Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 319041 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #105 : Październik 21, 2009, 20:52:46 »

Lekcja 7
Dzisiaj buszowce.
Systematyka : rodzina łaźcowate Anabantidae, należą do podrzędu błędnikowców razem z rodzinami całuskowate Helostomatidae i guramiowate Osphronemidae ze względu na narząd błędnikowy zwany labiryntem.
Imię i nazwisko : Buszowiec Kingsleya Ctenopoma Kingsleya .
Występowanie : Benin, Kamerun w rzece Sanaga, Gabon, Gambia, Ghana rzeka Tano, Gwinea, Liberia, Mauretania, Nigeria rzeka Ogun, Senegal, Sierra Leone rzeki Little Scarcies, Rokel i Moa, Togo rzeka Mono.
Wielkość : do 24 cm.
Dymorfizm płciowy : nieznany.
Woda : nie ma specjalnych wymagań, twardość 5 – 20 °n, pH 6.0 – 8.0, temperatura 24 -28 °C.
Akwarium : Długie i szerokie minimalne wymiary 150x 60 - 70 cm wysokość jak zwykle ma drugorzędne znaczenie. Jako dekoracje najlepiej drewno i gałęzie ponieważ potrzebuje kryjówek. Rośliny mogą być dość obficie posadzone jednakże trzeba to zrobić z głową, żeby z 200 l nie zrobiło się 80 l do pływania a ryby nie mogły się przedrzeć przez chwasty. Należy je posadzić tak żeby buszowce mogły między nimi swobodnie pływać. Na powierzchni powinny się znaleźć rośliny pływające, lub pływające drewno, tak żeby w akwarium nie było zbyt widno. Rodzaj podłoża nie ma większego znaczenia, powinno być ono jednak ciemne, to samo tyczy się tła, oświetlenie spokojne. Akwarium najlepiej przykryć.
Cechy zachowania : panują dwie opinie na ten temat że są agresywne i że są spokojne. Nie wiem kto i na jakiej podstawie stwierdził że te ryby są agresywne możliwe ze trafił się komuś osobnik agresywny. Jednak jednostkowe przypadki zwiększonej agresji są możliwe w każdej populacji i nie należy na tej podstawie osądzać całego gatunku. Z moich obserwacji wynika jednoznacznie że są bardzo spokojne, nawet płochliwe. Lepiej się czują jeżeli jest chociaż 2-3 osobniki, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby trzymać więcej oczywiście akwarium w tym wypadku powinno być większe niż 200 l. Do obsady nadają się duże i spokojnie pływające ryby, szybcy pływacy będą niepokoić buszowce, natomiast ryby małe będą spożywane.
Dieta : są drapieżnikami dlatego najlepiej wszelkie pokarmy mięsne , takie jak larwy komara, ochotkę, rureczniki, dżdżownice można to podawać też zmielone z wołowiną. Oczywiście w diecie nie powinno zabraknąć ryb żywych i mrożonych.
Rozmnażanie : brak szczegółowych danych na ten temat, można spróbować poprzez symulację pór roku. Potrzebny jest duży zbiornik z wieloma kryjówkami z drewna. Okres sztucznej suszy powinien trwać 2 do 6 tygodni, podczas których jakość i poziom wody w  zbiorniku stopniowo spadają, temperatura rośnie, a ilość pokarmu staje się obfitsza. Okres suszy kończy się uzupełnieniem wody w zbiorniku poprzez dodanie wody deszczowej lub wody z filtra RO i zmniejszenie temp ikra składana w toni wodnej blisko powierzchni gdzie swobodnie pływa nawożenie zewnętrzne, mogą złożyć do 20.000 jaj. Młode karmimy larwami solowca.
Wymagania : kryjówki z drewna, chociaż 2 lub 3 osobniki, przytłumione światło.

Tekst i zdjęcie są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:55:48 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #106 : Październik 21, 2009, 21:32:00 »

Ooo, nie wiedziałam, że buszowiec rośnie taki duży. W necie widziałam inne gatunki, bardziej łaciate. Czy Twój jest zawsze jednokolorowy, czy zmienia ubarwienie ?

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #107 : Październik 21, 2009, 22:00:57 »

W sumie jest 30 gatunków buszowców są łaciate i w pionowe pręgi no i jednolicie ubarwione. Buszowiec Kingsleya jest największym buszowcem jest jednolitego koloru z ciemną plamą na trzonie ogonowym. Te bardziej łaciate to pewnie buszowiec lamparci Ctenopoma acutirostre kiedyś coś o nim naskrobie.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 04:32:27 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #108 : Październik 21, 2009, 22:10:57 »

Trzymam za słowo,czekam na następne opisy, mnie raczej interesują te mniejsze gatunki ze względów lokalowych Wink

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #109 : Październik 25, 2009, 17:34:10 »

Lekcja 8
Dzisiaj coś z żywej archeologi, czyli jedne z najstarszych ryb, jesiotrowate.

Systematyka : rodzina jesiotrowate Acipenseridae.
Imię i nazwisko : Sterlet, czeczuga Acipenser ruthenus.
Występowanie : Eurazja duży obszar, gatunek introdukowany do wielu krajów europejskich w tym także do Polski.
Wielkość : do 125 cm, zarówno w sadzawkach ogrodowych jak i w akwariach znacznie mniejszy.
Dymorfizm płciowy : jest mi nieznany.
Woda : jest to gatunek typowo słodkowodny, nie stwarza wygórowanych wymagań, twardość 5 -25 °n, pH 6,5 – 7,5, temperatura 22 – 26 °C. Powinna być bardzo dobrze natleniona, są wrażliwe na niski poziom tlenu rozpuszczonego w wodzie spowodowane jest to niskim powinowactwem hemoglobiny do tlenu. W przypadku braku prądu lub awarii systemu filtrującego lub napowietrzającego może dojść do krytycznych sytuacji niedotlenienia. Objawiają się one tym że końce płetw robią się czerwone, wówczas trzeba ryby trzymać w strumieniu wody wypływającej z filtra.
Akwarium : Duża powierzchnia dna, powinno być długie i szerokie. Dla pojedynczego osobnika do 30 cm minimum wymiary długość i szerokość 300x90 cm, dla dwóch lub więcej co najmniej x 2. Dla osobnika powyżej 40 cm minimum wymiar 600x200 cm. Ponieważ ryby są dosyć sztywne i ciężko im manewrować i obracać się zwłaszcza gdy w akwarium jest dużo roślin i elementów dekoracyjnych, wysokość ma drugorzędne znaczenie. Wystrój generalnie jak dla płaczek, rośliny są zbędne, ale jak ktoś musi bo inaczej się udusi to najlepiej po rogach,  rodzaj podłoża nie ma większego znaczenia najważniejsze żeby nie było o ostrych krawędziach np. grys. Do dekoracji najlepiej  drewno które jest stosunkowo płaskie.
Cechy zachowania : bardzo spokojne, przydenne można je trzymać pojedynczo lub kilka, obsadzać z nimi duże i nie agresywne ryby, małe mogą być spożywane.
Dieta : żywią się larwami wodnych owadów więc wszelkie mrożonki ochotka, rureczniki, dżdżownice, gammarus, małymi rybami oraz ikrą, zjadają też pokarm suchy, w sprzedaży jest też specjalny pokarm dla jesiotrów. Trzeba im podawać pokarm opadający na dno.
Rozmnażanie : ryby oferowane w sprzedaży pochodzą z rozrodu sztucznego wykorzystującego stymulację hormonalną.
Wymagania : przede wszystkim dobrze natleniona woda oraz miejsce do pływania.
Uwagi : jeżeli ktoś chce zakupić te ryby do oczka lub akwarium powinien wybierać osobniki pływające spokojnie i miarowo przy dnie. Ryby pływające cały czas nerwowo w środkowych i  przypowierzchniowych warstwach wody i próbujące wyskoczyć dość szybko pójdą na leczenie do doktora kibla i tym samym będzie to czysta strata pieniędzy.

Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:57:06 wysłane przez Drago » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #110 : Październik 25, 2009, 17:49:13 »

Super, zbierz to w książkę i wydaj. Czekam na następne opisy i zdjęcia, to jest najlepsze w tym nudnym życiu. Dzięki  papa

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #111 : Październik 25, 2009, 20:03:42 »

Miałem 2 jesiotry w oczku wodnym, nie długo bo niecały tydzień i znikneły w paszczy kotów.
Bardzo fajne ryby, moje ulubiony. Na wiosne po przeróbkach zbiornika napewno je sobie sprawie.
Drago
Jak jest z czystością i klarownością wody?
Czy woda lekko zielonkawa , lub mająca herbaciany kolor woda się nadaje?
Bo zawsze sobie wyobrażalem jesiotra w krystalicznie czystych wodach.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #112 : Październik 25, 2009, 20:55:09 »

Jeżeli chodzi o oczko to nie musi być kryształ te ryby nie żyją w potokach, lubią muł na dnie w którym wyszukują sobie wszelkie robale i ich larwy, najważniejsze to dobre natlenienie bo są na to wrażliwe, chociaż starsze osobniki już nie tak bardzo. Ja w oczku mojej matuli rzadko je widuję bo woda nie jest przejrzysta na tyle żeby widać dno głębokość to 150 cm, ale przed zimą robiłem podmiankę wody i żyją wszystkie trzy mają po około 60 cm. Ważne żeby w zimie chodziło napowietrzanie najlepiej jakąś małą pompę umieścić. Bo pod lodem przez parę miesięcy liście i inne śmieci będą się rozkładać i zabierać tlen. Na koty najlepiej przykryć siatką, można kupić w ogrodniczych sklepach internetowych, siatka jest z tworzywa sztucznego.

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #113 : Październik 26, 2009, 09:55:09 »

Dzięki za info Wink Siatke  takową juz posiadam, czekam tylko jak zima przejdzie i zakupie z 2-3 sztuki jesiotrów.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #114 : Listopad 10, 2009, 23:19:51 »

Lekcja 9
O krajowym drapieżniku którego można trzymać w ogrzewanym ogólniaku.

Systematyka : rodzina okoniowate Percidae.
Imię i nazwisko : Okoń Perca fluviatilis.
Występowanie : obszar występowania jest tak duży że, w każdym razie w Polsce też występuje, introdukowany nawet w Australii.
Wielkość : dostosowuje do warunków pokarmowych im więcej pokarmu tym większy rośnie, ale rośnie powoli z braku odpowiedniego natlenienia i zbyt malej ilości pokarmu karłowacieje.
Dymorfizm płciowy : podobno samiec ma jaśniejsze płetwy brzuszne i jest intensywniej wybarwiony, samica ma płetwy brzuszne ciemniejsze. Jednak są to informacje nie potwierdzone.
Woda : kranowa nie stawia żadnych wymagań twardość do 30°n, pH 6,5 – 7,5, temperatura 20 – 26°C musi być dobrze natleniona,  jeżeli chcemy trzymać okonie z rybami ciepłolubnymi trzeba je przystosować. Najlepiej zrobić to w akwarium kwarantannowym co tydzień należy podnosić temperaturę o 1°C.
Akwarium : od 300 l w górę jako dekoracje gałęzie, rośliny najlepiej pokroju trawiastego po rogach i z tyłu sporo miejsca do pływania
Cechy zachowania : ryby spokojne nie ruszają ryb których nie są w stanie zjeść, w środowisku naturalnym  młode trzymają się w ławicach najczęściej wśród roślin, natomiast w akwarium pływają w otwartej toni dorosłe polują samotnie w strefie otwartej wody. Należy je zestawiać z rybami większymi i spokojnymi.
Dieta : drapieżnik, młode można karmić wszelkimi mrożonkami larw i skorupiaków wodnych dżdżownicami larwami much tak zwanymi dzikunami dostępnymi w sklepach wędkarskich, no i przede wszystkim rybami żywymi i mrożonymi jest bardzo żarłoczny  młode karmimy codziennie większe po przekroczeniu 20 cm  2-3 razy w tygodniu.
Rozmnażanie : dojrzałość płciową uzyskuje po 3 latach, tarło trwa od marca do czerwca i zaczyna się kiedy temperatura wody przekroczy 8°C, ikra składana sznurami na roślinach.
Wymagania : przede wszystkim dobrze natleniona woda i obfitość pokarmu.
Pozyskanie : ja swoje złowiłem w siatkę w bajorze podczas łowienia słonecznic na pokarm młode trzymają się wśród trzciny, pałek wodnych i pod opuszczonymi nad wodę krzakami. Można też spróbować na wędkę ale raczej długo nie pożyją bo to dość delikatne ryby.
Tekst jest mojego autorstwa zdjęcia nie zdążyłem zrobić ponieważ zostały zjedzone ale chyba każdy wie jak okoń wygląda.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 23:21:30 wysłane przez Drago » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #115 : Listopad 10, 2009, 23:37:43 »

lekcje trochę jak w szkole ale ze zniecierpliwieniem czeka się na następną... swoista akwarystyczna "akademia pana kleksa" Cheesy Jednym słowem: dobra robota. Czekam na dalszy ciąg.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #116 : Listopad 11, 2009, 01:58:44 »

Ja się podepne bo to także moja działka...a moje doświadczenia wyglądają troszkę inaczej:) i nie traktuj tego jak atak...
Więc tak okoń rośnie szybko jednak do pewnej wielkości, młode 4 cm osobniki w ciepłej wodzie i przy obfitości pokarmu potrafią w kilka mies urosnąć dwa razy potem kiedy okoń ma już te naście cm tempo jego wzrostu się spowalnia i żeczywiście potrzeba naprawde wielu lat aby dorósł do pokaźnych rozmiarów.
O dyformiźmie żadna z dostępnej mi literatury nic nie wspomina. Mógłbym wiedzieć skąd ta informacja?

Okonie przejawiają terytorializm i agresje jeśli poczują się zagrożone pod względem konkurencji pokarmowej, tak wynika z moich ostatnich 2 letnich obserwacji okoni...
zastanawia mnie to karmienie 20 cm osobników czemu należy przestać je karmić co dzień??

ja obecnego okonka mam z haka i jest z nim wszystko ok.

zapraszam do przyszłego Magazynu Akwarium w którym najprawdopodobniej ukaże się mój artykuł na temat Okonia w akwarystyce
Pozdrawiam

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #117 : Listopad 11, 2009, 14:39:15 »

Odniosę się do występowania okonia w stadach. Według moich obserwacji okonie są stadne, jak i młode, tak i starsze. Często występują pojedynczo w wieku starszym, ponieważ są z reguły przetrzebione. Okoń ładnie współpracuje w stadzie, potrafią sobie naganiać rybę pod nos.
Jak zauważyłem, okonie występują w stadzie po kilkanaście sztuk. Widziałem już takie stada dużych okoni po 1,2-1,5 kg każdy. Jeśli znajdą ładne zatopione drzewo, to się rozproszą wokół tego drzewa, ale grupa zostaje. Zimą zbierają się w większe stada, nawet ponad 100 sztuk.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #118 : Listopad 12, 2009, 20:15:49 »

Więc tak panowie :
asagoth a dlaczego miałbym traktować to jak atak liczyłem na to że napiszesz co innego dyskutować z kimś kto nie ma pojęcia, a co innego z kimś kto się tym zajmuje i kto takie ryby trzyma.  

Moje okazy miały około 10 cm miałem je dość krótko niewiele ponad pół roku niestety śpioszki je przerosły i pewnej listopadowej nocy okonie zniknęły. Jednakże przez ten czas który były u mnie żarły za dwóch ale niewiele podrosły. Nie zaobserwowałem u siebie agresji ani wewnątrz ani zewnątrz gatunkowej podczas karmienia, rozpychały się łokciami przy jedzeniu ale do żadnych aktów przemocy nie dochodziło. Na ciąg dalszy moich obserwacji muszę poczekać do wiosny kiedy znowu nałapie sobie kolejne.

O dymorfizm płciowy pytałem wędkarzy którzy specjalizują się w łowieniu tych ryb dlatego napisałem że są to informacje nie potwierdzone, bo tak naprawdę to nie wiem czy to prawda.

Wszystkie duże drapieżniki odżywiają się jak węże czyli jedzą do syta raz na kilka dni,  jako dorosłe nie potrzebują już tyle protein do wzrostu dlatego najlepiej właśnie tak je karmić.

Podczas odłowu w siatkę zanim dowiozłem je do domu i potem podczas aklimatyzacji zeszło mi kilka sztuk chyba są dość wrażliwe na stres, wędkarze też twierdzą że są delikatne, dlatego zalecam łowienie siatką , chociaż nie napisałem definitywnie że okonie z haczyka nie przeżyją , zawsze można spróbować.

Magazyn Akwarium rzadko dostaje, bo albo nie przywiozą wcale albo późno i się nie załapię , a prenumerować nie chce bo nie zawsze jest coś co mnie zainteresuje czyli rybie nowości lub rzadkości. Poza tym często moje obserwacje nie zgadzają się z tym co oni piszą na temat ryb które posiadam, ale jeżeli uda mi się go dostać to z miłą chęcią przeczytam. Chodzi o grudniowy numer?
Pozdrawiam.

Muchomorek nie wykluczone że jest tak jak piszesz, ja informacje na  temat ich zachowań gdy są dorosłe szukałem u wędkarzy bo kto lepiej zna krajowe ryby. Twierdzili zgodnie że tak zwane garbusy są samotnikami i taką sztukę złowić to wyczyn, ponadto mój znajomy który nurkuje też twierdził że widział duże okonie same więc nie wiem jak to jest bo niestety nie mam swoich obserwacji w tym kierunku a na takich polegam najbardziej. Dlatego opierałem się na tych informacjach i nie będę stał za nimi murem bo po prostu nie wiem jak to jest z tymi rybami.

dobraf następne lekcje będą na pewno, skoro wątek był w akwarystycznych pogaduszkach to chciałem też coś napisać o ciekawym płazie, jednak skoro został przeniesiony do ryb to chyba nie pozwolą mi tu napisać.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 20:18:20 wysłane przez Drago » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #119 : Listopad 12, 2009, 20:56:00 »

Muchomorek nie wykluczone że jest tak jak piszesz, ja informacje na  temat ich zachowań gdy są dorosłe szukałem u wędkarzy bo kto lepiej zna krajowe ryby. Twierdzili zgodnie że tak zwane garbusy są samotnikami i taką sztukę złowić to wyczyn, ponadto mój znajomy który nurkuje też twierdził że widział duże okonie same więc nie wiem jak to jest bo niestety nie mam swoich obserwacji w tym kierunku a na takich polegam najbardziej. Dlatego opierałem się na tych informacjach i nie będę stał za nimi murem bo po prostu nie wiem jak to jest z tymi rybami.

Piszę to jako wędkarz z trzydziestoletnim stażem. Okoń to moja ulubiona ryba. Kiedyś też uważałem, że duże okonie to samotniki, ale zdobyłem trochę doświadczenia, pojawiły się echosondy i zmieniłem zdanie. Wędkarze z echosondą potrafią namierzyć taką grupę i wyłowić wszystkie, o ile żerują. Mam też własne doświadczenia z chodzenia ze spinningiem nad jeziorem, gdzie jest ładny okoń i gdzie występuje sporadycznie. Tam gdzie jest okoń, ludzie mówią, że "ładnie żeruje", a jak go już wyłapią, że "nie żeruje w tym roku".
Wpuszczamy przez kilka lat sporo okonia, to na lodzie byli tacy, co łowili w ciągu jednego dnia i w jednym miejscu po 160 sztuk, chwalili się później kolegom i jestem przekonany, że mówili prawdę. Niestety, podobnie postępują wędkarze z kadry spinningowej: spinning, łódka, lód w lodówce turystycznej i łowią nie przejmując się jakimiś limitami 10-letnie garbusy.  Undecided
Temat ciekawy i wart solidnego opracowania, tylko "materiału" do opracowania brakuje i będzie mniej Undecided
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: