących się na powierzchnię wody ,lub inne które nie tworzą gęstych kęp. Oczywiście trzeba je posadzić z głową , nie na kupie żeby ryby musiały się szarpać by mogły przepłynąć, lub żeby musiały sobie wycinać drogę maczetą. Tylko tak aby mogły swobodnie miedzy nimi pływać , rośliny mogą dochodzić mniej więcej do połowy akwarium. Na tylną ścianę można dać grube gałęzie między którymi lubią pływać.  Pozostała przestrzeń powinna zostać wolna. Podłoże najlepiej ciemne tak samo tło, oświetlenie powinno być tłumione roślinami pływającymi, lub pływającym drewnem, które wygląda bardzo naturalnie. Kolejna bzdura opisywana wszędzie to filtr powodujący ruch wody który to ryby podobno lubią, ja dla doświadczenia zamontowałem nawet dodatkową głowicę. Okazała się jednak zbędna bo ryby wcale tego nie potrzebują , no i nic dziwnego w środowisku naturalnym znajdowane są na łachach a nie w strumieniach.
Cechy zachowania : no i następne farmazony podobno jest agresywna ja bym nawet był skłonny twierdzić że agresją dorównuje Pielęgnicy niebieskołuskiej Rocio octofasciata. Nic bardziej mylnego są to ryby bardzo spokojne, a nawet płochliwe oczywiście małe ryby pożrą ale to w końcu drapieżniki. Jest to ryba ławicowa należy trzymać chociaż 8 lub więcej sztuk, no chyba że w sklepie będzie mniej, jeżeli więcej osobników to oczywiście zbiornik wtedy powinien być większy. Pojedyncze sztuki są płochliwe, chowają się lub starają się pływać z rybami przypominającymi ich kształty i kolor. Można z nimi trzymać wszystkie ryby oprócz agresywnych które będą za duże do zjedzenia. Najczęściej przebywają w środkowej i przypowierzchniowej warstwie wody, ale też zapuszczają się blisko dna.
Dieta : drapieżnik małe można karmić wszelkiego rodzaju mrożonymi larwami owadów, dżdżownicami narybkiem ryb żyworodnych, dorosłe najlepiej żywymi lub mrożonymi rybami i ich mięsem ponadto dżdżownicami i jako dodatek mieloną wołowiną wraz z wszelkiego rodzaju mrożonymi wodnymi skorupiakami i larwami owadów.
Tarło : rzadko ma miejsce najlepsza symulacja to obfite karmienie żywymi rybami i obniżenie twardości i pH wody. Do tarła przystępują dwa samce i jedna samica ikra składana między roślinami. Młode wylęgają się mniej więcej po upływie doby, a po 4 do 5 dni zaczynają aktywnie pływać w poszukiwaniu pokarmu. Na pierwszy rzut należy im dać larwy solowca najlepiej karmić kilka razy dziennie przechodząc stopniowo na plankton. Młode rosną nierównomiernie dlatego trzeba je segregować.
Wymagania : najistotniejsze to ławica kilku lub kilkunastu osobników.

Tekst i zdjęcie są mojego autorstwa.
Filmy przedstawiające polowania.

A tutaj przygotowania do tarła.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:53:32 wysłane przez Drago » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #103 : Październik 11, 2009, 20:34:06 »

Super opis - super rybka. Bardzo ciekawe i potrzebne informacje podane w obrazowy i klarowny sposób. Większość forumowiczów powinna sobie wziąć do serca "wycinanie drogi maczetą" przez rybki w gąszczu roślin. Pozdrawiam i jak zwykle czekam na następne artykuły  papa

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #104 : Październik 13, 2009, 21:18:10 »

filmy z polowania niesamowite... Shocked

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: