Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321387 razy)
Cerebus
Nowy
*

« Odpowiedz #825 : Styczeń 19, 2011, 10:00:55 »

Nie pamiętam nazwy ,ale to z Amazonii z łach przybrzeżnych.
Mała ,zdaje się do 5 cm, więc kolosa nie trzeba stawiać.

"bo wszystkie są jednakowej wielkości" , myślę że tu jest pewien klucz, a jeszcze takie pytanie odnośnie 9 sztuk na 400l , a jakie duże te gatunki rosną ?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #826 : Styczeń 19, 2011, 10:11:16 »

Jednakowa wielkość odnosiła się do szczupaków. Z tego wynika prawdopodobnie brak agresji szczupaków Drago, w przeciwieństwie do moich.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #827 : Styczeń 20, 2011, 05:06:47 »

Cerebus wszystkie ryby w tym nędznym litrażu oprócz Leporinus fasciatus który dzisiaj zmieni siedzibę ,rosną dosyć spore, do około 50 cm a Protopterus annectens annectens może osiągnąć 100 cm. Jednak to akwarium służy jako przedszkole, jak osiągną odpowiednie rozmiary przeniosą się do ciutkę większego baniaka, ma nędzne 900 l. Na razie pływa tam sum który ma pyszczek jak rekin wielorybi i te przedszkolaki wszamałby wszystkie na raz.

ducze ma racje chodziło mi o równą wielkość szczupaków, i z tego bierze się brak agresji szczupaków między sobą ,bo mają równe szanse na konfrontację.

Flądra z Amazonii, to tylko rodzina achiridae jednak bardzo rzadko się trafiają , szkoda że nazwy nie znasz bo najczęściej flądry dostępne są z Azji. Ja z Ameryki Południowej zamawiałem Hypoclinemus mentalis a przyszła Achirus lineatus. Która potrzebuje soli w wodzie, jak ją nabędziesz to wstaw zdjęcie bo ciekaw jestem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #828 : Styczeń 21, 2011, 11:06:06 »

ducze ma racje chodziło mi o równą wielkość szczupaków, i z tego bierze się brak agresji szczupaków między sobą ,bo mają równe szanse na konfrontację.
A tak na marginesie to jakie duże masz te szczupaki? mi wyszło po wczorajszych oględzinach, że mój największy ma tak 27-28cm.

I co to za suma hodujesz? (będę strzelał, czerwonoogonowy? Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #829 : Styczeń 22, 2011, 03:03:48 »

No to ładnie Ci skoczył, moje duże nie są i raczej duże nie urosną mimo że jedzą jak głupie, mają ze 20 cm. A sum to ten z lekcji 5 http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/o-nozowcach-fladrach-belonach-i-tym-podobne-ciekawe-szukam-zainteresowanych/msg247807/?topicseen#msg247807
Czerwonoogonowego też bym chciał jednak w takim brodziku miałyby za ciasno, i z tej rodziny wolałbym kilka innych gatunków najbardziej Platynematichthys notatus.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #830 : Styczeń 25, 2011, 01:14:50 »

Ducze, zostaw szczupaki i bierz się za drobną Azję!:) Sam ostatnio nie mogłem się opanować i odpaliłem w domu obok solniczki małe szkło ze Sphaerichthys vaillantiSmiley Poza tym zajrzyj w wolnej chwili do Dominikańskiej, akwarystyka powoli zaczyna jakoś wyglądać:)
Pozdrawiam,
Łukasz

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #831 : Styczeń 25, 2011, 08:03:31 »

Byłem ostatnio ze dwa razy, ale coś nie mogę na Ciebie trafić Wink

Zaczynać wygląda, ale chyba jedna channa przepłaciła to życiem? a szczupaków nie chcesz przypadkiem? Wink

Już generalnie się zdecydowałem na kąsacze dwuplame, teraz tylko szukam kogoś kto dobrą cenę mi da na nie, żebym bankructwa nie musiał ogłaszać Wink

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #832 : Styczeń 25, 2011, 13:19:44 »

Channa żyje, kończy już leczenie:) Chyba za dużo stresu tam mają, nie spodziewałem się, ze tak zareagują...:/ Na szczupaki nie ma tam akwa, a do wystawówki nie wpuszczę z wiadomych powodów:)
Ile chcesz tych kąsaczy, na kiedy i czy cena 16zł/szt będzie powodem do zaciągania na nie kredytu;)?

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #833 : Styczeń 25, 2011, 14:55:51 »

16 pln to stanowczo za dużo Wink mam już ofertę na 12-14pln po kwarantannie, jeżeli bym odbierał prosto z lotniska to do negocjacji. Sam rozumiesz, że przy 100 sztukach 16 to trochę dużo Wink Maksymalna cena jaką rozważam za te ryby to tak 10 pln a i wtedy nie jestem pewien co do zakupu...

No to dobrze, że channa żyje, myślałem, że tylko jedna została. Szczupaki raczej marne szanse by miały na przeżycie z tymi bykami Wink

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #834 : Styczeń 25, 2011, 18:46:58 »

Noooo:) Taka cena to super:) Zostały jeszcze w Futurze po moim urzędowaniu jakieś osobniki, żyją tam jakieś cztery miesiące, więc raczej zdrowe (nie było mnie tam dawno, więc tylko zakładam), rzuć w wolnej chwili na nie okiem, jakby co:)
Druga Channa wróci do wystawówki za jakieś dwa tygodnie, jeśli wszystko będzie ok - mam nadzieję, że nadal będą zgodnie pływać razem...
Pozdrawiam,
Łukasz

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #835 : Styczeń 29, 2011, 21:49:21 »

Witam po dluzszej przerwie !
Generalnie, to dopiero udało mi się pożyczyć aparat od znajomego, bo do swojego oczywiście posiałem gdzieś kabel. No ale mniejsza o to, wreszcie mogę jakieś zdjęcia pokazać mojej piranii Smiley
Tak na wstępie powiem, ze kupiona jako elongatus. Aczkolwiek wydaje mi sie, ze może to być coś innego, niż elongatus. Moze compressus ? Licze na wasza pomoc Smiley Jeśli takie zdjęcia nie wystarcza aby określić dokładnie co to za ryba, to odłowie ja do mniejszego akwarium i tam jej porobię zdjęcia.
Ryba, o dziwo, jest dużo mniej aktywna, niż erythrinus, którego miałem kiedyś. Nadal sie mnie boi, a to już jakieś 3 miesiące.
Na szczęście nie odmawia pokarmu, ogólnikowo lubi sobie zjesc Smiley
Niestety, tajniki fotografii akwarystycznej to dla mnie zbyt wiele Smiley Postaram się zrobić lepsze na dniach, dzisiaj dosłownie sprawdziłem aparat Smiley

jeszcze akwarium Smiley

Pozdrawiam Smiley
I pozdrawiam Łukasza, zapewne w niedalekiej przyszłości wpadnę do dominikańskiej znowu Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 00:26:09 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #836 : Styczeń 30, 2011, 02:36:45 »

4tog, wpadaj, danio malabarskie czekają na odbiór:)
Pozdrawiam,
Łukasz

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #837 : Styczeń 30, 2011, 05:42:30 »

No to zadałeś zagadkę według mnie to może być Serrasalmus marginatus albo Serrasalmus hollandi. Na pewno nie elongatus, Xingu by wiedziała ale rybka ładna. Dajesz jej coś żywego do jedzenia, jeżeli tak to jak poluje ?

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #838 : Styczeń 30, 2011, 14:17:53 »

No to zadałeś zagadkę według mnie to może być Serrasalmus marginatus albo Serrasalmus hollandi. Na pewno nie elongatus, Xingu by wiedziała ale rybka ładna. Dajesz jej coś żywego do jedzenia, jeżeli tak to jak poluje ?

Dostaje rożnej wielkości żywe rybki.
Poluje raczej ostrożnie, w przeciwieństwie do erythrinusa ona woli raczej szybki atak z zaskoczenia, niż pogoń po całym akwarium. Zadko się zdarza, aby ponawiała atak zaraz po nieudanym, zazwyczaj wraca gdzieś pod korzeń.
Tak powoli się ''zbliża'' do ofiary, później startuje bardzo szybko.
Praktycznie zawsze atakuje w ogon, od niego tez zaczyna posiłek, co mnie trochę dziwi bo próbuje połykać duże kawałki mięsa, a od głowy by było jej dużo łatwiej.

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #839 : Styczeń 31, 2011, 11:59:11 »

Praktycznie zawsze atakuje w ogon, od niego tez zaczyna posiłek, co mnie trochę dziwi bo próbuje połykać duże kawałki mięsa, a od głowy by było jej dużo łatwiej.
A to akurat chyba dziwne zachowanie? zawsze mi się wydawało, że większość drapieżników zaczyna przeważnie połykać posiłek od głowy. Szczupaki np zawsze atakują w połowę ciała i przekręcają rybę tak, żeby zacząć właśnie od głowy, nawet małe mrożone stynki czy dillies (czy jakoś tak) jedzą zawsze w ten sposób.

ps. prywatne pytanie Wink po ile te malabarskie kupujesz u Łukasza? bo dawno szczupaki nie dostały nic żywego Smiley

ps2. zostaję na razie przy Afryce, względy finansowe przeważyły sprawę.

Strony: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: