Topielec to jest batrach zazwyczaj nazywają je skorpeną słodkowodną , rybą lwem, kamieniem i jeszcze pewnie kilka głupszych nazw mają, najczęściej dostępny jest
Allenbatrachus grunniens. Podobno może żyć w słodkiej wodzie i co ciekawe słyszałem nawet że jedzą płatki, no to chciałbym zobaczyć. W pewnym zaprzyjaźnionym sklepie pokazywali mi jedną sztukę batracha który podobno żył w słodkiej wodzie od około 3 miesięcy. Został znaleziony podczas całkowitego czyszczenia zbiornika, chował sie w śród kamieni, a sprzedawcy sądzili że został sprzedany. Pokarmu miał pod dostatkiem bo pływały tam danio, ale podobno ich kranówa była bardzo zasadowa i to mogła być jedna z przyczyn tak długiego życia w słodkiej wodzie. A druga to jakiś bardzo wytrzymały osobnik, jednak kupiony przez klienta padł po zaledwie 3 dniach od wpuszczenia do nowego baniaka.
bloniu więc ja na twoim miejscu wylot filtra ustawiłbym na szybę bo skoro te ryby wykształciły dodatkowy narząd oddechowy to w bystrzach nie żyją tylko w spokojnej wodzie. No i nie wiem ile masz rur w pokrywie ale ja zostawiłbym jedną , a nawet pod nią położył coś mało przezroczystego żeby rozproszyć światło i wtedy będzie wiadomo czy dlatego skacze.
Moje skaczą szczupaki a wilki siedzą cicho.
A teraz jako że temat wątku zakłada te ryby, cała prawda o belonach z tego co wiem to bloniu miał je w akwarium więc jak powypisuje jakieś herezje to pewnie mnie skoryguje.
Lekcja 21Systematyka : rodzina belonowate Belonidae.
Imię i nazwisko : belona
Xenentodon cancila , mylnie nazywana iglicznią z którą nie ma nic wspólnego.
Występowanie : dość znacznie rozprzestrzenione w Azji, Kambodża, Bangladesz, Indie , Indonezja , Laos, Tajlandia, Wietnam, Malezja, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, oraz na Hawajach.
Wielkość : do 40 cm jednak w akwariach z reguły mniejsza.
Dymorfizm płciowy : samice są dłuższe i większe, samce mniejsze.
Woda : nie stawiają wyzwań, twardość do 20 °n pH 6,0 – 7,5 temperatura 23 – 28 °C.
Cechy zachowania : ławicowe, spokojne pelagiczne drapieżniki , należy trzymać minimum 4 osobniki ale lepiej więcej. Zajmują środkowe i przypowierzchniowe warstwy wody. Jako obsadę można dać wszelkie nie agresywne duże ryby.
Akwarium : Minimum 250x80 cm czyli długie, oraz szerokie wysokość nie ma większego znaczenia. Dekoracje niezbyt wysokie i powinny dochodzić mniej więcej do połowy wysokości akwarium ponieważ ciężko im manewrować miedzy nimi zwłaszcza podczas polowania. Strefa środkowa i górna wody powinna zostać wolna, rośliny wysokie sadzimy po rogach a niskie bardzo luźno kępy na całej powierzchni akwarium, można też dać pływające.
Dieta : są dość trudne do wykarmienia jako że pochodzą z odłowu pierwszy pokarm powinny stanowić nieduże wrzecionowatej budowy ryby. Potem pomału można je przyzwyczajać do martwych lub mrożonych małych ryb, oczywiście podawać trzeba rozmrożone. Można też próbować podawać małe kawałki filetów ale to trudne zadanie bo belony niechętnie je łapią no i mają problemy z połykaniem takiego pokarmu. Duże kawałki filetów po nieudanej próbie połknięcia będą wypluwane. Inne pokarmy nie wchodzą w rachubę , ja swoim próbowałem podawać dżdżownice jednak po połknięciu w kilka sekund były wydalane. Prawdopodobnie śluz pierścienic działa irytująco na przewód pokarmowy ryb.
Tarło : doprowadzenie ryb do tarła nie jest specjalnie trudne, jednak do wykarmienia młodych potrzebne jest założenie łańcucha pokarmowego. Bodźcem stymulującym tarło jest bardzo obfite karmienie żywymi rybami najlepiej żeby belony pływały wśród pokarmu. Woda powinna mieć twardość do 12 °n, inne parametry jak pH i temperatura nie mają większego znaczenia. Do rozrodu przystępują dwa samce i jedna samica, samce ustawiają się po bokach a ikra składana jest na roślinach, tarło może trwać kilka dni. Tarlaki nie interesują się ikrą , młode wylegają się w zależności od temperatury od 3 do 5 dni. Po wykluciu mają około 1 cm pływają przy powierzchni i są pożerane przez rodziców więc albo stare albo młode trzeba odłowić. I tu zaczynają się schody, ponieważ młode belony żywią się tylko i wyłącznie świeżo wyklutym narybkiem ryb labiryntowych. Stąd trzeba założyć łańcuch pokarmowy, jako że młode labiryntowce są bardzo małe w pierwszych dniach należy je karmić pyłem czyli pierwotniaki i wrotki. Jeżeli ktoś nie ma dostępu do takiego pokarmu w naturze trzeba założyć hodowlę np. pantofelka. Nie jest to takie proste i trzeba trochę z tym poćwiczyć, bo nie zawsze się udaje za pierwszym razem. Dlatego jeżeli ktoś zdecyduje się na rozmnażanie to musi się zaopatrzyć w żywca, parę obojętnie jakich labiryntowców oraz w pierwotniaki. Zauważywszy tarło u belon od razu trzeba przeprowadzić tarło np. prętników czy gurami, a pierwotniaki zacząć hodować dużo wcześniej i założyć kilka słoików.
Wymagania : przede wszystkim kilka sztuk osobników swojego gatunku oraz najlepiej żywe ryby jako pokarm.