Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 318888 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #405 : Czerwiec 15, 2010, 14:12:05 »

Mam ważenie, że się zestresował...
Nie spotkałem się jeszcze, żeby gupik nie przypasował.

A ten knight gobby to tylko na tym ujęciu wygląda jak basior Wink
Normalnie to jest coś w stylu proporczykowca Smiley

4tog nie wiem czy coś nie stresuje Twojego wolfa w akawrium. Poobserwuj...

I consider myself as a one fish wolf pack
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #406 : Czerwiec 15, 2010, 16:48:55 »

Nic go nie stresuje, zrobiłem mu już prowizoryczna osłonę aby się nie uderzał w pokrywę i może dalej rozwijać swoje zapędy łowieckie Smiley
Dzisiaj jak pracowałem przy akwarium to mnie dziabnął w palucha parę razy, sympatyczne stworzenie.

Ponawiam pytanie odnośnie siatki, na co zwracać uwagę przy wyborze aby nie popsuć wody w akwarium ? (bo jednak dużo wody będzie się na niej skraplać i potem skapywać z powrotem do akwarium)

Ciągle się zastanawiam czy zostawić e.erythrinusowi ten napowietrzać czy nie... Jak myślicie ?

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #407 : Czerwiec 15, 2010, 18:37:44 »

Ja mam szczupaki przykryte taką zgrzewaną siatką (drut oblany PVC), oczka kwadratowe o boku 12 mm. ale nie mam pokrywy więc nic się nie skrapla. Jednak myślę, że nawet jak coś będzie po niej kapać to nie ma żadnego ryzyka. Widziałem króliki, które żarły plastik z podobnej siatki i nic im nie było Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #408 : Czerwiec 15, 2010, 18:40:37 »

Nie musi mieć napowietrzacza, ja w ogóle nie używam takiego urządzenia - wylot filtra porusza taflą wody i wszystko jest ok.

Hmmm, mój się boi jak się zapala światło też...

Kurcze mam wrażenie, że mój jest oporowo zestresowany...
Może jestem przewrażliwiony, ale tak mi się coś wydaje.

Ja mam akwarium w kuchni, tam jednak kobita się kręci dość często, a i ja do lodówki zaglądam. Zastanawiam się czy może to wpływać na wilka...ale chyba raczej jest kontakrowy i nie boi się...

Ducze ile Ty masz tego basiora? Może mój jeszcze potrzebuje czasu...

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #409 : Czerwiec 15, 2010, 19:58:51 »

Co do siatki ja stosowałem taką.
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://photos03.istore.pl/14450/photos/big/883870.jpg&imgrefurl=http://andoryt.com/pl/siatka-plastikowa-pcv-typb-12-x-50-m.html&usg=__kQnM2VPQKehFjxbehG4VPWAKhdc=&h=294&w=600&sz=253&hl=pl&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=0WdRaw5BxCJLbM:&tbnh=66&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dsiatka%2Bplastykowa%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1
Do kupienia w ogrodniczych na metry rozwiesiłem sobie ją mocując pineskami na drewnianej ramce która wchodziła na ścisk na akwarium.

To zwracanie pokarmu widziałem kilka razy u swoich różnych drapieżników, jednak jaki jest mechanizm takiego zachowania nie wiem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #410 : Czerwiec 15, 2010, 21:09:14 »

Tak sobie obserwuję dzisiaj wieczorem zachowanie basiora i jednak jemu wieczorem też odwala.
Ale to nie jest zachowanie drapieżnika polującego.

On zwyczajnie zasuwa góra dół co jakiś czas i sobie skoczy. W dno nie wali łbem, ale skakać skacze - u mnie lekko, nie robi sobie krzywdy,ale jednak.
Zmierzyłem poziom azotu i jest ok. Tzn. tak jak zwykle NO2 - 0 , NO3 - 20...

Drago pomyśl i coś podpowiedz - może zwyczajnie panikuję...

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #411 : Czerwiec 15, 2010, 21:23:09 »

bloniu co ja mam odpowiedzieć, najzwyczajniej nie wiem nie miałem tych ryb, ale zachowanie nie wydaje mi się normalne. On ma kryjówkę mieszkalną z korzenia lub rury plastykowej gdzie mógłby się cały schować ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #412 : Czerwiec 15, 2010, 21:34:47 »

Tak sam sobie wykopał kryjówkę i cały się tam mieści.
Nie mogłem go znaleźć tak się zakamuflował...

Ale aktywność wyraźnie wiąże się z brakiem pożywienia - dostał w poniedziałek jedzenie o 6 rano i od tamtej pory nic. Szalał ok godziny temu...
Może głodny? Smiley
Ale to niech brzanki wciągnie!! Ja mu serducha narobiłem, ale ryby niech też je...

PS. Dzisiaj zwariowałem i dokupiłem 7cm Channe bleheri - tak w ramach kompletowania obsady do nowego akwarium.
Tak sobie patrzę na ceny i spokojnie mógłbym mieć 375l czyli 150x50x50 ale zastanawiam się czy np. nie wziąć 120x60x50...

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #413 : Czerwiec 15, 2010, 23:39:44 »

U mojego spadła aktywność wraz z wyłączeniem napowietrzacza... dziwne moim zdaniem.
Sa fabryczne szafki w jakimś sklepie internetowym pod akwaria 120x60szer. ? Bo ja planuje przeprowadzkę wilka do 120x50, ale jak jest opcja 60szer. to czemu nie.

Co będzie w nowym akwarium bloniu ? Planujesz zestawić bleherke z basiorem ?
a tu taki off-topic... =] =]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 01:51:56 wysłane przez 4tog » Zapisane

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #414 : Czerwiec 16, 2010, 07:28:27 »

No będzie bleherka, basior (jak nie zwariuje) - podobna wielkość bleherka do 30cm max (ale 25 zwykle nie przekracza), basior 20cm, więc to jest taki dobry dość układ wielkościowy. Poza tym bleherka jest najmniej agresywnym żmijogłowem Smiley więc liczę, że się pokochają...

Co do akwarium to nie ma standardowych szafek 120x60 (te głębokie na 60cm zaczynają się od długości 150cm).
Ale ja będę robił sobie na zamówienie szafkę - muszę mieć w niej miejsce na 70l akwarium Smiley więc wymagać to będzie lekkiego przeorganizowania układu wewnątrz szafki.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #415 : Czerwiec 17, 2010, 12:22:18 »

Czy ktoś w Polsce ma hoplias aimara ? Ceny sięgają u nas 3500 zl za małego osobnika. W ogole miazdzy mnie ilosc roznych odmian hopliasow, hopliaerythrinusow i erythrinus Smiley

Na moje urodziny w ramach tortu moj basior dostal 4cm danio, piekne polowanie Smiley ganiał go po całym akwarium, jak wreszcie odgryzł pletwę ogonowa to było już po zawodach Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 12:26:53 wysłane przez 4tog » Zapisane

112l - aktualnie puste
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #416 : Czerwiec 17, 2010, 22:23:23 »

4tog chyba żartujesz z tą ceną , może i ktoś go ma ale pewnie nie odwiedza tego fora.
A to mój nowy nabytek.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 22:28:15 wysłane przez Drago » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #417 : Czerwiec 18, 2010, 07:49:12 »

Co to jest?
Rodzina nożowców pewnie, ale w życziu nie widziałem...

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #418 : Czerwiec 18, 2010, 12:56:44 »

Ciekawie wyglada Smiley Ja stawiam na Xenomystus nigri, zobaczymy czy trafilem Smiley

Uwielbiam polowanie erythrinusa, to, ze nie jest zbyt szybki i zwinny daje  calkiem niezle widowisko. Naprawde wam polecam karmienie waszych zywymi rybami Smiley

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #419 : Czerwiec 18, 2010, 12:59:54 »

Twój rozwalił sobie pyszczydło mówisz jak skakał? I jak tam? Uspokoił się?
Mój dalej co jakiś czas naparza. Mam wrażenie, że wkurza go wylot filtra, który robi zamieszanie w akwarium.
Chyba skręce filtr i ustawię go w kąt akwarium, żeby tafla się ruszała, ale nie było prądu...

Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: