Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 319011 razy)
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #480 : Lipiec 01, 2010, 08:42:28 »

Drago, ja z kolei stawiałem na Batrachomoeus trispinosus Smiley Ale Twoja opcja jest również prawdopodobna.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #481 : Lipiec 01, 2010, 12:53:16 »

No więc ewidentnie wilk napiernicza w pokrywę jak są spełnione dwa warunki:
- jest włączone światło
- jest ustawiony wylot filtra do środka akwarium

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #482 : Lipiec 02, 2010, 21:49:08 »

Topielec to jest batrach zazwyczaj nazywają je skorpeną słodkowodną , rybą lwem, kamieniem i jeszcze pewnie kilka głupszych nazw mają, najczęściej dostępny jest Allenbatrachus grunniens. Podobno może żyć w słodkiej wodzie i co ciekawe słyszałem nawet że jedzą płatki, no to chciałbym zobaczyć. W pewnym zaprzyjaźnionym sklepie pokazywali mi jedną sztukę batracha który podobno żył w słodkiej wodzie od około 3 miesięcy. Został znaleziony podczas całkowitego czyszczenia zbiornika, chował sie w śród kamieni, a sprzedawcy sądzili że został sprzedany. Pokarmu miał pod dostatkiem bo pływały tam danio, ale podobno ich kranówa była bardzo zasadowa i to mogła być jedna z przyczyn tak długiego życia w słodkiej wodzie. A druga to jakiś bardzo wytrzymały osobnik, jednak kupiony przez klienta padł po zaledwie 3 dniach od wpuszczenia do nowego baniaka.

bloniu więc ja na twoim miejscu wylot filtra ustawiłbym na szybę bo skoro te ryby wykształciły dodatkowy narząd oddechowy to w bystrzach nie żyją tylko w spokojnej wodzie. No i nie wiem ile masz rur w pokrywie ale ja zostawiłbym jedną , a nawet pod nią położył coś mało przezroczystego żeby rozproszyć światło i wtedy będzie wiadomo czy dlatego skacze.
Moje skaczą szczupaki a wilki siedzą cicho.

A teraz jako że temat wątku zakłada te ryby, cała prawda o belonach z tego co wiem to bloniu miał je w akwarium więc jak powypisuje jakieś herezje to pewnie mnie skoryguje.
                     Lekcja 21

Systematyka : rodzina belonowate Belonidae.
Imię i nazwisko : belona  Xenentodon cancila , mylnie nazywana iglicznią z którą nie ma nic wspólnego.
Występowanie : dość znacznie rozprzestrzenione w  Azji, Kambodża, Bangladesz, Indie , Indonezja , Laos, Tajlandia, Wietnam, Malezja,  Nepal, Pakistan, Sri Lanka, oraz na Hawajach.
Wielkość : do 40 cm jednak w akwariach z reguły mniejsza.
Dymorfizm płciowy : samice są dłuższe i większe, samce mniejsze.
Woda : nie stawiają wyzwań, twardość do 20 °n  pH 6,0 – 7,5 temperatura 23 – 28 °C.
Cechy zachowania : ławicowe, spokojne pelagiczne drapieżniki , należy trzymać minimum 4 osobniki  ale lepiej więcej.  Zajmują środkowe i przypowierzchniowe warstwy wody. Jako obsadę można dać wszelkie nie agresywne duże ryby.
Akwarium : Minimum 250x80 cm czyli długie, oraz szerokie wysokość nie ma większego znaczenia. Dekoracje niezbyt wysokie i powinny dochodzić mniej więcej do połowy wysokości akwarium ponieważ ciężko im manewrować miedzy nimi zwłaszcza podczas polowania. Strefa środkowa i górna wody powinna zostać wolna, rośliny wysokie sadzimy po rogach a niskie bardzo luźno kępy na całej powierzchni akwarium, można też dać pływające.
Dieta : są dość trudne do wykarmienia jako że pochodzą z odłowu pierwszy pokarm powinny stanowić nieduże wrzecionowatej budowy ryby. Potem pomału można je przyzwyczajać do martwych lub mrożonych małych ryb, oczywiście podawać trzeba rozmrożone. Można też próbować podawać małe kawałki filetów ale to trudne zadanie bo belony niechętnie je łapią no i mają problemy z połykaniem takiego pokarmu. Duże kawałki filetów po nieudanej próbie połknięcia będą wypluwane. Inne pokarmy nie wchodzą w rachubę , ja swoim próbowałem podawać dżdżownice jednak po połknięciu w kilka sekund były wydalane. Prawdopodobnie śluz pierścienic działa irytująco na przewód pokarmowy ryb.
Tarło : doprowadzenie ryb do tarła nie jest specjalnie trudne, jednak do wykarmienia młodych potrzebne jest założenie łańcucha pokarmowego. Bodźcem stymulującym tarło jest bardzo obfite karmienie żywymi rybami najlepiej żeby belony pływały wśród pokarmu. Woda powinna mieć twardość do 12 °n, inne parametry jak pH i temperatura nie mają większego znaczenia. Do rozrodu przystępują dwa samce i jedna samica, samce ustawiają się po bokach a ikra składana jest na roślinach, tarło może trwać kilka dni. Tarlaki nie interesują się ikrą , młode wylegają się w zależności od temperatury od 3 do 5 dni. Po wykluciu mają około 1 cm pływają przy powierzchni i są pożerane przez rodziców więc albo stare albo młode trzeba odłowić. I tu zaczynają się schody, ponieważ młode belony żywią się tylko i wyłącznie świeżo wyklutym narybkiem ryb labiryntowych. Stąd trzeba założyć łańcuch pokarmowy, jako że młode labiryntowce są bardzo małe w pierwszych dniach należy je karmić pyłem czyli pierwotniaki i wrotki. Jeżeli ktoś nie ma dostępu do takiego pokarmu w naturze trzeba założyć hodowlę np. pantofelka. Nie jest to takie proste i trzeba trochę z tym poćwiczyć, bo nie zawsze się udaje za pierwszym razem. Dlatego jeżeli ktoś zdecyduje się na rozmnażanie to musi się zaopatrzyć w żywca, parę obojętnie jakich labiryntowców oraz w pierwotniaki. Zauważywszy tarło u belon od razu trzeba przeprowadzić tarło np. prętników czy gurami, a pierwotniaki zacząć hodować dużo wcześniej i założyć kilka słoików.
Wymagania : przede wszystkim kilka sztuk osobników swojego gatunku oraz najlepiej żywe ryby jako pokarm.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:33:42 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #483 : Lipiec 02, 2010, 22:28:10 »

o wznowienie lekcji, cieszę się bardzo - czekam i podejrzewam, że nie tylko ja, na następne,
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2010, 22:40:02 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #484 : Lipiec 02, 2010, 23:47:58 »

Fajna rybcia ..ale 40cm to trzeba by miec baniak ponad 2 metrowy i też miała by ciasno.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #485 : Lipiec 03, 2010, 07:30:27 »

witam.
trochę to nie na temat , choć tez o dziwnych rybach
właśnie dostałem artykuł (skromniutki)o transgenicznych rybach, które stworzyli w Tajwanie
świecące zebry i skalary - kurcze czego to ludzie nie wymyśla. O świecących danio i ryżówkach już słyszałem , ale to już przegięcie

co Wy na to?

Kris
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #486 : Lipiec 03, 2010, 07:54:17 »

W naturze takie coś by nie przetrwało, od razu by je ktoś zjadł.
Oświetlenia w akwarium nie zastąpią, trzeba będzie doświetlać.  Cheesy
Durny pomysł z tymi rybami, ale co zrobić, takie eksperymenty będą i to coraz bardziej zaawansowane, czy tego chcemy czy też nie, pomimo ostrych przepisów na całym świecie. Zadecyduje prawo popytu. Durny pomysł, bo takie ryby w końcu trafią do środowisk naturalnych i popsują pulę genową.  Sad 
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #487 : Lipiec 07, 2010, 20:15:59 »

Ryby was wszystkich pozjadały czy co ?

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #488 : Lipiec 08, 2010, 08:55:14 »

Ryby was wszystkich pozjadały czy co ?

Ryby coraz groźniejsze się tu pojawiają to może i kogoś już zjadły Wink

Moje szczupaki jakieś aktywne się wieczorami robią. Tylko jeden siedzi głównie w chaszczach. Za to 2 pozostałe pływają po całym zbiorniku, a właściwie to wygląda to tak, że największy molestuje najmniejszego. Na razie nie wygląda to groźnie, ale obawiam się, że któregoś dnia znajdę najmniejszego w kawałkach... Poza tym jakiś czas po zgaszeniu światła dostają często amoku, jak się jeszcze światło w pokoju pali a w akwarium półmrok. Skaczą jak szalone, chyba polują dopiero wtedy na młode gupole. Połowę ściany mam po takiej akcji zachlapane, a szczupce mordy poobijane od siatki. Jedzą chętnie, ale tak co drugi dzień (chyba je zacznę karmić co drugi).

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #489 : Lipiec 08, 2010, 09:03:19 »

Jak duże szczupole to nawet co 3 dni można karmić.

U mnie basior się uspokoił po zmianie lokalizacji - wiedziałem, że coś bydlakowi nie pasowało.
Poza tym mniej świecę i temperatura spadła, bo w tym pomieszczeniu co go trzymam nie ma dużo światła.

Basior poluje na ryby niechętnie, w zasadzie nie widziałem, ale jak jest głodny to wypływa i do serca wołowego, także nabrał trochę ogłady w stosunku do właściciela i na karmienie wypływa, nie trzeba mu pod ryja podrzucać kawałków tylko sam się połasi (i zabiera Channie).
Bleherce natomiast coś wyżarło jakiś czas temu kawałek płetwy ogonowej i wolno jej odrasta.
Mam podejrzenie, że to krewetka szklista, ale basior już ją skonsumował Smiley więc nie będzie dalej problemów.

Chania mistrzowsko poluje, wężogłów jest strasznie zwinną rybą i jednocześnie bardzo delikatną - podczas polowań nie trąci nawet roślinki.

Poza tym Channa ma bardzo silne ciało, po chwyceniu ofiary bardzo mocno potrząsa głową, ma też silne szczęki.
Podczas ostatniego polowania zlapała dość duże Danio i trzymała go w pół. Tak potrząsała łbem, że złamała Danio - dosłownie - i wciągnęła obie połówki na raz Smiley

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #490 : Lipiec 08, 2010, 15:13:36 »

=] Milo, ze żyjecie.

Mam wrażenie, ze mój basior urósł, ale jakoś chciałem mu oszczędzić stresu przy wyciąganiu go z akwarium...
Ciągle go karmie żywcem, dostaje w tygodniu(poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek, sobota) ryby długości 3-4cm, czasem ma święto i dostaje do zabawy 5 cm malabarskiego =] Strasznie lubię patrzeć na ten terror w akwarium.
Nie mogę się doczekać, aż przywiozę z domu aparat, to wam go wreszcie pokażę =]

Moj już bardzo rzadko uderza w pokrywę, zazwyczaj w dzień głodówki wieczorem, jeśli w ogóle =]
I mam pytanie, czy zauważyliście u swojego takie ''niby-zęby'', takie jak ma na miejscu ludzkich 4rek, ale oprócz tych, tez na miejscu ludzkich 2jek ? Ja to dzisiaj zauważyłem, nie wiem czy mu to wyrosło czy już miał.

Pozdrawiam !

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #491 : Lipiec 08, 2010, 17:29:01 »

Mój miał od początku, a ja brałem najmniejszego Smiley

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #492 : Lipiec 08, 2010, 22:20:17 »

To musiałem nie zauważyć tego =]
Gdybym nakarmił rybę myszą to będę wg. was sadysta ?

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #493 : Lipiec 09, 2010, 06:55:27 »

Nawet więcej - uznam Cię za lekko nienormalnego.
Podejrzewam, że statystycznie erythrinus nie zjada ani jednej myszy w swoim życiu (oczywiście może siedzieć gdzieś w bajorku, tam spacerować myszka i myszka spadnie, ale to raczej pisanie komiksów niż odzwierciedlanie rzeczywistości.

Ale jakbyś tak nakarmił żabą... Smiley To już co innego...

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #494 : Lipiec 09, 2010, 07:44:05 »

ja bym się z żabą wstrzymał, bo wszystkie płazy w Polsce są pod ochroną

Kris
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: