Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 55 56 [57] 58 59 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321419 razy)
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #840 : Styczeń 31, 2011, 13:48:48 »

Michał, wpadnij przy okazji, coś na pewno zostanie. Na zamówienie karmówka jest tańsza:)

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #841 : Styczeń 31, 2011, 14:52:53 »

Ducze, tez mi sie wydaje, ze to dziwne, ale biorac pod uwage, ze piranie w naturze ponoć sie żywią pletwami większych ryb to by trochę wyjaśniało sprawę. Ciężko powiedzieć, czy moja ryba jest jakaś tępa czy nie Smiley
Z drugiej tez strony, jak juz ryba nie ma ogona to nie za bardzo może uciec. Tez nie rzadko sie zdarza, ze nawet jak juz sie najadła to trzyma w pysku to co jeszcze zostało, tak jak gdyby sie bala, ze cos jej zabierze Smiley
Malabarskie były po 2zl.

Łukasz, dziękuje bardzo za karmówke, wszystkie jakie były wziąłem Smiley

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #842 : Styczeń 31, 2011, 15:53:57 »

Smiley

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #843 : Luty 01, 2011, 05:17:25 »

Panowie macie całkowitą rację drapieżniki i to nie tylko ryby połykają zdobycz od głowy, ale tylko te które nie są przystosowane do gryzienia. U ryb tylko piranie i rekiny mają szczęki przystosowane do gryzienia, dlatego nie połykają całej zdobyczy a gryzą ją po kawałku.

hatiras takie pytanko mam do ciebie,ile sztuk masz Sphaerichthys vaillanti, jakie są w zachowaniu ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #844 : Luty 01, 2011, 08:19:27 »

Panowie macie całkowitą rację drapieżniki i to nie tylko ryby połykają zdobycz od głowy, ale tylko te które nie są przystosowane do gryzienia. U ryb tylko piranie i rekiny mają szczęki przystosowane do gryzienia, dlatego nie połykają całej zdobyczy a gryzą ją po kawałku.
O widzisz, to ciekawe. Nawet mi to nie przyszło do głowy, mimo że jak się przyjrzeć to faktycznie widać, że nawet zęby piranii i rekinów różnią się od innych ryb.

hatiras takie pytanko mam do ciebie,ile sztuk masz Sphaerichthys vaillanti, jakie są w zachowaniu ?
Nie wiem jakie są w zachowaniu, ale wyglądają świetnie. Widziałem w sklepie nie do końca wybarwione a i tak kolory miały bajkowe Smiley

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #845 : Luty 01, 2011, 22:21:57 »

Drago, przez pierwsze kilka dni pływały chowając się wśród liści dębu i terminalii, nie zwracały uwagi na suchy nieśmiało łykając żywą i mrożoną artemię. Teraz bez najmniejszego problemu wcinają Micro Waffers z Hikari i płatki z krylem z JBL'a, wręcz dziko rzucają się z liści w stronę suchego:) Ogólnie po trzech tygodniach odważniejsze się zrobiły, chociaż w sumie te w sklepie nie ukrywają się tak jak te w domu - pewnie dlatego, że tam cały czas ktoś się kręci. Mam w domu dwie pary, samice się przeganiają i stroszą, samce są względem siebie obojętne... Ciekaw jestem, czy uda się je utrzymać w obecnej kondycji długoterminowo, bo mają się póki co świetnie:) Samice są już jak na fotach z netu, ale do tej pory nie udało mi się zrobić im dobrego zdjęcia - czarna woda + to, że uciekają w liście jak aparat łapie ostrość:/
Pozdrawiam,
Łukasz

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #846 : Luty 01, 2011, 23:51:43 »

Ja gdzieś znalazłem info o nich że mogą być agresywne wobec siebie, podobnie jak Ctenops nobilis, a że chciałbym mieć te gatunki dlatego bylem ciekaw.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #847 : Luty 05, 2011, 16:24:50 »

Hej !
Compressus juz sie mnie mniej boi chyba Smiley Czasem za paluchem popłynie Smiley
Tak się zastanawiałem, czy mógłbym zrobić black water (to chyba chodzi o biotop amazonki) dla compressusa ? Czy parametry takiej wody nie byłyby dla niego złe ? Wiecie może, albo możecie mnie odesłać do odpowiedniego artykułu w którym jest napisane jak taki efekt ciemnej (ale klarownej!) wody otrzymać ?
Aktualnie mam w akwarium takie parametry:
NO2 - 0 mg/l
NO3 - ~15mg/l
GH - 16d
KH - 8d
pH - 7d

P.S
napiszcie co tam u wasz rybek słychać Smiley

112l - aktualnie puste
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #848 : Luty 05, 2011, 23:00:13 »

Tak na wstępie powiem, ze kupiona jako elongatus. Aczkolwiek wydaje mi sie, ze może to być coś innego, niż elongatus.

Zdecydowanie to nie jest S. elongatus, wygląda jak Serrasalmus compressus według mnie.
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #849 : Luty 06, 2011, 04:03:48 »

Tak na wstępie powiem, ze kupiona jako elongatus. Aczkolwiek wydaje mi sie, ze może to być coś innego, niż elongatus.

Zdecydowanie to nie jest S. elongatus, wygląda jak Serrasalmus compressus według mnie.

To prawda Smiley Sprawdziłem to juz w internecie na piranha furry, to compressus Smiley
Jakieś doświadczenia z compressusem ?

112l - aktualnie puste
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #850 : Luty 06, 2011, 18:27:47 »

W sumie na Twoim miejscu cieszyłbym się, że to Compressus a nie Elongatus. Fantastyczna ryba, powodzenia.
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #851 : Luty 07, 2011, 15:01:27 »

W sumie na Twoim miejscu cieszyłbym się, że to Compressus a nie Elongatus. Fantastyczna ryba, powodzenia.

Jak u Twojego rhombeusa ? Smiley

112l - aktualnie puste
BIG GAME
Nowy
*

« Odpowiedz #852 : Luty 13, 2011, 15:57:35 »

Wszystko OK. Je dużo i odnoszę wrażenie, że od listopada urósł jakiś 1 cm. Ogólnie fajna, dosyć aktywna ryba.
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #853 : Luty 15, 2011, 16:01:13 »

Moj compressus dosyć ciężko znosi podmiany wody, skok temperatur go stresuje. Czy badając wodę testami, takimi uniwersalnymi na ph/kh/gh/no2/no3, mogę zmniejszyć częstotliwość podmiany wody ? Czy są w wodzie związki których nie mogę zbadać przez które podmiana wody jest konieczna w takich właśnie cyklach co tydzień/dwa ?

112l - aktualnie puste
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #854 : Luty 15, 2011, 16:27:00 »