Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321219 razy)
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #720 : Październik 24, 2010, 12:44:41 »

Jeszcze jedna kwestia - czy serrasalmus sanchezi można hodować w czymś takim:
http://allegro.pl/akwarium-narozne-juwel-trigon-190-z-szafka-i1287647207.html

Jasne że można, to niewielka pirania więc ten zbiornik starczy jej na całe życie (dodam, że ten gatunek można próbować trzymać w grupie ale wtedy oczywiście wymagany jest większy baniak).
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #721 : Październik 24, 2010, 14:32:05 »

Zrewidowałem swoje plany co do wielkości akwarium. Biorąc pod uwagę to, że Rhombeus wolno rośnie, to na najbliższe 2-3 lata zbiornik 240l wystarczy tej rybie w 100%. Będzie łatwiej z filtracją, oświetleniem i ogrzaniem.

Kolejne pytanie laika: po jakim czasie od uruchomienia akwarium będę mógł do niego bezpiecznie wpuścić rybę uwzględniając zastosowanie magicznych preparatów uzdatniających wodę (jakie polecacie?)?

Pozdrawiam.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #722 : Październik 24, 2010, 19:13:01 »

Jeszcze w wakacje na pewno tej ryby tam nie było. Bywam tam dość regularnie.

Ja też tam bywam i była na bank. W której części jest teraz? Bo ona zmieniała lokalizację.
Ostatnio widziałem ją w tej części gdzie są rośliny i wielki baniak ze skalarami, na końcu przy pielęgnicach (za rogiem).

I consider myself as a one fish wolf pack
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #723 : Październik 24, 2010, 19:29:31 »

Jest w tej samej części. Byłem tam jakiś czas temu (nie pamiętam kiedy dokładnie, ale bankowo nie dawniej niż 2-3 miesiące temu) i nie było tam żadnej piranii (pytałem, sprawdzałem). Twoje opowieści o tym jak ją karmią lekko mnie spięły. Czy będzie dobrym pomysłem dodanie do nowego akwarium wody z jej aktualnego zbiornika, żeby lekko przyspieszyć dojrzewanie???
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #724 : Październik 24, 2010, 20:06:30 »

Mam racje mowiac, ze dla serrasalmus elongatus 120x50x50 to za malo, prawda ?

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #725 : Październik 24, 2010, 20:10:42 »

Nie ma spinki. To drapieżnik. One są twarde Wink Raczej im garbaty gupik albo leciwego zdrowia molinezja nie zaszkodzi Smiley
Zresztą w ogóle ryby z Amazonki są dość twarde.

Woda z dojrzałego baniaka oczywiście że pomoże, ale najlepiej jakby była jej połowa bańki i część podłoża z dojrzałego. Z preparatów polecam nitrivec.

4tog elongatus sam w 300l pewnie da radę... Lepiej jakby miał 1,5 metra, ale ogólnie myślę, że ok

BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #726 : Październik 24, 2010, 20:28:19 »

Połowy bańki nie zabiorę, bo by jej nie kryło. Podłoża też nie wezmę, bo go nie ma :] Ogólnie spartańskie warunki.

Dzięki za rady. Pozdrawiam.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #727 : Październik 24, 2010, 20:37:56 »

Ale to skołuj dojrzałą wodę z jakiegoś innego baniaka, najlepiej nie ze sklepu, a z zaufanego.
Ciekawe też na czym tam siedzi w Diskusie, czy na RO czy na kranie...

Ja dałbym sobie rękę uciąć, że wczesną wiosną widziałem tego romka... a jeszcze wcześniej w innej bańce...

BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #728 : Październik 24, 2010, 20:45:27 »

OK, postaram się coś zorganizować.

Może widziałeś jakąś inną rybę. Byłem tam jakiś czas temu i na bank jej tam nie było.
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #729 : Październik 25, 2010, 12:06:09 »

Xingu mogę wysłać Ci na maila zdjęcie "mojej" ryby, żebyś oceniła skąd ona może być? Jestem w pracy i nie mogę tego zrzucić na żaden serwer.
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #730 : Październik 25, 2010, 12:11:56 »

Xingu mogę wysłać Ci na maila zdjęcie "mojej" ryby, żebyś oceniła skąd ona może być? Jestem w pracy i nie mogę tego zrzucić na żaden serwer.

Jasne, dawaj Smiley
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #731 : Październik 25, 2010, 12:22:34 »

Poszło :]
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #732 : Październik 25, 2010, 15:49:41 »

Czy serrasalmus elongatus rzeczywiscie z wiekiem straci na temperamencie. (nawet jesli bede karmil go cale zycie zywym pokarmem)?
Czy dwa duze korzenie ktorym brakuje 10cm do lustra wody w akwarium 120x50x50 to zly pomysl dla elonga ?
Przy jakim wzroscie ryby te w naturze opuszczaja rozlewiska i wyruszają w szybszy nurt na rzekach ? Pytam, bo nie wiem kiedy dolozyc mu silniejszy obieg wody w akwarium.
W internecie nie znalazlem informacji o elongu wiekszym niz 8.5cala ! Troche to kontrastuje z 30 cm ktore mu daja na stronach internetowych. Co sadzicie ?
Czy pompa aquael Circulator 1100 L bedzie odpowiednia dla akwarium 120x50 ? Chodzi mi prad wody i napowietrzanie, nie będzie za silne lub za slabe ?

Pozdrawiam Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2010, 15:53:31 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #733 : Październik 25, 2010, 17:16:38 »

Ty to dopiero trudne pytania zadajesz ;]    Z tego co wiem, to korzenie są złym pomysłem.
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #734 : Październik 25, 2010, 18:10:55 »

Nie słyszałam żeby z wiekiem elongatusy traciły na temperamencie, z reguły z piraniami jest zupełnie odwrotnie. Jeśli korzenie nie mają ostrych części i zapewnią w zbiorniku wolną przestrzeń do pływania to nie ma przeciwwskazań. Raczej nie dowiesz się kiedy te ryby opuszczają wody stojące, po prostu młode osobniki poławiane są w rozlewiskach porośniętych roślinnością a większe w głębszych i szybciej płynących wodach ale nikt nie badał zachowań tego gatunku by podać więcej szczegółów. S. elongatus w akwarium raczej nigdy nie dorośnie do 30 cm, w handlu raczej spotyka się mniejsze osobniki, kiedyś na forum Piranha-Fury ktoś zamieścił filmik z 11'' S. elongatusem ale trwała zażarta debata czy to na pewno jest ten gatunek (a S. elongatus podobno z wiekiem robi się mniej wydłużony a bardziej "wygrzbiecony"). Wspomniana przez Ciebie pompa nie będzie za mocna, osobiście polecam pompy typu Tunze Nanostream, Hydor Koralia lub tańsze chińskie (ale wg mnie równie dobre) JVP - są cichutkie, pobierają mało mocy i dają silny ale bardzo szeroki strumień, co bardziej imituje warunki panujące w rzece (prąd wody jest odczuwalny w całym zbiorniku i porusza się cała tafla wody, w przypadku zwykłych powerheadów w okolicach wylotu z głowicy jest za silny strumień wody a po bokach z kolei za słaby).
Strony: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: