Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321612 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #975 : Maj 17, 2011, 07:55:58 »

ducze jak tam masz już płaskie u siebie?
Dzisiaj albo jutro będą u mnie. Dam znać jak je wpuszczę. Na razie największy kłopot mam z małym szczupakiem, mocno poobijany, w tym z jednej strony musiał go większy za pysk złapać, bo całe "frędzle" ma oderwane. W ogóle nie wychodzi, na szczęście po żarcie czasem wystrzeli z krzaków i gdzie się schować też ma. Wyłowić go nijak nie mam szans, musiałbym cały wystrój zlikwidować albo wodę spuścić, a nie mam aktualnie po temu możliwości.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #976 : Maj 17, 2011, 09:58:26 »

wybaczcie panowie, że przerwę ale no właśnie. Zainteresował mnie ostatnio półdziobek karłowaty. W necie całkiem sporo informacji ale sprzecznych ze sobą. Jak to jest z tym zasoleniem konieczne czy mozna się obejść? Jak z zachowaniem ryb w stosunku do mniejszych gatunków (tu mam na myśli lśniącooczke normani)? Całkiem fajna alternatywa dla motylowca na którego jednak za małe mam akwa.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2011, 10:30:16 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #977 : Maj 17, 2011, 15:20:30 »

asagoth mamy podobne skojarzenia, też obstawiałem Pseudapocryptes albo Parapocryptes, dzisiaj sprawdziłem jeszcze Apocryptes bato i to zdjęcie wyskoczyło, co nie znaczy że to ten gatunek.

ducze  może po wpuszczeniu płaskich będzie miał trochę wytchnienia bo cos nowego będzie. Żarcie normalnie pobiera mimo rozwalonego pyska ?

Grajewiak nie przerywasz , ja nigdy tego gatunku nie miałem mimo że w sklepie spotykałem. Nie wiadomo skąd te ryby są odławiane czy ze stanowisk słonawych, czy słodkich. Wydaje mi się jednak że bez soli doskonale dadzą sobie radę, patrząc po innych rybach które też podobno potrzebują soli, a które sobie bez niej radzą. Z zachowaniem to słyszałem że mogą być agresywne wobec siebie, jednak innych ryb nie tykają. Ja mam Hemirhamphodon kuekenthali lub Hemirhamphodon pogonognathus, nie jestem pewien. I obserwuje podobne zachowania, względem siebie potrafią się pogonić jednak nie są w stanie zrobić sobie jakiejkolwiek krzywdy. Natomiast inne ryby ignorują lub uciekają. Ważna rzecz wylot z filtra najlepiej skierować tak aby prąd wody płynął wzdłuż tylnej szyby, bo lubią sobie czasami stać w takich miejscach i się z nim siłować. Pozostała część powierzchni powinna być w miarę spokojna, najlepiej zrobić to kładąc wysuszone gałęzie, dosyć długo pływają. Roślin pływających nie powinno być zbyt dużo żeby nie zajmowały przestrzeni życiowej. Są dosyć płochliwe więc akwarium powinno być w spokojnym miejscu. W wyżywieniu najważniejsze jest karmienie muszkami owocowymi, ja swoje przyzwyczaiłem też do jedzenia rozmrożonych pokarmów trzymanych na palcu. Co ciekawe tego się wcale nie bały od samego początku, w porównaniu z ruchami poza akwarium.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #978 : Maj 17, 2011, 19:01:18 »

wybaczcie panowie, że przerwę ale no właśnie. Zainteresował mnie ostatnio półdziobek karłowaty. W necie całkiem sporo informacji ale sprzecznych ze sobą. Jak to jest z tym zasoleniem konieczne czy mozna się obejść? Jak z zachowaniem ryb w stosunku do mniejszych gatunków (tu mam na myśli lśniącooczke normani)? Całkiem fajna alternatywa dla motylowca na którego jednak za małe mam akwa.
Miałem półdziobki w swoim baniaku i nie dodawłlem soli. Nie zauważyłem by wpłynęło to negatywnie na ryby. U mnie w 240L pływało 6szt. Na inne ryby nie zwracały uwagi, za to wobec przedstawicieli własnego gatunku bywały agresywne. Po wprowadzeniu roslin pływających agresywność ryb znacznie spadła, aczkolwiek zdarzały się małe potyczki. Pamiętaj tylko, że przestraszone ryby mogą złamać sobie "dzioby' co w większości przypadków prowadzi do zgonu ryby. Wiem z doświadczenia.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #979 : Maj 17, 2011, 21:03:12 »

Drago, jeśli już będziesz wiedział, ze zamawiasz dla siebie to daj mi proszę znać tutaj, przez forum, będę codziennie zaglądał i dam Ci odpowiedz ale na 90 % tak, gdybyś zamawiał dla siebie elongatusa to byłbym wdzięczny, gdybyś zamówił również dla mnie.  W razie czego mógłbyś go wysłać przez pkp do Wrocławia ?

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #980 : Maj 18, 2011, 06:57:35 »

ducze  może po wpuszczeniu płaskich będzie miał trochę wytchnienia bo cos nowego będzie. Żarcie normalnie pobiera mimo rozwalonego pyska ?
Płaskie jutro będą u mnie, tez pomyślałem, że pomoże to trochę "Małemu". Pokarm pobiera jak się uda i wystrzeli w odpowiednim momencie. Ale przy każdym karmieniu coś tam sobie "upoluje". Ale na pewno je mniej od tych wyrośniętych, dlatego różnica w wielkości zamiast maleć i się wyrównywać, to rośnie. Rana się już goi, one po wszelkich uszkodzeniach bardzo szybko wracają do zdrowia (jak chyba większość drapieżników).

Ogólnie wszystkie ryby pochowane, nawet buszowiec żarcie bierze z przyczajki i się zaraz chowa. Chociaż nie widziałem żeby go szczupaki zaczepiały. Ale wcześniej to on zaczepiał, teraz się już boi. Czerwieniaki (całkiem spore urosły) też uciekają w panice jak się tylko duży szczupak zbliży. Ale one mają powody, bo widziałem jak największy się przymierzał do wszamania samicy. Ogólnie to on by tą samicę bez problemu wciągnął, bo większe stynki szamie, ale jakoś sobie czerwieniaki radzą. Chociaż chyba są lekko zestresowane bo od jakiegoś czasu już nie chcą do tarła podchodzić.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #981 : Maj 18, 2011, 10:07:19 »

w sobotę prawdopodobnie przyjadą PKP półdziobki razem z rybami które są podpisane na aledrogo szupieńczyki niebieskookie (http://allegro.pl/szczupienczyk-niebieskooki-nowosc-saxon4-hit-i1514753685.html). Pod tą nazwą niewiele info. To to samo co  plochelius normani ewentualnie inna nazwa Lampeye Panchax?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #982 : Maj 18, 2011, 10:18:12 »

w sobotę prawdopodobnie przyjadą PKP półdziobki razem z rybami które są podpisane na aledrogo szupieńczyki niebieskookie (http://allegro.pl/szczupienczyk-niebieskooki-nowosc-saxon4-hit-i1514753685.html). Pod tą nazwą niewiele info. To to samo co  plochelius normani ewentualnie inna nazwa Lampeye Panchax?

Ja mam szczupieńczyki niebieskookie, niestety mimo, że kiedyś nawet mi się rozmnożyły, to od jesieni stadko mi się zdegradowało do 2 szt. (nie bardzo mam gdzie dokupić i powoli zmieniam obsadę, więc są na "emeryturze"), ciężko przeżyły przymusowy i pośpieszny restart. Wymagają spokoju, najlepiej, jeśli będą w akwarium jednogatunkowym (najlepszy okres miały jak miałem je jako jedyne ryby w krewetkarium.

Uwaga: Masz akwarium otwarte, zarówno półdzióbków jak i szczupieńczyków niebieskookich nie trzymałbym bez pokrywy, szuczpieńczyki "śpią" przy powierzchni i przestraszone mogą wyskakiwać.

A i tak, w materiałach które znalazłem określa się je jako Lampeye Panchax Smiley

« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2011, 10:20:03 wysłane przez tmaciak » Zapisane

Pozdrawiam,
Tomek
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #983 : Maj 18, 2011, 10:24:48 »

akwa będzię przykryte siatką. Jestem na to przygotowany miałem budować pokrywę dla motylowców. Myślę, że akurat tym rybom wystarczy mniejsza przestrzeń nad taflą dlatego bez kombinowania sama siatka naciągnięta na belkę przymocowana do ścian akwa powinna dać radę.

GG 12591627

160l na ziemi!
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #984 : Maj 18, 2011, 11:46:49 »

akwa będzię przykryte siatką

Tylko zwróć uwagę na wielkość oczek, moje największe szczupieńczyki miały, ja wiem, ze 4cm a które mi się ostały, zresztą wyklute już u mnie, po pół roku dorosły do jakiś 3cm. Półdzióbki na żywo widziałem tylko młode, to dla odmiany jest długie ale szczupłe, więc też przy niefarcie może wyskoczyć przy zbyt dużych oczkach siatki Smiley

W sumie gdyby nie to, że po restarcie raczej w akwarium z pokrywą będą inki, to może bym kilka sztuk nabył, ale nie ma sensu mieszać biotopów Smiley no chyba, że jednak na inki się nie zdecyduję, wtedy może roślinną Azję zrobię.

Pozdrawiam,
Tomek
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #985 : Maj 18, 2011, 21:13:02 »

moskitiera ma malutkie oczka jakiś 1mm średnicy Smiley właściwie masz rację co do mieszania biotopów. W miejsce szczupieńczyków zamówiłem rybki zatytułowane badis badis.

GG 12591627

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #986 : Maj 18, 2011, 21:48:51 »

4tog zamówione są już dawno, tylko nie ma takich opcji barwnych jakie bym chciał, nie wiem czy teraz jest do wrocka jakiś bezpośredni musiałbym sprawdzić, no i nie mam tlenu żeby nabić. Z tego co wiem to Artur dopiero pod koniec maja wybiera się po rybcie.

ducze to dyktatura zapanowała u Ciebie w akwarium, ciekaw jestem czy płaskie też nie pójdą do kąta skoro są małe. Ten najmniejszy szczupak prawdopodobnie nawet gdyby był oddzielony to by się z tymi największymi nie wyrównał.

Grajewiak te szczupieńczyki niebieskookie to najpopularniejsza lśniącooczka zwana też błyskotkiem Aplocheilichthys normani. Ze szczupieńczykami nie ma nic wspólnego, poza zaklasyfikowaniem do tego samego rzędu. Mnie bardzo drażni jak pokazują zdjęcia oferowanych ryb z neta, bo wtedy nie widać jak naprawdę wyglądają.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
arsik
Nowy
*

« Odpowiedz #987 : Maj 24, 2011, 11:48:15 »

Witam wszystkich,

Cieszę się, że trafiłem na ten wątek ;-) Może uda mi się "płynnie" włączyć do dyskusji ;-) U mnie ostatnio nieco posucha w akwariach z powodu przeprowadzki. Ale mam nadzieję, że wszystko niedługo ładnie odbuduję ;-)

Pozdrawiam
Artur
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #988 : Maj 24, 2011, 12:42:56 »

Hehe, witamy chyba głównego dostawcę ciekawostek Wink Rozumiem, że w nowej lokalizacji stawiasz jakiś mega wypasiony basen z ciekawostkami? Smiley

arsik
Nowy
*

« Odpowiedz #989 : Maj 24, 2011, 13:06:41 »

Witajcie, witajcie...;-)
Planuję tylko jedno akwarium w domu w salonie, ale takie coś 300x80-90x70-80cm i koniecznie z nadbudowaną i zieloną górą! Takie coś mi się podoba: http://3.bp.blogspot.com/_Zgpiu753y3w/TBTakgq6VkI/AAAAAAAACnI/Gdi6T7qP0rU/s1600/Nayeli+at+the+Baltimore+Aquarium.jpg Oczywiście życie to zweryfikuje. Ponadto planuję wydzielone pomieszczenie tylko na ryby ;-) Na razie wystartowałem z doprowadzeniem tam wody...;-)

Pozdrawiam
Artur
Strony: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: