Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 60 61 [62] 63 64 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321513 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #915 : Marzec 23, 2011, 15:03:51 »

A to mnie ducze zaskoczyłeś, bo mam identyczne  marzenie w związku z estuarium, taką mini wersję tego próbowałem odtworzyć tutaj, tylko bez plaży bo akwarium za wąskie. A o dnie myślałem zrobić trochę po skosie w górę w kierunku plaży ale to już najlepiej akryl. Skrzypłocza dostałem w ostatniej ofercie jednak nie zamawiałem bo koszt ryb które zamówiłem trochę mnie przerósł. Poskoczki widziałem dwa razy w sklepie jednak nie brałem ze względu na to że nie moglem im zapewnić odpowiedniego pomieszczenia, za mało miejsca mam.
Z tym ZOO to kiepsko, po tym jak byłem tam parę lat temu i z akwarium wyszedłem z bólem głowy, myślałem że się poprawiło.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #916 : Marzec 23, 2011, 20:26:23 »

"no ładne cacka" te bańki, ilość i litraż do pozazdroszczenia... liczę tylko, że z czasem zrobisz swój wątek z bańkami z opisem itp. bo z chęcią bym poznał szczegóły, no i zdaje się, że nie tylko ja. Zamierzasz coś w tej kwestii?

pzdr

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #917 : Marzec 23, 2011, 20:39:49 »

Dobraf mnie ubiegł, czekam na Twój wątek Drago z Twoimi zbiornikami.
Ewentualnie możesz wstawić na swoje stronce. Śledzę na bieżąco.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #918 : Marzec 23, 2011, 20:48:04 »

"no ładne cacka" te bańki, ilość i litraż do pozazdroszczenia... liczę tylko, że z czasem zrobisz swój wątek z bańkami z opisem itp. bo z chęcią bym poznał szczegóły, no i zdaje się, że nie tylko ja. Zamierzasz coś w tej kwestii?

Dobraf mnie ubiegł, czekam na Twój wątek Drago z Twoimi zbiornikami.
Ewentualnie możesz wstawić na swoje stronce. Śledzę na bieżąco.

No to jest nas trzech Smiley
Ja też czekam na jakiś wątek Drago w dziale Nasze Akwaria.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #919 : Marzec 23, 2011, 22:01:53 »

Rzadko tu zaglądam bo się kompletnie nie znam na dziwnych i mało oryginalnych rybach.
Cudne zbiorniki masz Drago zwłaszcza ten 210x90x50 h klimat wyjątkowy.

Sorry za OT, wiem wątek jest o ciekawych rybach, ale uraczyłeś mnie tym baniakiem co za głębia.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 23:54:41 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #920 : Marzec 24, 2011, 01:39:07 »

Muszę was zmartwić nie założyłem tu ani jednego wątku i chyba nie założę , jak już wiele razy pisałem zalogowałem się na tym forum, aby znaleźć ludzi podobnych w swoich zainteresowaniach do mnie. Bo czasem czuję się jak alien ze swoimi rybami. Akwaria pokazałem tylko dlatego że obiecałem duczemu, przyznam się szczerze że jestem zaskoczony tym że się podobają bo w sumie to nic specjalnego.
emperor a może i umieszczę je na stronie muszę się zastanowić, a skoro śledzisz na bieżąco to wrzuciłem kilka nowych wpisów.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #921 : Marzec 24, 2011, 08:14:27 »

Drago, napisałeś o szpagietku: "Całkiem możliwe że może poruszać się także zakopana w piachu." Od siebie dodam, że możesz to "całkiem możliwe" usunąć Wink bo jak ją łapałem, to w mokrym piachu naprawdę sprawnie pomykała, jak wąż w trawie Wink i mimo, że się zakopuje ogonem do przodu, to uciekał głową do przodu.

Na fotce taka nażarta była? czy taki ma kształt? Często ją widujesz? Fajnie, w końcu jakaś porządna fotka "mojej" ryby Wink

Akwaria w ZOO u nas się poprawiły zdecydowanie, dlatego oddałem im zwierzaki. Ale teraz jakoś sporo akwariów stoi pustych, może zimą jak ludzi mało to jakieś generalne remonty robili. Nie miałem kogo zapytać, ale liczę, że moja słonawa ekipa ma się dobrze.

Estuarium z prawdziwego zdarzenia to mój akwariowy cel, ale niestety mocno odległy... Już nawet miałem gdzieś wszystko rozrysowane i zaplanowane Smiley

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #922 : Marzec 24, 2011, 18:00:27 »

Ciekawe, ciekawe, ciekawe, najbardziej podoba mi się to:

210x90x50 h

Ale dodałbym kupę liści na dno Smiley

Pozdrawiam,
Tomek
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #923 : Marzec 25, 2011, 05:51:38 »

ducze no właśnie nigdy nie widziałem jej zakopanej przy szybie bo wtedy nawet bym ją poruszył żeby zobaczyć czy chodzi w piasku. Dlatego to takie moje przypuszczenia wzięły się w sumie po obserwacji węgorza mułowego Synbranchus marmoratus. Ryby pokrojem są dosyć podobne a węgorza widziałem jak się poruszał co prawda tuż pod powierzchnią piachu, one bardziej w mule chodzą , podobno nawet kopią sobie nory i tam przeczekują porę suchą. Ale skoro potwierdzasz moje przypuszczenia to będę musiał przerobić trochę tekst.
Normalnie nie widuję jej wcale do tej pory widziałem ją 2 razy, ale siedziałem kilka dni długo w nocy przy tak słabym światełku że ledwo co widziałem, naprawdę skryty tryb życia prowadzi. Teraz jak potwierdziłeś moje przypuszczenia, to się zastanawiam czy ona częściej nie szuka żeru właśnie w piachu a nie na wierzchu. Bo z jedzeniem to różnie jest, często na drugi dzień muszę zbierać odmulaczem bo nic nie jest zjedzone. Albo mi się wydaje, może zjada gdy jest zakopana a wystawia tylko łepek żeby z powierzchni coś wciągnąć. W sumie trudno stwierdzić ile pokarmu pobiera i z jaką częstotliwością , jeżeli jest mało aktywna to nie musi wcale dużo jeść.
Trudno mi powiedzieć czy była najedzona czy nie żeby zrobić jej zdjęcie musiałem ją wygrzebać i zrobić fotę w innym akwarium gdzie piach tylko przykrył szybę.
I teraz najważniejsze nie wiem na 100% do jakiego gatunku należy, najbardziej podobna jest do raitaborua, ale Moringua macrocephalus też jest dosyć podobna, więc na razie zagadka.

tmaciak a wiesz że to nie jest głupi pomysł, tylko wszystkie liście które zebrałem wrzuciłem do tego 200x53x70 h nie widać tego na zdjęciu, ale po prawej stronie jest tego dosyć grubo.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #924 : Marzec 25, 2011, 09:02:43 »

Drago, możesz mieć rację z tym sposobem żerowania szpagietka. Może dlatego u mnie przeżyła sporo czasu, mimo braku specjalnego karmienia (myślałem, że nie żyje). Bo ja od kiedy miałem skrzypłocza, to karmiłem go wtykając żarcie w piach, bo miałem wrażenie, że on żarcia na powierzchni piachu nie rusza. A to czego nie znalazł skrzypłocz ani G. broussonetti , mógł znaleźć szpagietek i dzięki temu całkiem dobrze mu się powodziło (skoro urósł to musiał coś jeść).

Ale ogólnie to strasznie tajemnicza ryba. Ja też się na nią zasadzałem i nigdy nic z tego nie było. W sumie to chyba raz tylko wyszła, tak że widziałem jak pływa. Może to było związane z ciśnieniem atmosferycznym albo jakąś zmianą warunków w akwa. Ciekawe czy jakby ich było więcej w akwa to byłyby bardziej widoczne?

Hepsetusy nie są płochliwe w takim dość pustym akwarium?

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #925 : Marzec 25, 2011, 20:11:54 »

ducze przerobiłem trochę wpis na stronie.
Też się zastanawiam nad ich zachowaniem w większej grupie, ale puki co na zastanawianiu się zostanie. Jednak jeżeli tylko natknę się na nie w ofercie to wezmę ile dam radę. Tak trzeba przyznać że jest tajemnicza, mnie najbardziej zastanawia tarło i czym pisklaki się żywią.
Szczupaki płochliwe nie są w przeciwieństwie do wilka, ale kryjówki ma może to jakiś cykor, pusto mają dlatego że chciałem aby miały jak najwięcej wolnej przestrzeni do pływania. Jak je karmię to wrzucam mięcho zazwyczaj po prawej stronie, one płyną w lewy koniec akwarium i wyskakują z bardzo dużą prędkością łapiąc kawałki mięsa, często nawet się ścigają który złapie pierwszy więc nie chciałem żeby musiały omijać przeszkody. W sumie nie wiem dlaczego tak robią przy karmieniu.
Jak twoje się przy stole zachowują ?
Marzenia się spełniają jak masz cel to pewnie będziesz miał to akwarium.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #926 : Marzec 28, 2011, 07:11:18 »

Jak twoje się przy stole zachowują ?
Moje ostatnio strasznie wybredne się zrobiły. Generalnie to by jadły tylko stynkę (albo jakieś dilies, rybki mniejsze od stynki). Moje czekają i jak są głodne i chcą jeść (czasami odmawiają żarcia) to atakują przy samej powierzchni, ale raczej z bliska, nie jak u Ciebie z rozpędu. Aczkolwiek czasem nim wrzucę to już się rzucają na powierzchnię jak coś tam zobaczą. Jedynie najmniejszy atakuje z daleka, bo raczej musi cały czas siedzieć w ukryciu, i z kępy nurzańca wyskakuje, ale całkiem sprawnie mu to idzie.

Ja mam je w zagraconym zbiorniku, jakoś tak mi się wydawało, że one raczej siedzą wśród zielska i kryjówek i atakują jak coś w pobliżu przepływa. Ale muszę trochę to akwarium odgruzować, może więcej będą pływać, chociaż 2 większe nawet ruchliwe są. Musze jakiegoś żywca im dać, bo dawno nic nie wpuszczałem, zobaczę czy agresywniej podejdą do niego niż na początku.

ps. dzięki za umieszczenie mnie w opisie szpagietka na Twojej stronie Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 07:14:10 wysłane przez ducze » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #927 : Marzec 29, 2011, 03:59:24 »

Ja obserwując swoje odnoszę wrażenie że sprawia im to dużą frajdę, płynąć przez prawie całe akwarium i łapać mięcho. Często nawet się ścigają ze sobą, moje z tego co zaobserwowałem też wolą łapać przy powierzchni. Nieraz to tak chlapią że woda się z akwarium wylewa, jak żarcie jest przy dnie to zawracają. Co najciekawsze, jak idę sobie popatrzeć na nie to pływają sobie normalnie, ale jak zobaczą że do karmienia to od razu płyną na drugi koniec akwarium.

Co do strony tak jak napisałem w rubryce o mnie, będę tam umieszczał swoje obserwacje, i przemyślenia. Dlatego nie mogłem sobie przypisać Twoich obserwacji, dlatego napisałem że podzieliłeś się swoimi.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #928 : Kwiecień 15, 2011, 20:06:54 »

Zagladam codziennie i nikt nic nie pisze Sad

U compressusa wszystko ok Smiley Rosnie zdrowo, już nie jest taka płochliwa, juz sie przyzwyczaiła do akwarium Smiley
Czekam, aż Artur będzie miał dostępnego hoplerythrinusa...
Ostatnio Hatiras powiedział mi o regale akwarystycznym w domu, i muszę powiedzieć, ze mną ta zawładnęło =] Mógłbym trzymać wtedy również elongatusa.

Czy ktos z was sie orientuje w pielegnicach(chyba amerykanskich) ? Chodzi mi o gatunek który raczej nie przekroczy 25 cm, byłby mięsożerny i stawiłby czoło piranii ? I oczywiście musiałby żyć sam, nie mam miejsca na stado.

Pozdrawiam !

i czy ktoś wie co to za pielęgnica ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 02:00:30 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #929 : Kwiecień 16, 2011, 09:39:40 »

Cichla Temensis lub cichla ocellaris  http://forum.arowana.pl/index.php?topic=211.0  tu masz linka opisującego przeżycia akwarysty z temensis 
Strony: 1 ... 60 61 [62] 63 64 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: