ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #990 : Maj 31, 2011, 11:39:34 » |
|
No to od jakiegoś czasu pływają u mnie te płaskoboki Na razie są malutkie, ale nikt im krzywdy nie robi, pływają gdzie chcą i kiedy chcą. Świetnie wyglądają, szkoda że tylko 5 sztuk, trzymają się raczej razem. Jak urosną to pewnie będą do oddania, bo moje akwa może być maławe, zwłaszcza że są bardzo ruchliwe. Tylko jakoś z tym szamaniem zielska coś nie bardzo. Nie widziałem, żeby coś skubały, a na mrożonki są strasznie cięte, już się nauczyły i tylko czekają aż będę karmił czerwieniaki. Nawet próbują szarpać stynki które opadną na dno. Niestety nie mogę ich odciąć od mięsnego żarcia, bo muszę karmić resztę ryb. To normalne, że one tak się na mięcho rzucają?
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #991 : Maj 31, 2011, 11:52:32 » |
|
No to od jakiegoś czasu pływają u mnie te płaskoboki Na razie są malutkie, ale nikt im krzywdy nie robi, pływają gdzie chcą i kiedy chcą. Świetnie wyglądają, szkoda że tylko 5 sztuk, trzymają się raczej razem. Jak urosną to pewnie będą do oddania, bo moje akwa może być maławe, zwłaszcza że są bardzo ruchliwe. Daj jakąś fotke płaskich, cholernie podobają mi się te ryby a u Ciebie mają gdzie pływać.
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #992 : Czerwiec 01, 2011, 08:28:44 » |
|
Nie mam chwilowo czy zrobić. I do tego u mnie w baniaku tak ciemno, że i tak niewiele będzie widać. Te plaskacze zachowują się jak "rasowe" piranie. Rozszarpują stynkę na strzępy Czekam jak się za inne ryby zabiorą
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #993 : Czerwiec 01, 2011, 20:30:19 » |
|
Nie mam chwilowo czy zrobić. I do tego u mnie w baniaku tak ciemno, że i tak niewiele będzie widać.
Nie świecisz czy ciemno z powodu roślin? Te plaskacze zachowują się jak "rasowe" piranie. Rozszarpują stynkę na strzępy Czekam jak się za inne ryby zabiorą Żarłoczność płaskoboków jeśli chodzi o rosliny jest legendarna, szkoda tylko, że mało w tym prawdy. Widziałem te ryby w zbiornikach roślinnych z ktorych nic sobie nie robiły
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #994 : Czerwiec 02, 2011, 08:53:51 » |
|
Nie świecisz czy ciemno z powodu roślin? Świecę 2x70W hqi. Ale woda jest dość mętna i kupa zielska sie wije po powierzchni (głównie nurzaniec olbrzymi, który naprawdę jest olbrzymi Oprócz tego kłeby glonów, które zbierają syf latający po akwa dodają naturalności, ale obserwacji nie ułatwiają Żarłoczność płaskoboków jeśli chodzi o rosliny jest legendarna, szkoda tylko, że mało w tym prawdy. Widziałem te ryby w zbiornikach roślinnych z ktorych nic sobie nie robiły Zależy od ryby, u Drago zeżarły wszystko, łącznie z anubiasami. Dlatego sądziłem, że moje też się rzucą na zielsko, bo widziałem akwa, z którego je brałem. Zeżarły prawie wszystko, kryptokoryny i inne miękkie zielsko w całości, anubiasy łącznie z łodygami - same kłącza zostały, nawet korzenie obżarły. Na koniec wzięły się za mech, jak nic innego nie było. Większość zbiornika było w mchu, zdążyły przystrzyc go na kilka centymetrów - Amano by się nie powstydził takiego aranżu Jeszcze z miesiąc i by go ogoliły na zero. U mnie może i żrą to zielsko, ale jest go tyle, że efektów nie widać. Chociaż resztek liści jakby więcej na powierzchni, więc może i szamią jak nie patrzę Wczoraj w 3 małe ryby dosłownie rozszarpały pół stynki na strzępy Małego Hepsetusa skazywałem wcześniej niestety na śmierć. Połowy pyska nie miał plus rany na bokach ciała. Ale to jednak mocne ryby, jak duże mu aktualnie odpuściły (widać wtedy w czasie tarła były pobudzone i mu łomot spuściły) to zaczął pływać, ran na boku właściwie nie widać. Pysk ma pokiereszowany, fragmentu górnej szczęki brakuje, ale widać że rany się zabliźniają. Próbuje jeść (bo w pewnym momencie przestał jeść w ogóle), tak więc jeżeli znowu nie dostanie to powinien dojść do siebie. Jest wychudzony, ale nabrał kolorów i wraca mu aktywność.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2011, 09:00:14 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #995 : Czerwiec 02, 2011, 09:43:52 » |
|
Świecę 2x70W hqi. Ale woda jest dość mętna i kupa zielska sie wije po powierzchni (głównie nurzaniec olbrzymi, który naprawdę jest olbrzymi Oprócz tego kłeby glonów, które zbierają syf latający po akwa dodają naturalności, ale obserwacji nie ułatwiają Tym bardziej chciałbym fotke zobaczyć Zależy od ryby, u Drago zeżarły wszystko, łącznie z anubiasami. Dlatego sądziłem, że moje też się rzucą na zielsko, bo widziałem akwa, z którego je brałem. Zeżarły prawie wszystko, kryptokoryny i inne miękkie zielsko w całości, anubiasy łącznie z łodygami - same kłącza zostały, nawet korzenie obżarły. Na koniec wzięły się za mech, jak nic innego nie było. Większość zbiornika było w mchu, zdążyły przystrzyc go na kilka centymetrów - Amano by się nie powstydził takiego aranżu Jeszcze z miesiąc i by go ogoliły na zero. U mnie może i żrą to zielsko, ale jest go tyle, że efektów nie widać. Chociaż resztek liści jakby więcej na powierzchni, więc może i szamią jak nie patrzę Pewnie masz racje - wszystko zależy od ryby. Może być też tak, że wezmą sie za zielsko gdy już w pełni się zaaklimatyzują. Ja tych ryb nie miałem nigdy ale tak jak napisałem wcześniej, widywałem je w zbiornikach roślinnych i rośliny radziły sobie nieźle, może to kwestia karmienia?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #996 : Czerwiec 02, 2011, 13:50:40 » |
|
Mam jakieś marne fotki baniaka w domu, postaram się wieczorem wrzucić. Ja je po to wziąłem, żeby zielsko eksterminowały może faktycznie muszą się lepiej zaaklimatyzować. Rodzaj żarcia podobno nie miał wpływu na to co te moje wykonały. Gość dawał sałatę, spirulinę, różne warzywa i zbożowe żarcie. Wolały zielsko może muszą raz napocząć zieleninę i potem pójdzie. Chociaż z drugiej strony stary nurzaniec olbrzymi chowany na twardej wodzie ma w liściach tyle węglanu wapnia, że nic go chyba nie ruszy Ale delikatniejsze zielsko tez tam jakieś mam.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #997 : Czerwiec 02, 2011, 17:10:22 » |
|
Mam jakieś marne fotki baniaka w domu, postaram się wieczorem wrzucić. Ja je po to wziąłem, żeby zielsko eksterminowały może faktycznie muszą się lepiej zaaklimatyzować. Rodzaj żarcia podobno nie miał wpływu na to co te moje wykonały. Gość dawał sałatę, spirulinę, różne warzywa i zbożowe żarcie. Wolały zielsko może muszą raz napocząć zieleninę i potem pójdzie. Chociaż z drugiej strony stary nurzaniec olbrzymi chowany na twardej wodzie ma w liściach tyle węglanu wapnia, że nic go chyba nie ruszy Ale delikatniejsze zielsko tez tam jakieś mam. Jeśli się rozpędzą to wszystko zjedzą
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #998 : Czerwiec 03, 2011, 04:31:18 » |
|
ducze nie zapominaj że płaskoboki potrzebują też białka zwierzęcego 80 % rośliny reszta mięcho. Gdy tego nie dostaną same sobie wezmą , dlatego nie powinny być trzymane z małymi i weloniasytymi rybami, bo na jedne będą polować a drugim obgryzać płetwy. U mnie wpierdzielają kawałki filetów z ryb i bardzo im to smakuje jednak musi to być pokarm tylko dodatkowy. Czasami ryby roślinożerne zbyt bardzo zasmakują w mięchu i nie bardzo chcą jeść ich podstawową szamę , nie można do tego dopuścić, mogą mieć wtedy poważne problemy trawienne, a nawet śmiertelne zwłaszcza gdy jedzą na okrągło ochotkę. U mnie coś zaczęła szwankować głowica, przez kilka dni bardzo słabiutko woda z niej wylatywała, jednak szczupakom na amory się nie zebrało, dokarmiam je trochę danio malabarskim. Potem duża podmiana, do tej pory już miesiąc nie podmieniałem wody i zobaczymy.
arsik jak postawisz taką cysternę jak planujesz to chyba przyjadę ja obejrzeć, przy okazji przywiozę moje dorado Salminusa jak podrosną do 80 cm. Jak wygląda sprawa z wyżełkiem z czerwonym gardełkiem Serrasalmus elongatus, masz jakieś namiary ?
Grajewiak jak tam ryby dostałeś to co chciałeś ? Pochwal się spostrzeżeniami.
A teraz pytanko do modów, kto przykleił ten temacik ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2011, 05:20:57 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #999 : Czerwiec 03, 2011, 14:09:10 » |
|
A teraz pytanko do modów, kto przykleił ten temacik ?
Stwierdziłem, że warto ...
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #1000 : Czerwiec 03, 2011, 22:35:18 » |
|
zarówno badisy jak i półdziobki badisy są nie to, że płochliwe ale raczej wolą nie pokazywać się zbyt często. Ukrywają się pomiędzy korzeniami, roślinami. Tylko im łby wystają. Podczas karmienia wszystkie ochoczo wypływają. Nie są wybredne mrożonki jak i płatki szamią bez gadania. Najbardziej jednak zależało mi na półdziobkach. Super rybki, nie są specjalnie unikatowe ale nacieszyć oko potrafią. Gustują w narybku gupików (co pokazały już pierwszej nocy po wpuszczeniu), żywych robakach typu pająki komary, mrożonkach i nie gardzą też płatkami. Fajnie wygląda gdy rzucają się na opadający pokarm. Pierwszej nocy widziałem jak jeden z półdziobków próbuje przełknąć małego gupola. Męczył się męczył rozdziawił szeroko paszczę i...gupik uciekł mu z pyska! Drago pisałeś że jedzą Ci z ręki. Swoim pokarm podsowam pod pysk pensetą. Z początku nie ufne teraz same podpływają jak mam rękę przy tafli Lubią się między sobą pogonić i chwycić za rogi:
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1001 : Czerwiec 04, 2011, 15:37:04 » |
|
Nie sądziłem Seboosie że przeglądasz ten temat, stawiałem na Grajewiaka.
Grajewiak wiesz jaki masz gatunek badisa ? W większości opisów ryby te nie jedzą suchego. Półdziobki fakt polują na narybek zapomniałem wspomnieć o tym, co ciekawe jednak moje jak urodziły kilka sztuk nie polowały na swoje potomstwo.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #1002 : Czerwiec 04, 2011, 21:03:46 » |
|
badis pięknopłetwy? Zdjęcia sprzed kilku dni. teraz nabrały kolorów, mają wyraźne czarne pasy. Dwie z sześciu zamówionych padły no ale dopuszczałem taką możliwość.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1003 : Czerwiec 04, 2011, 21:56:50 » |
|
Wygląda na to że to Badis badis, dobrze że się nastawiałeś na padaczkę mniejszy ból po stracie. Na pierwszym zdjęciu wygląda jakby miał lekko brzuch zapadnięty, może były niedożywione i stąd te straty.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #1004 : Czerwiec 04, 2011, 21:59:12 » |
|
Zmarnowane i blade te badisy Grajewiaku. Jak duże są Twoje ryby?
|
|
|
|
|
|
|
|