asagoth w sumie pomysł nie jest głupi trzeba by to przemyśleć, bo o swojej stronie ostatnio całkiem zapomniałem, zbyt zajęty byłem dodatkowymi robotami, facet który miał ją robić na swoim serwerze się nie odzywa. Więc muszę sie z nim skontaktować, niech mówi tak abo nie.
bloniu cieszę się że z tą wodą to nie jest aż taka tragedia.
Na stanie są już 3 gatunki wilków, pisałem że doszedł nowy do mojej watahy. Miecz jak zobaczył jego paszczę to chciał wyskoczyć.
A teraz coś z innej beczki króciuteńki opisik.
Lekcja 24Systematyka : rodzina Eleotrowate
Eleotridae .
Imię i nazwisko :
Hypseleotris guentheri .
Występowanie : Samoa , Palau , Papua Nowa Gwinea rzeki Sepik i Ramu , Fidżi , Mikronezja , Indonezja, Nowa Kalwdonia.
Wielkość : do 7,5 cm.
Dymorfizm płciowy : samce barwniejsze końce płetw brzusznych, grzbietowych i odbytowej zaznaczone na biało, grzbietowe w kropki. Samice mniejsze płetwy bezbarwne.
Woda : w środowisku naturalnym występują niedaleko ujścia rzek dlatego można je znaleźć zarówno w wodach słodkich , słonawych i morskich. Jednak najczęściej występują w wodzie słodkiej i u mnie też w takiej pływają.
pH 7,0 – 7,5
twardość 10 – 20 °n
temperatura 25 – 28 °C
Akwarium : Powinno w nim być jak najwięcej miejsca do pływania, więc długie i szerokie, wymiary 100x50cm. Powinno w nim być jak najwięcej miejsca do pływania. Rośliny ukorzeniające się są zbędne, jednak można obsadzić niewielką część akwarium, natomiast pływające jak najbardziej. Rodzaj podłoża nie ma większego znaczenia tak samo dekoracje. Oświetlenie stonowane widocznie lepiej czują się w cieniu.
Cechy zachowania : zgodne zarówno wobec siebie jak i innych gatunków, najlepiej trzymać kilka sztuk, samce prezentują między sobą napięte płetwy. Podczas kwarantanny przez cały czas siedziały pochowane więc w akwarium docelowym dostały mnóstwo kryjówek. Ale tu zachowują się zupełnie inaczej , pływają w wolnej toni przebywając głównie w przydennych i środkowych partiach wody. Z kryjówek nie korzystają wcale, i są bardzo ciekawskie pierwsze podpływają do szyby gdy ktoś podchodzi.
Dieta : przede wszystkim mięsna żywy lub mrożony plankton mają małe pyszczki więc pokarm nie może być za duży, suchy pobierają bardzo niechętnie.
Rozmnażanie : nieznane możliwe że w naturze odbywają tarło w słonej wodzie.
Wymagania : nie mają jakichś specjalnych, poza kilkoma towarzyszami swojego gatunku i przytłumionym światłem.
Tekst i zdjęcie są mojego autorstwa.
Pisałem już o nożowcach, belonach, w temacie jest jeszcze o flądrach, więc postaram się coś wypocić na ten temat tylko nie wiem który gatunek.