To może ja dodam lekcje, w zamian za odpowiedz na moje pytanie
Lekcja... poza numeracja, nie będę psuł planu lekcji
Systematyka : rodzina channidae
I
mię i nazwisko : Wezoglow czerwony, channa micropeltes. Małe łuski
Występowanie : Birma, Tajlandia, dorzecze Mekongu w Laosie, południowo-zachodnią Sumatrę, dorzecze rzeki Kapuas na Borneo, wyspy Bangka i Belitnus, północną Jawę.
Wielkość : nawet ponad metr(sa przekazy o potworach 1.5 metra i 30 kilogramach wagi ! ), jednak w akwariach znacznie mniejszy, ok. 70 cm.
Dymorfizm płciowy : W zasadzie bardzo ciężko określić, drobne różnice. Najpewniej jest kupić kilka i poczekać na parę tak jak w przypadku channa bleheri.
Woda : temperatura ok. 26 stopni c. Twardość z tego co wiem typowo ''kranowa''
Cechy zachowania : Dzienny drapieżnik. Ryba ta potrafi skoczyc po zdobycz, dla tego tez potrzebna solidna pokrywa. Ryba ta oddycha powietrzem atmosferycznym, wiec nie bedziemy potrzebowac brzęczyka. na youtube jest mnostwo filmow z ta ryba, np.
Akwarium : Dla doroslego osobnika minimum 700 litrow, raczej 1000 litrowy zbiornik. Amerykanie trzymają je na zasadzie ''fish-only'' i nie dodaja zadnych dodatkow do akwariow, ale my mozemy dodac, troche roslin, raczej gleboko ukorzenionych i wytrzymalych, mimo tego, ze channa nie bedzie ich skubal to moze je uszkodzic przy polowaniu. Liczy sie tutaj powierzchnia do plywania w akwarium, powinniśmy to miec na uwadze, aczkolwiek jak najbardziej mozemy dolozyc troche kamieni i korzeni.
Dieta : Miesozerca, mozna przyzwyczaic go do przyjmowania mrozonek, jednak wielbi sie w zywych rybach, wtedy tez najlepiej rosnie, nawet z poczataku 1 cm/ tydzien !
Tarło : Nie posiadam danych, wiem tylko, ze wężogłowy staja sie bardziej agresywne w tym okresie i nie toleruja nic co moze zagrazac ich potomstwu. Troskliwie opiekuja sie ikra i narybkiem.
Wymagania : duzo miejsca do plywania, przestrzeń do zaczerpniecia powietrza bo oddychaja powietrzem atmosferycznym ! WYMAGANA NADFILTRACJA Z RACJI PRZYJMOWANEGO POKARMU !
Uwagi : Ryba agresywna, uwaga na dzieci ktore beda chcialy sie pobawic z ''rybcia''
A teraz moje pytanie...
po przeprowadzce moge sobie pozwolic na akwarium maksymalnie 300 litrowe (120x50x50) i w zwiazku z tym poszukje ryb/ryby do tego zbiornika. Szukam:
- aktywnego drapieżnika, polującego, mięsożerce ( chciałbym karmić żywymi rybami )
- polującego raczej w toni wodnej niz przy dnie.
- najlepiej wiecej niz jedna ryba.
Moze jakieś okoniowate ? Altolamprologus z Tanganiki, ale ktory ? Prosze
pomocy ! totalna pustka w glowie !
Serdecznie pozdrawiam, i przepraszam za tak okrojona lekcje, ale pisze w biegu.