Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 318917 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #450 : Czerwiec 24, 2010, 23:55:04 »

Ładna niszczuka będę strzelał bo nie bardzo wiem jak je rozróżniać, niszczuka plamista Lepisosteus oculatus . Miałem raz jedną sztukę około 8 cm, jednak jakaś tępa była w ogóle nie interesowały ją małe żyworódki i padła.

Wczoraj zabrałem się okazyjnie do Szczecina odwiedzić z super listą Artura  ecoleslaw1, no i bylem zaskoczony bo po pobieżnym tylko obejrzeniu stwierdził że większość będzie dostępna. A inni z mniej wymyślnymi szaleństwami wywieszali białe flagi. No i wróciłem z dwoma wilkami i żmijogłowem, więc zapisuję się do waszego bractwa wilków.
Zastanawiałem się też czy nie wziąć cierniczków Indostomus paradoxus, ale na razie nie mam baniaka wolnego, myślałem że to dość powolne rybki jednak są szybkie jak torpedy. Lubią się też chować za korzeniem, i są dość nieśmiałe ale najgorsze że mają bardzo małe pyszczki i trzeba je karmić drobnym żywym pokarmem, mrożonek nawet siekanych raczej by chyba nie podjęły.

Bloniu patrząc po moich te brzanki będą za duże i za bardzo szerokie, dla nich gupole, mieczyki, danio będą w sam raz.

4tog patrząc jakie żwawe były wilki u Artura to odnoszę wrażenie że na tych zagranicznych forach wypisują dyrdymały zresztą jak i na naszych. Zobaczymy jak będą zachowywać się u mnie ale jestem prawie pewien że to dość aktywne ryby, więc akwarium nie może być za małe jak sugerują.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 00:16:46 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #451 : Czerwiec 25, 2010, 14:19:11 »

Drago, ja właśnie nie wierzyłem, jak mi pisał, ze są bardzo aktywne, a to jak najbardziej prawda. Zupełnie nie podobne do hoplias malabaricusa do którego go porównują... (Z tym, ze to tez może być ściema z tym malabaricusem bo to tez wiem z internetu=])
Myślę, ze 120x50x50 powinno mu starczyć na cale życie.(aktualnie 112l ma), przynajmniej do takiego planuje go przenieść. Ale to tez jest dosyć względne, bo ''pływać'' w te i z powrotem nie pływa... Ja bym to raczej nazwał buszowaniem po akwarium Smiley

Planujesz dwa wilki trzymać razem ? Jeśli tak to bardzo jestem ciekaw jak to wyjdzie Smiley  I jakiej są długości ? tez masz takie 12 cm ?
Kupiłeś te pulchare od niego ?

Ja swojego jutro nakarmię brzanka, mam takie ok. 3 cm sztuki, szersze niż danio. Napisze, czy dal rade Smiley
Tak sie zapytam was jeszcze... W naturalnym środowisko basior żywi się ponoć insektami. Co myślicie o tym, aby od czasu do czasu dać mu świerszcza albo jakiegoś karaczana ? I od razu pomyślałem, np. o myszach, które mógłby tez łapać w naturalnym środowisku gdyby przepływały kawałek przez wodę.

Powoli się zastanawiam z reszta, czy rzeczywiście stawiać zbiornik dla serrasalmus elongatus czy postawić na jakiegoś hopliasa.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 16:30:24 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #452 : Czerwiec 25, 2010, 16:44:30 »

Drago:) Hehehe, plamiste mają wszyscy:) To była Atractosteus spatula:) Ciut większa:)

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #453 : Czerwiec 25, 2010, 18:39:16 »

Wcale to nie wyssane z palca, u mnie siedzi jak drut pod korzeniem i interesuje się tylko mięsem.
Na YT jest też masa filmików jak wilki siedzą jak hopliasy bez ruchu, tylko do szamy podpływają.

U mnie może być kwestia za małej bańki jedynie albo ruchu koło akwarium. Może też być wina braku tła (akwa stoi jednak przy ścianie).
Innej opcji nie widze.
Wilk pływał ostro tylko gdy woda za mocno buzowała.
Teraz siedzi jak trusia Smiley
Jutro dostanie żyworódki Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #454 : Czerwiec 25, 2010, 21:33:48 »

Wcale to nie wyssane z palca, u mnie siedzi jak drut pod korzeniem i interesuje się tylko mięsem.
Na YT jest też masa filmików jak wilki siedzą jak hopliasy bez ruchu, tylko do szamy podpływają.

U mnie może być kwestia za małej bańki jedynie albo ruchu koło akwarium. Może też być wina braku tła (akwa stoi jednak przy ścianie).
Innej opcji nie widze.
Wilk pływał ostro tylko gdy woda za mocno buzowała.
Teraz siedzi jak trusia Smiley
Jutro dostanie żyworódki Smiley

Moze spróbuj wrzucić napowietrzać do akwarium, może to go rozrusza ?
Ja zrobiłem swojemu tło ze zwykłej tektury, bo nie miałem czasu jakoś się wybrać do papierniczego po czarne tło aby przylepić.
Moje akwarium tez stoi w kuchni, która przy okazji pełni w moim mieszkaniu funkcje pokoju przejściowego wiec dosyć często tamtędy przechodzę.
Moze potrzymaj go trochę dłużej na żywym pokarmie ?

Chciałbym Ci pomoc, ale mam tego basiora tylko trochę dłużej od Ciebie.

112l - aktualnie puste
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #455 : Czerwiec 25, 2010, 22:38:08 »

hatiras a zastanawiałem się czy to nie Niszczuka krokodyla, no to baniak chociaż z 6000 l by się dla niej przydał.

4tog tak zamierzam trzymać wilki razem na razie są osobno na kwarantannie. Mają około 12 cm, dzisiaj dostały po mieczu i wszamały.Chanie też wziąłem bo ładna była.

bloniu nie wiem co może być u twojego, moje spokojne na razie nie widziałem żeby skakały, nie są takie żywe jak u Artura ale też i nie siedzą w miejscu. Ale to pewnie zmiana otoczenia zobaczymy co będzie dalej najbardziej jestem ciekaw jak będą się zachowywać kiedy zostaną wpuszczone razem.

A dzisiaj pokarzę wam 2 perły w koronie. Od jednej ducze ma pozdrowienia.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 22:48:27 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #456 : Czerwiec 26, 2010, 00:17:03 »

ten pierwszy dziubek Drago, był do kupienia w sklepie w Kielcach za 30 zł, po moim pytaniu co to usłyszałem nożowiec, więc pytam o łacine... nie znają... zdechł po 2 mies z głodu najprawdopodobniej ponieważ pływał z tilapiami butikoferii i poprostu nie był w stanie wywalczyć pokarmu a karmienie odbywało się tylko w dzień, płochliwe strasznie to stworzenie, widać było że unikało światła jak ognia

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #457 : Czerwiec 26, 2010, 18:11:13 »

asagoth bo to prawda ten pierwszy to nożowiec, z nazwą są właśnie problemy w sklepach, nazywa się Rhamphichthys rostratus . Jak wszystkie nożowce i mruki ten też nie lubi światła bo jest rybą typowo nocną , na dodatek dość delikatną. Mógłbym wrzucić jakiś mały opisik o nim ale, zbyt małe zainteresowanie.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #458 : Czerwiec 26, 2010, 19:16:40 »

Mnie interesuje ta druga ryba która pokazałeś, co to jest ? Jakas murena słodkowodna ? =]

Jak wasze basiory ? Moj sobie dzisiaj poradził z tłustą brzanką.
I co myślicie o tym żywieniu insektami o którym pisałem wcześniej ?

112l - aktualnie puste
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #459 : Czerwiec 26, 2010, 21:00:32 »

Mógłbym wrzucić jakiś mały opisik o nim ale, zbyt małe zainteresowanie.

to, że ludzie mało piszą to nie znaczy imho, że nie ma zainteresowania, sam np. regularnie z miłą chęcią odwiedzam tan wątek i zawsze znajduję coś ciekawego, a nie piszę bo nie mam wiedzy w tym zakresie i nie będę pisać tylko po to żeby pisać, dodam, że zajrzenie do tego wątku jest dla mnie warunkiem sine qua non  każdej wizyty na forum. Prawdopodobnie "pozory mylą".

btw daj znać jak strona ruszy,

4tog nie ma muren słodkowodnych Drago już o tym pisał Wink, tak czy tak imho to nie murena.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 21:02:17 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #460 : Czerwiec 26, 2010, 21:18:03 »

Mógłbym wrzucić jakiś mały opisik o nim ale, zbyt małe zainteresowanie.
to, że ludzie mało piszą to nie znaczy imho, że nie ma zainteresowania, sam np. regularnie z miłą chęcią odwiedzam tan wątek i zawsze znajduję coś ciekawego, a nie piszę bo nie mam wiedzy w tym zakresie i nie będę pisać tylko po to żeby pisać
Ja również się pod tym podpisuję także Drago pisz śmiało bo warto.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #461 : Czerwiec 26, 2010, 21:26:54 »

A ja wszystko czytam, sprawdzam maksymalne wymiary tych ryb, szukam na YT filmów, przeglądam siedlisko, sprawdzam czy te ryby są w naturalnym siedlisku wykorzystywane konsumpcyjnie (takie małe zboczenie kulinarne  Wink), a nie widać, że czytam.  Cheesy

Ps. Żeby nie zaśmiecać wątku, proponuję skasować mój wpis przed przeczytaniem, albo chociaż po.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 21:34:53 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #462 : Czerwiec 26, 2010, 21:30:45 »

Dla mnie to najczęściej odwiedzany wątek na forum Smiley
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #463 : Czerwiec 26, 2010, 22:04:50 »

Oki u mnie piszecie i macie.

4tog z tą rybą niżej dużo się nie pomyliłeś należy do rzędu węgorzokształtnych Anguilliformes, do którego należą też i mureny. Jednak murena to nie jest i tym bardziej słodkowodna, bo tak jak przypomniał dobraf słodkowodnych nie ma. Należy do rodziny szpagietkowatych nazywa się Moringua raitaborua i potrzebuje zasolonej wody,bez której choruje i szybko pada, jednak najbardziej drobnego piasku. W którym całkowicie się  zakopuje i rzadko można ją podziwiać na powierzchni więc najlepiej nadaje się dla takich czubków jak ja, którym nie przeszkadza taki skryty tryb życia. Ale przecież ducze o niej napisał dosyć sporo na wiki. http://www.akwarium.net.pl/wiki/Moringua_raitaborua
A z tymi insektami miałem odpisać i zapomniałem, więc ja swoim spróbuje podać takie żarcie, w końcu to też białko. Poza tym u mnie bez zmian nie zauważyłem skakania gdy jestem pływają spokojnie, co dzień dostają miecza z którym w berka się nie bawią.

dobraf w jakiej fazie tworzenia jest moja strona nie wiem na razie, jednak chyba rodzi się w bólach, ale jak powstanie to dam znać.

A dla wszystkich zainteresowanych Rhamphichthys.
                 Lekcja 20

Systematyka : rodzina Rhamphichthyidae .
Imię i nazwisko : Rhamphichthys rostratus .
Występowanie : Brazylia rzeka Oyapock, Gujana, Surinam w rzece Maroni, Argentyna, Wenezuela.
Wielkość : może osiągnąć 100 cm jednak w akwarium znacznie mniej.
Dymorfizm płciowy : prawdopodobnie nie występują żadne różnice morfologiczne pomocne w rozróżnieniu płci.
Woda : jako że ryby importowane i delikatne podczas kwarantanny i aklimatyzacji woda najlepiej miękka 4 – 8 °n i kwaśna pH 6 – 6,5, potem można pomału podnosić parametry. I docelowo można je trzymać w twardości 4– 16 °n, pH 6 – 7 temperatura 24 – 28 °C .
Akwarium : najlepiej jednogatunkowe, chociaż możliwe jest trzymanie tych ryb z innymi nożykami które nie są agresywne wobec innych przedstawicieli rzędu strętwo kształtnych Gymnotiformes. Inne ryby najlepiej małe takie które nie lubią zbyt silnego światła i które nie będą podskubywać ani niepokoić odpoczywających nożowców. Z ryb przydennych najlepsze rozwiązanie to drewniaki najczęściej dostępne są Bunocephalus coracoideus. Ale w ich przypadku temperatura nie może przekraczać 24 °C jeżeli będzie wyższa to drewniaki będą siedziały przy powierzchni. Wymiary akwarium dla osobników do 30 cm minimum 150x60cm wysokość jak zwykle ma drugorzędne znaczenie. Dla większych okazów chyba nie muszę pisać że odpowiednio większe.oświetlenie zbiornika jest całkowicie zbędne wystarczy światło dzienne. Na dno drobny piasek dobrze jest go przykryć na niewielkim obszarze liśćmi, jako ozdoby drewno i gałęzie poukładane dość luźno żeby mogły między nimi swobodnie pływać i żeby zostało sporo wolnego miejsca. Za kryjówki można też użyć zamaskowane  rurki plastykowe o średnicy 80 mm i długości co najmniej 30 cm.
Cechy zachowania : wzorowe, są bardzo spokojne nie atakują przedstawicieli swojego ani innych gatunków najlepiej trzymać 2 lub więcej sztuk z tym że przy większej ilości pojemność akwarium musi wzrosnąć. W dzień zazwyczaj leżą na boku na piasku i wyglądają jak martwe, dlatego podłoże musi być piaszczyste żadnego grysu bo to nie fakirzy. Nie trzeba się niepokoić takim zachowaniem to u nich naturalne i nawet poruszone nieraz nie reagują. To przez ciągły niepokój i sprawdzanie czy żyją narażone są na duży stres i wyrwane ze snu i spłoszone rzucają się od razu do ucieczki mogąc sobie zrobić krzywdę o dekoracje. Ożywiają się dopiero kiedy jest naprawdę ciemno więc warto zainstalować oświetlenie nocne np. małą żarówkę włożoną do ciemnej butelki szklanej. Organy wewnętrzne są ściśnięte na małej powierzchni resztę stanowią narządy elektryczne, ryby te są pseudo elektryczne czyli wytwarzają słabe pole elektryczne około 1 V wokół siebie bez przerwy gdy pływają. Dzięki tym impulsom orientują się w otoczeniu jak również komunikują między sobą, wyrażają też swoje emocje jak strach czy agresje, rozróżniają też płeć. Używają do tego komórek zwanych  elektrocytami w których znajdują się  kanały sodowe. Starają się pływać prosto w przód i w tył dzięki temu nie zniekształca się obraz który odbierają.
Dieta : mięsna więc wszelkie skorupiaki i larwy wodnych owadów pokarm nie powinien być zbyt gruby bowiem ryby mają dość mały pyszczek, jeżeli ryby są w akwarium wielogatunkowym to karmimy je dopiero po wyłączeniu światła.
Tarło : jako że to duże ryby więc do osiągnięcia dojrzałości płciowej muszą przekroczyć pewną wielkość, niestety nie wiem jak duże muszą urosnąć żeby ten proces został zainicjowany. Jednak patrząc po innych rybach podobnej wielkości należy przypuszczać że po przekroczeniu około 30 cm. Do wywołania tarła trzeba zainicjować pory roku tylko w takich warunkach dojrzewają gonady i oocyty u tych ryb. Ponieważ nie wiadomo jak rozróżnić płeć trzeba przeznaczyć kilka osobników. Potrzebny jest duży zbiornik z wieloma kryjówkami o różnych kształtach najlepiej chyba się sprawdzą plastykowe rurki, w których może zostać złożona ikra. Okres sztucznej suszy powinien trwać 6 tygodni, podczas których jakość i poziom wody w zbiorniku stopniowo spadają, temperatura rośnie, a ilość pokarmu staje się obfitsza. Okres suszy należy zakończyć uzupełnieniem wody w zbiorniku poprzez dodanie wody z filtra ro i nieznacznym obniżeniem temperatury.
Wymagania : przede wszystkim jak najsłabsze światło, podłoże z drobnego piasku i spokój zapewniony przez inne ryby.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:21:59 wysłane przez Drago » Zapisane

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #464 : Czerwiec 26, 2010, 22:10:05 »

Oki u mnie piszecie i macie.

4tog z tą rybą niżej dużo się nie pomyliłeś należy do rzędu węgorzokształtnych Anguilliformes, do którego należą też i mureny. Jednak murena to nie jest i tym bardziej słodkowodna, bo tak jak przypomniał dobraf słodkowodnych nie ma. Należy do rodziny szpagietkowatych nazywa się Moringua raitaborua i potrzebuje zasolonej wody,bez której choruje i szybko pada, jednak najbardziej drobnego piasku. W którym całkowicie się  zakopuje i rzadko można ją podziwiać na powierzchni więc najlepiej nadaje się dla takich czubków jak ja, którym nie przeszkadza taki skryty tryb życia. Ale przecież ducze o niej napisał dosyć sporo na wiki. http://www.akwarium.net.pl/wiki/Moringua_raitaborua
A z tymi insektami miałem odpisać i zapomniałem, więc ja swoim spróbuje podać takie żarcie, w końcu to też białko. Poza tym u mnie bez zmian nie zauważyłem skakania gdy jestem pływają spokojnie, co dzień dostają miecza z którym w berka się nie bawią.

dobraf w jakiej fazie tworzenia jest moja strona nie wiem na razie, jednak chyba rodzi się w bólach, ale jak powstanie to dam znać.

A dla wszystkich zainteresowanych Rhamphichthys.

Systematyka : rodzina Rhamphichthyidae .
Imię i nazwisko : Rhamphichthys rostratus .
Występowanie : Brazylia rzeka Oyapock, Gujana, Surinam w rzece Maroni, Argentyna, Wenezuela.
Wielkość : może osiągnąć 100 cm jednak w akwarium znacznie mniej.
Dymorfizm płciowy : prawdopodobnie nie występują żadne różnice morfologiczne pomocne w rozróżnieniu płci.
Woda : jako że ryby importowane i delikatne podczas kwarantanny i aklimatyzacji woda najlepiej miękka 4 – 8 °n i kwaśna pH 6 – 6,5, potem można pomału podnosić parametry. I docelowo można je trzymać w twardości 4– 16 °n, pH 6 – 7 temperatura 24 – 28 °C .
Akwarium : najlepiej jednogatunkowe, chociaż możliwe jest trzymanie tych ryb z innymi nożykami które nie są agresywne wobec innych przedstawicieli rzędu strętwo kształtnych Gymnotiformes. Inne ryby najlepiej małe takie które nie lubią zbyt silnego światła i które nie będą podskubywać ani niepokoić odpoczywających nożowców. Z ryb przydennych najlepsze rozwiązanie to drewniaki najczęściej dostępne są Bunocephalus coracoideus. Ale w ich przypadku temperatura nie może przekraczać 24 °C jeżeli będzie wyższa to drewniaki będą siedziały przy powierzchni. Pojemność akwarium  od 400 l w górę, oświetlenie zbiornika jest całkowicie zbędne wystarczy światło dzienne. Na dno drobny piasek dobrze jest go przykryć na niewielkim obszarze liśćmi, jako ozdoby drewno i gałęzie poukładane dość luźno żeby mogły między nimi swobodnie pływać i żeby zostało sporo wolnego miejsca. Za kryjówki można też użyć zamaskowane  rurki plastykowe o średnicy 80 mm i długości co najmniej 30 cm.
Cechy zachowania : wzorowe, są bardzo spokojne nie atakują przedstawicieli swojego ani innych gatunków najlepiej trzymać 2 lub więcej sztuk z tym że przy większej ilości pojemność akwarium musi wzrosnąć. W dzień zazwyczaj leżą na boku na piasku i wyglądają jak martwe, dlatego podłoże musi być piaszczyste żadnego grysu bo to nie fakirzy. Nie trzeba się niepokoić takim zachowaniem to u nich naturalne i nawet poruszone nieraz nie reagują. To przez ciągły niepokój i sprawdzanie czy żyją narażone są na duży stres i wyrwane ze snu i spłoszone rzucają się od razu do ucieczki mogąc sobie zrobić krzywdę o dekoracje. Ożywiają się dopiero kiedy jest naprawdę ciemno więc warto zainstalować oświetlenie nocne np. małą żarówkę włożoną do ciemnej butelki szklanej. Organy wewnętrzne są ściśnięte na małej powierzchni resztę stanowią narządy elektryczne, ryby te są pseudo elektryczne czyli wytwarzają słabe pole elektryczne około 1 V wokół siebie bez przerwy gdy pływają. Dzięki tym impulsom orientują się w otoczeniu jak również komunikują między sobą, wyrażają też swoje emocje jak strach czy agresje, rozróżniają też płeć. Używają do tego komórek zwanych  elektrocytami w których znajdują się  kanały sodowe. Starają się pływać prosto w przód i w tył dzięki temu nie zniekształca się obraz który odbierają.
Dieta : mięsna więc wszelkie skorupiaki i larwy wodnych owadów pokarm nie powinien być zbyt gruby bowiem ryby mają dość mały pyszczek, jeżeli ryby są w akwarium wielogatunkowym to karmimy je dopiero po wyłączeniu światła.
Tarło : jako że to duże ryby więc do osiągnięcia dojrzałości płciowej muszą przekroczyć pewną wielkość, niestety nie wiem jak duże muszą urosnąć żeby ten proces został zainicjowany. Jednak patrząc po innych rybach podobnej wielkości należy przypuszczać że po przekroczeniu około 30 cm. Do wywołania tarła trzeba zainicjować pory roku tylko w takich warunkach dojrzewają gonady i oocyty u tych ryb. Ponieważ nie wiadomo jak rozróżnić płeć trzeba przeznaczyć kilka osobników. Potrzebny jest duży zbiornik z wieloma kryjówkami o różnych kształtach najlepiej chyba się sprawdzą plastykowe rurki, w których może zostać złożona ikra. Okres sztucznej suszy powinien trwać 6 tygodni, podczas których jakość i poziom wody w zbiorniku stopniowo spadają, temperatura rośnie, a ilość pokarmu staje się obfitsza. Okres suszy należy zakończyć uzupełnieniem wody w zbiorniku poprzez dodanie wody z filtra ro i nieznacznym obniżeniem temperatury.
Wymagania : przede wszystkim jak najsłabsze światło, podłoże z drobnego piasku i spokój zapewniony przez inne ryby.

jedyne co moge rzec to dzięki ci Drago, zainteresował mnie ten nożowiec i z chęcią przeczytałem o nim notke 11/10 za to co robisz, przynajmniej nadrobię zaległości z Ameryki południowej Wink

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: