Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 318931 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #135 : Listopad 26, 2009, 22:50:31 »

Wszystko zależy od hurtowni jedne biorą takie ryby inne nie, ja natrafiłem na nie przypadkiem, a skoro jest dostępna w Trójmieście to pewnie któraś z pobliskich hurtowni je posiada.

Lekcja 13

Systematyka :
1. Rodzina guramiowate Osphronemidae.
2. Rodzina całuskowate Helostomatidae.
Imię i nazwisko :
1. Gurami drobnołuski Trichogaster microlepis.
2. Gurami całujący Helostoma temminkii , najczęściej dostępna jest forma ksantoryczna .
Występowanie :
1. Kambodża dopływ Mekongu i rzeka Sangke, Tajlandia w dorzeczu Chao Phraya, Wietnam w dorzeczu Mekongu, introdukowany do Singapuru i Tajwanu.
2. Kambodża w dorzeczu Mekongu, Sumatra i Borneo, Malezja, Tajlandia, introdukowany na Filipiny, Sri Lankę i Singapur.
Wielkość :
1. Do 13 cm.
2. Do 30 cm.
Dymorfizm płciowy :
1. Samce mają zabarwione na pomarańczowo płetwy brzuszne i większą płetwę grzbietową, samice płetwy brzuszne jasne i mniejszą płetwę grzbietową.
2. Dojrzałe samice nieco pełniejsze w partii brzusznej.
Woda :
1. Twardość 4 – 20 °n, pH 6,0 – 7,5 ,temperatura 24 – 30 °C.
2. Twardość 5 - 20°n , pH 6,5 – 7,5 , temperatura 24 - 28°C.
Akwarium :
1. Długie i szerokie, wymiary 120x50cm wysokość może mieć i 30 cm, jeżeli ktoś chce kilka sztuk wymiary powinny wzrosnąć. Żadnych gęsto zarośniętych zbiorników, rośliny należy posadzić z tyłu i po bokach tak żeby ryby mogły swobodnie między nimi pływać, z przodu dużo miejsca do swobodnego pływania. Jako dekoracje korzenie i gałęzie dobrze też przykryć część powierzchni wody roślinami pływającymi.
2. Najmniejsze akwarium w jakim można trzymać tą rybę to 160x60cm, obsada roślinna tak jak wyżej, rośliny najlepiej solidne i sztywne delikatne będą objadane należy posadzić tak jak u poprzedniego gatunku, trzeba zostawić sporo miejsca do pływania. Dekoracje tak jak wyżej, część akwarium najlepiej przykryć roślinami pływającymi. Obydwu gatunków nie należy trzymać z rybami obgryzającymi płetwy i agresywnymi, akwarium dobrze przykryte aby warstwa powietrza nad wodą była ogrzana. Ponieważ jako labiryntowce pobierają powietrze atmosferyczne.
Cechy zachowania :
1. Są spokojne nawet bojaźliwe najlepiej trzymać kilka sztuk nie zauważyłem agresji wewnątrz ani zewnątrz gatunkowej należy zapewnić im spokój więc żadnych szybko pływających ryb.
2. Młode osobniki są spokojne, ruchliwe, złączają się wargami i przepychają, większe najlepiej trzymać z rybami odpowiadającymi im wymiarami lub większymi bo wyrośnięte osobniki niekiedy wykazują agresje do mniejszych ryb.
Dieta :  są wszystkożerne jednak pokarm powinien być drobny bo mają małe pyszczki, dla gurami całujących znaczny dodatek karmy roślinnej.
Rozmnażanie :
1. Na około 10 dni przed tarłem ryby obficie karmimy i nie należy podmieniać wody przynajmniej trzy tygodnie, świeża woda w tarliskowym i wyższa temperatura stymuluje je do tarła.   Akwarium około 60 l woda miękka i kwaśna o temperaturze 28 – 30 °C i poziomem wody około 15 cm . Na powierzchni dużo kawałków roślin które posłużą do zrobienia przez samca gniazda. Po tarle samicę odławiamy samiec pilnuje gniazda wylęg następuje po około trzech dniach po tym czasie odławiamy samca, młode należy karmić pierwotniakami potem można przejść na larwy solowca i roztarty na pył suchy pokarm.
2. Ma charakter przypadkowy trzeba przygotować baniak minimum 150 l z miękką wodą o temperaturze 25 – 28 °C. Nie buduje gniazda ikra jest lżejsza od wody i wypływa na powierzchnię, młode należy karmić pierwotniakami i roztartymi na pył suchymi pokarmami.
Wymagania :
1. Zapewniony spokój, przykryte akwarium.
2. Przestrzeń do pływania, spory dodatek karmy roślinnej i przykryte akwarium.

Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:04:31 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #136 : Grudzień 11, 2009, 19:15:16 »

Witam wszystkich i witam oczywiście Drago mając nadzieje że udzieli mi kilku rad  Grin

No to do rzeczy , zmieniłem całkowicie wystrój mojego 230l baniaka , zrezygnowałem z BW i z paletek które sprzedałem(za całkiem pokaźną sumkę  Grin ) , przemeblowałem baniak , posadziłem sporo żabienic i lotosów wywaliłem grubszy korzeń i akwarium prezentuje się bardzo ładnie , i właśnie jutro zaczynam kupowanie nowych mieszkańców mojego baniaczka , nudzą mnie już te wszystkie pospolite ryby typu neon i postanowiłem zabrać się za coś ciekawego. A więc: jest mnóstwo gatunków które chciałbym mieć jednak nie na wszystkie mogę sobie pozwolić ,po dłuższym namyśle wybrałem jednak wielopłetwca ozdobnego po prostu zakochałem się w tej rybie  Wink  i chciałbym uzyskać trochę informacji na jej temat bo nie zbyt dużo info. znalazłem.A więc tak:

-jest to samotnik czy zwierze żyjące w grupie?
-potrzebuje twardej czy miękkiej   /kwaśnej czy bardziej zasadowej wody ?
-lubi zacienione czy jasno oświetlone baniaki?

z góry dzięki za odpowiedź  papa
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #137 : Grudzień 12, 2009, 03:22:31 »

Więc tak miałem tu napisać o 3 gatunkach wielopłetwców( między innymi o ozdobnym) i trzcinniku bo to jedna rodzina. Jednak poza okoniem jest tak nikłe zainteresowanie innymi rybami niż gupol, neon, molinezja, że dałem sobie spokój. Myślałem że może za trudne więc wrzuciłem gurami ale, gurami też nikt nie ma w akwarium i nie chce się podzielić swoimi obserwacjami i doświadczeniami. Napisze Ci o tym wielopłetwcu wieczorem, moje obserwacje, ale też przejrzę tajemniczy atlas w poszukiwaniu wiadomości, z którego podobno kopiuję informacje.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #138 : Grudzień 12, 2009, 14:38:14 »

Drago - alternatywa akwarystyczna zawsze będzie w porażającej mniejszości w stosunku do mainstreamu - jak w życiu Smiley Ale takie indywidualności są temu forum potrzebne  i zawsze mile widziane. Kontynuuj swój wątek w niezmienionej formie - wierz mi, że sporo osób go czyta i może właśnie on skłoni ich do zmiany zainteresowań na gatunki mniej barwne, ale za to niesamowicie interesujące.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #139 : Grudzień 12, 2009, 20:28:13 »

dwight jeżeli chodzi o zachowanie mam 3 sztuki w dwóch akwariach, w mniejszym jeden podrostek ma około 14 cm, w drugim dwa prawie dorosłe mają około 27 cm. Ich zachowania różnią się bardzo ten pojedynczy jest skryty, mało widoczny i płochliwy najmniejszy ruch poza akwarium i już jest schowany.Natomiast te dwa co są razem zachowują się zupełnie inaczej rzadko korzystają z kryjówek nie boją się i są bardziej ruchliwe. Więc jeżeli chcesz mieć te ryby ja polecam zakupienie chociaż 3 osobników,z tego co obserwuję lepiej się czują jeżeli jest ich więcej. Można się natknąć na opinie że ten gatunek jest bardzo agresywny w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku. Jednak z moich obserwacji wynika ewidentnie że to wierutna bzdura, co prawda jednostkowe przypadki zwiększonej agresji są możliwe w każdej populacji ale nie należy na tej podstawie osądzać całego gatunku. Możliwe jest też że komuś się trafił furiat lub były przetrzymywane w zbyt ciasnym baniaku i stąd ta agresja.Ja kilka lat temu kiedy pierwszy raz zetknąłem się z wielopłetwcem senegalskim zauważyłem że na kwarantannie na której miałem dwa osobniki w akwarium 70 l dochodziło cały czas do agresji. Jednak po przeniesieniu do większego zbiornika agresja zanikła całkowicie, podobnie było z innymi gatunkami ryb, więc jeżeli ktoś trzymał te ryby w akwarium ciasnym dla nich mogło dochodzić do zachowań agresywnych. Na dzień dzisiejszy u mnie ozdobne pływają razem z senegalskimi i trzcinnikami i nie dochodzi w związku z tym do żadnych zamieszek.
Teraz co do wody są naprawdę niekłopotliwe twardość w granicach 3 - 20°n, pH 6,5 - 7,5 temperatura wolą ciepłą wodę 25- 28 °C, nie są też bardzo wrażliwe na
amoniak i związki jego rozkładu jak to się przyjęło uważać.
No i kwestia oświetlenia, oczywiście preferują półmrok ja w swoim baniaku mam dwie zwykłe 13 watowe jarzeniówki. Jednak dla mnie akwarium to przede wszystkim ryby nie zależy mi na podwodnych ogrodach bo ogród mam koło hajzy, więc takie światło w zupełności wystarcza moim zwartką aponogetonolistnym. Jednak jak masz takie rośliny jak wymieniłeś to światło musi być silniejsze, i nie zapomnij o kryjówkach są dla nich bardzo ważne. Ja oprócz drewna swoim rybom robię kryjówki z kory, nadaje się każda byle z drzewa liściastego, najlepiej ją zdjąć z metrów pociętych w lesie nieraz odchodzą duże płaty. Nie trzeba jej gotować wystarczy wysuszyć na kaloryferze lub róże wtedy ładnie się zaokrągla i jest idealnym schronieniem dla ryb które tego potrzebują , ponadto szybko tonie.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #140 : Grudzień 13, 2009, 09:16:37 »

dzięki za odpowiedź ale zastanawiam się jeszcze nad rybą o nazwie Ctenolucius hu jeta(nie mogę napisać poprawnej nazwy bo wstawia mi sie gwiazdka z powodu niecenzuralnego słowa  Grin) , z tego co wiem raczej rzadko widuje się ją w sklepach ale ja mam takie szczęście że właśnie wczoraj przyszła dostawa czternastu tych rybek do sklepu zoologicznego nie daleko mnie, już dawno chciałem hodować te ryby ale nigdy nie miałem wystarczająco dużego baniaka teraz chciałbym zrobić sobie jedno gatunkowy zbiornik z właśnie tą ryba(no i jeszcze z duchem amazońskim ale komu on przeszkadza i tak przez cały dzień śpi ukryty w kryjówce  Grin )
Ale martwi mnie jedna rzecz ,mianowicie czy baniak musi być przykryty? czy ta ryba potrafi wyskoczyć z akwarium? mam niestety belke oświetleniowa zamiast pokrywy i gdyby ten gatunek był skoczny będe musiał się bawic w przykrywanie tego wszystkiego szybą  :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 09:33:18 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #141 : Grudzień 13, 2009, 14:49:21 »

W lekcji 6 opisałem ten gatunek, no niestety trzeba przykryć akwarium ale wcale nie musi być szyba może być plastykowa siatka o drobnych oczkach rozpięta na drewnianej ramce.

Lukas ten brak zainteresowania i fakt że nie można w necie znaleźć żadnego opisu który zamieściłem na tym wątku z adresem www.akwarium.net.pl, i pozostawieniu mnie bez odpowiedzi na pytanie dlaczego tak się dzieje, skłoniło mnie do pomyślenia na własną stroną. Bo zależy mi żeby mogli to przeczytać także ludzie z poza forum więc jeżeli mi wyjdzie to idę na swoje.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #142 : Grudzień 13, 2009, 15:11:39 »

Ale puki co żeby nie było nudno zaprezentuję ciekawego sumika.

Lekcja 14

Systematyka : rodzina bagrowate, kosatkowate Bagridae .
Imię i nazwisko : Horabagrus brachysoma .
Występowanie : Indie rzeki Meenachil, Chalakkudy i Pampa
Wielkość : do 45 cm w akwarium znacznie mniejszy .
Dymorfizm płciowy : nieznany.
Woda : jest dość tolerancyjny, twardość 5 – 20 °n , pH 6,0 – 7,5 temperatura 23 – 26 °C.
Akwarium : O dużej powierzchni dna, wymiary 200x90 cm, powinno obfitować w różnego rodzaju kryjówki z drewna. Bardzo dobrze na kryjówki nadaje się też kora może być obojętnie z jakiego drzewa byle liściastego, najlepiej zdjąć ją z pociętych metrów. Nie trzeba jej gotować wystarczy wysuszyć dobrze na róże od grzejnika wtedy ładnie się zaokrągli lub grzejniku i potem umieścić w akwarium dosyć szybko tonie i jest bardzo dobrą kryjówką dla wszystkich ryb nocnych. Rośliny są zbędne jednak w jednym końcu można posadzić kilka krzaków i nad nimi umieścić oświetlenie pozostała część akwarium nie musi mieć światła.
Cechy zachowania: w zasadzie zgodne chociaż w małych i ciasnych akwariach może dochodzić do konfliktów między przedstawicielami swojego gatunku. Można je trzymać pojedynczo lub kilka sztuk nie ruszają ryb których nie są w stanie skonsumować natomiast wszystkie mniejsze które zmieszczą się do pyska zostaną zjedzone. Jako sumy są typowo nocnymi rybami i w jasnych akwariach rzadko będzie można je obserwować.
Dieta : przede wszystkim mięsna więc wszelkiego rodzaju larwy i skorupiaki wodne, dżdżownice, małe rybki i mięso ryb, młode osobniki nie gardzą też pokarmami preparowanymi.
Rozmnażanie : nieznane, w naturze do tarła przystępują w porze monsunów więc można spróbować zainicjować pory roku i umieścić w akwarium tarliskowym kilka sztuk.
Wymagania: przede wszystkim kryjówki i słabe oświetlenie.

Tekst i zdjęcie są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:06:31 wysłane przez Drago » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #143 : Grudzień 16, 2009, 21:06:58 »

Pasjonujące rybki, ale mam prośbę, może dla odmiany coś do mniejszych zbiorników, nie każdy może sobie postawić powyżej 300 l.  Cheesy

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #144 : Grudzień 16, 2009, 21:41:04 »

Margin piszesz i masz, najlepsza alternatywa dla suma rekiniego.

Lekcja 15

Systematyka : rodzina Schilbeidae .
Imię i nazwisko : Pareutropius buffei .
Występowanie : Afryka, Benin, Nigeria rzeka Ogun występuje też w rzece Niger i Cross, Gwinea, Mali, Niger.
Wielkość : do 8 cm, najlepsza alternatywa dla suma rekiniego.
Dymorfizm : samice większe i bardziej zaokrąglone w partii brzusznej.
Woda : nie stawia żadnych wymagań, twardość 4 – 18 °n, pH 6,5 – 7,5, temperatura 23 – 27 °C .
Akwarium : Długie i szerokie o wymiarach minimum 100x50 cm z pozostawioną przestrzenią do swobodnego pływania, rośliny najlepiej sadzić z tyłu i po rogach, rodzaj podłoża nie ma znaczenia ale lepiej żeby było ciemne. Światło przytłumione roślinami pływającymi i wysokimi kładącymi liście na powierzchni wody, z dekoracji najlepiej gałęzie. Preferuje miejsca gdzie jest cień natomiast bezpośredniego oświetlenia unika.
Cechy zachowania : ryba ławicowa, pelagiczna, cały czas w ruchu, do dobrego samopoczucia potrzebuje osobników swojego gatunku należy trzymać chociaż 15 lub więcej osobników. Spokojna nie atakuje innych ryb, w dzień pływają najczęściej w miejscu w nocy zaczynają pływać po całym akwarium. Łączą  się też z innymi rybami ławicowymi tworząc mieszaną ławicę i pływają po całym akwarium.
Dieta : są wszystko żerne pokarm pobierają zarówno z powierzchni, z toni wody oraz z dna, łakome i zjadające duże ilości pokarmu.
Tarło : woda miękka 4 °n kwaśna pH 6 – 6,5 twardość węglanowa jak najniższa, do rozmnażania zestawia się dwie samice i jednego samca, ikra rozpraszana na podłożu i wśród roślin  w ilości około 100 sztuk, tarlaki po tarle trzeba wyłowić. W temperaturze około 25 °C młode wylegają się po 3 dniach, po zresorbowaniu woreczków żółtkowych pierwszy pokarm to larwy solowców.
Wymagania : przede wszystkim potrzebują towarzystwa osobników swojego gatunku, przytłumione i nie za silne oświetlenie.

Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:07:26 wysłane przez Drago » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #145 : Grudzień 16, 2009, 21:49:20 »

Drago jako, że jesteś "forumową encyklopedią" Wink mam pytanie: masz coś o tzw. murenach słodkowodnych?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #146 : Grudzień 16, 2009, 21:51:08 »

A ja dodaje swoją prośbe  Wink Wachlarek i ryby podobne
Wiesz gdzie takie dostać ryby w Polsce?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #147 : Grudzień 16, 2009, 21:55:02 »

Dobraf jak ja bym nie miał to kto by miał, nie mam tylko swojego zdjęcia, ale napisz co Ciebie interesuje ?
MarteQ nie wiem w moim województwie i przyległych takich ryb nie ma, ale jeżeli mieszkasz w jakimś większym mieście to najlepiej popytać w sklepach które oferują że sprowadzają ryby na zamówienie.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #148 : Grudzień 16, 2009, 22:01:53 »

Bardzo fajny sumik, spotkałam go już na forach internetowych, niestety nigdy u nas w sklepie. Charakterystyczna i dekoracyjna rybka dla każdego. Mam nadzieję, że kiedyś też będę miała, bo podoba mi się od dawna. Dziękuję  papa

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #149 : Grudzień 16, 2009, 22:15:43 »

a więc wymagania co do wielkości akwa (czasem nie pomyśl, że chce je wsadzić do swojej 112-tki w planach mam większy baniak i kto wie co mi "odbije" Grin), co do parametrów wody, diety itd. najlepiej wszystko co masz, bo w necie za wiele nie było.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: