Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321393 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #810 : Styczeń 17, 2011, 08:34:50 »

A co z tym buszowcem kozakiem co podpływał i próbował kąsać Hepsetusy? To właśnie on skończył w pysku?
Ten największy to może być samica. Ja bym poczekał, bo z tego jakieś tarełko może być Wink
Pozdrawiam chorowicie.

I consider myself as a one fish wolf pack
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #811 : Styczeń 17, 2011, 09:26:32 »

Buszowiec dalej kozaczy Smiley Aczkolwiek teraz idzie mu słabiej. Najmniejszego gania jak ganiał, ale większe zaczęły go ignorować. Wczoraj widziałem jak buszek dziubał szczupaka po brzuchu, a ten stał niewzruszony. Wcześniej wszystkie uciekały, a teraz wyglądało jakby szczupak się zastanawiał czy mu przypadkiem nie spuścić łomotu. Czuję, że jak buszmen nie odpuści to za niedługo skończy z rozprutym brzuchem. Czerwieniaki, które dostałem od Grundmana, jak złożyły ikrę, to też ostro dały znać buszmenowi, żeby się nie zbliżał Wink

A padł motyolwiec, jeden z dwóch, które jakiś czas temu dołożyłem, wcześniej szczupaki żadnego zainteresowania nimi nie przejawiały, w ogóle się w rejony gdzie siedziały motylowce nie zapuszczały. A teraz zeszłej nocy jeden zniknął (myślałem, że się w zielsku gdzieś zawieruszył, ale chyba jednak nie), a potem drugiego szczupak upolował w ciągu dnia na moich oczach. Fajne były te motylki, żal mi było patrzeć jak jest miażdżony w pysku, i jak z wielkopłetwem się szczupak męczył, to motylowca przełknął bez zmrużenia oka. Ale z drugiej strony ujął mnie tym, bo miałem już kiepskie zdanie o tych Hepsetusach, jako drapieżnikach Smiley

Zdrowia życzę Smiley

Cerebus
Nowy
*

« Odpowiedz #812 : Styczeń 17, 2011, 09:57:22 »

Nasze szczupaki zdecydowanie urodziwsze, ten Hepsetus to jakiś taki wyleniały z krzywa mordą, jakby jakiś ormowiec go zoczył to jako żywo "element". Cheesy
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #813 : Styczeń 17, 2011, 15:55:24 »

Szczupole się może długo klimatyzowały, bo ja miałem wiele szczupoli i tego typu drapieżników miały dość duży apetyt.

U mnie Hoplias zjada wszystko co mu się wrzuci - próbowałem ze świerszczami, piersią kurczaka, indyka, sercem wołowym, cielęcym, z krewetkami koktajlowymi, krewetkami black tiger, z kamarami, stynką. Szamie z chęcią wszystko. Jak nie mocno głodny to gardził ośmiorniczką i małżami (omułkami) ale jak głodny to wciągał i nie patrzył.

Generalnie mrożona stynka jest chyba najtańszym rozwiązaniem. Ok 25 rybek kosztuje 5złotych. Niestety muszę coś wymyśleć, bo rozmrożona gdy ryba ją połyka to ściska ją mocno i wylatują z niej różne kawałeczki, które się później unosza na powierzchni i filtr nie bardzo chce to dziadostwo wciągać...

A w ogóle to się pochorowałem i mam czas, zeby pisać.
Erythrinus przeprowadzi się do wujka Drago.

Cerebus
Nowy
*

« Odpowiedz #814 : Styczeń 17, 2011, 16:23:04 »

To niestety w tej sytuacji potrzeba naprawdę wydajnej nad filtracji.
Kumpel kiedyś hodował piranie i tez miał problem z odpadami i wodą.

Co do choróbska to próbowałeś okładów z młodych piersi ?
Ewentualnie teściową można podręczyć, nastrój się polepsza.  Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #815 : Styczeń 17, 2011, 20:13:41 »

No Hepsetusy nie grzeszą urodą, przynajmniej z pyska Wink Ale one wciągają wszystko w całości, jak stwierdzą, że coś za duże to nie ruszają, cały czas tak mają. Więc ze stynki wiele syfu nie ma. Znaczy się syf jest, bo filtracji nie ma właściwie, ale nie w nadmiarze i akwa chociaż naturalnie wygląda z glonami i syfem Wink (glony się pojawiło po zbyt dużej przycince i teraz rządzą w zbiorniku). Małży tez nie chcą jeść, ogólnie małże mało która ryba z chęcią zjada, nawet monodactylusom zdarzało się wybrzydzać.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #816 : Styczeń 18, 2011, 05:21:53 »

A widzisz ducze a martwiłeś się że szczupaki nie chcą dużych kęsów zjadać.
Co zamierzasz z nimi zrobić?
I co planujesz do nowej obsady?
A u mnie nastąpiła zmiana warty u szczupaków, teraz śmiga z nimi Hoplerythrinus. Każdy z trzech gatunków wilków bardzo lubi ich towarzystwo, i nie mam jakiegokolwiek pojęcia co im się tak w tych rybach podoba. Hoplerythrinus z tych trzech gatunków jest najaktywniejszy śmiga szybciej niż brzanki rekinie, ale wilka Hopliasa się boi. Ja pomału zaczynam się bać o szczupaki, bo Hoplias je i rośnie jak wieprz, niedługo będę musiał go odseparować do większych ryb.

bloniu a mnie zastanawia dlaczego szczątki unoszą się na powierzchni. Jak rozmrażasz te styny ? Ja ryby rozmrażam w reklamówce jednorazowej napełnionej wodą zawieszonej na kranie, i potem wyjmuję z niej mięso. Zdecydowana większość drobnego syfu zostaje w wodzie, w reklamówce, a to co ryby nie zjedzą opada na dno, ale syf w wodzie się nie robi. Dno 200x45 to wystarczający filtr na tyle ryb.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #817 : Styczeń 18, 2011, 07:56:49 »

Nie wiem co z nimi zrobić, najchętniej bym sprzedał komuś z dużym zbiornikiem. Ale ogólnie jeszcze decyzji nie podjąłem, może jednak pohoduję dłużej te Hepsetusy, bo fajnie jest patrzeć jak ich zachowanie się zmienia. Ciekawie byłoby sprawdzić czy to prawda, że w podeszłym wieku w akwarium im od... bija i się mocno agresywne robią.

Ale jakbym zmieniał to bankowo na typowe black water, bo miałem jedno podejście do tego biotopu (gurami czekoladowe), ale okazało się niewypałem. Co do obsady to nie wiem... najbliżej mi do...wielkiego stada neonów Wink Bo na stado kąsaczy dwuplamych mnie nie stać, a musiałbym kupić ich od razu dużo. A 100 kąsaczy to najmniej z 1000pln.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 07:58:27 wysłane przez ducze » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #818 : Styczeń 18, 2011, 09:24:37 »

Powiem Wam dokładniej o jaki syfex chodzi.
Romrazam styny w wodzie, ale robię to dość szybko (może to błąd). Potem jak się wrzuci stynę to jak ryba ją złapie wpysk i wciąga to ją naciska i pył (takie farfocle) z tych styn wypada (bo są takie namoczone i w srodku mają tego syfu tyle). Oprócz tego karmiłem świerszczami a one też coś z siebie wypuszczały jak je Hoplias mlaskał. To mi się skomasowało pod powierzchnią i wisi.
Ja co 2 tyg wymieniam pół akwarium, więc glona nie uwidzisz, ale syf nieładny jest, bo to nie wciąga do filtra, bo powierzchni się trzyma. Woda przy tym jest przejrzysta tylko u góry sie to ustrojstwo unosi.
Chyba dokupię jeszcze jednego power haeda z aquashuta to razem będzie EHEIM 2228 i 2xpowerheady 750 aquaszuta - powinno być ok Smiley

Generalnie coś mało mam świderków, jakoś się przestały rozmnażać, przestały być widoczne?... Może tyle jest szamy w dnie (bo przecież 3 duże ryby wydalają dużo), że nie wychodzą?

Drago a Hoplias pływa z Hepsetusami?

Cerebus
Nowy
*

« Odpowiedz #819 : Styczeń 18, 2011, 10:42:59 »

Może spróbujcie tak : podzielić na mniejsze porcje (pokroić) i przed podaniem wypłukać.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #820 : Styczeń 18, 2011, 13:35:11 »

Ładna ta pirania, ale zauważyłem że szuka schronienia pod filtrem. Może ma za silne oświetlenie. Nie myślałeś wstawić jej jakiegoś korzenia gdzie miała by kryjówkę ? Może by z tego korzystała.

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2010.cgi?&op=showcase&category=1&vol=-1&id=129

Myślę, że w takim aranżu lepiej by się czuła i ładniej wyglądała.

ps. nie czytaćjcie komentarza Karen Randall, bo aż żal, że taka doświadczona akwarystka takie bzdety wypisuje.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #821 : Styczeń 18, 2011, 20:46:47 »

ducze tysiąc mówisz że dużo, to mi aż głupio ile ja płaciłem a tysiąc przekroczyłem.
To o agresji szczupaków starszych jest całkiem prawdopodobne, ryby często jak wyrastają ze zbiorników to stają się agresywne z powodu zbyt malej przestrzeni życiowej. Zwłaszcza w stosunku do osobników swojego gatunku.
To akwarium które podałeś jest niezłe ale szkoda że nie można powiększyć zdjęcia. Kim jest Karen Randall ?

bloniu chyba wiem dlaczego to pływa po powierzchni. Dzisiaj karmiłem wieprza filetami wyjąłem je z wody jak się rozmroziły i wycisnąłem z nich wodę , i pływały po powierzchni. Wcale nie chciały opaść na dno, więc może spróbuj zrobić tak jak pisał Cerebus wypłukaj je przed podaniem, albo dłużej potrzymaj w wodzie niech lepiej namokną. A to z powierzchni najlepiej zebrać siatką wyłożoną w środku jakąś szmatą.
Pawie kopią w podłożu ? Jeżeli tak to możliwe że dlatego świdry zniknęły.
Tak Hoplias pływa z Hepsetusami.

I w związku z tym może ktoś ma jakąś teorię ,dlaczego trzy gatunki wilków tak bardzo lubią te szczupaki. Wilki pływając z nimi przyjmują podobne zachowanie zwłaszcza przy karmieniu. W ten sam sposób bardzo szybko podpływają łapią kawał mięcha i wracają do grupy.

Cerebus masz jakieś ciekawostki w akwarium ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Cerebus
Nowy
*

« Odpowiedz #822 : Styczeń 18, 2011, 21:18:14 »

"I w związku z tym może ktoś ma jakąś teorię ,dlaczego trzy gatunki wilków tak bardzo lubią te szczupaki. Wilki pływając z nimi przyjmują podobne zachowanie zwłaszcza przy karmieniu. W ten sam sposób bardzo szybko podpływają łapią kawał mięcha i wracają do grupy."

Najpierw pytanie jak się zachowują te wilki osobno, oraz czy nie ma miejsce przegęszczenie, bo wówczas zachowania gatunkowe ulegają zmianie.
Te dwie kwestie i możemy deliberować.

Osobiście nie mam nic ciekawego, lub też "egzotycznego" w powszechności akwarystycznej.
Ja się głownie skupiam na technice, ryby żonka wybiera ja im zapewniam serwis.
Ale żeście mnie zainspirowali  i wracam do dawnej myśli poszukania małych "fląderek", na razie muszę się jednak pozbyć pochówku z Tanganiki bo już parę miesięcy sprzedaje a miałem tego sporo , 80szt.
Muszę mieć nie tyle wolny zbiornik co miejsce na jakiś, nie chce mi się żaglować meblami (zmieniać cały układ) żeby zrobić miejsce na dostawki.
Wczoraj zacząłem przeglądać sklepik w kontekście "co ciekawego" Wink ale będę musiał bzyknąć się do sklepu i popatrzeć (tam widziałem fląderki).
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #823 : Styczeń 18, 2011, 21:32:36 »

Karen Randall wydaje jakieś czasopismo akwariowe i organizuje konkurs AGA. Od dawna komentuje prace w kategorii biotopowej, więc nie posądzałem jej o taką płytką wiedzę. No ale ona chyba bardziej jest znana w roślinnej akwarystyce.

Kurde nie wiem co te wilki tak ciągnie do szczupaków. A szczupaki się cały czas stadem trzymają? bo u moich to już różnie wygląda. Faktycznie agresja może być związana z wielkością zbiornika, ale z tego co kojarzę to ktoś na MFK opisywał, że hodował je w jakimś oczku wodnym czy czymś takim i też na koniec jeden wytłukł wszystko. Aż w końcu gość wpuścił jakiegoś wilka czy channę czy coś innego (nie pamiętam) i to coś szczupaka zeżarło. Ale coraz bardziej skłaniam się do zmiany bitopu, strasznie mnie ciągną te Exodony. Dla mnie na akwariowe cele 1000pln to dużo, zwłaszcza że jeszcze wystrój bym musiał zmienić. No ale pożyjemy zobaczymy Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #824 : Styczeń 18, 2011, 23:24:23 »

Cerebus akwarium wielkością nie grzeszy bo ma ledwie 400 l. Jednak przerybienia na pewno nie ma bo jest tam 9 ryb.
Generalnie wilki uchodzą za ryby agresywne, i zwłaszcza z rodzaju Hoplias mało ruchliwe. Ja u swoich zwłaszcza agresji nie zaobserwowałem. U mnie nie korzystają z żadnych kryjówek, pływają lub bardziej stoją w toni albo siedzą na podłożu. W toni pływa tam 1 Leporinus fasciatus jednak tą rybę całkowicie ignorują.

Wiesz co to za gatunek tych fląder ?

ducze u mnie generalnie szczupaki trzymają się razem chociaż czasami odłączają się i pływają w pojedynkę lub nieraz towarzyszy im wilk. Jednak gdy zobaczą ruch za akwarium od razu wracają do grupy. Agresji wobec siebie nie zaobserwowałem u nich bo wszystkie są prawie jednakowej wielkości.

Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: