Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321450 razy)
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #855 : Luty 15, 2011, 18:48:56 »

Nie możesz... choćby DOC (węgiel organiczny) jest takimi testami niemierzalny. Także raczej nie ma co ograniczać podmian, może po prostu podgrzewaj wodę do temperatury tej w akwa przed podmianą?

Dzieki za podpowiedz z tym DOC. Nie wiedziałem o tym. Właśnie nie mam jak podgrzać tej wody która dolewam. Chyba, ze nie ma roznicy miedzy woda w kranie ciepla, a zimna. Bo jakos mi sie zawsze wydawalo, ze ta zimna jest ''lepsza'' Smiley Jest roznica, prawda ?  W sumie jak napisałeś o podgrzewaniu dolewanej wody to wpadlem na pomysl, ze mógłbym przed podmiana podnieść temperaturę w akwarium o 2 stopnie np, i ten skok nie byłby taki kosmiczny później. Bo przy podmianie skacze mi temp z 26.5 na 19 :|

Dzisiaj compressus poradził sobie z ryba jego wielkości po 5cio dniowej głodówce Smiley

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #856 : Luty 16, 2011, 11:53:10 »

Dzieki za podpowiedz z tym DOC. Nie wiedziałem o tym. Właśnie nie mam jak podgrzać tej wody która dolewam. Chyba, ze nie ma roznicy miedzy woda w kranie ciepla, a zimna. Bo jakos mi sie zawsze wydawalo, ze ta zimna jest ''lepsza'' Smiley Jest roznica, prawda ?  W sumie jak napisałeś o podgrzewaniu dolewanej wody to wpadlem na pomysl, ze mógłbym przed podmiana podnieść temperaturę w akwarium o 2 stopnie np, i ten skok nie byłby taki kosmiczny później. Bo przy podmianie skacze mi temp z 26.5 na 19 :|

To ile Ty tej wody podmieniasz, że Ci tak temperatura leci? W akwa nie podnoś temp bo szok po wlaniu zimnej będzie jeszcze większy. Też zawsze myślałem, że zimna w kranie lepsza i coś w tym pewnie jest (ciepła jest bardziej korozyjna w stosunku do rur, a rury często zarośnięte rdzą i innym syfem). Ale teraz leje do "odstawalnika" letnią i negatywnych skutków nie stwierdziłem. Robię to dlatego, że jak wlewam zimną to mi się skrapla na ściankach akwarium i spływa do szafki.

Dzisiaj compressus poradził sobie z ryba jego wielkości po 5cio dniowej głodówce Smiley
Niezły rozbójnik z niego Wink jakiś filmik z polowania wrzuć Smiley

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #857 : Luty 17, 2011, 14:55:23 »

30%/50% wody w akwarium podmieniam. Moze to za dużo, wszędzie w internecie przy piraniach piszą właśnie o takich masywnych podmianach wody... Chyba będę podmieniał mniej, a częściej.  
Bardzo chętnie nagram te piranie, ale pościgi urządza sobie w niestety nocy tylko, w dzień to jest raczej taki szybki atak i powrót do kryjówki w przypadku chybienia, albo konsumpcja czegoś Smiley Tak czy owak, sprawa z kreceniem jest rownie zawila co z apratem u mnie ;p jak pożyczę gdzieś kamerę to nagram Smiley

o kurcze, pierwszy raz widzę jak arpaimy polują ! (2:49 arpaima w spowolnieniu, ale cala seria jest świetna Smiley)
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2011, 21:20:19 wysłane przez 4tog » Zapisane

112l - aktualnie puste
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #858 : Luty 18, 2011, 22:45:29 »

Jeżeli dalej szukacie ciekawych gatunków to proponuję przejrzeć poniżej.
Jest parę rodzynków

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7522030&p=1&p=0

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #859 : Luty 19, 2011, 10:38:31 »

Jest parę rodzynków
Np taki: Murena Śnieżna słodkowodna 40-50cm... mnie to zniechęca do tego sprzedawcy.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #860 : Luty 19, 2011, 11:03:52 »

Jest parę rodzynków

Np taki: Murena Śnieżna słodkowodna 40-50cm... mnie to zniechęca do tego sprzedawcy.

Sprzedawca.....no cóż
Mnie raczej chodziło o ten gatunek
http://allegro.pl/polypterus-delhezi-ok-27-30cm-rarytas-i1448083184.html

Mój baniaczek
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #861 : Luty 20, 2011, 15:47:06 »

4tog
Jeżeli będziesz lał wodę o takiej temperaturze to załatwisz tą piranie. Ja od jakichś 19 lat leję letnią wodę do akwarium z kranu sprawdzam mniej więcej rękom przy nalewaniu temperaturę, tak żeby różniła się o jakieś 1 - 3°C. Przez ten czas nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków lania ciepłej, ciepłej no letniej wody.
Mało jest gatunków ryb akwariowych które lubią starą wodę najpopularniejsze to jajożyworodne gupol, molinezja one lubią syf w akwarium i mało odświeżaną wodę. Inne ryby zwłaszcza z odłowu potrzebują częstych podmian bo widocznie lepiej się czują tylko nie o tak ekstremalnej temperaturze.

emperor ja osobiście jakoś nie mam zaufania do tego sprzedawcy, tym bardziej że nie widziałem u niego na razie żadnego rarytasu który wpadłby mi w oko. A skoro dla niego delhezi to rarytas to nie mam o czym gadać. Ja od lipca tamtego roku zaopatruje się u Artura, i jestem bardzo zadowolony ze współpracy. Tylko jest jeden problem nie zarabiam aż tak dużo żeby pozwolić sobie na VIP-y i jednostki specjalne.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2011, 15:54:56 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #862 : Luty 20, 2011, 15:58:53 »

emperor ja osobiście jakoś nie mam zaufania do tego sprzedawcy, tym bardziej że nie widziałem u niego na razie żadnego rarytasu który wpadłby mi w oko. A skoro dla niego delhezi to rarytas to nie mam o czym gadać. Ja od lipca tamtego roku zaopatruje się u Artura, i jestem bardzo zadowolony ze współpracy. Tylko jest jeden problem nie zarabiam aż tak dużo żeby pozwolić sobie na VIP-y i jednostki specjalne.
Drago mnie nie chodziło sprzedawcę.
"Rarytas" dla każdego z nas może oznaczać coś innego.
Trzeba  jednak przyznać, że co poniektóre oferowane gatunki sporadycznie lub wcale nie  można zobaczyć w ogólnodostępnych sklepach.
Oczywiście nie jest to czynnik warunkujący by dana rybę nazywać rarytasem.

Mój baniaczek
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #863 : Luty 20, 2011, 21:39:43 »

4tog
Jeżeli będziesz lał wodę o takiej temperaturze to załatwisz tą piranie. Ja od jakichś 19 lat leję letnią wodę do akwarium z kranu sprawdzam mniej więcej rękom przy nalewaniu temperaturę, tak żeby różniła się o jakieś 1 - 3°C. Przez ten czas nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków lania ciepłej, ciepłej no letniej wody.
Mało jest gatunków ryb akwariowych które lubią starą wodę najpopularniejsze to jajożyworodne gupol, molinezja one lubią syf w akwarium i mało odświeżaną wodę. Inne ryby zwłaszcza z odłowu potrzebują częstych podmian bo widocznie lepiej się czują tylko nie o tak ekstremalnej temperaturze.

Tak też zrobię następnym razem Smiley Naleje te normalna wodę. Sprobuje przemuc swoje awersje do kranowej cieplejszej wody Smiley

Ja od Artura jak dotąd dwie ryby zamówiłem, zawsze było ok Smiley Byla pomyłka z gatunkiem tej piranii bo zamiast elongatusa dostalem compressusa, ale jest zdrowa i jestem zadowolony Smiley

112l - aktualnie puste
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #864 : Luty 20, 2011, 23:00:27 »

emperor w takim razie sorki źle Ciebie zrozumiałem.

4tog jeżeli masz wodę w akwarium 26°C najlepiej jeżeli woda którą będziesz dolewał miała 24 - 27°C. Takie niewielkie wahania na całe akwarium nie będą zbyt odczuwalne, tym bardziej że tam skąd pochodzi Twoja rybka woda tez nie ma jednakowej temperatury. Wyższe partie są cieplejsze niższe chłodniejsze, a takie ryby pływają często w różnych warstwach.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #865 : Luty 25, 2011, 17:19:25 »

Przy kolejnej podmianie tak zrobię Drago Smiley

Planuje jeszcze w tym roku postawić jakiś większy zbiornik w mieszkaniu. Cos dla większego wężogłowa, wilka albo grupy piranii. W związku z tym, ze tylko w tym temacie widzę jakieś znajome ''twarze'' to chciałbym zapytać, czy ktoś kiedyś robił sobie sumpa w akwarium ? Myślę, ze będę potrzebował  dużo pomocy technicznej i teoretycznej Smiley

Mam takie pytanie akwarystyczne do was jeszcze Smiley Gdzie zachodzi filtracja biologiczna w rzekach typu ''black water'' ? Przecież (chyba) tam nie ma roślin nawet. A żyją tam chociażby takie olbrzymy jak arpaimy.

Jak wasze wilki Panowie ? Dawno nic nie pisaliście Smiley

112l - aktualnie puste
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #866 : Luty 25, 2011, 23:37:58 »

Dawno nie pisałem bo drużyna pierścienia rozpada się i nie ma z kim pisać a temat pokrywa się kurzem.

Ja z sumpem nie mam doświadczeń.

Do filtracji biologicznej rośliny nie są potrzebne, wystarczy że jest podłoże o odpowiedniej granulacji. A w rzekach piachu nie brakuje, utarło się przekonanie że w akwariach filtracja biologiczna zachodzi tylko w filtrze i to najlepiej w kuble bo ma dużą powierzchnię. Ale podłoże w akwarium ma znacznie większą powierzchnię niż kubeł z tą różnicą że w filtrze woda przepływa szybciej i trudno powiedzieć ile bakterie zdołają wyłapać gdy jest szybki przepływ wody. Natomiast wydaje mi się że na podłożu gdzie przepływ jest mniejszy reakcja zachodzi skuteczniej. Poza tym w takim filtrze filtracja zachodzi tylko do azotanów, żeby obieg azotu był całkowity potrzebne są strefy beztlenowe gdzie azotany są przerabiane na czysty azot w postaci gazu który ulatuje do atmosfery. I takie strefy zarówno tlenowe jak i beztlenowe występują w podłożu tylko jak wspomniałem musi mieć odpowiednią granulację. Oczywiście bardzo ważną rzeczą jest temperatura w cieplejszej wodzie bakterie namnażają się szybciej jednak wtedy woda musi być intensywniej natleniona. A w wodach kwaśnych typu black water filtracja biologiczna postępuje słabiej ale postępuje na podłożu.
Zresztą link dla Ciebie i wszystkich którzy potencjalnie by się ze mną nie zgodzili.
http://pieczatki-wizytowki.pl/denitryfikator/nitryfikacja2.pdf

A wilki no cóż hoplias musiał zmienić kwaterę bo rośnie jak wariat i bałem się że może się stać zagrożeniem dla innych ryb które przerastał, ale chyba się pogniewał na tą przeprowdzkę.
Erythrinus został mi jeden, przez moją nieuwagę sobie wyskoczył, nie przykryłem akwarium po karmieniu.
Hoplerythrinus doszedł jeszcze jeden i jak na razie to jedyny gatunek wilka który się toleruje pływają  i polują razem ze szczupakami.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #867 : Luty 26, 2011, 10:36:38 »

Do filtracji biologicznej rośliny nie są potrzebne, wystarczy że jest podłoże o odpowiedniej granulacji. A w rzekach piachu nie brakuje, utarło się przekonanie że w akwariach filtracja biologiczna zachodzi tylko w filtrze i to najlepiej w kuble bo ma dużą powierzchnię. Ale podłoże w akwarium ma znacznie większą powierzchnię niż kubeł z tą różnicą że w filtrze woda przepływa szybciej i trudno powiedzieć ile bakterie zdołają wyłapać gdy jest szybki przepływ wody. Natomiast wydaje mi się że na podłożu gdzie przepływ jest mniejszy reakcja zachodzi skuteczniej. Poza tym w takim filtrze filtracja zachodzi tylko do azotanów, żeby obieg azotu był całkowity potrzebne są strefy beztlenowe gdzie azotany są przerabiane na czysty azot w postaci gazu który ulatuje do atmosfery. I takie strefy zarówno tlenowe jak i beztlenowe występują w podłożu tylko jak wspomniałem musi mieć odpowiednią granulację. Oczywiście bardzo ważną rzeczą jest temperatura w cieplejszej wodzie bakterie namnażają się szybciej jednak wtedy woda musi być intensywniej natleniona. A w wodach kwaśnych typu black water filtracja biologiczna postępuje słabiej ale postępuje na podłożu.
Zresztą link dla Ciebie i wszystkich którzy potencjalnie by się ze mną nie zgodzili.
http://pieczatki-wizytowki.pl/denitryfikator/nitryfikacja2.pdf

No to poleciałeś.
Za chwile posiadacze wszystkich kombajnów typu fluvale eheimy czy jbl'e będą chcieli Cie zlinczować, że jak to, baniak bez pojemnego kubła? Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #868 : Luty 26, 2011, 18:47:04 »

Za chwile posiadacze wszystkich kombajnów typu fluvale eheimy czy jbl'e będą chcieli Cie zlinczować, że jak to, baniak bez pojemnego kubła? Smiley

dokładanie, zaraz znowu wybuchnie dyskusja i jacyś mądrale będą wciskać ciemnotę,

tak czy owak w podłożu będzie na pewno tego więcej.

btw, książka Diany to wyjątkowo ciekawa pozycja.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #869 : Luty 27, 2011, 08:09:04 »

btw, książka Diany to wyjątkowo ciekawa pozycja.
Tylko nijak się ma do akwariów bez zielska. Wg niej to korzenie roślin wzruszają podłoże i zapewniają jego natlenienie. U niej zielsko i podłoże to nie są rozłączne elementy.

Ps1. Ja mam baniak z drapieżnikami bez kubła prowadzony zgodnie z większością zaleceń Diany (oprócz zaleceń co do obsady Smiley Wszystko raczej funkcjonuje, aczkolwiek glon rośnie obficie.

Ps2. Ten fragment z książki Diany W. myślę, że znajduje się na tamtej stronie nielegalnie, zwłaszcza, że nie jest podane źródło. Ja bym raczej tępił takie zachowania zamiast rozpowszechniać...

Strony: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: