Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321330 razy)
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #795 : Grudzień 08, 2010, 12:56:36 »

Chodzi mi o to, żeby ktoś odpowiedział..Bo wątpię, żeby ktoś ten temat przeglądał jeśli go nie zobaczy prawda? Tzn. jeśli nie będzie go w "ostatnio na forum", a przynajmniej tak mi się wydaje.

No napisalem Ci przeciez o tym temacie - http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?t=227845
Wejdz i poczytaj. Wszystko napisane jak na dloni, masz wymiary ryb wiec w czym problem ?
Ciekawych ryb nie znajdziesz w sklepach zoo, chyba, ze masz fart albo akwarysta w sklepie jest pasjonata. Szukaj na allegro, pisz do ludzi ktorzy sprowadzaja ryby. Np. Artur z akwa pasja.

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #796 : Grudzień 08, 2010, 14:07:33 »

Ok dzięki, bo wcześniej mi się nie wyświetlały do końca strony i akurat tam był tylko początek..
Chociaż pewnie nic takiego ciekawego do tego litrażu się nie wsadzi
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #797 : Grudzień 08, 2010, 14:29:49 »

Witam Smiley

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale pojawił się ktoś nowy sprowadzający ryby z Afryki Zachodniej (głównie Kamerun). Na razie starują dopiero i jeden tylko transport przyjechał, ale za 2-3 miesiące ma być następny Smiley Ja na razie zapytywałem o możliwość sprowadzenia ciekawszych buszowców. I wygląda, że pewne są C. maculatum, a C. kingsleyae też duża szansa, że będą. Myślę, że przynajmniej Drago się zainteresuje Smiley
Poza tym np: Microctenopoma nanum, chiloglanisy, rzadsze synodontisy i polypterusy i inne. Do tego brzanki z Afryki, o które w normalnym handlu też u nas mega trudno.

PS. nie jestem nijak z tą firma związany Wink po prostu o afrykańskie ryby (poza Tangą, Malawi i pospolitymi) ciężko więc skoro jest szansa to po mojemu warto to rozpowszechniać, ktoś sobie zarobi, ale nam też może zrobić dobrze Wink mail do gościa: catfish_dude@projekttanganika.pl (www.hassar.eu). Zapisujcie się na buszowce, im więcej osób tym większa szansa, że będzie się opłacało sprowadzić Wink

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #798 : Grudzień 11, 2010, 22:01:11 »

No fakt ma kilka ryb które by mnie zainteresowały najbardziej Isichthys henryi i Gobiocichla ethelwynnae. Z buszmenów  Ctenopoma maculatum mogła by być, ale wiem że pomyślicie znowu wymyśla. Ale najbardziej chciałbym sandelie, Sandelia bainsii i Sandelia capensis, oraz Ctenopoma multispine, Ctenopoma pellegrini, Ctenopoma nigropannosum. Niektóre ryby pod jakimiś nazwami czarodziejskimi ma podane np. Goby kribia , Goby alguae , Labeo mamfe, nie wiadomo co to jest no i chyba najważniejsze jakie ceny.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #799 : Grudzień 13, 2010, 12:24:01 »

Ja głównie aktualnie oprócz buszowców liczę na jakieś brzanki afrykańskie, np Barbus holotaenia. Akurat by mi pasowały do szczupaków, a u nas (u Niemców niestety też) straszna kicha z afrykańskimi brzanami. Mniejsze buszowce tez spróbuję jak będzie okazja, aczkolwiek nie wiem czy coś wielkości C. ansorgii (albo Microctenopema ansorgii, nie wiek która nazawa prawidłowa) podoła i nie skończy jako posiłek. Od wielkopłetwów trochę masywniejsze, więc liczę, że dadzą radę. Najgorsze jak się głównemu agresorowi C. acutirostre nie spodobają, bo ten rośnie jak na drożdżach i wcale nie łagodnieje.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #800 : Grudzień 21, 2010, 08:38:23 »

Słuchajcie, czytajcie i pomagajcie Wink

1. WW czyli wilcze wieści:
a. Erythrinus erythrinus płatki zjada i lubi, ale nie karmię, go już nimi, bo mi ślimaki jakoś wystrzeliły kosmicznie (trzeba kupić Helenki, bo małe bocje przecież zostaną zjedzone przez wilka). Tęczowy wilk ma różne okresy aktywności - czasem nie je prawie wcale, a czasem zjada 5 danio w noc Smiley
Dziwny stwór, ale w ogóle nie rośnie, więc kompanem dla Hopliasa nie wiem czy jeszcze będzie.
W związku z tym jakby ktoś chciał wilczura odkupić to chętnie sprzedam Smiley Jeżeli nie to pokarmię obficie Hopliasa i potem wpuszczę - zobaczymy.

b. Hoplias jest dzik nie z tej ziemii, ale pawiookie dają mu radę. Ostatnio dostał trochę w bok nawet od pawich (oczywiście pawie boją się wilka jak ognia, ale nie zmienia to faktu, że zaczynają się odgryzać). Hopliasa karmię naprzemiennie rybami (danio malabarskie, podrostki czerwieniaków, średniej wielkości pyszczak też da radę) oraz mięsem - pierś z kurczaka, z indyka, serce cielęce.

2. Pawiookie - dzisiaj rano wstałem i się zdumiałem - pawie walczą ze sobą - do tej pory starcia nie zdarzały się w ogóle. Dzisiaj stawiają gardła i łapią się za pyski. Nie wiem na ile potyczka jest chwilowa, ale kilkanaście minut nawalały się w ww. sposób. Teraz nie wiem co się dzieje.

Pytanie do mistrzów - na ile może to być potyczka samiec vs samica (bo przecież przy tarle też to się zdarza do poturbowania po tarle włącznie). Pytam dlatego, że przez ostatni tydzień jakoś się tak towarzystwo miziało inaczej niż zwykle, nie wiem czy to oznaki tarła były, ale wydawało mi się, że może coś być na rzeczy.

I consider myself as a one fish wolf pack
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #801 : Grudzień 21, 2010, 09:41:30 »

na ile może to być potyczka samiec vs samica (bo przecież przy tarle też to się zdarza do poturbowania po tarle włącznie). Pytam dlatego, że przez ostatni tydzień jakoś się tak towarzystwo miziało inaczej niż zwykle, nie wiem czy to oznaki tarła były, ale wydawało mi się, że może coś być na rzeczy.
Pawice przed tarłem potrafią się poturbować dość poważnie. Chyba, że para jednak się sobie nie podoba, wtedy gorzej, bo może się źle skończyć. Ale jeżeli wcześniej były zgodne to stawiałbym na to, że jednak kombinują coś w kierunku macierzyństwa Wink

A jakie duże masz te pawice i hopliasa?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2010, 11:39:37 wysłane przez ducze » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #802 : Grudzień 21, 2010, 15:56:03 »

Hoplias ma już ponad 20cm, natomiast pawice tak 13-17cm  jedna większa druga mniejsza (w podanych granicach). Już zachowują się jak dorosłe ryby - pływają majestatycznie (tylko jak żarcie jest to wariują Tongue). Ostatnio jakoś się tak miziały tak inaczej (wcześniej razem pływały przez cały czas, a w bańce, z której je zabrałem pływały w grupie 6 ryb i tam już się ryby biły - sporo mniejsze - nawet zdziwiłem się, że akurat te osobniki, które wybrałem nie walczą i podejrzewałem parę). Oczywiście jest jeszcze taka opcja, że teraz urosły i im się powierzchnia życiowa zmniejszyła, ale nie sądzę, bo ryby pływały non stop razem do tej pory, tzn. teraz też pływają, ale mocują się za "twarze".

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #803 : Grudzień 27, 2010, 05:11:02 »

Ja pielęgnice miałem dość dawno temu i bardzo krótko, więc nie zdążyłem poznać w pełni ich zachowań i tu nie pomogę bo nie wiem co się kroi.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #804 : Grudzień 27, 2010, 06:55:09 »

Hoplias ma już ponad 20cm, natomiast pawice tak 13-17cm  jedna większa druga mniejsza (w podanych granicach). Już zachowują się jak dorosłe ryby - pływają majestatycznie (tylko jak żarcie jest to wariują Tongue). Ostatnio jakoś się tak miziały tak inaczej (wcześniej razem pływały przez cały czas, a w bańce, z której je zabrałem pływały w grupie 6 ryb i tam już się ryby biły - sporo mniejsze - nawet zdziwiłem się, że akurat te osobniki, które wybrałem nie walczą i podejrzewałem parę). Oczywiście jest jeszcze taka opcja, że teraz urosły i im się powierzchnia życiowa zmniejszyła, ale nie sądzę, bo ryby pływały non stop razem do tej pory, tzn. teraz też pływają, ale mocują się za "twarze".

a wycierały się już? podejrzewam, że osiągnęły dojrzałość i wygląda mi to na zaloty, tylko pewności imho nie ma, że to para bo swojego czasu dwie samice innego gatunku zalecały się do siebie u mnie właśnie w ten sposób.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #805 : Styczeń 07, 2011, 20:38:14 »

4tog no i co z tymi zdjęciami? Jak się miewa Twój elong?
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #806 : Styczeń 09, 2011, 13:08:19 »

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #807 : Styczeń 10, 2011, 20:54:05 »

Ładna ta pirania, ale zauważyłem że szuka schronienia pod filtrem. Może ma za silne oświetlenie. Nie myślałeś wstawić jej jakiegoś korzenia gdzie miała by kryjówkę ? Może by z tego korzystała.

BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #808 : Styczeń 11, 2011, 13:41:16 »

Wpływa tam gdy siedzę blisko akwarium z aparatem :] Generalnie swobodnie pływa po całym zbiorniku albo leniwie cumuje na samym jego środku.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #809 : Styczeń 16, 2011, 20:57:40 »

Drago, jak tam Twoje Hepsetusy?

Mój największy dzisiaj dał czadu i zeżarł motylowca, takiego pod 10 cm. Ogólnie największy zaczął żreć na potęgę, ile bym nie dał to zeżre. Drugi też je więcej, ale dużo mniej niż szef. Najmniejszy jedynie wyskakuje z krzaków żeby coś złapać, ale coraz bardziej odstaje wielkością. A tak ogólnie to przymierzam się do zmiany obsady... chyba spróbuję drugi raz z czarnymi wodami.

Strony: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: