Ale temat się rozwinął jak tu teraz odpowiadać.
Xingu bańka ma nietypowe wymiary ale dostałem ja za darmo więc, 145 x 45 x 48 h więc nie poraża wielkością i dla manuelki była by za mała mimo że cena jest przystępna i bym się zdecydował za taki hajs.
Mi osobiście nie przeszkadza skryty tryb życia ryb ani to że pływała by pojedynczo, mam kilka ryb które widuję bardzo rzadko łącznie z ostatnią amazonicą .Ale większy baniak przy tak małej ilości miejsca na inne szkoda by mi było przeznaczyć na jedną rybę. Gdybym dysponował większą powierzchnią to na pewno akwarium było by większe, bo o to sie rozchodzi przy trzymaniu kilku sztuk Serrasalmus . Co do geryi to na pewno Cię powiadomię , widać piranie zaczęły sie rozpowszechniać skoro ceny spadły.
Jeżeli już jesteś to pomęczę Cię jeszcze kilkoma pytaniami.
Co prawda bloniu mnie wyprzedził trochę z pytaniem, ale mam nieco inne, jak piranie samotniki zachowywały by się w obecności dużych ryb takich około 50 cm lub większych ?
Jak rozróżnić
Serrasalmus humeralis od
Serrasalmus manueli zwłaszcza młode osobniki ? Żeby nie było pomyłek.
Podoba mi się jeszcze
Serrasalmus brandtii ,
Serrasalmus compressus ,
Serrasalmus hastatus ,
Serrasalmus irritans ,
Serrasalmus marginatus , może jakieś info na ich temat zwłaszcza czy któreś z nich można trzymać razem ?
Jak rozróżnić zwłaszcza młode osobniki
Serrasalmus compressus ,
Serrasalmus irritans i
Serrasalmus marginatus ?
bloniu elongatus będzie na wodzie z mojego zakładu pracy, a potem bardzo powoli będę go przyzwyczajał do tej co dla wszystkich. Oczywiście najpierw Artur musi namierzyć którąś ze zdjęcia, ale inne gatunki które wymieniłem wyżej też mnie kuszą.
Ja węże czyszczę zawiązując na kablu kawałek szmaty, i potem kabel wraz ze szmatką przeciągam przez wąż.
ducze czyżbyś myślał nad zmianą warty w baniaku ?
Z tym polowaniem dla batracha to chyba jedyny sposób był, danio tylko centymetr mniejsze było. Ona nie skacze na ryby, siedzi zakopana w piasku wystaje tylko pyszczek i oczy i jak ryba przepływa nad nią ,to znika jak w trójkącie bermudzkim. W zasadzie to ma podobny schemat życia jak szpagietek, prawdopodobnie wychodzi z piasku w nocy, bo co dzień widzę ją w innym miejscu zakopaną . Najlepiej widać ją z góry bo z boku to za mała jest żeby ją dostrzec.
Znalazłem fajną aranżację bańki dla Serrasalmus jest podobna do tej którą opisała Xingu, ale skalary też fajnie w niej wyglądają bo jest wysoka i mają gdzie płetwy rozwinąć.
http://akwa-mania.mud.pl/wystawy/lublin2007/lublin2007.html