ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #210 : Luty 03, 2010, 09:16:15 » |
|
Tylko kurde, na ławicę takich potworów to basen byłby chyba potrzebny ale fajnie mieć rybę, której podstawą diety są piranie Moje babki i Datnioides są nijak niedostępne. Datnioidesy są, ale nie ten gatunek, na którym mi zależy. Większych babek słonawych nie ma podobno w całych Niemczech, więc tym bardziej u nas. Proponowali mi w jakiejś hurtowni, że sprowadzą, ale... kilkaset sztuk No no allegro różnie bywa... można się naciąć. Wysłałem Ci na PW namiary na gościa, z którym mam dobre doświadczenia. Chociaż w sumie znany na wszelkich forach, więc pewnie u niego też już listę próbowałeś realizować Na głupich sprzedawców, którzy wmawiają co, że białe jest czarne, nie ma niestety rady, jedynie olać następnym razem można. Ale co się człowiek znerwuje to jego.
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #211 : Luty 03, 2010, 17:05:51 » |
|
Cholera, dalej ludzie z energetyki nie przyjechali i podpieli mi pradu :| postawilem na hoplias malabaricus, jestem na etapie zbierania informacji o nim dosyć ubogo w necie, nie znalazłem żadnej strony poświęconej im wyłącznie... akwarium 160x60x60 wystarczy na sztuke czy trzeba celowac w to 200 cm ?
|
|
|
|
300l - serrasalmus compressus 112l - aktualnie puste 70l - baniak na karmówke.
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #212 : Luty 04, 2010, 08:16:57 » |
|
Na forum Monster Fish Keepers powinieneś coś o nich znaleźć. Po mojemu 160x60 wystarczy, ale skoro masz możliwość postawienia większego to bym zrobił wszystko żeby postawić większe nigdy nie wiadomo co w przyszłości zapragniesz w nim hodować Pamiętaj o zaprojektowaniu porządnej, dopasowanej pokrywy, one podobną są mega mistrzami w wyłażeniu z baniaka. Kurde, też mnie zaczęły jakieś agresory kusić... na razie żal by mi było się słonawej ekipy pozbywać, ale czuje dłużej jak do wakacji nie wytrzymam i jednak będzie coś z większymi zębami w sumie plan mam już gotowy i konkretny, ale wole nie zapeszać, więc się nie podzielę
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #213 : Luty 04, 2010, 13:18:18 » |
|
Na forum Monster Fish Keepers powinieneś coś o nich znaleźć. Po mojemu 160x60 wystarczy, ale skoro masz możliwość postawienia większego to bym zrobił wszystko żeby postawić większe nigdy nie wiadomo co w przyszłości zapragniesz w nim hodować Pamiętaj o zaprojektowaniu porządnej, dopasowanej pokrywy, one podobną są mega mistrzami w wyłażeniu z baniaka. Kurde, też mnie zaczęły jakieś agresory kusić... na razie żal by mi było się słonawej ekipy pozbywać, ale czuje dłużej jak do wakacji nie wytrzymam i jednak będzie coś z większymi zębami w sumie plan mam już gotowy i konkretny, ale wole nie zapeszać, więc się nie podzielę skuś sie i popuść wodze fantazji
|
|
|
|
300l - serrasalmus compressus 112l - aktualnie puste 70l - baniak na karmówke.
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #214 : Luty 04, 2010, 21:23:00 » |
|
4tog info jest mało bo to mało rozpowszechnione ryby i nie tylko te, co do zbiornika 160x60x60 to jak pisał ducze. W tym się jeden osobnik zmieści oczywiście jeżeli nie zawalisz go szczawiem i lebiodą .Bo jak rybie zostanie z tej bańki 80 l do pływania to na pewno znajdzie się na gigancie. Ale też zgadzam się z ducze co do kwestii że jak masz możliwość to buduj większe, ja jestem zwolennikiem jak największych akwariów.
ducze a co zrobisz ze szpagietkiem jeżeli pozbędziesz się estuarium ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 02:22:12 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #215 : Luty 05, 2010, 07:47:42 » |
|
Chyba się jednak nie pozbędę... Jakbym się pozbywał to pewnie hurtem cała ekipa poszłaby do ZOO, nie sądzę żeby ktoś u nas był wyrośniętymi słonawymi rybami zainteresowany (chyba, że Ty Drago byś je wziął Zresztą złapać makarona nie byłoby łatwo w 150kg piachu
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #216 : Luty 19, 2010, 22:13:47 » |
|
Drago znalazłeś jakieś foty "skorpeny z amazonki" ale nie zasuszonej? jak to było w NA, szczerze mówiąc wyjątkowo zaintrygowała mnie ta ryba.
co do Zarzyńskiego i muren to pewnie chodzi Ci to, że napisał, iż niektóre gatunki mogą się "obejść" bez zasolenia?
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #217 : Luty 19, 2010, 22:38:01 » |
|
Tak o tej skorpenie pisałem już do redakcji naszego akwarium teraz czekam na odpowiedź autora. Według mnie jest ryba należąca do rodziny batrachowatych Batrachoididae którą bardzo chciałbym posiadać czyli Thalassophryne amazonica .Chociaż jako że ten okaz jest zasuszony na 100 % pewny nie jestem bo mogą to być trzy inne gatunki czyli Daector quadrizonatus , Potamobatrachus trispinosus , Daector gerringi . Jednak amazonica jest najczęściej dostępna niestety nie u nas, a to foty . http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=Thalassophryne+amazonica&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbvA co do muren to tak podniósł mi ciśnienie tym że można je pielęgnować wodzie słodkiej. Owszem zgadzam się z tym że ryby estuariowe wpływają zarówno do rzek jak i na otwarte wody słone. Podobno nasze Bałtyckie flądry były łowione pod Warszawą jednak to nie znaczy że to ryba słodkowodna. Więc pewien czas zniosą przebywanie w wodzie słodkiej, ale dłuższe trzymanie takich ryb w słodkiej wodzie kończy się dla nich śmiercią
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #218 : Luty 19, 2010, 23:25:27 » |
|
łoo matko trzeba przyznać że to jedna z mniej urodziwych ryb
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #219 : Luty 19, 2010, 23:27:02 » |
|
lukas no chyba żartujesz, one są piękne dla mnie to królowa Amazonii a nie palety.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #220 : Luty 19, 2010, 23:31:34 » |
|
lukas no chyba żartujesz, one są piękne dla mnie to królowa Amazonii a nie palety.
każda potwora znajdzie swojego amatora Nie mniej jednak to właśnie takie cudaki na ogół są najciekawsze. A wracjaąc do mojej koncepcji zbiornika i jego obsady (kilka stron wcześniej o tym było) to zamiast brzanek w akwa wylądowały tęczanki. NIe rezygnuję jednak z jakiejś węgorzokształtnej ryby i tu moje pytanie. Czy Macrognathus aculeatus, ewentualnie trzciniak może polować na kirysy?
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #221 : Luty 19, 2010, 23:43:50 » |
|
Ale kirysy to chodzi Tobie o kiryski czyli np. corydoras, czy o ryby z rodziny kirysowatych Doradidae ? W sumie które by to nie były to zarówno węgorzyk jak i trzcinnik mają za mały otwór gębowy ,więc będą bezpieczne. No chyba że przystąpią do tarła to jeżeli ikra jakimś cudem ocaleje to młode na pewno znikną . A jakie tęczanki posiadasz?
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #222 : Luty 20, 2010, 03:52:13 » |
|
tak , chodzi mi o Corydoras - mam ich kilka gatunków ale raczej większych. Najmniejsze są chyba samce C.sterbai. A z tęczanek posiadam M.preacox, M.boesmani i M.parkinsoni. Być może dołożę jeszcze M.lacustris. Masz może jakieś doświadczenie z tymi rybami? Jakieś uwagi? Choć z tego co widzę nie są zbyt wymagające. Zwłaszcza neonowe trą się w zasadzie codziennie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 19:39:54 wysłane przez lukas »
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #223 : Luty 20, 2010, 23:46:36 » |
|
Tak o tej skorpenie pisałem już do redakcji naszego akwarium teraz czekam na odpowiedź autora. Według mnie jest ryba należąca do rodziny batrachowatych Batrachoididae którą bardzo chciałbym posiadać czyli Thalassophryne amazonica .Chociaż jako że ten okaz jest zasuszony na 100 % pewny nie jestem bo mogą to być trzy inne gatunki czyli Daector quadrizonatus , Potamobatrachus trispinosus , Daector gerringi . Jednak amazonica jest najczęściej dostępna niestety nie u nas, a to foty . http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=Thalassophryne+amazonica&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbvskąd Ty bierzesz te info? Poproś moda by zmienił Ci nick na encyklopedia a tak btw to jak coś z redakcyji napiszą to daj znać, bo cosik czuję po artykule, że zbyt dużo się nie dowiesz. A co do muren to tak podniósł mi ciśnienie tym że można je pielęgnować wodzie słodkiej. Owszem zgadzam się z tym że ryby estuariowe wpływają zarówno do rzek jak i na otwarte wody słone. Podobno nasze Bałtyckie flądry były łowione pod Warszawą jednak to nie znaczy że to ryba słodkowodna. Więc pewien czas zniosą przebywanie w wodzie słodkiej, ale dłuższe trzymanie takich ryb w słodkiej wodzie kończy się dla nich śmiercią
czyli miałem nosa bo czytając art. o murenach w pewnym momencie pomyślałem: ale Drago by mu "przysolił"... Z innej beczki - myślałeś może o wstawieniu fotek swoich baniek z opisem "co, jak, dlaczego" tu na forum? nie ukrywam, że z miłą chęcią bym zerknął. a jeszcze jedno co Ci mówi "red texas", czy to jakaś odmiana perłowej?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 23:59:18 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #224 : Luty 21, 2010, 00:32:34 » |
|
lukasie z tęczanek miałem tylko Glossolepis incisus i neonową Melanotaenia praecox bo pozostałe które by mnie interesowały niedostępne.Tak jak piszesz to nie są ryby które miały by jakieś konkretne wymagania. No przede wszystkim powinny być w ławicy chociaż te 10 sztuk, pojedyncze tęczanki bo takie też widziałem w akwariach jak to się właściciele wypowiadali "ozdobnych" to rozpacz brała. W dużych grupach po 30 i więcej osobników wyglądają niesamowicie. Podobają mi się akwaria z różnymi gatunkami tęczanek, jednak ja jestem ciągłym poszukiwaczem wciąż nowych, ciekawych, i przde wszystkim osobliwych ryb. Melanotaenia lacustris i Parkinsona Melanotaenia parkinsoni fajne, niestety nigdy ich nie widziałem w handlu.
dobraf do encyklopedii mi jeszcze bardzo daleko, a ryby to moja życiowa pasja i staram się dowiedzieć o nich jak najwięcej zwłaszcza o nowościach, rzadkościach i osobliwościach. No nie będę ukrywał że zalogowałem się na tym forum żeby znaleźć kogoś z kim mógłbym pogadać o czymś innym niż mieczyk czy molinezja.
Czekam z niecierpliwością na maila od pana Strzeleckiego jednak na razie żadnej odpowiedzi.
A pan Zarzyński nie raz mi ciśnienie podnosił jak czytałem inne pismo magazyn akwarium gdzie pisał informacje które znalazł pewnie w necie o rybach których nie miał. A zwłaszcza jeżeli chodzi o proponowane litraże i obowiązkowo akwarium gęsto zarośnięte. Dla przykładu powtórzę się i tak dla metrowego węgorza elektrycznego lub co jeszcze ciekawsze dwóch proponował akwarium 350 l i 150 cm długości miejscami gęsto zarośnięte. Chyba po to żeby węgorz mógł intymnie defekować w tych krzakach, bo o pływaniu nie ma mowy.
A o wystawianiu akwariów nie myślałem, nie ma tam widoków do podziwiania, tak to się utarło że akwarium musi być piękne i być ozdobą, przede wszystkim zarośnięte a ryby to dodatek przeciskający się przy przedniej szybie. Najlepiej jeszcze zwłaszcza ryby ławicowe po 2 albo 3 sztuki i dorastające do 50 cm w 60 l. Jak to niedawno słyszałem w sklepie gdzie kolo się chwalił że w takim akwarium trzymał 30 cm clariasa i był bardzo zaniepokojony że gania wszystkie ryby a pielęgnice pawiooką przyciskał pyskiem do szyby, po prostu tragedia . A dla mnie akwarium to przede wszystkim miejsce gdzie zwierzęta które się do niego nie pchają spędzają całe swoje życie, więc akwarium powinno być tak zrobione żeby czuły się w nim jak najlepiej i żeby spełniało wymagania które ryby stawiają. Ale może kiedyś wystawię.
Ten red texas wygląda mi na mieszankę perłowej z czymś innym, jednak pierwszy raz ją widzę i pewny nie jestem, zadaj to pytanie w dziale Ameryka w wątku Vieja - Paratheraps może Grundman albo Hubikopter będą wiedzieli oni są bardziej obeznani z pielęgnicami.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 00:48:46 wysłane przez Drago »
|
|
|
|
|
|