Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 319002 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #150 : Grudzień 16, 2009, 22:25:23 »

No dobra, to i ja o coś poproszę. Totalnie zmieniam obsadę mojej amazonii. Wymyśliłem sobie połączenie brzanki (prawdopodobnie sumatrzańska jako rybka wiodąca i denisoni jako dodatek) a na dno węgorki z rodzaju Mastocembelus. I właśnie o te mam pytanie. W necie sporo o nich jest napisane, ale w zasadzie to wszędzie te same książkowe informacje - najczęściej suche liczby i nic więcej. Masz może jakieś doświadczenie z tymi węorzokształtnymi rybami? Chodzi mi zwłaszcza o mniejsze gatunki. Może jakieś wskazówki, własne obserwacje?

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #151 : Grudzień 17, 2009, 00:16:56 »

A więc na życzenie dobrafa murena słodkowodna a jednak nie słodkowodna.

Lekcja 16

Uwagi : jest to ryba dostępna od niedawna i już doczekała się kretyńskiej nazwy murena słodkowodna, przez tą nazwę jest polecana do zbiorników słodkowodnych, jednak żadna murena nie jest słodkowodna wszystkie potrzebują mniej lub więcej soli. Druga bzdura to że jest bardzo agresywna i najlepiej nadaje się do baniaków z pielęgnicami hm ciekawa teoria, najbardziej mnie ciekawi co za tłok to wymyślił.
I teraz ważna rzecz ryby te często przyjmują formy głodowe, nie przyjmują żadnego pokarmu i po jakimś czasie wyglądają jak ludzie którzy stracą zbyt dużo kilogramów, wisi na nich skóra i padają z głodu. Niestety nie wiem jak przełamać tę niechęć do jedzenia, może wiedzą akwaryści morscy którzy mają te ryby. Dlatego przed zakupem w sklepie trzeba żądać żeby sprzedawca podał im pokarm, powinny rzucać się na niego z entuzjazmem, jeżeli to ich nie interesuje najlepiej nie brać takich osobników bo na pewno padną po jakimś czasie. Należy też zwrócić uwagę czy nie leżą na boku ja pół roku temu kupiłem z takimi objawami Echidna rhodochilus. Która po włożeniu siatki ustawiała się w normalnej pozycji, a że cena była przystępna i chciałem spróbować czy ją wyciągnę więc wziąłem, niestety się nie udało. Dlatego brać należy ryby które leżą na brzuchu.
Systematyka : rodzina murenowate, mureny Muraenidae .
Imię i nazwisko : murena( niestety nie słodkowodna) Gymnothorax tile .
Występowanie : Bangladesz, Indie estuaria rzeki Hooghl oraz Gangesu, Sumatra, Borneo, Sri Lanka, Hawaje, Filipiny, Malezja.
Wielkość : wielkość do 60 cm.
Dymorfizm płciowy : prawdopodobnie nie występują żadne różnice morfologiczne pomocne w rozróżnieniu płci.
Woda : no i jedna z najważniejszych rzeczy przy udanym chowie tych ryb, twardość 12 – 25 °n, pH 7,5 – 8,5, temperatura 23 – 28 °C. Wodę trzeba posolić, zasolenie powinno wynosić mniej więcej 1% może to być sól morska lub kamienna byle nie jodowana, dajemy około 4 łyżki stołowe na 10 l, jednak toleruje większe zasolenie. Najlepiej do wiaderka wsypać sól nalać wody i dobrze wymieszać żeby sól się rozpuściła, następnie wlewamy to do baniaka, wodę należy podmieniać około 30 % z uwagi na metabolity. Jako że zamieszkuje wody o zmiennym zasoleniu często można ją spotkać w rzekach wpływa tam jednak na krótko i trzymanie jej w wodzie słodkiej to dla niej pewna śmierć.
Akwarium : O jak największej powierzchni dna minimalne wymiary dla pojedynczego osobnika 150x70  wysokość ma drugorzędne znaczenie dla 2 – 3 osobników wielkość zbiornika powinna wzrosnąć x2. Powinno mieć wiele kryjówek najlepiej z plastykowych rurek o długości około 50 cm. Które najlepiej zamaskować kamieniami lub lawą wulkaniczną, na allegro można też kupić wapień filipiński lub koralowiec morski, lub martwą skałę. Nadają się one idealnie jako zamaskowanie kryjówek oraz jako dekoracje. Światło minimalne, nie lubią jaskrawego, podłoże najlepiej z piasku, należy je dokładnie przykryć.
Cechy zachowania : chodzą opinie że są bardzo agresywne moim zdaniem to bzdura. Oczywiście podczas prac w zbiorniku trzeba na nie uważać bo mogą ugryźć, jednak zwykle chowają się głębiej w kryjówkach. Nie robią sobie krzywdy jeżeli są podobnej wielkości, więc można je trzymać pojedynczo lub po kilka, wszystko zależy od wielkości baniaka. Są to typowe drapieżniki o nocnej aktywności, dzień spędzają w kryjówkach z których wystawiają tylko głowę. Jako towarzystwo najlepiej duże ryby których nie zjedzą, niestety ryb zamieszkujących  ekoton jest bardzo mało w sklepach więc pozostają najczęściej spotykane. Scatophagus argus, Selenotoca multifasciata, jednak te ryby mają bardzo dużą przemianę materii co w połączeniu z odchodami muren daje dużo amoniaku i substancji z jego rozkładu co = bardzo częsta wymiana wody jeżeli jest małe akwarium. Z innych ryb to pozostaje Monodactylus argenteus lub Strzelczyk najczęściej  dostępny Toxotes jaculatrix, lub batrachy najczęściej jest dostępny Allenbatrachus grunniens . Inne mniejsze ryby będą zjadane.
Dieta : tylko i wyłącznie mięsna te ryby nie będą jadły suchych pokarmów. Więc najlepiej żywe ryby słodkowodne wielkością pasujące do pyska, ryby mrożone oraz filety rybne. Jeżeli są z nimi w akwarium inne ryby najlepiej podawać je długą pęsetą, nie polecam palcami, mają bardzo ostre zęby a rany długo się goją. Można też próbować podawać mrożonki takie jak, kryl, ochotka, krewetki, gammarus, też najlepiej pęsetą, najlepsza pora karmienia to wieczór.
Rozmnażanie : nieznane.
Wymagania : przede wszystkim zasolona woda, kryjówki i umiarkowane oświetlenie.
Tekst jest mojego autorstwa.

Lukas z węgorzyków miałem tylko :
Macrognathus siamensis ale jest dość znany.
Macrognathus circumcinctus
Mastacembelus armatus
Mastacembelus erythrotaenia
Dobrze by było żebyś podał nazwy tych które Ciebie interesują i napiszę. No w necie zazwyczaj są te same informacje często brednie przepisywane ze strony na stronę bez żadnego zastanowienia czy to co tam pisze ma coś wspólnego z prawdą.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:09:22 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #152 : Grudzień 17, 2009, 00:48:46 »

najbardziej interesuje mnie Macrognathus circumcinctus. Ewentualnie Macrognathus aculeatus, ale wydaje mi się zbyt duży (30cm - o ile to prawda) na zbiornik, który mam dlań przeznaczony (250L). Dwa pozostałe to już smoki nie nadające się do mojego akwarium.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #153 : Grudzień 17, 2009, 09:38:36 »

A ja miałbym praktyczne pytania dotyczące Macrognathus aculeatus: (1) Jak szybko rosną, tj. jak dużo są w stanie urosnąć w ciągu roku, i (2) jak duże rzeczywiście rosną w warunkach akwaryjnych.

Pozdrawiam,
Tomek
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #154 : Grudzień 17, 2009, 22:04:17 »

no właśnie ta nazwa używana w sklepach mnie nie pasowała ("słodkowodna"), w każdym bądź razie wielkie dzięki za konkretne info.
Pozdrawiam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #155 : Grudzień 18, 2009, 21:20:37 »

Lukas i tmaciak, a więc tak panowie zacznę od Macrognathus aculeatus to pomyłka niestety zrobiona również prze ze mnie. Otóż jest on z jakiegoś  powodu mylony z Macrognathus siamensis  który to jest dość często dostępny, i to właśnie o Macrognathus siamensis tu chodzi.
 Może osiągnąć 30 cm długości jednak ja największy okaz jaki widziałem i zmierzyłem miał 26,3 cm . Trzeba zaznaczyć że wielkość ryb podawana jest w trojaki sposób :
1. podawana jest długość największego odłowionego osobnika.
2. podawana jest długość przypuszczalna, czyli nie wiadomo dokładnie do jakich rozmiarów może dana ryba dorosnąć jednak patrząc mniej więcej na rozmiary odławianych osobników przypuszcza się że może osiągnąć kilka cm więcej niż przeciętnie odławiane.
3. podawana jest wielkość przesadzona, najlepiej widoczne jest to chyba na przykładzie neonów, tylko w jednej stronie natknąłem się na prawidłową wielkość, czyli rozmiar największych odłowionych osobników. Wszędzie indziej podawana jest wielkość 4 - 5 cm, ale niech mi ktoś przedstawi 4 centymetrowego neona, no niech będzie 3,5 cm.
Ale wracając do tematu wielkość ryb w akwariach też zależy od wielu czynników, między innymi wielkość akwarium, pokarm jego jakość i częstotliwość podawania, twardość wody. W wodzie bardzo twardej ryby oprócz tych które taką tolerują będą rosły znacznie wolniej i nie osiągną maksymalnej wielkości, lub będzie to bardzo utrudnione nawet jeżeli będą przebywały w obszernym baniaku. No i geny jeżeli ktoś rozmnażał ryby to wie że narybek rośnie nierównomiernie, są osobniki które bardzo szybko rosną, ale i są takie które rosną bardzo powoli i znacznie odstają od tych największych. Zależy na jakie osobniki się trafi, więc ryby mogą ale nie muszą osiągnąć maksymalnych wymiarów danego gatunku, i to nie tylko w akwarium ale i w swoim naturalnym środowisku. Więc nie ma ścisłej reguły ile może urosnąć w ciągu roku, ani jakie wymiary w akwarium osiągnie bo to zależy od czynników które wymieniłem, czyli niewiadoma.
A teraz trochę o zachowaniu i potrzebach więc skoro jesteśmy przy Macrognathus siamensis to, z moich obserwacji wynika że można je trzymać pojedynczo lub kilka nie robi im to różnicy. Są spokojne nie robią krzywdy rybom których nie są w stanie zjeść, lecz na narybek np. ryb żyworodnych będą polować. Bardzo ważne jest podłoże przynajmniej część powinna być z drobnego piasku w którym lubią się zakopywać. Reszta podłoża powinna być z otoczaków w których lubią przebywać i się chować, powinny być tak poukładane żeby były miedzy nimi kryjówki. U mnie też bardzo lubiły przebywać w korzeniach Anubisa, który płożył się właśnie na otoczakach. A skoro mają być brzanki Dennisona które pochodzą z potoków więc otoczki wskazane, moim zdaniem najmniejsze akwarium w jakim można trzymać tę rybę to 160 l więc do twojego lukasie się zmieszczą.
Macrognathus circumcinctus dorasta do 20 cm, jest bardzo skryty o nocnym trybie życia, najlepiej trzymać kilka sztuk wtedy widocznie nie są aż tak bardzo płochliwe jak trzymane pojedynczo. Nie zauważyłem żeby zakopywały się w podłożu, natomiast muszą mieć kryjówki z drewna lub między kamieniami. U siebie nie zaobserwowałem agresji wobec innych ryb.
Mastacembelus armatus jest trochę za duży na twój baniak, jednak gdybyś kiedyś miał większy to polecam. Młode osobniki nie są zbyt atrakcyjne, jednak takie które mają już ponad 30 cm wyglądają niesamowicie, jak węże boa.

Dobraf nie ma za co jeżeli  jeszcze zastanawiasz się nad jakimiś fajnymi rybami to przedstawiaj.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 13:15:14 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #156 : Grudzień 18, 2009, 21:29:24 »

Gubię się już w tych wszystkich gatunkach Sad, a ten czwarty o którym pisałeś (Mastacembelus erythrotaenia) to jaki jest  Huh

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #157 : Grudzień 18, 2009, 21:57:10 »

Mastacembelus erythrotaenia to największy przedstawiciel swojej rodziny dorasta do 100 cm, na allegro widziałem na sprzedaż okaz 60 cm. To typowy drapieżnik poluje na małe ryby, jest nieagresywny w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku jak i ryb których nie jest w stanie zjeść. Najlepiej trzymać kilka osobników, nie zauważyłem żeby się zakopywał natomiast lubi kryjówki z korzeni z których wystawia tylko głowę jak murena. Jest aktywności nocnej, najmniejszy zbiornik w jakim można trzymać tę rybę to 1000 l.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 22:58:58 wysłane przez Drago » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #158 : Grudzień 18, 2009, 22:00:12 »

Dla mnie najładniejszy ten ostatni, ale jak zwykle za duży. Może kiedyś... pomarzyć można. A teraz proszę o coś ładnego i mniejszego Wink
Może jakiegoś tytułowego nożowca, albo chociaż fląderkę...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 22:08:57 wysłane przez margin » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #159 : Grudzień 18, 2009, 22:22:36 »

Margin fląder nie mam zdjęć natomiast nożyka proszę bardzo.

Lekcja 17

Systematyka : rodzina strętwowate Gymnotidae .
Imię i nazwisko : Strętwa Gymnotus sp. cf. bahianus  sprzedawany jako Gymnotus carapo .
Występowanie : Brazylia.
Wielkość : do 27 cm.
Dymorfizm płciowy : nieznany.
Woda : parametry nie sprawiają większego problemu w przygotowaniu, twardość 4 – 18 °n, pH 6,0 – 7,5, temperatura 23 – 28 °C.
Akwarium : Wymiary akwarium co najmniej 150x60cm wysokość jak zwykle ma drugorzędne znaczenie. Powinno być urządzone z dużą ilością kryjówek w których powinno być ciemno, oświetlenie jest całkowicie zbędne, tak samo rośliny. Jednak jeżeli ktoś musi mieć zieleń w jednym końcu akwarium można coś posadzić mało światłolubnego i tam umieścić oświetlenie.
Cechy zachowania : Jest to ryba pseudo elektryczna w otoczeniu orientuje się słabymi impulsami które wysyła i odbiera.  Nie zauważyłem agresji wobec innego gatunku strętwy z którą pływa oraz ducha. W stosunku do innych ryb też nie wykazuje agresji, natomiast po zestawieniu z mrukiem Petersa dochodziło do starć, z tym że mogło to być spowodowane tym że obie ryby wybrały sobie tą samą kryjówkę. Ale nie wiem co było dla nich takiego wyjątkowego w tym korzeniu. Najlepiej gymnotusa trzymać z większymi i spokojnymi rybami wszystkie małe które uda mu się połknąć znikną w nocy. Od czasu do czasu podpływa do powierzchni aby wydalić zużyte i zaczerpnąć świeżego powietrza atmosferycznego. Tak ja wszystkie gatunki z rzędu strętwokształtnych jest to ryba typowo nocna, jednak podczas karmienia wychodzi choć nie chętnie przy zapalonym świetle. Przy karmieniu i obserwacji jednak jeżeli ktoś oświetlenie będzie miał najlepiej wyłączyć to w akwarium i zostawić w pokoju.
Dieta : mięsna jako drapieżnik najlepiej karmić go rybami i ich mięsem, młode osobniki zjadają ponadto wszelkie mrożonki larw i skorupiaków wodnych, doskonałe są też larwy much i dżdżownice.
Tarło: wymaga stymulacji pór roku, gruczoły rozrodcze dojrzewają w wyniku obniżenia przewodności elektrycznej wody i podniesieniu jej poziomu. Więc potrzebny jest duży zbiornik z wieloma kryjówkami o różnych kształtach. Okres sztucznej suszy powinien trwać 2 do 6 tygodni, podczas których jakość i poziom wody w zbiorniku stopniowo spadają, temperatura rośnie, a ilość pokarmu staje się obfitsza. Okres suszy kończy się uzupełnieniem wody w zbiorniku poprzez dodanie wody deszczowej lub wody uzyskanej z filtra RO. Według obserwacji w naturalnym środowisku ikra składana jest do wykopanych w podłożu dołków, lub w korzeniach makrofitów, samiec opiekuje się ikrą i przez pewien czas młodymi.
Wymagania: ciemne kryjówki jak najsłabsze oświetlenie.

Tekst i zdjęcia są mojego autorstwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:10:40 wysłane przez Drago » Zapisane

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #160 : Grudzień 18, 2009, 23:45:50 »

Więc nie ma ścisłej reguły ile może urosnąć w ciągu roku, ani jakie wymiary w akwarium osiągnie bo to zależy od czynników które wymieniłem, czyli niewiadoma.

Dzięki Smiley

Moją niewiadomą przedstawiałem tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/prosby-o-identyfikacje-ryb/msg252823/#msg252823

W tej chwili mają powiedzmy, na ile mogę zmierzyć, nie więcej niż 12 cm i to największy. Rosną zdrowo, aczkolwiek nie za szybko więc się głowię, jak szybko, bo nowy dom, już wystarczająco duży, mogły by dostać pewnie dopiero w drugiej połowie przyszłego roku... Karmię je ochotką i wodzieniem.

Pozdrawiam,
Tomek
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #161 : Grudzień 19, 2009, 17:48:16 »

to może jeszcze kilka słów na temat Eigenmannia virescens ? Ta ryba (albo jakiś bardzo podobny gatunek) często pojawia się w Trójmiejskich sklepach pod nazwą nożowiec zielony. Cena tej ryby też jest dość przystępna. Zwłaszcza iteresują mnie ich zachowania społeczne. W jakiejś książce czytałem że są stadne, natomiast kiedy pracowałem w akwarystycznym to ilekroć umieszczaliśmy w zbiorniku kilka sztuk to zawsze podgryzały sobie ogony.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #162 : Grudzień 20, 2009, 14:55:05 »

tmaciak a jakiej wielkości jest teraz akwarium ? Ja do tej karmy dodałbym jeszcze gammarusa, kryla, artemię,  dżdżownice, rozwielitki fajnie łapią żywe.

lukas  jeżeli to nożowiec zielony to na pewno Eigenmannia virescens tylko nie wiem dlaczego zielony. Tak jak pisałem na poprzedniej stronie że niektóre ryby są agresywne wobec siebie w zbyt ciasnych zbiornikach. To się też tyczy tego nożyka więc ilość sztuk zależy od pojemności zbiornika, w małym polecam jedną sztukę w większym kilka. U mnie na kwarantannie 5 sztuk w akwarium 70 l bez przerwy dochodziło do zwarć, jednak po przeniesieniu do 500 l utarczki zanikły od razu i ryby pływały spokojnie.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #163 : Grudzień 20, 2009, 17:07:00 »

tmaciak a jakiej wielkości jest teraz akwarium ? Ja do tej karmy dodałbym jeszcze gammarusa, kryla, artemię,  dżdżownice, rozwielitki fajnie łapią żywe.

Nie bardzo mam możliwości karmić je żywym, niestety, ale spróbuję chociaż raz na jakiś czas. Akwarium jest zdecydowanie za małe, tylko 72L, całe szczęście one też są jeszcze małe więc nie ma tragedii.

Ech... będę szukał dla nich nowego domu, jakby ktoś reflektował za free na linii otwockiej (Wawer i okolice) to zapraszam. Tylko nie wiem jak je odłowić, dziś się przymierzałem (chciałem jednego przenieść do drugiego 72L), to bez demolacji całego akwarium to się nie obędzie.

Pozdrawiam,
Tomek
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #164 : Grudzień 20, 2009, 18:08:21 »

Margin co do małych i ładnych to mi się podobają ryby które dla innych są brzydkie, wszelkie osobliwości nie wiem które dla Ciebie były by ładne więc możesz sobie wybrać z tych których mam zdjęcia, a więc.
Czebaczek amurski Pseudorasbora parva
Rasbora myersi
Brzanka angolańska Barbus fasciolatus
Mogurnda mogurnda
Stigmatogobius sadanundio
Mułojad Acantopsis choirorhynchos
Ewentualnie Distichodus affinis
Zapomniałem jeszcze dodać Brzanka Denisona  Puntius denisonii
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2009, 21:07:10 wysłane przez Drago » Zapisane

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: