Wszystko zależy od hurtowni jedne biorą takie ryby inne nie, ja natrafiłem na nie przypadkiem, a skoro jest dostępna w Trójmieście to pewnie któraś z pobliskich hurtowni je posiada.
Lekcja 13Systematyka :
1. Rodzina guramiowate
Osphronemidae.
2. Rodzina całuskowate
Helostomatidae.
Imię i nazwisko :
1. Gurami drobnołuski
Trichogaster microlepis.
2. Gurami całujący
Helostoma temminkii , najczęściej dostępna jest forma ksantoryczna .
Występowanie :
1. Kambodża dopływ Mekongu i rzeka Sangke, Tajlandia w dorzeczu Chao Phraya, Wietnam w dorzeczu Mekongu, introdukowany do Singapuru i Tajwanu.
2. Kambodża w dorzeczu Mekongu, Sumatra i Borneo, Malezja, Tajlandia, introdukowany na Filipiny, Sri Lankę i Singapur.
Wielkość :
1. Do 13 cm.
2. Do 30 cm.
Dymorfizm płciowy :
1. Samce mają zabarwione na pomarańczowo płetwy brzuszne i większą płetwę grzbietową, samice płetwy brzuszne jasne i mniejszą płetwę grzbietową.
2. Dojrzałe samice nieco pełniejsze w partii brzusznej.
Woda :
1. Twardość 4 – 20 °n, pH 6,0 – 7,5 ,temperatura 24 – 30 °C.
2. Twardość 5 - 20°n , pH 6,5 – 7,5 , temperatura 24 - 28°C.
Akwarium :
1. Długie i szerokie, wymiary 120x50cm wysokość może mieć i 30 cm, jeżeli ktoś chce kilka sztuk wymiary powinny wzrosnąć. Żadnych gęsto zarośniętych zbiorników, rośliny należy posadzić z tyłu i po bokach tak żeby ryby mogły swobodnie między nimi pływać, z przodu dużo miejsca do swobodnego pływania. Jako dekoracje korzenie i gałęzie dobrze też przykryć część powierzchni wody roślinami pływającymi.
2. Najmniejsze akwarium w jakim można trzymać tą rybę to 160x60cm, obsada roślinna tak jak wyżej, rośliny najlepiej solidne i sztywne delikatne będą objadane należy posadzić tak jak u poprzedniego gatunku, trzeba zostawić sporo miejsca do pływania. Dekoracje tak jak wyżej, część akwarium najlepiej przykryć roślinami pływającymi. Obydwu gatunków nie należy trzymać z rybami obgryzającymi płetwy i agresywnymi, akwarium dobrze przykryte aby warstwa powietrza nad wodą była ogrzana. Ponieważ jako labiryntowce pobierają powietrze atmosferyczne.
Cechy zachowania :
1. Są spokojne nawet bojaźliwe najlepiej trzymać kilka sztuk nie zauważyłem agresji wewnątrz ani zewnątrz gatunkowej należy zapewnić im spokój więc żadnych szybko pływających ryb.
2. Młode osobniki są spokojne, ruchliwe, złączają się wargami i przepychają, większe najlepiej trzymać z rybami odpowiadającymi im wymiarami lub większymi bo wyrośnięte osobniki niekiedy wykazują agresje do mniejszych ryb.
Dieta : są wszystkożerne jednak pokarm powinien być drobny bo mają małe pyszczki, dla gurami całujących znaczny dodatek karmy roślinnej.
Rozmnażanie :
1. Na około 10 dni przed tarłem ryby obficie karmimy i nie należy podmieniać wody przynajmniej trzy tygodnie, świeża woda w tarliskowym i wyższa temperatura stymuluje je do tarła. Akwarium około 60 l woda miękka i kwaśna o temperaturze 28 – 30 °C i poziomem wody około 15 cm . Na powierzchni dużo kawałków roślin które posłużą do zrobienia przez samca gniazda. Po tarle samicę odławiamy samiec pilnuje gniazda wylęg następuje po około trzech dniach po tym czasie odławiamy samca, młode należy karmić pierwotniakami potem można przejść na larwy solowca i roztarty na pył suchy pokarm.
2. Ma charakter przypadkowy trzeba przygotować baniak minimum 150 l z miękką wodą o temperaturze 25 – 28 °C. Nie buduje gniazda ikra jest lżejsza od wody i wypływa na powierzchnię, młode należy karmić pierwotniakami i roztartymi na pył suchymi pokarmami.
Wymagania :
1. Zapewniony spokój, przykryte akwarium.
2. Przestrzeń do pływania, spory dodatek karmy roślinnej i przykryte akwarium.
Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa.