Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 318966 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #120 : Listopad 12, 2009, 21:40:23 »

No fakt z echosondą łatwo namierzyć ryby, i też znam takich co łowią ponad limity a potem nie wiedzą co z tymi rybami robić, a jak pytałem po co wam tyle tych ryb czy nie lepiej zostawić sobie na kolejne wypady, to odpowiedź była co najmniej głupia bo brały.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #121 : Listopad 12, 2009, 21:45:27 »

Lekcja 10
Dzisiaj o rybie której nie powinno się kupować pod wpływem chwilowego impulsu.

Systematyka : rodzina czukuczanowate Catostomidae.
Imię i nazwisko : Czukuczan chiński Myxocyprinus asiaticus .
Występowanie : Chiny  dorzecza Jangcy rzeki Changjiang i Minjiang, endemit .
Wielkość : do 60 cm jednak taką wielkość może osiągnąć w sporym akwarium.
Dymorfizm płciowy : u młodych osobników nieznany, dorosłe samce mają czerwonawe zabarwienie.
Woda : nie powinna być zbyt ciepła temperatura 16 – 24 °C, w wyższej temperaturze zapada na choroby grzybicze, twardość 4 – 18 °n, pH 6,9 – 7,5, należy ją regularnie podmieniać nawet do 30 % objętości.
Akwarium : Zbiornik dla tych ryb musi być specyficzny ponieważ musi być zarazem długi, szeroki i wysoki dla młodych ryb do 20 cm minimum 200x90x60h cm, dla dorosłych minimum 600x300x 120h cm. Dno z drobnego najlepiej rzecznego piasku, ze sklepu też się nada o granulacji około 1 mm.  Rośliny są zbędne ale jak muszą być to najlepiej po rogach trzeba się jednak liczyć z tym że młode pędy będą obgryzane. Do dekoracji najlepiej jakieś płaskie drewno, generalnie duża powierzchnia do pływania.
Cechy zachowania : ryby zgodne spokojne należy trzymać przynajmniej 4 osobniki samotne stają się osowiałe i tracą chęć do życia częściej też są narażone na infekcje. Zestawiać je należy z dużymi rybami najlepiej takimi które zajmują środkowe i przypowierzchniowe warstwy wody. Wraz ze wzrostem kształt ciała ulega wydłużeniu płetwa grzbietowa robi się znacznie mniejsza a czarne pionowe pasy się rozmyją.
Dieta :  w naturalnym środowisku odżywia się przede wszystkim bentosem,  wszystkożerny każdy pokarm który opada na dno, ale przede wszystkim pokarm roślinny.
Tarło : podobno wędrują w górę rzeki Jangcy.
Wymagania : przede wszystkim przestrzeń, co najmniej 4 osobniki i nie za ciepła woda.
Uwagi : przed zakupem tych ryb należy się im dobrze przyjrzeć ponieważ często są zarobaczone są wtedy wychudzone i płaskie jak liście, takie ryby są bardzo słabe i wycieńczone, nie przyjmują pokarmu . Należy brać tylko osobniki które mają normalny wygląd czyli nie chude, jednak nawet wtedy powinny przebyć ponad dwumiesięczną kwarantannę. Bo przy średniej cenie 50 zł za osobnika 4-5 cm i razy to chociaż 4  sztuki ale lepiej więcej bo zawsze może coś odpaść to jest już dla wielu  duży koszt.

Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:58:23 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #122 : Listopad 14, 2009, 22:55:44 »

Świetne ryby, niestety niewielu akwarystów może sobie na nie pozwolić (za małe zbiorniki). Dobrze, że jest ktoś kto może przybliżyć nam takie egzotyczne gatunki. Dziękuję i czekam na następne pasjonujące lekcje papa

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #123 : Listopad 15, 2009, 14:40:26 »

Więc tak panowie :
asagoth a dlaczego miałbym traktować to jak atak liczyłem na to że napiszesz co innego dyskutować z kimś kto nie ma pojęcia, a co innego z kimś kto się tym zajmuje i kto takie ryby trzyma. 

Moje okazy miały około 10 cm miałem je dość krótko niewiele ponad pół roku niestety śpioszki je przerosły i pewnej listopadowej nocy okonie zniknęły. Jednakże przez ten czas który były u mnie żarły za dwóch ale niewiele podrosły. Nie zaobserwowałem u siebie agresji ani wewnątrz ani zewnątrz gatunkowej podczas karmienia, rozpychały się łokciami przy jedzeniu ale do żadnych aktów przemocy nie dochodziło. Na ciąg dalszy moich obserwacji muszę poczekać do wiosny kiedy znowu nałapie sobie kolejne.

O dymorfizm płciowy pytałem wędkarzy którzy specjalizują się w łowieniu tych ryb dlatego napisałem że są to informacje nie potwierdzone, bo tak naprawdę to nie wiem czy to prawda.

Wszystkie duże drapieżniki odżywiają się jak węże czyli jedzą do syta raz na kilka dni,  jako dorosłe nie potrzebują już tyle protein do wzrostu dlatego najlepiej właśnie tak je karmić.

Podczas odłowu w siatkę zanim dowiozłem je do domu i potem podczas aklimatyzacji zeszło mi kilka sztuk chyba są dość wrażliwe na stres, wędkarze też twierdzą że są delikatne, dlatego zalecam łowienie siatką , chociaż nie napisałem definitywnie że okonie z haczyka nie przeżyją , zawsze można spróbować.

Magazyn Akwarium rzadko dostaje, bo albo nie przywiozą wcale albo późno i się nie załapię , a prenumerować nie chce bo nie zawsze jest coś co mnie zainteresuje czyli rybie nowości lub rzadkości. Poza tym często moje obserwacje nie zgadzają się z tym co oni piszą na temat ryb które posiadam, ale jeżeli uda mi się go dostać to z miłą chęcią przeczytam. Chodzi o grudniowy numer?
Pozdrawiam.

Muchomorek nie wykluczone że jest tak jak piszesz, ja informacje na  temat ich zachowań gdy są dorosłe szukałem u wędkarzy bo kto lepiej zna krajowe ryby. Twierdzili zgodnie że tak zwane garbusy są samotnikami i taką sztukę złowić to wyczyn, ponadto mój znajomy który nurkuje też twierdził że widział duże okonie same więc nie wiem jak to jest bo niestety nie mam swoich obserwacji w tym kierunku a na takich polegam najbardziej. Dlatego opierałem się na tych informacjach i nie będę stał za nimi murem bo po prostu nie wiem jak to jest z tymi rybami.

dobraf następne lekcje będą na pewno, skoro wątek był w akwarystycznych pogaduszkach to chciałem też coś napisać o ciekawym płazie, jednak skoro został przeniesiony do ryb to chyba nie pozwolą mi tu napisać.

Ja o dymorfizm tez pytałem bo mnie zaciekawiłeś ale niestety nie dowiedziałem sie nic ciekawego ;/ więc nie wiem sam, wszystkie moje pozycje podają jego brak ja tez nigdy nie zauważyłem jakiś różnic. gdyby mieć z 500l zbiornik z chłodziarką i doprowadzić do ich tarła, to wtedy można by podyskutować bo miało by się czarno na białym który jest który, co do agresji to żadna książkowa wiedza ani nikt z osób zajmujących się naszymi rybami nic na ten temat nie mówi, a ja przez ostatnie 2 lata obserwowałem takie zachowanie u 3 ryb pochodzących z różnych stawów, ryby nie były razem w zbiorniku , co dało mi wiele do myślenia. Podejrzewam że przyczyną może być pojedyńcze trzymanie tych osobników, co do stadności to przychylam się do tego że okoń jest tak samo stadny jak i samotny, ja obserwowałem nie raz samotne kilku cm sztuki, Muchomorek widział stada dorosłych, a w naukowych pozycjach piszą że za młodu stadne potem samotne, więc tak naprawde pewnie jest jakaś zależność lecz  wiedza w dostępnych pozycjach uniwersyteckich jest jeszcze bardzo okrojona i kończy się na dokładnym pomierzeniu i powazeniu złapanych osobników, a co do trybu życia np. znalazłem wiele nieścisłości,  ponieważ dużo zależy od zbiornika. Okonek jest niesamowicie wrażliwy jak ma kilka cm szczególnie na brak tlenu, ale co do wiekszych z haka nigdy nie miałem problemu, jeśli złapały się za pysk. Sam nie wiem kiedy mi to wydrukują dlatego napisałem najprawdopodobniej ale jak będe wiedział na 100% to napewno napisze.

A co do karmienia dużych ryb drapieżnych to owszem masz racje ale ja nie aż tak duże na myśli miałem... Smiley
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 14:47:42 wysłane przez asagoth » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #124 : Listopad 16, 2009, 21:23:58 »

Margin no właśnie dlatego napisałem że nie powinna byc kupowana pod wpływem chwilowego impulsu bo wielu ludzi kupuje ryby o których nie mają pojęcia i potem są problemy, jednak przed zakupem powinno się zasięgnąć informacji oczywiście nie w sklepie i uniknąć niespodzianek. Jednak mało kto to robi, i nie można do końca tego ganić bo często informacje na temat różnych ryb to bzdety przepisywane bez żadnego zastanowienia i własnych obserwacji ze strony na stronę. Szkoda tylko że taki mały odzew.

Asagoth masz rację jedyne wyjście do oznaczenia płci to rozmnożenie ich w niewoli, chociaż zastanawiam się czy okonie są rozmnażane w stawach hodowlanych i może tam poszukać informacji, ale w mojej okolicy same pstrągi mają.
A do agresji to nie wykluczone że masz rację ja swoje złapałem jednorazowo dużą siatką łącznie wpadło 11 sztuk przeżyły 4, 4 padły już w drodze do domu, no ale i też krótko je trzymałem u siebie w porównaniu do Ciebie.

Miałeś może w akwarium kiełbia albo czebaczka amurskiego Pseudorasbora parva , ja mam niestety po jednej sztuce kupiłem je bardzo małe w sklepie przyszły razem z rybami do stawku.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 21:43:49 wysłane przez Drago » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #125 : Listopad 16, 2009, 21:42:26 »

Lekcja 11

Systematyka : rodzina : karpiowate Cyprinidae.
Imię i nazwisko : Osteochilus sp. .
Występowanie : Wietnam w Mekongu, Tajlandia w Mekongu i Chao Phraya, Malezja, Laos w Mekongu, Borneo, Sumatra, Jawa, Kambodża.
Wielkość : do 18 cm.
Dymorfizm płciowy : nieznany.
Woda : nie jest wymagająca twardość 3 - 15 °n, pH 6,0 – 7,5, temperatura 24 – 28 °C.
Akwarium : Minimalne wymiary akwarium 150x60 cm. Sporo drewna i gałęzi wśród których lubią przebywać, choć podobno żyją w strumieniach ale u mnie nie wykazują zainteresowania prądem wody. Rośliny można posadzić ale tak żeby było miejsce do pływania, przy jaskrawym świetle są płochliwe więc dobrze jest przykryć powierzchnie wody roślinami pływającymi.
Cechy zachowania : Najlepiej  trzymać kilka sztuk tworzą luźną ławicę nie są agresywne ani zaczepne więc można je zestawiać nawet z małymi rybami.  Przebywają w przydennej warstwie wody najchętniej miedzy korzeniami, żerują w dnie, dlatego podłoże powinno być z piasku lub żwiru a nie z grysu.
Dieta : nie stawia żadnych problemów jest wszystkożerna, potrzebuje dodatku pokarmu roślinnego chociaż nie zauważyłem podgryzania chwastów.
Rozmnażanie : brak danych.
Wymagania : drewno jako kryjówki, nie za silne oświetlenie, kila sztuk.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 16:59:57 wysłane przez Drago » Zapisane

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #126 : Listopad 16, 2009, 22:20:15 »

Czebaczka jeszcze nie natomiast kielbie często;)

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #127 : Listopad 16, 2009, 22:36:52 »

Asagoth masz rację jedyne wyjście do oznaczenia płci to rozmnożenie ich w niewoli, chociaż zastanawiam się czy okonie są rozmnażane w stawach
Ja zauważam różnicę między samcem, a samicą okonia o tej porze roku aż do tarła wiosną. Samice są większe i do tego grubsze, bo mają ikrę i od razu to widać. Latem nie zauważam.
Oskrobałem dzisiaj 55 sztuk okonia (coś koło 10 kg ryby), w tej grupie trafiło się tylko 5 samców. Od razu wyjaśniam, że ryba ze stawu - odpad z hodowli, bardzo smaczny zresztą  Wink
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #128 : Listopad 16, 2009, 23:04:04 »

Asagoth skoro miałeś kiełbie to jak u nich jest z towarzystwem swojego gatunku to są ryby ławicowe czy nie bo mój nie wykazuje oznak stresu tym że jest sam, żywo pływa po całym akwarium nie chowa się w ogóle.

Muchomorek a szkoda że nie porównałeś koloru płetw tych samców z pozostałymi rybami, bo jestem ciekaw czy są jakieś różnice.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #129 : Listopad 16, 2009, 23:11:00 »

Jutro mogę popatrzeć, jakoś nie bardzo wierzę w tę różnicę, ale z drugiej strony jakoś ryby muszą się rozpoznawać? Szkoda że nie mam sprawnego aparatu.  Sad
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #130 : Listopad 17, 2009, 02:42:42 »

owszem mi też się zdażało trzymac jednego z tego względu że kiełbie bardzo często są nosicielami pasożytów jelitowych, (łaciny nie podam bo jest 2 30 a mi się nie chce szukać:)) dlatego bywało tak że został mi jeden i radził sobie bez problemu lecz wszystkie obserwacje kiełbi w naturze mówią mi że jest to mocno ławicowa ryba, nigdy nie widziałem żeby było ich mniej niż 10 w jakimś miejscu a przy odłowach zawsze jak wchodziliśmy w dołek to wyciągaliśmy ich od groma. W akwarium trzymają się również w ławicy. Uważaj na niego i patrz czy nie chudnie bardzo łatwo można stracić część ryb.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #131 : Listopad 22, 2009, 23:00:52 »

Tego kiełbia mam od maja i tak wyszło że był odrobaczany capifosem razem z innymi rybami chociaż nie wiedziałem że są nosicielami pasożytów. Tak podejrzewałem że raczej trzymają się grupkami ale po obserwacji tego mojego to pewny nie byłem.

Lekcja 12
Mały i ciekawy danio.

Systematyka : rodzina karpiowate Cyprinidae .
Imię i nazwisko : Danio choprae .
Występowanie : Myanmar dawna Birma, dopływ rzeki Irawadi, endemit.
Wielkość : do 3 cm.
Dymorfizm płciowy : samice są większe bardziej zaokrąglone w partii brzusznej i słabiej ubarwione, samce mniejsze, smuklejsze i intensywniej ubarwione.
Woda : najlepiej miękka 4 – 15 °n, pH 6,0 – 7,0, temperatura 22 – 27 °C .
Akwarium :  Zalecane jest już od 50 l, jednak ja uważam że minimalne to 80x40 cm a dlaczego to opiszę poniżej. Baniak należy urządzić tak żeby było dużo miejsca do pływania, wiec rośliny z tyłu i po bokach, rodzaj podłoża nie ma znaczenia byle by było ciemne tak samo tło. Światło przytłumione i rośliny pływające wtedy ładnie uwidaczniają się kolory tych rybek. Jednak rośliny pływające powinny zajmować tylko część powierzchni ma to znaczenie przy karmieniu. Akwarium trzeba szczelnie przykryć są dobrymi skoczkami.
Cechy zachowania: tak jak wspomniałem wyżej akwarium od 80 l w górę z tego powodu że są to rybki bardzo żywiołowe, pelagiczne pływają bez przerwy w środkowych i przypowierzchniowych warstwach wody. Samce niekiedy wykazują agresję, u mnie zdarzało się że podgryzały płetwy ogonowe u Pseudomugil furcatus . Jednak nie robiły im większej krzywdy. Należy trzymać chociaż 20 sztuk ale moim zdaniem lepiej więcej w takiej gromadce ich efekt jest znacznie lepszy, tym bardziej że nie jest to ryba osiągająca znaczne rozmiary. Jeżeli ktoś trafiając na te ryby w sklepie chce dziadować i zdecyduje się wziąć 2 czy 5 sztuk to lepiej nich nie kupuje wcale bo szkoda tych ryb.
Dieta : wszystkożerne jednak pokarmy suche tylko jako uzupełnienie natomiast powinny dostawać wszelkie drobne larwy i skorupiaki wodne. Bardzo ważny jest też dodatek owadów w tym celu najlepiej karmić je muszkami owocowymi i dlatego rośliny pływające powinny pokrywać tylko część powierzchni wody.
Tarło : przed tarłem ryby obficie karmimy zwłaszcza muszkami owocowymi i mrożonymi pokrojonymi larwami komarów. Do tarła należy przygotować zbiornik około 20 l napełniony do polowy miękką wodą 4 °n twardość węglanowa jak najniższa, pH 6,0 i temperatura 26 °C . Na dno najlepiej włożyć ruszt ikrowy a na nim drobno pierzaste rośliny np. mech jawajski , wywłócznik, kabomba, akwarium najlepiej przyciemnić. Tarlaki wpuścić wieczorem zazwyczaj rano przystępują do tarła po skończeniu rybki trzeba odłowić. Młode w temperaturze 26 °C zazwyczaj wylęgają się w ciągu 3 dób. Po rozpoczęciu pływania pierwszy pokarm powinny stanowić pierwotniaki więc trzeba zawczasu założyć hodowlę pantofelków. Następnie można przejść na larwy artemii.
Wymagania : przede wszystkim liczebność chociaż 20 sztuk poza tym dużo miejsca do pływania i muszki owocowe jako uzupełnienie diety.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:01:52 wysłane przez Drago » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #132 : Listopad 22, 2009, 23:09:36 »

Piękna rybka, gdzie można kupić takie cuda. Nigdy takiego danio nie widziałam w sklepie. Kolorki naprawdę tęczowe, szkoda, że nie można mieć wszystkiego ... Sad

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #133 : Listopad 23, 2009, 18:46:24 »

w 3mieście jest raczej ogólnie dostępna i nie jest specjalnie kosztowna także cena z pewnością nie będzie przeszkodą przy zakupie stada.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #134 : Listopad 23, 2009, 18:58:15 »

no cóż, jakby to powiedzieć... ja mam do 3miasta dosyć daleko (okolice Przemyśla), ale dziękuję za informację  papa

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: