Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 322302 razy)
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #735 : Październik 25, 2010, 19:27:33 »

Ty to dopiero trudne pytania zadajesz ;]    Z tego co wiem, to korzenie są złym pomysłem.

=] Właśnie ponoć jak już sie zaaklimatyzują to nie potrzebuja juz tyle kryjówek, ale takie korzenie to chyba typowe elementy srodowiska zalewowego. Oczywiście idealnie by bylo, gdyby mlodzik mial gdzie sie schowac i mial gdzie ganiac ryby.
Teorytycznie, skoro polują aktywnie w toni wodnej poprzez gonitwę za ofiara to chyba nie potrzebowalyby tyle kryjowek w akwarium. Nie potrafie po porstu w glowie sobie ulozyc obrazu takiego akwarium.
Czy dorosłość piranii określa sie po jej wielkości czy wieku ?

Nie słyszałam żeby z wiekiem elongatusy traciły na temperamencie, z reguły z piraniami jest zupełnie odwrotnie. Jeśli korzenie nie mają ostrych części i zapewnią w zbiorniku wolną przestrzeń do pływania to nie ma przeciwwskazań. Raczej nie dowiesz się kiedy te ryby opuszczają wody stojące, po prostu młode osobniki poławiane są w rozlewiskach porośniętych roślinnością a większe w głębszych i szybciej płynących wodach ale nikt nie badał zachowań tego gatunku by podać więcej szczegółów. S. elongatus w akwarium raczej nigdy nie dorośnie do 30 cm, w handlu raczej spotyka się mniejsze osobniki, kiedyś na forum Piranha-Fury ktoś zamieścił filmik z 11'' S. elongatusem ale trwała zażarta debata czy to na pewno jest ten gatunek (a S. elongatus podobno z wiekiem robi się mniej wydłużony a bardziej "wygrzbiecony"). Wspomniana przez Ciebie pompa nie będzie za mocna, osobiście polecam pompy typu Tunze Nanostream, Hydor Koralia lub tańsze chińskie (ale wg mnie równie dobre) JVP - są cichutkie, pobierają mało mocy i dają silny ale bardzo szeroki strumień, co bardziej imituje warunki panujące w rzece (prąd wody jest odczuwalny w całym zbiorniku i porusza się cała tafla wody, w przypadku zwykłych powerheadów w okolicach wylotu z głowicy jest za silny strumień wody a po bokach z kolei za słaby).

Dzieki za odpowiedz, czekalem na Ciebie.
Czy jest jakis zloty srodek wyrazony w procentach, ile przeznaczyc na wolna przestrzen, a ile na kryjowki ?
Czy poprzez sam ruch lustra wody zapewnie dostateczne napowietrzenie akwarium ? Czy musialbym jakos dodatkowo natleniac wode ? (w akawarium w momenecie startu bedzie ok. 20 anubiasow)
W tym akwarium 120x50 bedzie unimax 700, zastanawiam sie, czy dodatkowy strumien wody bedzie potrzebny.

Akwarium bylo skladane z mysla o erythrinus erythrinus, jesli bym sie zdecydowal na tego elongatusa to musialbym troche je zmodernizować.

Pozdro.
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2010, 19:33:34 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #736 : Październik 25, 2010, 20:00:58 »

Czy jest jakis zloty srodek wyrazony w procentach, ile przeznaczyc na wolna przestrzen, a ile na kryjowki ?
Czy poprzez sam ruch lustra wody zapewnie dostateczne napowietrzenie akwarium ? Czy musialbym jakos dodatkowo natleniac wode ? (w akawarium w momenecie startu bedzie ok. 20 anubiasow)

Ja bym na Twoim miejscu z jednej strony zbiornika dała korzeń i jakąś gęstwinę z roślin wykładających liście na powierzchni zbiornika a pozostałą przestrzeń zrobiła wolną (ewentualnie po bokach i z tyłu zbiornika posadziłabym jeszcze Vallisnerie).
Sam ruch lustra wody zapewni wystarczające napowietrzanie, polecam zwłaszcza wspomniane pompy, wg mnie nic nie natlenia lepiej. Polecam dołożenie jakichś roślin usuwających szybko azotany i fosforany (anubiasy zbyt wolno rosną by sprawdzić się w tej roli), np. nurzańce które przy okazji zapewnią rybie trochę cienia.
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #737 : Październik 25, 2010, 20:58:59 »

Na Piranha Fury ktoś wrzucił ten film:

Polecam wszystkim, którzy chcą zobaczyć Rhomy i Manueli pływające w grupach!
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #738 : Październik 26, 2010, 01:48:08 »

Mam pomysł, jak już akwarium wreszcie przyjdzie i wszystko ułożę to wyśle zdjęcia tego co namotałem. Dacie mi wtedy znać czy styknie dla elonga =]

112l - aktualnie puste
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #739 : Październik 26, 2010, 15:45:24 »

Właśnie ciekawy temat poruszyliście, też się zastanawiam cały czas jak urządzić baniak S. elongatus, bo w sumie nie ma zbyt wiele wieści o ich prawdziwym biotopie. A te co są mówią że żyją w szybkim prądzie wody. Więc pewnie wśród dużych kamieni, ale baniak jak pisałem mizeria i wrzucenie takiego gruzu nie ma szans. Gdyby one korzystały z kryjówek to korzeń dobrze było by dać, ale nie mam pojęcia czy moja będzie z tego korzystała.
BIG GAME fajny filmik jak bym nie zobaczył to bym nie uwierzył że te piranie żyją w grupach. Więc dlaczego w akwariach się gryzą, przecież na filmie pływają w grupach blisko siebie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #740 : Październik 26, 2010, 17:56:50 »

Właśnie ciekawy temat poruszyliście, też się zastanawiam cały czas jak urządzić baniak S. elongatus, bo w sumie nie ma zbyt wiele wieści o ich prawdziwym biotopie. A te co są mówią że żyją w szybkim prądzie wody. Więc pewnie wśród dużych kamieni, ale baniak jak pisałem mizeria i wrzucenie takiego gruzu nie ma szans. Gdyby one korzystały z kryjówek to korzeń dobrze było by dać, ale nie mam pojęcia czy moja będzie z tego korzystała.
BIG GAME fajny filmik jak bym nie zobaczył to bym nie uwierzył że te piranie żyją w grupach. Więc dlaczego w akwariach się gryzą, przecież na filmie pływają w grupach blisko siebie.

Z tego co pamietam, sa jakies serrasalmusy ktore polują w lawicach, ale nie pamietam czy rhom sie do nich zalicza Smiley

112l - aktualnie puste
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #741 : Październik 26, 2010, 18:35:41 »

S. rhombeusy i S. manueli tworzą czasem grupy ryb, zresztą większość piranii je tworzy (nie mylić z ławicą, są to grupy w których każda ryba ma swoje terytorium). Niestety w akwariach jest to nierealne (żadne akwarium nie dorówna raczej nawet wycinkowi rzeki), no chyba że ktoś dysponowałby naprawdę potężnych rozmiarów zbiornikiem (w dużych akwariach wystawowych udawało się nawet rozmnożyć S. rhombeusy).
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #742 : Październik 26, 2010, 19:55:03 »

Ale muszę przyznać Xingu że taka grupka manuelek czy rhombeusów robi wrażenie, no szkoda że nierealne jest to w akwarium.
Natrafił ktoś na filmik S. elongatus w naturalnym środowisku ?
Pisałem z Arturem S. marginatus około 150 by kosztował, S. geryi nie zna ceny więc chyba się zdecyduję jeszcze na S. marginatus.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #743 : Październik 26, 2010, 20:10:19 »

Marginatus to też super ryba:

Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #744 : Październik 26, 2010, 20:49:03 »

Ale muszę przyznać Xingu że taka grupka manuelek czy rhombeusów robi wrażenie, no szkoda że nierealne jest to w akwarium.
Natrafił ktoś na filmik S. elongatus w naturalnym środowisku ?
Pisałem z Arturem S. marginatus około 150 by kosztował, S. geryi nie zna ceny więc chyba się zdecyduję jeszcze na S. marginatus.

Pewnie, że robi wrażenie, i to nieziemskie! Nie wiedziałam, że Artur może załatwić ten gatunek, mi wspominał, że obecnie może sprowadzić tylko S. rhombeus, compressus i elongatus. S. marginatus to przepiękny gatunek, ładna kolorystyka i oryginalny kształt ciała. Ciekawe jest to, że podobno wyjadają one skorupiaki pasożytujące na ciele P. nattereri Smiley Czytałam, że młode ryby 7-10 cm zajmują terytorium około 3-4 metry kwadratowe.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #745 : Październik 26, 2010, 21:37:27 »

To skoro jest prawdopodobieństwo że S. marginatus jest doktorem, to czy była by możliwość połączenia tych gatunków, czy ktoś tego próbował ? Chodzi  mi o S. marginatus i nattereri.
Spore mają terytorium jak na takie małe rybki, u mnie miałby tylko 300 l zaledwie.

Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #746 : Październik 28, 2010, 20:22:06 »

To skoro jest prawdopodobieństwo że S. marginatus jest doktorem, to czy była by możliwość połączenia tych gatunków, czy ktoś tego próbował ? Chodzi  mi o S. marginatus i nattereri.

Akurat o takim połączeniu nie czytałam ale o wielu innych, posiadacze piranii próbowali już wszelakich kombinacji i czasem zdawało to egzamin a czasem szybko się kończyło, tutaj przykładowo można poczytać o:
http://www.piranha-cove.com/forum1/index.php?showtopic=12684&st=0 - P. nattereri + S. rhombeus
http://www.piranha-cove.com/forum1/index.php?showtopic=435&st=0 - kilka gatunków Serrasalmus w jednym zbiorniku, podobno przez 3 miesiące udało się utrzymać razem S. elongatus, S. maculatus, S. sanchezi, S. altuveii i S. rhombeus, potem ryby zostały zamienione na stado Pygocentrusów
http://www.piranha-cove.com/forum1/index.php?showtopic=1555 - S. elongatus + P. nattereri
http://www.piranha-cove.com/forum1/index.php?showtopic=456 - S. maculatus + P. nattereri.

Na tym forum w dziale "Piranha Cohabitation" można poczytać o najróżniejszych połączeniach w jednym zbiorniku różnych gatunków piranii oraz piranii z innymi rybami.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #747 : Październik 28, 2010, 20:57:25 »

Tematy ciekawe, ale żeby poczytać dział Piranha Cohabitation trzeba być zalogowanym.
Więc co w takim razie ma decydujący wpływ na to że można je łączyć razem i żyją w zgodzie ? Jaki czynnik uaktywnia się powodując chyba brak agresji bo jak to można inaczej nazwać ?
Cholera teraz zaczynam sie napalać na połączenie S. elongatus i S. marginatus. No ale z drugiej strony szkoda by mi było każdej gdyby zginęła , a nie mogę siedzeć całą dobę przed baniakiem i pilnować.

Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #748 : Październik 28, 2010, 21:18:37 »

Ooo, nie wiedziałam z tym logowaniem, ja automatycznie loguję się na wszystkich piraniowych forach Wink Co do łączenia różnych gatunków piranii to nie ma tu niestety reguły i zależy to m.in. od temperamentu nabytych ryb, na pewno kluczowa jest wielkość zbiornika ...ale najczęściej takie kombinacje kończą się źle i Ci co próbują muszą liczyć się ze stratami. A propos czytałam, że 2 piranie to najbardziej nieszczęśliwe połączenie i najczęściej będą się zwalczać tak długo aż jedna zginie.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #749 : Październik 28, 2010, 22:39:18 »

No dobrze Xingu jesteś dla mnie autorytetem jeżeli chodzi o podrodzinę Serrasalminae czy Serrasalmidae. Nie mam wiedzy ani doświadczenia jeżeli chodzi o te ryby. Mogę tylko zadawać pytania,więc nie będę kombinował, szkoda ryb tym bardziej że akwarium wielkością nie grzeszy.

Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: