Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 310664 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #390 : Czerwiec 12, 2010, 10:37:56 »

Co do temperatury, to u mnie to samo... 29-30 :|
Bardzo dziwne, u mnie do tej pory nie było więcej niż 25 stopni, chociaż na zewnątrz też był ukrop.
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #391 : Czerwiec 12, 2010, 11:21:53 »

Mieszkam na poddaszu, duza powierzchnia dachu robi mi wysoka temperature w mieszkaniu... :| Jak wybieralem mieszkanie, to nie myślałem o rybach jeszcze ;d
Czy ktos z was zna polska firme ktora ma w ofercie chlodziarke do wody ? np. do akwarium morskiego ?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2010, 11:57:18 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #392 : Czerwiec 12, 2010, 13:07:21 »

Ja nie mieszkam na poddaszu, ale temperatura wody to 29 mimo, że grzałka wyłączona i światło...

Ubytki w płetwach to może być wynik stresu.
U mnie jeszcze nie widziałem, żeby polował.

Mam podejrzenie, że jedna brzanka została pożarta przez krewetkę szklistą - ona jest bardzo dobra w zabijaniu małych ryb, dzieło dokończyły ampularie i milion świderków.

Nie wiem też czy krewetka nie strzępi płetwy Erythrinusowi, ale raczej wątpię...

I consider myself as a one fish wolf pack
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #393 : Czerwiec 13, 2010, 00:35:50 »

Ja swojego prawie straciłem... Nadal mam ciśnienie, akwarystyka jednak nie uspokaja !

W trakcie nocnych łowów wyskoczył mi z akwarium jak siedziałem w sypialni, najlepsze jest to, ze wyskoczył przez ten mały otwór w pokrywie(jakieś 3 na 10cm), który miałem otwarty aby było chociaż trochę chłodniej w akwarium. Przez dobrych parę minut szukałem go w akwarium ! Nie było go nigdzie, w końcu znalazłem go na podłodze pod krzesłem, na szczęście gdy go szybko złapałem w łapy to poczułem ulgę, bo zaczął się szamotać ! Dawno nie bylem tak zestresowany -.- Mam nadzieje, ze nic mu nie będzie, bo zleciał z dobrego 1.5 metra na parkiet :|

Wiec, przestroga dla tych, którzy nie wierzyli, tak jak ja, ze ryby potrafią wyskoczyć przez najmniejszy otwór.

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #394 : Czerwiec 13, 2010, 10:39:54 »

U mnie średnio ok 10 gość zaczyna skakać i skacze 5-6 razy waląc w pokrywę.
Potem mu przechodzi...
W ogóle spadła temp. do 28 stopni i trochę mniej ruchliwy się stał.

Dzisiaj karmiłem gościa sercem wołowym. Nagrałem nawet filmik z tego karmienia.
Za chwilkę postaram się wrzucić.

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #395 : Czerwiec 13, 2010, 11:08:59 »

Duch amazoński jest super xD miałem dziś o nim sen . To bardzo ciekawa ryba .
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #396 : Czerwiec 13, 2010, 18:16:44 »

http://img532.imageshack.us/img532/1162/20100613002.mp4
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 09:28:19 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #397 : Czerwiec 13, 2010, 23:15:50 »

Ładny jest, wygląda dokładnie tak samo jak mój, nie licząc układu tych pomarańczowych plamek na tułowiu Smiley
Jak będę u siebie w domu, to postaram się przynajmniej aparat przywieźć i tez coś wrzucę Smiley
Specjalnie nie karmisz go żywcem czy tak po prostu ?

Pozdro Smiley

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #398 : Czerwiec 14, 2010, 07:25:46 »

Najnowsze wieści są takie, że basior wyspokojniał jak temperatura spadła do 27stopni.
Siedzi w zasadzie caly czas w jednym miejscu. Rano ma taki zryw ok. 10 rano - wtedy patroluje i próbuje wyskoczyć.

Brzanki jakoś nie chcą znikać, obawiam się, że są trochę za duże. Zza filtra wylazł jakiś otosek - niedobitek - też nietknięty, więc wczoraj spanikowałem (nie dostawał pokarmu od czwartku) i zacząłem go karmić sercem.

Mam wrażenie, że nie jest to ryba, która generalnie poluje na inne ryby - myślę, że głównym składnikiem jego diety jest jednak padlina.
Owszem każda ryba poluje na mniejszą, ale budowa ciała basiora wskazuje, że równie dobrze, jeżeli nie przede wszystkim, radzi sobie z padliną.
Jest wprawdzie "pistoletowaty" ale nie tak jak szczupak.

No cóż - brzanki wydają się trochę za duże jak na pysk wilka, ale na razie zostają - basior karmiony mięsem powinien szybko rosnąć, więc za chwilkę proporcje mogą ulec zmniejszeniu. Zresztą jak się w pełni zaklimatyzuje to wtedy zacznę go karmić obficiej a rzadziej - wówczas będzie szansa, że w międzyczasie zgłodnieje i zajmie się niedobitkami...

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #399 : Czerwiec 14, 2010, 08:24:57 »

Ale dlaczego podajesz serce a nie jakiś "wodny" pokarm? w stylu krewetki koktajlowe czy filety rybne? To chyba zdrowsze żarcie.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #400 : Czerwiec 14, 2010, 09:05:04 »

Serce to praktycznie zawsze zdrowy, wolny od chorób i czynników chorobotwórczych, organ.

Zawiera bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Może w prawdzie otłuszczać organy wewnętrzne, ale nie zamierzam karmić tylko sercem, wprowadzę krewetki i oczywiście żywe ryby. Może stynkę...

ducze widziałem u siebie Hepsetusa - tak na moje oko ok. 25cm - spore bydle, juz przy takiej wielkości jest dość duży w głębie i ma wielki pysk.

Ciekawa jest budowa tego pyska - to samo jest u Ctenolucius h ujeta - taki wypustki/wyrostki po obu stronach pyska.
U Hepsetusów trochę to wygląda jak kły dzika Wink
Zastanawiam się czy ten wytwór czemuś służy...?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 09:28:55 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #401 : Czerwiec 14, 2010, 11:04:23 »

Ciekawa jest budowa tego pyska - to samo jest u Ctenolucius h ujeta - taki wypustki/wyrostki po obu stronach pyska.
U Hepsetusów trochę to wygląda jak kły dzika Wink
Zastanawiam się czy ten wytwór czemuś służy...?
No właśnie nie wiem czemu ma to służyć, że nie ma prostych szczęk, tylko te wypustki. Jak dla mnie to sprawia to dość delikatne wrażenie. Na początku myślałem, że to jakiś defekt, ale wszystkie to mają, u tego mniejszego najmniej je widać, więc to z wiekiem się powiększa.

Pyski niby mają duże, ale zdecydowanie wolą mniejsze kęsy, większe kawałki atakują, ale zaraz zostawiają. Jedynie molinezję wyrośniętą jak jeden złapał to koniec końców połknął bez wypuszczania i podchodów (może dlatego, że wszystkie się na niego rzuciły jak oszalałe, ale jakoś zdołał uciec w krzaki nie dając sobie odebrać zdobyczy).

Ogólnie coś z tymi napadami nadmiernej aktywności w czasie upałów może być. Moje ostatnio z godzinę po wyłączeniu światła dostały pierdolca. Woda się gotowała, tak się miotały przez kilka dobrych sekund przy powierzchni. Chociaż nie wiem czy to nie było akurat polowanie na jakiegoś zbłąkanego pod powierzchnię synodontisa. Ale w sumie fajnie zobaczyć, że jednak wolne to one nie są Smiley

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #402 : Czerwiec 14, 2010, 21:23:38 »

bloniu za co mnie przepraszasz ja cieszę się waszym szczęściem, przecież to jest temat o ciekawych rybach a nie o sianie . A nie odzywałem się bo kilka dni nie wchodziłem na neta.
Ja na waszym miejscu podwiesiłbym pokrywę nad akwarium, a baniak przykrył plastykową siatką na ramce. Dlaczego, a no dlatego że temperatura będzie niższa, bo powinna być w takim termosie mogą zacząć chorować choć nie muszą, i poza tym wilk waląc w pokrywę może wykorkować. Najlepiej świadczą o tym obrażenia o których piszecie. Kiedyś mój kumpel wpuścił sobie dość dużą brzankę rekinią do nowego akwarium i żyła dosłownie ze 2 minuty. Najpierw był spokój, potem coś ją wystraszyło i w panicznej ucieczce zaczęła walić po szybach i wypłynęła brzuchem do góry.
O natlenienie nie musicie się martwić na 14 stronie pisałem że, zamieszkuje bajora gdzie dochodzi do deficytu tlenowego, jednak pęcherz pławny służy im jako dodatkowy narząd oddechowy.
Co do jedzenia to też bym się na razie nie martwił na pewno zaczną przyjmować pokarm. Teraz może jest im za gorąco, lub za jasne światło.

ducze trafne spostrzeżenie u szczupaków z wielkością pokarmu, u swoich też to zauważyłem, w sumie jak na drapieżnika to dziwne.

darcio możesz wierzyć lub nie ale w rzędzie strętwokształtnych jest o wiele więcej ciekawych nożyków niż duch, duszek to popularna ryba.
Ale niech ktoś jeszcze się wypowie, bardziej doświadczony.

bloniu to pytanie o obsadę drapieżników do wilka  jest aktualne ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #403 : Czerwiec 15, 2010, 11:33:40 »

No tak, koniec sierpnia będzie stawiany baniak więc czasu na skompletowanie ciekawej obsady w sumie mało.

Z waleniem głowy w pokrywę to u mnie się nic nie dzieje, nie ma żadnych obrażeń...
A podwiesić jak nie mam... Sad

Ale u mnie tak dużo nie skacze... Zresztą jak temperatura spadła to mniej ruchliwy się stał.
Nażarty w odpowiedniej temperaturze oddycha płycej i mniej się rusza Cheesy

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #404 : Czerwiec 15, 2010, 12:15:46 »

Znalazłem taka stronę - http://siatkazgrzewana.pl/pl,category,107392,hodowlane.html

Jaka siatkę powinienem wybrać aby przykryć swoje akwarium ? Jakie tworzywo nie będzie wprowadzało syfu do akwarium ? Muszę kupić 130x60.
Najlepsze jest to, ze moj wilk nie uderza w pokrywę ze stresu, tylko typowo poluje, musiał się żywic w naturalnym środowisku w dużej ilości insektami.

Mam do was takie ciekawe dosyć pytanie... Moj wilczek po tym jak dostał gupika długości około 2.5 cm i danio malabarskiego o długości nieco ponad 3 cm. Złapał dosyć szybko gupika, zjadł go, jak zwykle jeszcze żywego, i schował się na trochę pod korzeń. Nieco później, jak zajrzałem do zbiornika, to wilczek czatował pod powierzchnia wody na danio, a gupika, już trochę przetrawionego znalazłem na dnie akwarium. Myślicie, ze zwrócił gupika aby zrobić sobie miejsce na danio ? Czy po prostu coś mu nie przypasowało z gupikiem ? Dosyc to ciekawe =] Moze jutro/pojutrze znowu mu dam mniejsza i większą rybę, jak sytuacja się powtórzy to będziemy mieli całkiem ciekawe zachowanie tych ryb, prawda ?

to jest knight gobby,  STIGMATOGOBIUS SADNUNDIO, wygląda trochę jak erythrinus, ciekawie, prawda ?
tutaj trochę info - http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Stigmatogobius&species=sadanundio&id=780
Niestety nie znalazłem nic więcej poza nim, ktoś coś wie o tej rybie ?

pozdro !
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 13:04:30 wysłane przez 4tog » Zapisane

112l - aktualnie puste
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: