Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321022 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #570 : Wrzesień 02, 2010, 21:48:50 »

Zakwit pierwotniaków często się zdarza w świeżych baniakach, a trzeba było wlać starej wody. Nie posłuchałeś starego, weź wypłukaj w tym akwarium ten mały filtr z dojrzałego akwarium. Bakterie z niego uwolnione osiądą na podłożu i szybciej je zasiedlą eliminując pierwotniaki .I najlepiej uruchom go niech sobie pracuje dodatkowo podłącz kubeł niech flora się w nim rozwija, a przy okazji będzie silniejsze napowietrzanie bo pierwotniaki szybko tlen zużywają . Wyłącz całkiem oświetlenie, i najlepiej całkowicie zasłonić akwarium na co najmniej 3 dni też pomaga. To przejściowe trudności, ja nigdy tego nie przechodziłem zakładając akwarium tak jak pisałem poniżej.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #571 : Wrzesień 03, 2010, 07:10:46 »

No właśnie wygląda na to, że inne niż azjatyckie nie są u nas dostępne, ale spróbuje jakichś poszukiwań, może się uda.
Ja dostałem dzisiaj fajnego z mojego punktu widzenia suma z Afryki Parauchenoglanis monkei sprzedawanego pod starą nazwą która jest synonimem   Parauchenoglanis fasciatus. Jest bardzo żarłoczny i widoczny w dzień.
Z mojego punku widzenia też fajny ten sum Smiley nie masz takich za dużo? Wink

Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #572 : Wrzesień 03, 2010, 07:21:18 »

Płukanie gąbki w akwa może być ryzykowne i może mieć odwrotny skutek. Spora ilość pierwotniaków żywi się bakteriami i wypłukując je do słupa wody możemy dostarczyć im pożywienia. Ten mały filterek powinien być od początku włączony. Ja bym jednak wypłukał go jeśli już to w kuble, żeby bakterie osiadły na złożu dla nich przeznaczonym, jeśli osiądą na podłożu w akwarium, może trochę zająć zanim same trafią do kubła i zasiedlą złoże. Załóż też na czas zakwitu bardzo gęsty prefiltr (gęsta gąbka, wata) na wlot filtra biologicznego, żeby pierwotniaki nie trafiały z wodą do kubła. Często czyść ten prefiltr i czekaj Smiley I tak jak Drago pisze, zaciemnienie nie zaszkodzi, a może pomóc.

Aha, jeśli ten mały filtr jest jednak bardzo zasyfiony mułem, to sobie go odpuść, bo wprowadzi nie te bakterie, co trzeba.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #573 : Wrzesień 04, 2010, 02:42:40 »

Topielec tak to prawda że sporo pierwotniaków żywi się bakteriami, ale ja już taką operację przeprowadzałem u kumpla i wypłukałem mu swój filtr. Akwarium nie było zakryte ale oświetlenie było wyłączone na 2 dni i wszystko wróciło do normy dosyć szybko.

ducze chętnie bym się z tobą podzielił tymi sumami, ale mam tylko jednego na razie na kwarantannie 90cio dniowej więc do baniaka trafi na początku grudnia.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #574 : Wrzesień 04, 2010, 07:57:30 »

Abstrah*ąc od tego wszystkiego jestem zdania że powinniście/powinniśmy stworzyć stronę internetową na którą przerzucimy te zdjęcia i opisy Draga wasze obserwacje i foty i wszystko co związane z ciekawymi rybami... wiem Drago że pisałeś że nie możesz dojść do ładu ze swoją stroną ale jest nas tu conajmniej czworo i sądze iż bez problemu dalibyśmy rade to zrobić.... jest już portal o channach, pawich itp itd... może zaszczepilibyśmy miłość do żadtkich gatunków

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #575 : Wrzesień 04, 2010, 13:11:38 »

Ja jestem za...
Można by spokojnie sieknąć forum o drapieżnikach...
Mamy na stanie wilki (w dwóch rodzajach), channy, kefalu...

I consider myself as a one fish wolf pack
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #576 : Wrzesień 04, 2010, 13:38:13 »

A w temacie wody - woda jest tylko delikatnie mętna, nie jest to mleko. Zrobię fotke i wrzucę później (weczorem).
W zasadzie to ja nie wiem czy mi się nie wydaje - bo jak spojrze od góry to jest przejrzyście. Jak spojrze od przodu przez szybe to leciutko widze zmętnienie, ale najbardziej widać przez boczna szybe i sie zastanawiam czy to po prostu nie jest kwestia tego, ze jest duzo wody i mi się wydaje.

Filtr wypłukełem, włączyłem, światła nie palę, leję bakterie. Dzisiaj wrzucam testera - jakąś molinezję albo coś... Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #577 : Wrzesień 04, 2010, 19:43:15 »

asagoth w sumie pomysł nie jest głupi trzeba by to przemyśleć, bo o swojej stronie ostatnio całkiem zapomniałem, zbyt zajęty byłem dodatkowymi robotami, facet który miał ją robić na swoim serwerze się nie odzywa. Więc muszę sie z nim skontaktować, niech mówi tak abo nie.

bloniu cieszę się że z tą wodą to nie jest aż taka tragedia.
Na stanie są już 3 gatunki wilków, pisałem że doszedł nowy do mojej watahy. Miecz jak zobaczył jego paszczę to chciał wyskoczyć.

A teraz coś z innej beczki króciuteńki opisik.

Lekcja 24

Systematyka : rodzina Eleotrowate Eleotridae .
Imię i nazwisko : Hypseleotris guentheri .
Występowanie : Samoa , Palau , Papua Nowa Gwinea rzeki Sepik i Ramu , Fidżi , Mikronezja , Indonezja, Nowa Kalwdonia.
Wielkość : do 7,5 cm.
Dymorfizm płciowy : samce barwniejsze końce płetw brzusznych, grzbietowych i odbytowej zaznaczone na biało, grzbietowe w kropki. Samice mniejsze płetwy bezbarwne.
Woda : w środowisku naturalnym występują niedaleko ujścia rzek dlatego można je znaleźć zarówno w wodach słodkich , słonawych i morskich. Jednak najczęściej występują w wodzie słodkiej i u mnie też w takiej pływają.
pH 7,0 – 7,5
twardość 10 – 20 °n
temperatura 25 – 28 °C
Akwarium : Powinno w nim być jak najwięcej miejsca do pływania, więc długie i szerokie, wymiary 100x50cm. Powinno w nim być jak najwięcej miejsca do pływania. Rośliny ukorzeniające się są zbędne, jednak można obsadzić niewielką część akwarium, natomiast pływające jak najbardziej. Rodzaj podłoża nie ma większego znaczenia tak samo dekoracje. Oświetlenie stonowane widocznie lepiej czują się w cieniu.
Cechy zachowania : zgodne zarówno wobec siebie jak i innych gatunków, najlepiej trzymać kilka sztuk, samce prezentują między sobą napięte płetwy. Podczas kwarantanny przez cały czas siedziały pochowane więc w akwarium docelowym dostały mnóstwo kryjówek. Ale tu zachowują się zupełnie inaczej , pływają w wolnej toni przebywając głównie w przydennych i środkowych partiach wody. Z kryjówek nie korzystają wcale, i są bardzo ciekawskie pierwsze podpływają do szyby gdy ktoś podchodzi.
Dieta : przede wszystkim mięsna żywy lub mrożony plankton mają małe pyszczki więc pokarm nie może być za duży, suchy pobierają bardzo niechętnie.
Rozmnażanie : nieznane możliwe że w naturze odbywają tarło w słonej wodzie.
Wymagania : nie mają jakichś specjalnych, poza kilkoma towarzyszami swojego gatunku i przytłumionym światłem.

Tekst i zdjęcie są mojego autorstwa.

Pisałem już o nożowcach, belonach, w temacie jest jeszcze o flądrach, więc postaram się coś wypocić na ten temat tylko nie wiem który gatunek.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 17:46:28 wysłane przez Drago » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #578 : Wrzesień 07, 2010, 07:21:39 »

Zakwit poszedł się ... Smiley
Parametry w normie Smiley
Wpuściłem dwa testery - h ujety. Noc przeżyły. Ładnie polują. Są maleńkie, dostały małe bystrzyki.
Podobają mi się. Nie wiem czy nie będę kombinował z wilkami i Channą 5 banded (no właśnie btw Drago, póki ta Chania jest u Artura w Szczecinie - może byś ją chiał)?
Erythrinus krzywdy h ujetom nie zrobi, bo jest grzeczny (za dużej ryby też nie chciał ogarniać - dużo mniejszej niż hu jeta), a Channa gachua zostaje w małym akwa na razie...

Poza tym zastanawiam się nad czymś troszkę większym niż Brzeszczotek czarny - z rodziny nożowców do mojego akwa. Może szanowni eksperci coś mi doradzą (bo ornata i blanci to odpadają...)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2010, 07:24:00 wysłane przez bloniu » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #579 : Wrzesień 08, 2010, 08:57:27 »

bloniu z nożowców jedyne co mi przychodzi do głowy to popularny duch, lub strętwa najczęściej dostępny jest Gymnotus carapo. Bo raz że te ryby są trudno dostępne, a dwa u mnie jedzą mięso z filetów rybich, więc cala obsada miała by u Ciebie jednakową szamę. Tylko te ryby w twoim baniaku pojedynczo bo duchy mogą ale nie muszą być agresywne wobec siebie, zależy od temperamentu. Natomiast gymnotusy są agresywne i silniejszy zabije słabszego.

Ten nowy Canis lupus z mojej załogi nazywa się Hoplerythrinus unitaeniatus .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2010, 12:18:33 wysłane przez Drago » Zapisane

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #580 : Wrzesień 08, 2010, 09:25:39 »

witam
właśnie dostałem skromny, ale ciekawy artykuł o channa'ch
mam nadzieje, ze się przyda
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=3190&utm_source=PFK_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=September_3_2010&utm_term=Quick_guide_to_snakeheads&utm_content=html

Kris
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #581 : Wrzesień 10, 2010, 08:28:59 »

Drago a strętwa to nie jest przypadkiem węgorz elektryczyny Smiley
Gymnotus carapo - całkiem przyjemny Smiley
Zobaczymy czy można go dostać Smiley

Basior już u mnie jest. Z dotychczasowych obserwacji mogą potwierdzać się fakty o agresji.
On sam ma 15cm (ale w głębie jest sporo szerszy nić Erythrinus) i pływają z nim 7-8 cm ctenolucius h ujeta.
Po 15 min. od wpuszczenia go do akwa zaatakował jedną z h ujet Smiley Oczywiście mała ch*eta jest szybka jak diabli, ale stresu się najadła biedna - widać było po niej Smiley
Myślałem, że nocy nie przeżyje, ale rankiem patrzę, że pływają obie niedraśnięte. Z pewnością pomaga w tym zarośnięcie mojego baniaka Wink - mam mnóstwo gigantycznego limbobium z korzeniami ok. 40cm więc h*ety są w miarę bezpieczne w wijących się korzeniach.
W ogóle chyba wrzucę fotkę swojego akwarium, bo dość ładnie mi "wyszło" Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #582 : Wrzesień 10, 2010, 12:35:12 »

panchax artykulik ciekawy, zresztą Fishkeeping to dość wiarygodna strona która bzdetów nie wypisuje. Ale właśnie jest ale, nadal się nie wyjaśniło  jaki gatunek kryje się pod nazwą handlową "SMATRA" bo na tej stronie nie ma zdjęcia tego żmijogłowa.

bloniu tak zgadza się węgorz elektryczny to strętwa, stąd wzięła się nazwa rzędu. Ale Electrophorusnależy do rodziny Gymnotidae, do tej samej rodziny zakwalifikowane są też gymnotusy. Więc po naszemu to strętwy, po łacinie gymnotusy.
A co do lupusa, to tego się właśnie obawiałem, że zarówno szczupieńce jak i brzeszczotek mogą okazać się za małe. Szczupieńce raczej na dłuższą metę szans na przeżycie nie mają. Te noże też jak chcesz tam wpuścić to raczej te 20 cm powinny mieć, gymnotus nawet więcej  bo jest wąski.
A żebyś widział jaką paszczę ma Hoplerythrinus , jak tyranozaur, wpuściłem mu miecza to jak go zobaczył od razu chciał wyskoczyć.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #583 : Wrzesień 10, 2010, 13:37:41 »

eee Brzeszczotka ja mam prawie tej samej wielkości co Hoplias, więc jestem spokojny na razie (jak urośnie - wiadomo) ale może razem urosną Smiley - to oczywiście żart. Hoplias w pół roku powienien podwoić swoją wielkość więc raczej Brzeszczot tak szybko nie urośnie...

Erythrinus u mnie podrósł i też jest prawie jak Hoplias.
Channe gachua jednak sprzedam, bo ostatnio coś dowaliła Erythrinusowi, cały jest pokancerowany, ale nie od skakania...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 13:39:39 wysłane przez bloniu » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #584 : Wrzesień 10, 2010, 20:45:02 »

pytanie za 100 pkt - co to znaczy jak wilk ma cały czas "ściubione" = ściągnięte = złożone płetwy?
Co jest nie halo z wodą?

Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: