Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 319066 razy)
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #180 : Styczeń 26, 2010, 23:14:40 »

To może ja dodam lekcje, w zamian za odpowiedz na moje pytanie Smiley

Lekcja... poza numeracja, nie będę psuł planu lekcji Smiley

Systematyka : rodzina channidae
Imię i nazwisko : Wezoglow czerwony, channa micropeltes. Małe łuski Smiley
Występowanie :  Birma, Tajlandia, dorzecze Mekongu w Laosie, południowo-zachodnią Sumatrę, dorzecze rzeki Kapuas na Borneo, wyspy Bangka i Belitnus, północną Jawę.
Wielkość : nawet ponad metr(sa przekazy o potworach 1.5 metra i 30 kilogramach wagi ! ), jednak w akwariach znacznie mniejszy, ok. 70 cm.
Dymorfizm płciowy : W zasadzie bardzo ciężko określić, drobne różnice. Najpewniej jest kupić kilka i poczekać na parę tak jak w przypadku channa bleheri.
Woda : temperatura ok. 26 stopni c. Twardość z tego co wiem typowo ''kranowa''
Cechy zachowania : Dzienny drapieżnik. Ryba ta potrafi skoczyc po zdobycz, dla tego tez potrzebna solidna pokrywa. Ryba ta oddycha powietrzem atmosferycznym, wiec nie bedziemy potrzebowac brzęczyka. na youtube jest mnostwo filmow z ta ryba, np.

Akwarium : Dla doroslego osobnika minimum 700 litrow, raczej 1000 litrowy zbiornik. Amerykanie trzymają je na zasadzie ''fish-only'' i nie dodaja zadnych dodatkow do akwariow, ale my mozemy dodac, troche roslin, raczej gleboko ukorzenionych i wytrzymalych, mimo tego, ze channa nie bedzie ich skubal to moze je uszkodzic przy polowaniu. Liczy sie tutaj powierzchnia do plywania w akwarium, powinniśmy to miec na uwadze, aczkolwiek jak najbardziej mozemy dolozyc troche kamieni i korzeni.
Dieta : Miesozerca, mozna przyzwyczaic go do przyjmowania mrozonek, jednak wielbi sie w zywych rybach, wtedy tez najlepiej rosnie, nawet z poczataku 1 cm/ tydzien !
Tarło : Nie posiadam danych, wiem tylko, ze wężogłowy staja sie bardziej agresywne w tym okresie i nie toleruja nic co moze zagrazac ich potomstwu. Troskliwie opiekuja sie ikra i narybkiem.
Wymagania : duzo miejsca do plywania, przestrzeń do zaczerpniecia powietrza bo oddychaja powietrzem atmosferycznym ! WYMAGANA NADFILTRACJA Z RACJI PRZYJMOWANEGO POKARMU !
Uwagi : Ryba agresywna, uwaga na dzieci ktore beda chcialy sie pobawic z ''rybcia''

A teraz moje pytanie... Smiley

po przeprowadzce moge sobie pozwolic na akwarium maksymalnie 300 litrowe (120x50x50) i w zwiazku z tym poszukje ryb/ryby do tego zbiornika. Szukam:

- aktywnego drapieżnika, polującego, mięsożerce ( chciałbym karmić żywymi rybami )
- polującego raczej w toni wodnej niz przy dnie.
- najlepiej wiecej niz jedna ryba.

Moze jakieś okoniowate ? Altolamprologus z Tanganiki, ale ktory ? Prosze Sad pomocy ! totalna pustka w glowie !

Serdecznie pozdrawiam, i przepraszam za tak okrojona lekcje, ale pisze w biegu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 01:40:45 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #181 : Styczeń 27, 2010, 00:26:17 »

A propos wężogłowów, Amerykanie nabroili i mają z nim kłopoty, bo wypiera rodzime gatunki i dobrze się rozmnaża. Podobno potrafi przejść kawałek pomiędzy zbiornikami po lądzie. Widziałem na filmikach, że ma ostre zęby i dobrze sobie radzi z rybami. U nas nie miałby konkurencji. W związku z tym proszę o rozsądek i niewsiedlanie go do nas.   Wink
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #182 : Styczeń 27, 2010, 01:38:51 »

A propos wężogłowów, Amerykanie nabroili i mają z nim kłopoty, bo wypiera rodzime gatunki i dobrze się rozmnaża. Podobno potrafi przejść kawałek pomiędzy zbiornikami po lądzie. Widziałem na filmikach, że ma ostre zęby i dobrze sobie radzi z rybami. U nas nie miałby konkurencji. W związku z tym proszę o rozsądek i niewsiedlanie go do nas.   Wink

U nas nie przetrwałby zimy, na szczescie Smiley

Wężogłowy to typowe predator fishe, z braku naturalnych wrogów w większości stanów ameryki (np. peacock bassow) czyszczą zbiornik doszczętnie niszcząc ekosystem a potem ''pełzaja'' do kolejnego, umożliwia im to zdolność do oddychania powietrzem atmosferycznym Smiley

112l - aktualnie puste
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #183 : Styczeń 27, 2010, 08:10:41 »

Widziałem jakiś filmik na yt jak taki wyrośnięty snakehead zżera 10calowego (ok. 25cm) bassa. Ogólnie masakra, rozszarpał go na strzępy.

4tog, to skoro napisałeś już o channie, to może do takiego zbiornika jak planujesz właśnie channy? bleheri i gaucha są całkiem dostępne w Polsce i gabarytowo jak najbardziej pasują (para albo nawet kilka osobników). A drapieżnością wiele nie odbiegają od większych krewniaków Smiley

Co do zimy... to nie byłbym taki pewny czy nie przetrwałyby niektóre odmiany. U podnóża Himalajów potrafi przymrozić Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 08:12:27 wysłane przez ducze » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #184 : Styczeń 27, 2010, 11:23:47 »

U nas jest, wbrew pozorom, sporo wód cieplejszych, zrzuty z elektrowni, zrzuty ścieków. Natura zazwyczaj zadziwia i ja nie byłbym taki pewny, czy się ryby kiedyś nie przystosują.
Pewno by było polowanie z widłami na trawie na te stwory, chłop żywemu nie przepuści!  Wink
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #185 : Styczeń 27, 2010, 12:49:00 »

Widziałem jakiś filmik na yt jak taki wyrośnięty snakehead zżera 10calowego (ok. 25cm) bassa. Ogólnie masakra, rozszarpał go na strzępy.

4tog, to skoro napisałeś już o channie, to może do takiego zbiornika jak planujesz właśnie channy? bleheri i gaucha są całkiem dostępne w Polsce i gabarytowo jak najbardziej pasują (para albo nawet kilka osobników). A drapieżnością wiele nie odbiegają od większych krewniaków Smiley

Co do zimy... to nie byłbym taki pewny czy nie przetrwałyby niektóre odmiany. U podnóża Himalajów potrafi przymrozić Wink

Masz duzo racji z tymi channami, ale jednak, gdyby ktos mialby mozliwosc polecenia mi jakis ryb okoniowatych/pielegnicowatych ktore caly czas aktywnie poruszaja sie w sredniej glebokosci akwarium byloby wspaniale.

Channy, zazwyczaj plywaja mniej niz ''zwykle'' ryby Smiley

Ale channy to aktualnie najlepszy wybor Smiley Jeszcze poczekam na odpowiedzi innych Smiley

pozdro.

112l - aktualnie puste
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #186 : Styczeń 27, 2010, 13:13:20 »

A co byś powiedział na żyworódkę pod tytułem Belonesox belizanus? czyli szczupaczek żyworodny. I zdecydowanie bardziej z zachowania podobny do szczupaka niż do najpopularniejszych żyworódek Wink Chociaż one zdaje się jak channy raczej z ukrycia polują, ale mieć szczupaka w akwarium to musi być ciekawe doświadczenie Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #187 : Styczeń 27, 2010, 22:01:02 »

4tog myślałeś może o pielęgnicach z grupy Crenicichla?, tylko nie wiem jak z ich dostępnością jest u nas.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #188 : Styczeń 27, 2010, 22:06:08 »

4tog nie psujesz planu lekcji bo ja już chyba więcej nie napiszę , mała frekwencja na zajęciach i podyskutować nie ma z kim.
A teraz odnośnie pytania to może:
Szczupieńce najpopularniejszy Ctenolucius hu jeta albo Boulengerella maculata.
Wilki np. Erythrinus erythrinus ,chociaż z zachowania trochę podobne do żmijogłowów.
Ciekawa jest cała rodzina Acestrorhynchidae grupująca małe szczupaki z Ameryki Południowej, zgrupowany w niej jest tylko jeden rodzaj Acestrorhynchus.
Nazwane przez tubylców ryby psy np. Cynodon gibbus , należy trzymać kilka osobników. Inny przedstawiciel tel rodziny widnieje na moim awatarze.
Liścia, Brodaczyka Monocirrhus polyacanthus .
Wiciak Polynemus multifilis , jednak do akwarium słonawowodnego.
Z pielęgnic Amerykańskich rodzaj Crenicichla , z Afrykańskich rodzaj Rhamphochromis , Bathybates ,i gatunek Hemibates stenosoma.
Sumy z rodzaju Ageneiosus .
Piranie samotniki z rodzaju Serrasalmus np. Serrasalmus manueli , Serrasalmus rhombeus , i bardzo szybka i żwawa Serrasalmus elongatus.
No i zostały jeszcze belony najczęściej dostępna jest Xenentodon cancila pięknie poluje trudno przyzwyczaić je do pobierania ryb martwych trzeba jednak trzymać minimum 4 osobniki.
A z okoniowatych nasze polskie okonie przez jakieś pół roku prowadziłem eksperyment z nimi w ciepłej wodzie do 26 °C i nie działo się im nic strasznego niestety eksperyment został przerwany przez śpioszki marmurkowe Oxyeleotris marmorata , i od wiosny zaczynam ponownie.
Poza tym jak czytasz magazyn akwarium to do twojego zbiornika dr inż. Paweł Zarzyński proponuje takie drapieżniki jak, płaszczki z rodzaju Potamotrygon, suma czerwonoogonowego Phractocephalus hemioliopterus , Pseudoplatystoma fasciatum , a Sorubim lima nawet do 240 l. Ponadto metrowego węgorza elektrycznego i co ciekawe w gęsto zarośniętym baniaku, chyba po to żeby węgorz miał się gdzie wypróżniać. No i do akwarium 150 - 200 l Datnioides microlepis czyli wszystkie pasują do twojego akwarium, naprawdę ciekawy jest ten facet.

Muchomorek a jako wędkarz nie chciałbyś zahaczyć takiej rybki jak na zdjęciu ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 23:03:34 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #189 : Styczeń 28, 2010, 08:10:54 »

Poza tym jak czytasz magazyn akwarium to do twojego zbiornika dr inż. Paweł Zarzyński proponuje takie drapieżniki jak, płaszczki z rodzaju Potamotrygon, suma czerwonoogonowego Phractocephalus hemioliopterus , Pseudoplatystoma fasciatum , a Sorubim lima nawet do 240 l. Ponadto metrowego węgorza elektrycznego i co ciekawe w gęsto zarośniętym baniaku, chyba po to żeby węgorz miał się gdzie wypróżniać. No i do akwarium 150 - 200 l Datnioides microlepis czyli wszystkie pasują do twojego akwarium, naprawdę ciekawy jest ten facet.
Potomotrygona z tego co w kiblu dziś rano przeczytałem Wink to proponował chyba do 800-1000L, ale co do reszty to faktycznie mają tam "ciekawe" pomysły Wink podobnie zresztą jak np proponowanie mureny Gymnothorax tile do słodkiej wody to wg mnie powolne uśmiercanie zwierzaka...

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #190 : Styczeń 28, 2010, 10:59:02 »

Muchomorek a jako wędkarz nie chciałbyś zahaczyć takiej rybki jak na zdjęciu ?

Czy chodzi o wężogłowa?  Cheesy W żadnym wypadku nie chcę tej ryby w naszych jeziorach. Gdyby się złowił jakiś, to bym go zabrał i bez wyrzutów zrobił niego potrawkę. Oglądałem filmiki amerykańskie i tam wszyscy w długich rękawicach, kombinerki w łapach, z dużą ostrożnością manipulowali przy rybach, pełen szacunek  Wink  Ale widzę, że raczej małe sztuki łowią, takie koło kilograma.
A węgorza elektrycznego też nie chcę na wędkę, nie wiadomo jaki kombinezon trzeba założyć czy inną izolację, żeby krzywdy nie zrobił. Wyładuje się taki, a wędkarz się utopi wpadając do wody sparaliżowany.
Jednym słowem, dziękuję, nie.  Cheesy
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #191 : Styczeń 28, 2010, 18:02:32 »

A z okoniowatych nasze polskie okonie przez jakieś pół roku prowadziłem eksperyment z nimi w ciepłej wodzie do 26 °C i nie działo się im nic strasznego niestety eksperyment został przerwany przez śpioszki marmurkowe Oxyeleotris marmorata
Rozumiem, że został przerwany w sposób dość dla okoni nieprzyjemny? Wink

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #192 : Styczeń 29, 2010, 00:21:37 »

Siema, przepraszam, ze przez pare dni bylem offline, ale na skutek nieporozumienia nie mam pradu teraz w domu...

Drago, pisalem do Ciebie pma zanim przeczytalem Twojego posta Smiley Dzieki za wszystkie gatunki, przeczytam w najblizszym czasie o wszystkich.

Ostatnio sie naczytalem o odmianie arowany, ale w 120x50x50 nie zmieszcze Smiley Ogladalem tez troche filmow wlasnie o wilkach, calkiem ciekawe, imponujaca szczeka ! Rowniez red tailed catfish ''sympatyczny'' Smiley

Dzieki za odpowiedzi panowie, calkiem ciekawe rzeczy polecacie ! Drago, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz Smiley

Dodam nastepna lekcje jak bede mial wiecej czasu przy komputerze Smiley prad wraca 3 lutego dopiero, ale postaram sie cos wczesniej naskrobac Smiley

Pytanie:

znacie peacock bassy ? te duze okonioksztaltne ryby (chyba rodzina pielegnicowatych) ? Czy sa jakies mniejsze gatunki ? I gdyby ktos byl w stanie napisac cos o wilczkach Smiley

p.s
slyszalem, ze mastacambelusy (dobrze napisalem ? chodzi o ''eel'e'') to ciekawe rybki Smiley

pozdrawiam i do uslyszenia !

112l - aktualnie puste
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #193 : Styczeń 29, 2010, 09:28:19 »

p.s
slyszalem, ze mastacambelusy (dobrze napisalem ? chodzi o ''eel'e'') to ciekawe rybki Smiley

Długonosy są fajne, ale raczej skryty tryb życia prowadzą. Aczkolwiek jak na takie denne "eele" to przy karmieniu potrafią być mocno przebojowe Smiley Ale w dzień jak mają odpowiedni wystrój baniaka to siedzą zakopane w piachu albo w kryjówkach. Ogólnie naprawdę ładne i ciekawe, ale raczej jako przydenny dodatek do większego baniaka.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #194 : Styczeń 29, 2010, 10:28:30 »

szkoda, ze przerastaja moj baniak Smiley
Oczywiscie sa gatunki ktore bym chyba zmiescil w 120x50x50 ale raczej ich tryb zycia mi nie pasuje Smiley

czy sa ''male'' peacock bassy ? Tongue

112l - aktualnie puste
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: