Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 318984 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #270 : Maj 04, 2010, 09:19:39 »

Drago, z coleslawem pisze od jakiegos juz czasu o Erythrinusie, również na niego czekam. Jak będę zamawiał to brać dwa ?
Trzy Wink

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #271 : Maj 04, 2010, 10:33:36 »

A skąd jest ecoleslaw? Jak z Warszawy to wiemy już jaka cena? Bo raczej cztery Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #272 : Maj 04, 2010, 11:09:26 »

Artur jest ze Szczecina. Brałem od niego skrzypłocza, przyjechał pociągiem super zapakowany, więc bym się nie obawiał kupowania na odległość.

Byłem właśnie w kakadu szczupakom afrykańskim się przyjrzeć. Super ryby, już jestem przekonany do 3 sztuk, mają kształt idealnego zabójcy Wink I do nich albo erythrinus, albo w wersji light jakieś większe synodontisy.

PS. Drago, widziałeś, żeby szczupaki jakoś przeszukiwały dolne partie zbiornika? albo np brały żarcie z dna? bo się zastanawiam czy by się w ogóle zainteresowały karłowatymi krewetkami buszującymi przy dnie (wersja samych szczupaków, bez synodontisów, bo w sumie nie pałam miłością do sumowatych).
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2010, 20:32:14 wysłane przez ducze » Zapisane

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #273 : Maj 05, 2010, 21:38:06 »

Nikt z ludzi u ktorych szukalem nie ma dostepu do Erythrinusow... Jak kogos znajde to dam namiary.
Za to znalazlem S.elongatus 20 cm za 90 euro, niestety 20 cm to za duzo na moj aktualny baniak, bo wiekszy staje dopiero za jakis czas.

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #274 : Maj 06, 2010, 07:19:54 »

Coleslaw mówi, że bywają, nawet ostatnio podobno były w ofercie jakiegoś importera ale nie kupił.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #275 : Maj 06, 2010, 08:15:01 »

Właśnie mi tez mówił o tym, tyle, ze nie mam szczęścia teraz i niema.

112l - aktualnie puste
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #276 : Maj 06, 2010, 10:47:50 »

Z ciekawostek, które może kogoś zainteresują, to wczoraj widziałem fajnego kolcobrzucha nilowego     
Tetraodon lineatus Smiley Nieduży jeszcze (tak z 7cm) ale podobno już atakuje wszystko co się rusza. Ale z tego co wyczytałem na MFK to naprawdę ciekawy zwierzak do sporego zbiornika. Ale niestety żadne towarzystwo nie wchodzi w grę, bo nie dość że rośnie stwór do ponad 40cm (na początku podobno średnio przyrasta cal/miesiąc Smiley to jeszcze nikomu nie przepuści. Ale piszą ludzie, że to jedna z nielicznych ryb, która naprawdę się oswaja, z czasem prawie jak pies czy kot się zachowuje Wink No i do tego te ruchy kolcobrzuchów, młynki płetwami i lampienie się na wszystkie strony, naprawdę są niepowtarzalne Smiley

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #277 : Maj 06, 2010, 12:41:06 »

4tog jaka cena tego Erythrinusa ?

ducze co do szczupaka, to skończył mi się żywiec i dawałem im filety z ryb, jeszcze są trochę płochliwe więc nie łapały od razu ale z dna pozbierały. Wczoraj dawałem im dżdżownice i też pozbierały z dna, a krewetki nie mam pojęcia czy będą łapać.
A Tetraodon lineatus jako drapieżnik małe ryby atakuje i zjada, ale ciekaw jestem jak by się zachowywał w towarzystwie dużo większych od siebie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #278 : Maj 06, 2010, 13:38:52 »

A Tetraodon lineatus jako drapieżnik małe ryby atakuje i zjada, ale ciekaw jestem jak by się zachowywał w towarzystwie dużo większych od siebie.
Z tego co piszą hodowcy Fahaki wynika ewidentnie, że nie ma opcji trzymania go z czymkolwiek (chyba, że w basenie Wink Kolec spróbuje dobrać się do wszystkiego, choćby było 2x większe od niego (czasem przeceni swoje siły, ale raczej na pewno spróbuje zostać sam w zbiorniku). A że szczęki jak na rybę ma ekstremalnie mocne, to jest w stanie zabić naprawdę sporą rybę. A już podłużne ryby w stylu nawet wyrośniętej arowany, nie mają najmniejszych szans. One po prostu lubią być same w zbiorniku Wink

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #279 : Maj 06, 2010, 15:57:57 »

Drago, jak bede wiedzial cos o cenie to dam znac z pewnoscia, sam na niego strasznie czekam...

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #280 : Maj 06, 2010, 17:27:31 »

ducze szczupaki zjedzą krewetki karłowate, chyba, że będzies obficie karmił.
Ale i tak nie upilnujesz - co jakiś czas coś zniknie - promocja ważna do wyczerpania zapasów Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #281 : Maj 07, 2010, 04:58:43 »

Chciałbym sam sprawdzić tego kolcobrzucha i jeżeli się na niego natknę to chyba zakupię . Bo np. o kolcobrzuchu zielonym też piszą że są agresywne wobec siebie i podgryzają inne ryby. Ja miałem 10 sztuk w niedużym akwarium 720 l i nic takiego nie zaobserwowałem, często pływały razem w grupce nawet o karmę się nie biły, tylko jadły razem. Jako towarzystwo miały Mystus gulio i sumów też nie czepiały, więc nie wiem jak to jest. Przypuszczam że u innych miały po prostu za ciasno, i dlatego przejawiały zachowania agresywne.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 05:03:30 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #282 : Maj 07, 2010, 06:34:06 »

Przyjrzałem się lepiej i to jest jednak Tetraodon mbu a nie lineatus. Czyli jeszcze sporo większy rośnie. W akwariach do 60cm, zalecany zbiornik 2000L Wink

ducze szczupaki zjedzą krewetki karłowate, chyba, że będzies obficie karmił.
Ale i tak nie upilnujesz - co jakiś czas coś zniknie - promocja ważna do wyczerpania zapasów Smiley
No właśnie myślałem, że szczupce raczej przy samym dnie nie żerują, ale skoro Drago mówi, że jedzą też z dna i wczoraj w sklepie też widziałem je przy samym dnie to przemyślę jeszcze sprawę. Ale w sumie spróbować mogę, najwyżej najedzą się rybki Wink Bo nie wiem co by wpuścić do szczupaków, żeby resztki przerabiało (to ma być low-tech roślinny) i roślin nie masakrowało. Rozważam jeszcze synodontisy.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 07:02:41 wysłane przez ducze » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #283 : Maj 07, 2010, 21:07:54 »

O w mordę to już nie jest ryba dla każdego zwłaszcza jeżeli chodzi o rozmiar baniaka, te 2000 l to absolutne minimum. No ale nie jest tak agresywny w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku jak lineatus. Chociaż i tu zdarzają się furiaci, ale największy problem z tymi rybami to odpowiedni pokarm, muszą dostawać coś do ścierania dzioba inaczej trzeba się pożegnać. Poza tym to ryby bardzo ciekawskie i nudzą się pływając ciągle w tym samym wystroju, po obserwacji swoich widziałem że nawet drobne zmiany, poprzekładanie lawy, lub dodanie nowych skał działało pozytywnie na ich samopoczucie. Więc trzeba robić co jakiś czas przemeblowanie w którym aktywnie uczestniczą.

A Hepsetusy z tego co do tej pory zauważyłem to pływają w całej toni i są dość ruchliwe w porównaniu z naszym rodzimym gatunkiem. A co do zbierania okruchów to nie wiem jakie ryby się Tobie podobają ,ale gdyby było większe akwarium to mógłbym Ci zaproponować np. Heterotis niloticus bardzo fajna i spokojna rybka.

A z sumów nie myślałeś np. o Cetopsisach (moje sumie marzenie) doskonale zbierają z dna.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #284 : Maj 07, 2010, 22:13:27 »

Arowana oczywiście za duża ale... ten Cetopsis... bajka! Genialne są takie pierd...szalone ryby Wink Szkoda, że skoro to tylko marzenie, to pewnie totalnie nieosiągalne. Naprawdę coś pięknego jak się miotają Smiley Nie wiem czy do szczupaków to dobre towarzystwo, ale one same wypełniłyby każdy zbiornik.

Puffer fajny, ale lekko gabaryty ma przesadzone Wink Lineatusy podobno też lubią interakcje z właścicielem, grzebanie w baniaku, karmienie z ręki itp. Duże kolce ogólnie uchodzą chyba za najbardziej "domowe" i ciekawskie z ryb akwariowych.

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: