Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 322355 razy)
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #900 : Marzec 15, 2011, 23:37:31 »

Kurcze... tragedia, mój compressus jednak nie ma koleżanki. Przez prawie 3 tygodnie pływał razem z jednym danio malabarskim(nie wiem czemu akurat tego wybrał, bo zjadał inne ryby, miedzy innymi inne malabarskie) Polubiłem już tego danio Cheesy

Zwracam się do was o pomoc, ponieważ chciałbym trzymać coś jeszcze w tym 300 litrowym baniaku w którym trzymam compressusa. Nie z racji nudy, bo compressusa uwielbiam, ale myślę, ze gdyby widział, że coś pływa w toni to może mniej by się bal pływać po całym akwarium jak jest zapalone światło. Czy macie jakieś pomysły ? Przez chwile myślałem nad Hoplerythrinus unitaeniatus ale gdzieś podali, ze dorasta do 40cm, to możliwe ? Bo compressus raczej mi nie wyjdzie poza 20cm z jakimś hakiem.
Tutaj na filmie widzę, ze właśnie ten wilczek pływa (chyba nawet z compressusem, w każdym razie podobnym serrasalmusem). Macie jakieś inne pomysły ? Nie musi być koniecznie jakiś drapieżnik.
I w tym tygodniu zaleje znowu 112 litrów, jak dojrzeje i przez jakiś czas pooglądam pielegniczki to chyba znowu sprowadzę tam erythrinusa Smiley Ale jeszcze nie wiem.

A jak u waszych malabaricusow z aktywnością ? Pływają po zbiorniku czy raczej czekają na jedzenie ?

Hej !

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #901 : Marzec 16, 2011, 08:22:19 »

4tog ja bym proponował nie uniateniatusa ale erythrinusa. Spokojny wilk, jak nakarmiony to cały czas niekatywny, ale raczej bałbym się w druga stronę, że compressus bo pokąsa jak będzie większy.
Jakiej wielkości masz tego compressusa? Jest na alledrogo do sprzedania za 170zł chyba z Koszalina - mały 9 cm. Sam się zastanawiam czy nie wziąć na początek do bańki 70l

I consider myself as a one fish wolf pack
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #902 : Marzec 16, 2011, 08:39:38 »

Moj ma aktualnie około 12 cm, ciężko zmierzyć go dokładnie.
Ja bym się właśnie bal o erythrinusa, miałem go i sadze, ze głodna pirania by go dziabnęła. Bo w druga stronę na pewno nie, nie ma jak jej złapać z racji budowy ciała. Moze by jej ogon odgryzł, ale to i tak nie za jednym podejściem.
Kurcze... chętnie bym spróbował trzymać 2 compressusy, ale trzymanie 2 serrasalmusow to najgorsza możliwa liczba jeśli chodzi o trzymanie więcej, niż jednej sztuki w akwarium.

Bo kurcze, jak gaśnie mi światło w akwarium to jest jak gdyby sygnał to startu dla niej. Nagle zaczyna pływać po całym akwarium i rzadko kiedy gdzieś spędza dłużej, niż minute.  Chciałbym aby w dzień tez tak sie zachowywała. Moze dalej jej światło przeszkadza. Moze z rejonów black water wyłowiona Smiley

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #903 : Marzec 16, 2011, 09:35:43 »

Ja własnie dałbym jedną żarówkę albo punktowe światło w jednym miesjcu i dużo roślin pływających. Jak się zrobi kamieralnie to zacznie pływać i w dzień.

Ciężka sprawa z towarzystwem. Ja tak samo nie mam pomysłu - wszystko co mi się podoba albo nie utrzyma się przy hopliasie albo muszę wybierać hoplias albo ....

Więc zostaje Hoplias - postawiłem sobie cel, żeby doprowadzić go do maksymalnego rozmiaru (40-50cm)

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #904 : Marzec 17, 2011, 16:02:49 »

4tog ja nigdy piranii nie miałem więc, trudno coś doradzić, wydaje mi się że coś większego spokojnego co by miało ponad 20 cm by się utrzymało. Jednak to tylko teoria, musiałbyś sprawdzić.
Hoplerythrinus unitaeniatus rośnie do 25 cm, ale często podawane są dwukrotne wielkości jak np.
Ctenolucius h*eta 70 cm
Erpetoichthys calabaricus 90 cm
a teraz Hoplerythrinus unitaeniatus 40 cm
Jednak niech ktoś pokaże mi osobniki takich rozmiarów, nawet na zdjęciu przy linijce, oczywiście oryginalnym a nie przerobionym w programie do zdjęć.
Jakie tam masz oświetlenie ? Ale jeżeli się przy takim stresuje to ja zlikwidowałbym je całkowicie, lub jak pisał bloniu oświetlić punktowo.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #905 : Marzec 18, 2011, 03:42:24 »

4tog ja nigdy piranii nie miałem więc, trudno coś doradzić, wydaje mi się że coś większego spokojnego co by miało ponad 20 cm by się utrzymało. Jednak to tylko teoria, musiałbyś sprawdzić.
Hoplerythrinus unitaeniatus rośnie do 25 cm, ale często podawane są dwukrotne wielkości jak np.
Ctenolucius h*eta 70 cm
Erpetoichthys calabaricus 90 cm
a teraz Hoplerythrinus unitaeniatus 40 cm
Jednak niech ktoś pokaże mi osobniki takich rozmiarów, nawet na zdjęciu przy linijce, oczywiście oryginalnym a nie przerobionym w programie do zdjęć.
Jakie tam masz oświetlenie ? Ale jeżeli się przy takim stresuje to ja zlikwidowałbym je całkowicie, lub jak pisał bloniu oświetlić punktowo.

Tak właśnie myślałem, ze to są wartości mocno przesadzone Smiley
Napisałem już do Artura czy jest możliwość sprowadzenia tego wilczka, spróbuje z nim. Jak się nie uda trzymać go razem z pirania, to wyląduje w mniejszym akwarium. Generalnie ta pirania radzi sobie z rybami parę cm tylko mniejszymi od siebie. Przez to, ze może po prostu odgryzać kawałki mięsa, a nie musi nic połykać w całości. Mam nadzieje, ze będę mógł zobaczyć jakieś ostrzeżenie w postaci nadgryzionej pletwy, a nie od razu zagryzionego wilka jak się zapala światło rano.

Oświetlenie mam standardowe, 2 x 30 w. Nie chciałbym go usuwać ponieważ mam dużo ładnych anubiasow i chciałbym aby dalej tak dobrze rosły. Pomyślę nad zmiana oświetlenia jak sytuacja z aktywnością piranii się nie zmieni po przyjeździe wilka.

Bloniu, taki wielki hoplias to musi być dopiero potwór Tongue

112l - aktualnie puste
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #906 : Marzec 21, 2011, 09:48:34 »

Powiem tak mojemu Hopliasowi już teraz źle z oczu patrzy Smiley i powoli się do ręki przymierza. Nie atakuje, ale też nie ucieka - dopiero jak do pogłaszcze to odpływa, ale też nie w panice. Kiedyś zamiast odpłynąć mi się odwinie coś tak czuję.

Ciekawe jak pójdzie Ci taki zestaw - pirania + wilczek pisz jak taki układ się będzie sprawdzał.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #907 : Marzec 21, 2011, 22:45:31 »

No dobrze ducze tak jak obiecałem moje akwaria trochę to trwało ale jednak się udało. Jednak po tym ile musiałem się nawk......, naskakać żeby pozdejmować tła, pododawać światła bo obiektyw ciemny, chyba zabije jak ktoś będzie chciał jeszcze jakieś zdjęcia. Foty niestety nie są rewelacyjne, i podziwiać nie ma co, możecie mi wierzyć lub nie ale w rzeczywistości te baniaki wyglądają lepiej.

150x53x70 h

200x53x70 h

290x50x50

290x50x50 słonawe

210x90x50 h

200x45x50 h

« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 00:16:58 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #908 : Marzec 21, 2011, 23:35:17 »

Piękne... naprawdę Drago, uwierz mi, że jedne z najpiękniejszych na tym forum... uzasadnię to jednym... naturalne czyli to co najpiękniejsze.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #909 : Marzec 22, 2011, 06:53:18 »

O rany, poleciałeś Drago.
Zgadzam się z Asagoth'em, te baniaki to coś pięknego.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #910 : Marzec 22, 2011, 09:25:19 »

No dobrze ducze tak jak obiecałem moje akwaria trochę to trwało ale jednak się udało.

Smiley Warto było truć dupę w tym temacie Wink Kurde w takich litrażach można poszaleć, zwłaszcza te 290cm robią wrażenie, chociaż 210x90 też fajny rozmiar dna. A co aktualnie trzymasz w słonawym 290cm? Ja trochę (czytaj: mocno) żałuję, że zrezygnowałem ze słonawego, monodactylusy w grupie są świetne pod względem zachowania.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #911 : Marzec 22, 2011, 16:44:57 »

Wspaniałe są te akwaria, tylko można podziwiać i zazdrościć Shocked...

... ale obiecałam Ci to kiedyś, więc napiszę : "dodaj światła, dosadź roślin i przede wszystkim ... wpuść neonki" Wink

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #912 : Marzec 22, 2011, 18:30:14 »

Warto było czekać.
Szczęka mi opadła. Rewelacja Smiley
Coś absolutnie fantastycznego.
Co masz za ławice w 290cm?
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 18:32:22 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #913 : Marzec 23, 2011, 06:07:01 »

Spodziewałem się zupełnie odwrotnych opinii, mam jeszcze jedno 200x80x60 h ale tam jest sam piach i dwie gałęzie na dnie, bo pływa w nim sum.
ducze miałem zamiar zrezygnować ze słonawego bo bardzo ciężko z ciekawymi rybami, zresztą sam wiesz. Dlatego żeby mieć pretekst do tego aby jednak go nie likwidować wpuściłem 3 małe kolcobrzuchy i teraz pływają tam oprócz nich 2 strzelczki, 2 Mystusy gulio i Achirus lineatus, mam jeszcze iglicznie ale kolcaki by je podgryzały więc pójdą do innego akwarium.

margin zobacz ile krzaków jest w tych akwariach, światło dodawałem przy robieniu zdjęć bo ciemne plamy wychodziły, a neonki wpuszczam nieraz do tego 200x53x70 h pływa tam sobie Ichthyborus ornatus który bardzo je lubi.

emperor ta ławica to w sumie mieszanina 4 gatunków razbor, sumików Pareutropius buffei, Devario auropurpureus i Danio choprae, wszystkie pływają w zasadzie cały czas ze sobą ,od czasu do czasu niektóre się odłączają.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #914 : Marzec 23, 2011, 10:18:52 »

Mogłem Ci Drago podesłać do słonawego skrzypłocza, ciekawy stwór był z niego. Ale jakoś nie pomyślałem i poszedł do ZOO, gdzie nie wiem co się z nim stało (zresztą ryby też jakoś przepadły, bo słonawy zbiornik stoi pusty). Ja mam pomysł na zbiornik słonawy, ale potrzebuję dom do tego zakupić Wink tak ze 4-5 metrów z kupą piachu dla poskoczków i przejściem od namorzynów w stronę kamienistej pseudo-rafy. Ale to tak odległe marzenie, że aż kompletnie nierealne... Hodowałeś kiedyś któreś z poskoczków? mocno oryginalne ryby, pasowałyby do Twojego podejścia do akwarystyki Smiley

Strony: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: