Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321474 razy)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #870 : Luty 27, 2011, 09:43:38 »

btw, książka Diany to wyjątkowo ciekawa pozycja.
Tylko nijak się ma do akwariów bez zielska. Wg niej to korzenie roślin wzruszają podłoże i zapewniają jego natlenienie. U niej zielsko i podłoże to nie są rozłączne elementy.

ta zgoda, podkreśliłem tylko wartość merytoryczną książki.

Ps1. Ja mam baniak z drapieżnikami bez kubła prowadzony zgodnie z większością zaleceń Diany (oprócz zaleceń co do obsady Smiley Wszystko raczej funkcjonuje, aczkolwiek glon rośnie obficie.

wstaw gdzieś baniak z opisem bo z chęcią bym przejrzał specyfikację Twojej "wersji" akwarium wg Diany, bo wiadomo, że ten wątek nie od tego. Czyli mam rozumieć, że obsadę masz większą niż zalecana.

Btw, Drago masz może w planach jakąś lekcję o pielęgnicowatych? 

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #871 : Luty 27, 2011, 11:52:02 »

Ps1. Ja mam baniak z drapieżnikami bez kubła prowadzony zgodnie z większością zaleceń Diany (oprócz zaleceń co do obsady Smiley Wszystko raczej funkcjonuje, aczkolwiek glon rośnie obficie.
Trzeba to było napisać z wielkiej litery. Propagadna wielkich filtrów zewnętrznych osiągneła apogeum, na szczęście wiodący producenci akcesoriów akwarystycznych nie dali się zwariować i cały czas produkują dobre filtry wewnętrzne.

Tylko nijak się ma do akwariów bez zielska. Wg niej to korzenie roślin wzruszają podłoże i zapewniają jego natlenienie. U niej zielsko i podłoże to nie są rozłączne elementy.
W zbiornikach bez zielska wystarczy filtracja mechaniczna, wewnętrzna. Prąd wody wytwarzany przez filtr + ryby denne wystarczą by zapewnić odpowiednie natlenienie całego zbiornika.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #872 : Luty 27, 2011, 12:15:27 »

No, no, nie generalizujmy (a właściwie nie przykładajmy doświadczeń ze specyficznych typów zbiorników jako ogólną prawdę), macie co do tego duże skłonności.

W zbiornikach LT, z małym światłem, małą obsadą i mniejszą lub większą roślinnością rzeczywiście wystarczy lekka cyrkulacja i niezbyt wydumane filtry. Ja akurat pozbyłem się filtrów wewnętrznych na rzecz zewnętrznych z tego powodu, że irytowało mnie, że zajmowały miejsce w zbiorniku i trzeba było je często czyścić.

Ale już w HT, niekoniecznie. Tam jest potrzebna większa filtracja i oczywiście większa cyrkulacja.

Ale to już było ostatnio omawiane w innym wątku.

Przykład z mojego podwórka: W akwarium LT 72L, wciąż przerybionym (ale nad tym pracuje Smiley ) spokojnie daje radę Crystal Flo 40 z gąbkami. I dlatego taki duży, bo nie opłacało się specjalnie kupować mniejszego, ten miałem z innego zbiornika. Może co najwyżej dołoże jeszcze trochę włókniny, jednak jak się ma kiryski to się pyli Smiley Ale już w akwarium HT 65L dopiero zrobiło się w miarę, jak uruchomiłem Eheima 2215 wypełnionego Ehfisubstratem... a obsada znacznie mniejsza.

Pozdrawiam,
Tomek
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #873 : Luty 27, 2011, 16:48:22 »

Panowie to link którego podałem jest cytatem z książki Diany ? Nigdy nie czytałem tej publikacji i myślałem że tylko o roślinkach jest a nie o bakteriach.

Ja w swoich akwariach mam najzwyklejszy T-Head 750  Aqua Szut z dużą gąbką i jako podłoże piach. Wcześniej miałem żwir ale w przerybionym baniaku azotany dochodziły do 40. Teraz na piachu jest znaczna poprawa tylko woda musi być bardzo dobrze natleniona. Wylot z głowicy wystaje ciutkę nad lustro, woda rwie jak z potoku cyrkulacja jest bardzo doba i naprawdę żadnych problemów.

dobrafie nie mam w planach lekcji bo teraz pisze na stronie. Z pielęgnic mam tylko jedną Tilapia buttikoferi wyrwaną ze 100 l, nie wiem jakiej jest płci chciałbym do niej partnerkę/partnera, i za bardzo nie ma o czym pisać bo jest nadzwyczaj spokojna. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zleceniem mojemu dostawcy jakichś pielęgnic jednak były by to gatunki inne od powszechnie przyjętych, np. rodzaje
Ameryka Południowa
Biotoecus
Crenicichla
Retroculus
Taeniacara
Teleocichla
Ewentualnie Petenia
Afryka
Gobiocichla
Paretroplus
Steatocranus
Stomatepia
Teleogramma
Azja
Iranocichla hormuzensis

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #874 : Luty 27, 2011, 17:03:48 »

Co to za książka i co zaleca Diana ?

Mam jeszcze jedno pytanie. Bo w przeciągu 2 miesięcy planuje znowu trzymać erythrinusa ! Smiley Czy erythrinus oddycha powietrzem atmosferycznym ? Dobrze pamiętam, ze natlenienie wody nie ma zbytniego znaczenia ?

Pozdrawiam ! Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 19:26:30 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #875 : Luty 27, 2011, 17:11:07 »

Panowie to link którego podałem jest cytatem z książki Diany ? Nigdy nie czytałem tej publikacji i myślałem że tylko o roślinkach jest a nie o bakteriach.

Tak, to kawałek książki Pani Walstad. Która co prawda dotyczy bardziej akwariów roślinnych ale omawia wszystkie aspekty ich ekologii (ekosystemu), więc wiele informacji dotyczy ogólnie funkcjonowania zbiorników wodnych.

Pozdrawiam,
Tomek
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #876 : Luty 27, 2011, 19:25:40 »

Drago polecam Taeniacara candidi.
Za dawnych czasów gościła w moich zbiornikach.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #877 : Luty 27, 2011, 20:03:18 »

Drago a jak strona? kiedy coś będzie można zobaczyć?

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #878 : Luty 27, 2011, 20:41:29 »

4tog tak wilki mają zmodyfikowany pęcherz pławny który działa jako dodatkowy organ oddechowy, więc natlenienie ma drugorzędne znaczenie.

emperor trudno powiedzieć co będzie do zdobycia bo z tych rodzajów które wymieniłem interesowały by mnie wszystkie gatunki. Ale skoro miałeś Taeniacare to napisz kilka słów z własnych obserwacji, najbardziej mnie interesuje wielkość populacji czy możliwe by było trzymanie 5 - 8 osobników. Akwarium w którym by przebywały ma powierzchnię dna 200 x 50.

dobraf strona ruszyła niedawno, na razie nie ma tam zbyt wiele, ale pomału będę uzupełniał, jeżeli jesteś zainteresowany to www.akwadrago.com

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #879 : Luty 27, 2011, 20:51:59 »

Drago Taeniacara candidi opiszę niebawem.
Przegladałem przed chwilą Twoja stronę.
Mam wyrobione zdanie na Twój temat ,  strona tylko to potwierdza.
Chłopie masz nieziemską wiedzę.
Mam parę pytań:
1. Wszystkie opisy pochodzą z Twoich własnych doświadczeń i obserwacji?
2. Zdjęcia sa Twojego autorstwa?
Konkurencji w sieci to raczej nie masz.
Gratuluję

Mój baniaczek
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #880 : Luty 27, 2011, 21:40:24 »

O to czekam z niecierpliwością na ten opisik.
Opisy tak są z moich obserwacji, oczywiście jak zakupię jakiś gatunek którego nie miałem wcześniej to szukam info na jego temat. Jednak to co często znajduję nijak się ma do tego co obserwuje u siebie nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Zdjęcia też są tylko moje, foty nie wszystkich ryb posiadam bo w sumie aparat mam dopiero niecały rok, więc niestety nieraz będzie tylko coś napisane. Nie chciałem pobierać zdjęć z neta bo trzeba by było pisać pytania o pozwolenie, a tak brać bez pozwolenia to autorzy nie zawsze się na to zgadzają i wcale im się nie dziwię. Moje zdjęcie śpioszki Oxyeleotris marmorata jakaś pani wrzuciła sobie na allegro bo podobno sprzedawała te ryby, ale najbardziej zdenerwowało mnie to że znalazł się na tym zdjęciu jej podpis.
A konkurencja no na razie na polskich stronach się nie rozwija, ale nie wiadomo może się pojawi.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #881 : Luty 28, 2011, 03:43:08 »

Drago, Twoja strona kładzie konkurencje w Polsce. Gratulacje ! To syzyfowa praca, pisać to samemu, aczkolwiek dzięki temu jest to takie rzetelne.
Gdybyś potrzebował edycji graficznej jakiegokolwiek obrazka to mógłbym pomoc gdybyś chciał zmienić baner, tło, buttony, cokolwiek Smiley  

Osobiście czekam na Twoje opisy wilków Smiley

P.S

chętnie oddam ~30 cm gibicepsa w dobre ręce.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2011, 20:27:45 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #882 : Luty 28, 2011, 21:43:48 »

co do strony to nie mam pytań,  Good !

trza ją przejrzeć całą i regularnie odwiedzać.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #883 : Marzec 01, 2011, 21:45:15 »

Dzięki wielkie.

4tog dzięki za pomoc, to moje trzecie podejście do tej strony w końcu trafiłem na konkretnego człowieka stawiał mi ją rodia i w razie co to z nim się kontaktuję.
Wilki na pewno się tam znajdą nie wiem tylko kiedy na razie rozpocząłem pisanie o węgorzokształtnych i wrzuciłem motylowca, jednak najwięcej odsłon i tak ma gurami drobnołuski haha.

Puściłem list gończy do dostawcy żeby się rozejrzał za rodzajami pielęgnic które tu wymieniłem. I teraz mam pytanie do ludzi którzy się specjalizują w tej rodzinie. Przyjęło się potocznie trzymanie małych pielęgnic w haremach, jednak widziałem na filmie którego nie mogę znaleźć że pielęgniczki żyją w sporych grupach gdzie ich zachowanie jest zupełnie inne. Więc czy ma ktoś jakieś doświadczenia na tym polu ? Bo ja chciałbym swoje trzymać po kilka sztuk.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #884 : Marzec 01, 2011, 22:24:27 »

Drago odnośnie Taeniacara candidi
Parę lat temu trzymałem 6szt wspomnianej rybki.
Nie miałem haremów, samice i samce po równo. Ryby mieszkały w szkle o powierzchni dna 150x40. Wysokość moim zdaniem 30cm wystarczy. Nie zauważyłem by ryby kierowały się ku powierzchni.
Podejście do hodowli Candidi robiłem dwukrotnie. Za pierwszym razem ryby momentalnie padły. Z perspektywy czasu i własnych doświadczeń myślę, że zadecydował wiek ryb. Kupiłem dorosłe ryby i po prostu nie zaaklimatyzowały się. Drugi raz wpuściłem młode  i wszystko było ok. Tym samym mogę potwierdzić krążącą w sieci opinię, że dorosłe osobniki tego gatunku ciężko się przystosowują do nowego otoczenia. Nie oznacza to oczywiście, że jest to niemożliwe. O parametrach wody nie będę się rozwodził. Woda  kwaśna i bardzo miękka. Miałem osobniki z hodowli krajowej, ale ryby w "starej wodzie" parę razy złapały infekcje bakteryjne. Gdy zacząłem regularnie podmieniać wodę problem się nie powtórzył. Założyłem, że to było powodem.
Wiele razy spotkałem się z opinią, że są to wybitnie agresywne ryby.
Nie wiem jak jest względem innych gatunków(moje mieszkały same). Samce w moim baniaku obrały swoje rewiry i pilnowały ich, ale bez większych starć.
Samice natomiast faktycznie są bardzo agresywne względem siebie. Zaobserwowałem wiele walk samic. Nie były to jakieś pokazy tylko totalne rozruby. Kończyły je zazwyczaj 'interwencje " samca i wszystko na jakiś czas wracało do normy. Chcę zaznaczyć, że walki samic choć wyglądały groźnie nigdy nie doprowadziły do śmierci.
Myślę, że z tego względu nie należy trzymać tych rybek w haremach. Zbyt mały zbiornik zapewne znacznie podnosi poziom agresji ryb o której sporo słyszałem. Takie są moje wnioski i obserwacje.
Na koniec kilka słów o wystroju. Na dnie miałem piasek kwarcowy i sporo kryjówek.
Aha zapomniałem dodać. Ryby nigdy nie nauczyły się przyjmować suchych pokarmów. Nie mam pojęcia czy tylko u mnie tak było, czy po prostu tak mają.
W swoim zbiorniku o którym pisałeś z odpowiednia ilością kryjówek możesz trzymać 8 szt.
Takie jest moje zdanie.

Mój baniaczek
Strony: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: