Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 322265 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #660 : Październik 14, 2010, 19:20:09 »

No właśnie szczupaki mają jakiś wewnętrzny opór przed schwytaniem czegoś większego, ale jak już przejdą tą inicjację to łykają takie kawały że kwadratowe się robią.
Szpagietka nie widuję tylko dziurki w piasku, nie zawsze wszystko zajada, póki co neonów nie ruszył na szamę , na razie sam zamieszkuje niewielki baniaczek 112 l. Miały do niego dołączyć małe babeczki prawdopodobnie Pseudapocryptes elongatus ale niestety nie doczekały, i nic takiego do solanki nie mam, ale on sie chyba tym nie przejmuje.

A teraz mój Graal, jest nieduża w sumie ma około 3 cm, na razie zjada małe gupole z hodowli znajomego od którego też biorę miecze za parę groszy dla innych rybożerców. Pływa tam też jedno danio ale chyba jest jeszcze za duże, potem popróbuje z czymś martwym ale najpierw musi się dobrze zaaklimatyzować.
A to moja miłość od pierwszego spojrzenia.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #661 : Październik 14, 2010, 19:34:39 »

Ale ładna Shocked. Mówisz, że ma tylko 3 cm, wygląda na większą. Tylko jedną będziesz miał, nie będzie jej smutno ?
Napisz coś więcej o zwyczajach tych ryb.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #662 : Październik 14, 2010, 19:57:09 »

To nie są ryby ławicowe, co prawda nie są agresywne wobec siebie ale nie robi im większej różnicy czy są same czy z innymi osobnikami swojego gatunku.
Schemat zachowań tych ryb jest bardzo prosty, całymi godzinami potrafią leżeć zakopane w piasku, gdzie wystają tylko oczy i koniec skierowanego do góry pyszczka w ogóle się nie poruszając, co jakiś czas tylko zmieniają miejsce zakopania. Więc ryby te są dedykowane przede wszystkim dla, takich wariatów i miłośników, ciekawych w swych kształtach ryb jak ja,  którym nie przeszkadza skryty i mało widoczny tryb życia. Ciekaw mnie jak atakują zdobycz muszę to przyfilować.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #663 : Październik 15, 2010, 06:48:08 »

Szpagietka nie widuję tylko dziurki w piasku, nie zawsze wszystko zajada, póki co neonów nie ruszył na szamę , na razie sam zamieszkuje niewielki baniaczek 112 l. Miały do niego dołączyć małe babeczki prawdopodobnie Pseudapocryptes elongatus ale niestety nie doczekały, i nic takiego do solanki nie mam, ale on sie chyba tym nie przejmuje.
Raczej innego towarzystwa nie potrzebuje. Fajnie jakby miał ekipę swojego gatunku, bo może trochę śmielsze by w grupie były, ale ja już nigdy więcej u nas ich nie widziałem. Szkoda, że jak kupowałem to nie bardzo wiedziałem czego się spodziewać i tylko jednego wziąłem...

Przy batrachu z danio może być chyba kłopot, bo danio się raczej w okolice dna nie zapuszcza, a znowu drapieżca powierzchni pewnie będzie unikał Smiley Chociaż jak gupole wciąga to i może danio upoluje Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #664 : Październik 16, 2010, 01:47:34 »

No właśnie szkoda że tylko jednego zakupiłeś, szpagietki to rzadkie ryby, ale jeżeli natknę sie na nie w ofercie to na pewno wezmę kilka sztuk.

Wczoraj kupiłem cały wylęg jakiejś pielęgnicy wielkości około 5 mm, i patrzyłem jak poluje batrach no i miałeś rację ducze jedzą ryby pływające blisko dna. Myślałem że może wyskakują z piachu w kierunku zdobyczy, ale nie gdy ryba przepłynie nad nią to ona otwiera pyszczek i zasysa ją strumień wody. Atak jest tak szybki że ludzkie oko jest zbyt wolne żeby to w pełni uchwycić. Fajnie to wygląda, płynie ryba nad dnem i znika, batrach nawet sie nie poruszył, obniżę trochę poziom wody żeby danio niżej pływało i zobaczę czy taka wielkość żywca na razie nie jest za duża.

A u wilków zapanował spokój nikt nikogo już nie gania, tęczaki jak się spotkają to już tylko od niechcenia naprężą lekko płetwy i płyną dalej. Podzieliły sobie akwarium mniej więcej na pół i jeden przebywa w jednym końcu drugi w drugim. Chociaż nieraz robią wypady na terytorium sąsiada, ta nerwówka i próby walk spowodowane były chyba przeprowadzką bo nowej bani.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #665 : Październik 16, 2010, 07:37:27 »

Tęczak jak dobrze karmiony to jest całkiem łagodny.
Gorszy jest Hoplias, bo choćby był napasiony to agresywny jest.
Chociaż pawiookie świetnie sobie jak na razie dają radę. Mają ogromny szacun dla wilka, ale nie dają się gryźć...

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #666 : Październik 16, 2010, 23:04:49 »

Dzisiaj przy podmianie wody tęczak ten bardziej wybarwiony łapał mnie za palce, ale gryzł delikatnie tak jak pies gdy sie bawi.
Mam wolną 300setkę nie miałem pomysłu co by tam dać, ale od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie wyżeł Serrasalmus elongatus, strasznie mi sie podobają te wydłużone piranie. Dowiadywałem się o cenę u Artura i nie jest zbyt wygórowana, więc prawdopodobnie się zdecyduję , tylko teraz mam dylemat czy jedną sztukę czy 2-3. Bo podobno są agresywne wobec siebie, ale pobieżne przeszukanie netu mało mówi na ten temat,i teraz nie wiem czy poeksperymentować czy nie. Natomiast na każdej stronie jaką odwiedziłem piszą że potrzebują prądu wody. Czyżby te piranie były reofilami żyjącymi w wartkim nurcie ? Do tej pory myślałem też że są aktywnymi pływakami ze względu na kształt ciała, ale obejrzałem kilka filmów i tylko na jednym z tych co obejrzałem pływa dość aktywnie.

Ale tu ma towarzystwo za szybą , natomiast pojedynczo do aktywnych nie należą i w prądzie wody też nie widziałem żeby jakoś specjalnie lubiły przebywać.
Więc jakieś sugestie z waszej strony ?

Najbardziej interesowały by mnie te dwie odmiany.

http://www.raubwelse.de/galerie/piranhas/piranhas.htm

is.nuis.jp

« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 04:45:40 wysłane przez Drago » Zapisane

Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #667 : Październik 17, 2010, 15:50:37 »

Witam,

Nie kupuj Drago więcej jak jednego S. elongatusa do tego zbiornika, jakiś czas mogłyby się tolerować ale na 99,9% skończyłoby się to źle (już wielu próbowało w nadziei, że akurat im się poszczęści Smiley), są gatunki Serrasalmus, które udaje się trzymać w grupach (np. S. maculatus, S. geryi) ale niestety S. elongatus do nich nie należy. Jest to jeden z bardziej aktywnych (i agresywnych) gatunków piranii i pływa bardzo szybko, nie jest to jednak ryba, która stale pływa, w końcu w naturze poluje z zasadzki więc w jej zwyczaju jest czajenie się w bezruchu na potencjalną ofiarę. Powerhead warto dodać (te ryby żyją zarówno w szybko płynących wodach jak i w stojących typu stawy i jeziora) gdyż piranie zazwyczaj w zbiorniku z silniejszym prądem wody są aktywniejsze. Od siebie dodam, że w przypadku piranii jednak ciekawsze jest obserwowanie ich wzajemnych relacji w grupie ...po jakimś czasie człowieka może zmęczyć fakt, że nie może wpuścić do baniaka nie tylko drugiej takiej samej piranii ale w ogóle żadnej innej ryby, no chyba że jako żywy pokarm Wink ...chociaż znam kogoś kto w zbiorniku z S. manueli (a nie chcesz tego gatunku? ...Artur zdaje się też go ma w ofercie ...jest przecudny i jeden z moich ulubionych, czasem w handlu spotykany pod nazwą S. humeralis ...niestety 300l docelowo nie wystarczy ale będzie odpowiednie na bardzo długo czas) trzymał całą masę drogich eLek i zdawało to egzamin.Tutaj też S. manueli ma towarzystwo, być może uzupełniane raz na jakiś czas Wink:

Pozdrawiam
Xingu
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #668 : Październik 17, 2010, 19:15:26 »

Po ile są S. elongatusy u Artura? Odp na PRV Tongue

Hydrocynus goliath - taką rybę ostatnio wykukałem w sieci. Niezły monster. Ciekawe ile w akwa max rośnie (na wolności największa sztuka miałą 133cm i 50kg wagi Cheesy)
Przynajmniej tak mówiła jedna strona Smiley

Elongatus fajna pirania. Jakbym miał zmieniać obsadę to bym spróbował właśnie z tą piranią.
Ale jak narazie obserwuję jak spada mi przepły w Eheim. I jestem pewien, że to od syfu.
Pawiookie szarpią rośliny i tną je dosłownie na kawałeczki. Potem pływa to po całym zbiorniku, część osiada na mechaniku a część ląduje w kuble.
Niestety ale jutro zapowiada mi się czyszczenie filtra jeszcz raz, bo dosłownie cieknie woda... Sad
Wkur... mnie to niemiłosiernie, bo wszędzie pisali, że pawiookie tolerują jedynie pływające rośliny.

A u mnie microsorium i anubias dla nich nie istnieje, a walą na maxa po "sufiicie" Tongue

Ehhh. Wilczysko przechodzi sam siedbie. W czwartek po południu wpuściłem mu 12 danio malabarskich (takich 5cm). Na drugi dzień rano pływało ich 5. W sobotę rano pływały już tylko dwa. A dzisiaj rano pusto w akwarium.

Ale rośnie dziad jak na drożdżach Smiley I dobrze. Erythrinus się kuruje. Moi rodzice go dopieszczają na codzień sercem wołowym Smiley

Kupiłem również 4 ampularie. Widziałem jak pawiookie szarpią jednego ślimaka. Długo leżał w tym samym miejscu - myślałem, że go wyssały, ale okazuje się, że nie, bo jednak się rusza.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #669 : Październik 17, 2010, 21:06:05 »

Swego czasu chorowałem bardzo na elongatusa. Przeczytałem trochę literatury o piraniach, nawet anglojęzyczna książkę walnąłem na ten temat. Gdybym się decydował na piranie (a aktualnie mieszkanie mi nie pozwoli na większy zbiornik), to nie licząc tych które dobrze się czuja w grupie, wybrałbym właśnie elongatusa.

w książce pisza ''In the peruvian part of its range where it is quite common i have found it in swifter water more often than other species o piranhas'' ''it seems to particulary like the vicinity of stream mouths, where it can wait to ambush unsuspecting prey being washed downstream'' ''it is strongly recommended that this aggressive hunter be kept by itself'' (sorry, za ew. literowki, ale przepisywalem tak tylko na szybko aby bylo wiarygodnie)

wielkość: 20, maks 30cm.

Czyli, mozna ryzykowac stwierdzenie, ze lubi prad wody. Z opisu wynika, ze czeka na ofiary spływające z pradem wody. No i wszędzie gdzie bym nie czytal pisali o tym aby trzymac solo.

Okolo. 2 tygodnie temu widzialem elongatusa na allegro za 120zl. Jak ok. pol roku temu szukałem go u Artura to miał je po ok.90 euro.

Kurcze... znowu mnie lapie goraczka na te szczupłą piranie ! A maks w przyszłym tygodniu juz będzie stalo akwarium !

Moglbym zadac wam pytanie techniczne ? bo znacznie bardziej cenie sobie wasze odpowiedzi od innych ludzi z forum.
Co sadzicie o lampach uv ? wiecej dobra niz zla ? powinna chodzic 24/7 czy kilka godzin dziennie ?

Pozdrawiam !

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #670 : Październik 18, 2010, 05:35:49 »

Xingu manuela mi się podoba zresztą cały rodzaj Serrasalmus , Pygocentrus jakoś nie za bardzo. Ale najbardziej właśnie te wydłużone Serrasalmus elongatus lub Serrasalmus geryi. A baniak no to raczej brodzik jest i tak jak piszesz dla manuelki byłby za mały, a nic większego już na razie nie wepchnę . Ale z drugiej strony 3stetki na jedną rybę ,dlatego się zastanawiałem nad kilkoma tym bardziej że cena nie jest jakaś kosmiczna. I jeżeli namierzyłby podobne jak na zdjęciach to trudno by mi było się zdecydować którą wziąć. Wysłałem zdjęcia o jakie odmiany mi chodzi i zobaczymy, zapytam się też o cenę S. geryi.
Ile sztuk S. geryi można by ich umieścić w takiej małej bańce ?
Jaka najlepsza aranżacja zbiornika by była dla obydwóch gatunków ?
One korzystają z jakichś kryjówek pod np. korzeniami ?
Czy posiadasz jakieś wiadomości na temat obserwacji S. elongatus w naturalnym środowisku, jak duże rewiry zajmują i zmieniają je czy pozostają na jednym miejscu.    Jak się zachowują w naturze podczas spotkań, walczą ze sobą ,czy wystarczy demonstracja siły silniejszego osobnika. 
No i co wiadomo o tarle w naturalnym środowisku, jak wtedy jest u nich z agresją.

bloniu hydrocynus jest namierzany gatunek obojętny, bo chciałbym mieć tego super predatora.
Ja pawiookie, w ogóle duże pielęgnice miałem w akwarium bez roślin więc nie wiem jak one tolerują chwasty.
Niedługo to będziesz musiał kupować karpie ze stawów dla wilka  Cheesy

4tog ja lampy uv nigdy nie stosowałem, ale znajomy od którego biorę żywca zamontował sobie u młodych paletek, i twierdzi że po włączeniu kilka godzin dziennie woda jest bardziej klarowna. Ale nie wiem co o tym sądzić musiałbym sam to wypróbować , na pewno dobra jest w zbiorniku z kwarantanną bo wybije wszelkie paskudztwo które sie wylęgnie przyniesione z rybą  i rozpływające sie po akwarium.

No i stało się po obniżeniu poziomu wody 2cm danio znikło, więc królowa ma niezły przełyk.

Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #671 : Październik 18, 2010, 07:31:31 »

Też swojego czasu bardzo chciałam zakupić S. elongatusa ale wówczas był on nieosiągalny nie tylko w Polsce ale też u naszych zachodnich sąsiadów. Kupiłam w końcu S. rhombeusa (odmiana "Black Diamond" z rz. Rio Araguaia) i pomimo iż była to przepiękna i ciekawa ryba to po jakimś czasie zmęczył mnie fakt, że nic innego nie mogę wpuścić do baniaka 300l a ryba najczęściej po prostu siedziała przyczajona w jednym narożniku Wink S. geryi bardzo chciałam mieć (w Amazon Exotic Import mieli swego czasu malutkie ryby tego gatunku w ofercie, co należy do rzadkości) ale ich cena na dzień dobry studziła moje zachcianki Wink A jakie wymiary ma ta Twoja 300-tka? Dla grupy 3-4 ryb akwarium powinno być minimum 150 cm długie i 50 cm szerokie, dla każdej kolejnej ryby należy dodać kolejne 20 cm długości zbiornika. Trzymanie Serrasalmus w grupach to troszkę wyższa szkoła jazdy że tak powiem, one nie tworzą stad ale po prostu grupy ryb, w których poszczególne osobniki mogą się co najwyżej tolerować więc potrzebny jest spory zbiornik. Co do zachowań S. elongatusa to niestety niewiele wiadomo o tym gatunku, chyba największym specem w kwestii piranii jest Frank Magallanes, na swojej stronie http://www.opefe.com/elongatus.html pisze właśnie, że jest to mało poznany, rzadki gatunek i jego wymagania nie są do końca znane, dorosłe osobniki spotyka się w głębokich białych wodach, młode w czarnych i białych. Podobno w zależności od lokalizacji ciało ryby może być bardziej wydłużone albo bardziej "romboidalne" (jak u S. rhombeusa i innych Serrasalmus). Co do aranżacji zbiornika to najlepiej dużo wolnej przestrzeni a po jednej stronie zbiornika jakaś gęstwina z roślin i korzeń, gdzie ryba będzie mogła się przyczaić. Jeśli zaś chodzi o tarło to jest dość agresywne (mogą się zdarzyć rany i pocięte płetwy). Pomimo iż gatunek ten nie został rozmnożony w akwarium to Frank zaleca zbiornik minimum 750l lub większy, gęsto obsadzony z tyłu i po bokach roślinami, w akwarium koniecznie silny powerhead, zaleca filtr pulsacyjny, parametry wody powinny być stabilne i w przedziale pH: 4.5-7 (6.0); 2-8 dH (6); 24-28°C. Daj znać jakby udało Ci się gdzieś znaleźć S. geryi w przystępnej cenie Smiley

Pozdrawiam
Xingu
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #672 : Październik 18, 2010, 07:41:12 »

Drago a na jakiej wodzie będziesz pasł elongatusa Smiley?
Na kranowicie będzie?

BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #673 : Październik 18, 2010, 11:18:23 »

Od dłuższego czasu szukałem w polskim internecie rzetelnych info o piraniach i w końu znalazłem! Przymierzam się do zakupu rhombeusa, choć początkowo myślałem o większej grupie czerwonobrzuchych (prawdę mówiąc moim marzeniem jest manuelli, ale nie potrafię go znaleźć i obawiam się, że cena też lekko by mnie dobiła...). W razie wątpliwości pozwolę sobie zadawać pytania :]
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #674 : Październik 18, 2010, 12:18:14 »

Od dłuższego czasu szukałem w polskim internecie rzetelnych info o piraniach i w końu znalazłem! Przymierzam się do zakupu rhombeusa, choć początkowo myślałem o większej grupie czerwonobrzuchych (prawdę mówiąc moim marzeniem jest manuelli, ale nie potrafię go znaleźć i obawiam się, że cena też lekko by mnie dobiła...). W razie wątpliwości pozwolę sobie zadawać pytania :]

Witam,

Skontaktuj się z Arturem, jeszcze niedawno mógł sprowadzić S. manueli z Aquarium Glaser (figurowała na stockliście pod nazwą S. humeralis), 12-15 cm osobniki kosztowały 290 zł a to naprawdę tanio jak na ten gatunek Smiley Co do S. rhombeusa to na pewno może Ci go sprowadzić nawet teraz, to akurat szeroko rozpowszechniony gatunek (stąd tak wiele wariantów w zależności od miejsca połowu).

Pozdrawiam
Xingu
Strony: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: