Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321177 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #690 : Październik 19, 2010, 07:34:29 »

Hehe, ja do czyszczenia użyłem rozprostowanego metalowego wieszaka, ale sposób z kablem lepszy - kabel jest bardziej plastyczny Smiley

Filtr hula jak nowy. Syf w kablach robił swoje. Teraz mam nadzieję, że będzie lepiej i na dłużej, ponieważ jest w środku mechanik.
Spadł przepływ wody, więc glon robi się dość szybko (a pawiookie defekują w niesamowitej ilości).

Technikę karmienia mrożonymi krewetkami Hopliasa nazwałem roboczo "na korek" Smiley
Pawiooka dostaje krewetkę w całości, w związku z czym "zatyka" się na jakiś czas.
A wówczas wilk dostaje swój przydział (on z krewetką radzi sobie doskonale).

Zastanawiam się ile razy dziennie karmić podrostki pawiookich (ok. 10cm).
Chwilowo karmię raz, ale mam wrażenie, że to za mało.
Muszę też włączyć do diety szpinak i czosnek.

Drago pytanie czy u Artura nie będzie pływał na kranowicie... Bo jeżeli posiedzi u Arta z 2 tyg. na kranie to potem może warto od razu wrzucać go w kran.

I consider myself as a one fish wolf pack
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #691 : Październik 19, 2010, 09:01:54 »

Kolejny raz dziękuję za odpowiedź.

Drago, takie "zarośnięte" baniaki są wskazane dla młodych serrasalmusów. Np. młode rhombeusy są podobno strachliwe i lubią się ukrywać, natomiast gdy dorosną stają się agresywne i nie w głowie im ukrywanie, więc taki busz nie jest niezbędny :] Widziałem wiele zdjęć baniaków "surowo" urządzonych, w których ryby wyglądały świetnie. Np. elongatusy ze względu na swoje zamiłowanie do szybkiego pływania powinny mnieć w zbiorniku jak najmniej przeszkód. Tyle wyczytałem :]
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #692 : Październik 19, 2010, 17:54:44 »

Jak rozróżnić Serrasalmus humeralis od Serrasalmus manueli zwłaszcza młode osobniki ? Żeby nie było pomyłek.

Niestety jestem tylko na chwilę, wczoraj miałam pomoc przy zajmowaniu się synkiem więc mogłam dłużej posiedzieć przy kompie Wink S. manueli i S. humeralis to ta sama ryba, w handlu spotyka się ten gatunek pod tymi dwoma nazwami. Małe S. manueli są tak charakterystyczne, że nie sposób pomylić ich z innym gatunkiem (charakterystyczny kształt, duże oczy, zielone boki z pionowymi czarnymi pasami ...stąd nazwa "pirania tygrysia"). To jest chyba gatunek, który z wiekiem przechodzi największą metamorfozę jeśli chodzi o kolorystykę i kształt ciała:

Podoba mi się jeszcze Serrasalmus brandtii , Serrasalmus compressus , Serrasalmus hastatus , Serrasalmus irritans , Serrasalmus marginatus , może jakieś info na ich temat zwłaszcza czy któreś z nich można trzymać razem ?

Nie zdążę juz napisać o różnicach ale z ryb które wymieniłeś udawało się trzymać w grupach S. irrritans ale jest to obarczone dużym ryzykiem i potrzebny jest duży zbiornik.

Jak rozróżnić zwłaszcza młode osobniki Serrasalmus compressus , Serrasalmus irritans i Serrasalmus marginatus ?

Postaram się napisać jak tylko znajdę chwilkę Smiley
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #693 : Październik 20, 2010, 05:05:57 »

bloniu Artur wysyła mi ryby najszybciej jak się da więc tak długo u niego nie będzie pływała.

BIG GAME bańka jest no co tu ukrywać mizeria, więc nie zamierzam jej zagracić, będzie jakiś korzonek i to chyba tyle, a podobnie jak na zdjęciu urządziłbym gdyby miała chociaż te nędzne 800 l.

Xingu nie pali się spokojnie.
Piszesz że manuela i humeralis to to samo, ale wydaje mi się że na zdjęciach przedstawiłaś oby dwie ryby.
Niedługo zwolni się jeszcze jedna 300setka tylko że krótsza i szersza i zastanawiam się jeszcze nad jednym z tych gatunków które wymieniłem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #694 : Październik 20, 2010, 07:23:53 »

Piszesz że manuela i humeralis to to samo, ale wydaje mi się że na zdjęciach przedstawiłaś oby dwie ryby.

Na zdjęciach jest tylko i wyłącznie S. manueli, ona po prostu przechodzi z wiekiem taką metamorfozę. Po lewej stronie jest młody osobnik Jonasa Hansela a po prawej dorosła ryba (tej wielkości sztuki nie spotykane są w handlu). S. humeralis to tak naprawdę Pristobrycon humeralis (ale on akurat wygląda zupełnie inaczej) ale nigdy nie widziałam tego gatunku w sprzedaży i w 99,99% przypadków jest to S. manueli. Zerknij tutaj http://www.opefe.com/manueli.html na cytat: "Listed as S. humeralis in some literature via photos (erroneously) from Brazil". Tak więc jest to nieprawidłowa nazwa ale często spotykana, importerzy dostają pod taką nazwą ryby z Brazylii i pod taką ją sprzedają.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 08:02:50 wysłane przez Xingu » Zapisane
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #695 : Październik 20, 2010, 09:50:04 »

Może warto pomyśleć o utworzeniu oddzielnego tematu "piranie"? W chwili obecnej Wasze cenne wskazówki giną w tłumie...

Kilka kolejnych pytań :]

Czy filtr JBL e1500 wystarczy na początek do akwarium 450l z 10 małymi czerwonymi lub jednym rhombeusem? Docelowo dodany by został jeszcze jakiś.

Pytanie bezpośrednio do Xingu jako byłej posiadczki rhombeusa :]
Czy rhomy gdy są małe są do siebie wszystkie podobne? Chodzi mi o ewentualny zakup ryby jasnej (jeśli mam mieć ją wiele lat i jako jedną jedyną w dużym akwa to niech będzie piękna :]) i zastanawiam się, czy jest prawdopodobne, że młoda jasna rybka okaże się później bardzo ciemna (nie przypadają mi do gustu).

Dzięki za cierpliwość :]

Pozdrawiam.
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #696 : Październik 20, 2010, 10:20:09 »

Czy filtr JBL e1500 wystarczy na początek do akwarium 450l z 10 małymi czerwonymi lub jednym rhombeusem? Docelowo dodany by został jeszcze jakiś.

Jasne, że na początek wystarczy.

Czy rhomy gdy są małe są do siebie wszystkie podobne? Chodzi mi o ewentualny zakup ryby jasnej (jeśli mam mieć ją wiele lat i jako jedną jedyną w dużym akwa to niech będzie piękna :]) i zastanawiam się, czy jest prawdopodobne, że młoda jasna rybka okaże się później bardzo ciemna (nie przypadają mi do gustu).

Bardzo małe S. rhombeusy są faktycznie bardzo podobne, w zasadzie można powiedzieć, że identyczne (warto więc znać miejsce połowu ryby). Jeśli chcesz jasnego S. rhombeusa to jest na to prosty sposób - jako podłoże użyj jasnego (ale nie białego) piasku Smiley Mi z S. rhombeusów podobają się odmiany "Diamond" (te "zwykłe" nie mają tych błyszczących "diamentowych" punkcików na ciele dających niesamowity połysk), a zwłaszcza:

Blue Diamond:

oraz Diamondy poławiane w Rio Xingu i Rio Araguaia (mają żółte płetwy i często żółte podbrzusze):

A teraz ta sama pirania co powyżej ale w zbiorniku z czarnym podłożem:

Tu http://www.angelfire.com/biz/piranha038/rhom_geo.html oraz tu http://www.piranhas-fr.com/especes/rhombeus.htm można pooglądać na zdjęciach jak bardzo zróżnicowane są (jeśli chodzi o kolorystykę i kształt) S. rhombeusy w zależności od miejsca połowu.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 10:34:17 wysłane przez Xingu » Zapisane
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #697 : Październik 20, 2010, 10:40:14 »

OK! Super dzięki. Kolejny krok dalej.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #698 : Październik 20, 2010, 11:19:52 »

Może warto pomyśleć o utworzeniu oddzielnego tematu "piranie"? W chwili obecnej Wasze cenne wskazówki giną w tłumie...
W jakim tłumie? Najciekawszy temat na wszelkich polskich forach akwariowych, dotyczy ciekawych rzadkich i najczęściej drapieżnych ryb, więc piranie jak najbardziej tu pasują.

Drago, ten ubytek płetw u szczupaków to chyba jednak robota buszowca, momentami gania szczupaki jak szalony Smiley Ale przecież nie będę wyławiał 7cm buszowca, bo bije >20cm szczupaki Wink One się go najnormalniej w świecie boją.  Inna sprawa, że te płetwy bardzo szybko się u nich goją i odrastają.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #699 : Październik 20, 2010, 11:25:40 »

Drago, ten ubytek płetw u szczupaków to chyba jednak robota buszowca, momentami gania szczupaki jak szalony Smiley Ale przecież nie będę wyławiał 7cm buszowca, bo bije >20cm szczupaki Wink One się go najnormalniej w świecie boją.  Inna sprawa, że te płetwy bardzo szybko się u nich goją i odrastają.

Na początku swojej akwarystycznej przygody miałem ok. 12cm szczupaki (poslkie - Esox lucius) w akwarium.
Zachowanie identyczne jak Hepsetusy. Miałem też skalary...

Skalary co jakiś czas podskubując szczupole doprowadziły do ich zgonu.
Ale nie obszarpały całkowicie płetw. Nie wiem do końca dlaczego szczupole posnęły, ale wydaje mi się, że stres też robi swoje (a one nie mają gdzie ucieć).
Zastanowiłbym się nad jakimś lokum dla buszowca, bo może się to źle skończyć, jeżeli jest napastliwy...

Ponawiam pytanie o karmienie pawiookich podrostków Smiley
Czy raz dziennie to nie za mało?
Może karmić rano i wieczorem?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #700 : Październik 20, 2010, 13:07:44 »

U mnie szczupaki mają gdzie się chować, czasem się chowają, czasem buszmen się chowa. Ta napastliwość nie jest permanentna, on czasem dostaje amoku jakiegoś Wink Dokupię mu kolegów, tylko boję się, że jak będą mniejsi to je zakatuje. Albo kupie tą S. manueli i go utemperuje Wink

10cm pawice karmiłbym już raz/dzień. Ale jak Ci się chce to żaden problem, żeby karmić 2x. Tylko wtedy zmniejsz dawki, bo one prawie zawsze zeżrą każdą ilość i łatwo je przekarmić.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #701 : Październik 20, 2010, 13:32:44 »

One łapią kęsy których nie mogą połknąć na raz, potem pływają z nimi w "twarzach"...
Ale jak wrzucam Hopliasowi, to jeszcze tymi zatkanymi mordkami próbują łapać kolejne...
Karmię zatem raz dziennie... w weekendy jak mam czas to karmię 2 razy dziennie.
Tylko co innego jak "normalna" ryba Cię prosi o jedzenie (jak przechodzisz obok akwa), a co innego jak pawica Smiley To tak jakbyś odmówił pieskowi albo kotkowi jedzenia niemalże ;( serce się kraje Cheesy

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #702 : Październik 20, 2010, 19:17:01 »

Zgadzam się z duczem, szukałem po wielu polskich forach o dziwnych, rzadkich, nowych i ciekawych rybach, ale nie znalazłem takiego tematu. Trafia się jakiś pojedynczy temat, ale za takie herezje jakie tam niektórzy wypisują to jeszcze kilka lat wstecz inkwizycja szykowała by dla nich stos. A jeżeli kogoś spytać o piranie to odpowiedź jest zazwyczaj dwuznaczna albo roślinożerne albo czerwone. Natomiast rodzaj Serrasalmus jest moim zdaniem ciekawszy od Pygocentrus i prawie nie znany w tym kraju i dlatego fajnie że jest pisany w tym wątku. Były nie tak dawno dwa inne tematy o piraniach na tym forum identyfikacja piranii i jak zaprzyjaźnić piranie ,ale wygasły jak wulkany, natomiast w tym wątku piszą poza bardzo niewielkimi wyjątkami tylko Ci co mają , mieli lub chcą mieć coś innego niż pospolite siano. I którzy troszeczkę info posiadają , a jak ktoś chciałby znaleźć jakieś konkretne info to przez wyszukiwarkę co prawda nie zawsze znajduje ale zawsze coś..

ducze etologia zachowań ryb szczupakokształtnych jest bardzo dziwna, bo jako drapieżniki atakowane przez inne ryby nie wiedza jak się w takiej sytuacji zachować bo to one są na końcu łańcucha pokarmowego. Rozmawiałem z ichtiologiem zajmującym się hodowlą żyworódek który twierdził że jedna z molinezji wpuszczonych na pokarm do szczupaczków żyworodnych podpłynęła do nich i zaczęła je skubać w pysk. Do momentu aż te się nie cofnęły i szczupaki już potem nigdy jej nie tknęły.
Trochę dziwne to zachowanie buszmena, ja u swoich nigdy czegoś takiego nie obserwowałem zarówno tych trzymanych pojedynczo jaki i po kilka sztuk. Możliwe że jest to spowodowane samotnością i dokupienie 2 - 3 sztuk poprawi sytuację .Ale jednostkowe przypadki zwiększonej agresji są możliwe w każdej populacji, i możliwe że trafiłeś na takiego osobnika.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #703 : Październik 21, 2010, 07:35:28 »

Nie rozumiemy się. Nie twierdze, że temat nie jest ciekawy. Chodzi mi jedynie o to, że szukając info o piraniach nie wpadłbym na pomysł przeszperania tematu o belonach, flądrach itd. Naturalnie z pomocą przyszła wyszukiwarka, ale zawsze można to jeszcze ułatwić. No ale jak tam wolicie.

Jeszcze jedno pytanko: czy Ruby Red Spilo http://www.aquascapeonline.com/products/ruby-red-spilo-3-4-very-agressive-rare.html to ten sam gatunek co serrasalmus spilopleura http://www.aquascapeonline.com/products/gold-piranha-1-15-serrasalmus-spilopluera.html tyle, że w innej odmianie kolorystycznej tak jak ma to miejsce u rhombeusów? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #704 : Październik 21, 2010, 10:16:38 »

Jeszcze jedno pytanko: czy Ruby Red Spilo http://www.aquascapeonline.com/products/ruby-red-spilo-3-4-very-agressive-rare.html to ten sam gatunek co serrasalmus spilopleura http://www.aquascapeonline.com/products/gold-piranha-1-15-serrasalmus-spilopluera.html tyle, że w innej odmianie kolorystycznej tak jak ma to miejsce u rhombeusów? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Fajnie, że pytasz o ten gatunek bo wg mnie to jedna z piękniej ubarwionych piranii. Z S. spilopleura jest pełno zamieszania. Wiele osób twierdzi, że prawdziwa S. spilopleura żyje tylko w rzece Rio Guapore w Boliwii a reszta to tak naprawdę S. maculatus. George Fear z Shark Aquarium twierdzi, że ta pirania poławiana jest 275 km na północny-zachód od miasta Goiania w Brazylii w rzece, która wpada do Rio Tocantins. Z kolei autorytet w kwestii piranii M. Jégu uważa, że właśnie ten gatunek oraz ten z Boliwii to prawdziwe S. spilopleura, reszta to S. maculatus tak naprawdę. Poniżej zdjęcie tej prawdziwej S. spilopleura:

Gatunek ten jest bardzo rzadko spotykany w handlu i dość drogi, w Europie w sprzedaży widziałam go tylko raz w Amazon Exotic Import w Raubling (Niemcy) http://www.goslinea.com/Gallerie/Piranha/Seiten/Serrasalmus%20sp.%20Fire%20Belly%20Black%20Piranha.htm i został źle nazwany jako "Black Piranha" (czyli S. rhombeus), ryby były bardzo drogie, znajomy widział je na żywo i wyglądały podobno nieziemsko, dużo lepiej jak na zdjęciach. Prawdziwa S. spilopleura ma czerwone bądź pomarańczowe oczy oraz jasnoczerwone zabarwienie podbrzusza.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 10:20:05 wysłane przez Xingu » Zapisane
Strony: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: