Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321660 razy)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1005 : Czerwiec 04, 2011, 23:07:15 »

barwa raczej miała związek z podrożą i nowymi warunkami. Fotki pstryknałem zaraz po wpuszczeniu.
Nie są duże jakieś dwa cm, mniej niż dorosły gupik. Może uda mi się pstryknąć fotkę przy karmieniu.
O dziwo półdziobki przeżyły wszystkie już tydzień. 12 sztuk skacze przy powierzchni. Siedzę jakieś 50cm od akwa i już kilka razy zostałem delikatnie "ochlapany". Tydzień temu przy porządkach siedziały w kupie w jednym kącie akwa. Dzisiaj skubały za ręce, w ogóle przestały się bać.

EDIT:
Wracając do badisów pewnie ich słaba kondycja i wychudzenie ma związek z tym, że do pokarmu dostają się ostatnie? Karmię ja pensetę przystawiając prawie pod sam pysk. W innym razie nawet nie są w stanie dopłynąć do pokarmu. Są tak zdesperowane, że próbują coś łyknąć przy powierzchni ale szybko są przeganianie przez półdziobki.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2011, 10:28:23 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1006 : Czerwiec 05, 2011, 12:28:27 »

Ciekawe obserwacje poczyniłeś co do półdziobków, z tego wychodzi że w większej grupie czują się pewniej jak blokersi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2011, 15:23:28 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1007 : Czerwiec 05, 2011, 15:14:01 »

Wracając do badisów pewnie ich słaba kondycja i wychudzenie ma związek z tym, że do pokarmu dostają się ostatnie? Karmię ja pensetę przystawiając prawie pod sam pysk. W innym razie nawet nie są w stanie dopłynąć do pokarmu. Są tak zdesperowane, że próbują coś łyknąć przy powierzchni ale szybko są przeganianie przez półdziobki.
A jaki pokarm podajesz?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1008 : Czerwiec 05, 2011, 18:50:17 »

Drago co też ciekawe dwie sztuki mają inną barwę niż pozostałe. Sa dużo ciemniejsze wpadające w kolor grafitowy.
Mrs nic specjalnego różnego rodzaju mrożonki artemia, ochotka, czarny komar, wodzień, jakieś kawałki krewetek, płatki. Z żywych tylko to co uda mi się złapć w domu lub wyciągnąć z pajęczyn Smiley

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1009 : Czerwiec 05, 2011, 18:55:46 »

Drago co też ciekawe dwie sztuki mają inną barwę niż pozostałe. Sa dużo ciemniejsze wpadające w kolor grafitowy.
Z czasem większość będzie miała wspomniany kolor. Co do podawania pokarmu "z ręki' to nauczą się bez problemu.
Moje suchego nie ruszały. Fakt, faktem, że nie za bardzo je do tego zmuszałem. Podjąłem 2-3 próby i to wszystko.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1010 : Czerwiec 06, 2011, 05:35:03 »

Mrs nic specjalnego różnego rodzaju mrożonki artemia, ochotka, czarny komar, wodzień, jakieś kawałki krewetek, płatki. Z żywych tylko to co uda mi się złapć w domu lub wyciągnąć z pajęczyn Smiley
Pytam bo nie bardzo wierze, że podając pokarm taki jak artemia, ochotka czy wodzień ryby nie dają rady do niego dojść. Przecież ten pokarm gdyby podawać go przy wylocie filtra, rozpływa się na cały baniak, szczególnie mały. Może podaj większą ilość mrożonki tak by wszystkie ryby były szczęśliwe.
Podawania pokarmu pod pysk nie pochwalam, moim zdaniem tylko rozleniwia to ryby. Po pewnym czasie tylko w taki sposób będą chciały jeść.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1011 : Czerwiec 06, 2011, 09:27:28 »

Zanim włoże żarcie do wody półdziobki już sie kumulują pod rękę. Badisy nim się zorientują, że jest żarełko to albo się załapią na resztki albo nie.
Półdziobki zeżrą to co pływa na tafli lub delikatnie pod nią. Pozostały pokarm ignorują. Dlatego nie mogę rozbryzgać żarcia po całym akwa bo mam tylko 4 badisy więc większość pokarmu będzie zalegać gdzieś pomiędzy zielskiem.
Karmię w ten sposób. Najpierw półdziobki a potem zamaczam rękę niżej w zależności gdzie są badisy i rozrzucam pokarm niedaleko ich. Niekoniecznie tak jak napisałem przy samym pysku ale tak by w miarę szybko do niego dopłyneły bo nawet gupole je wyprzedzają.

GG 12591627

160l na ziemi!
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1012 : Czerwiec 06, 2011, 20:50:40 »

Karmię w ten sposób. Najpierw półdziobki a potem zamaczam rękę niżej w zależności gdzie są badisy i rozrzucam pokarm niedaleko ich. Niekoniecznie tak jak napisałem przy samym pysku ale tak by w miarę szybko do niego dopłyneły bo nawet gupole je wyprzedzają.
A gdybyś podał pokarm w 2-3 miejscach na raz, bez tak drastycznego zamaczania ręki?
Badisy chyba rzeczywiście wygłodzone skorą nic sobie nie robią z obecności ręki.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1013 : Czerwiec 07, 2011, 09:42:08 »

Ręka ręką ale penseta mniejsza Tongue. Wygląda to tak. Zamaczam ją do wody opływają dookoła, przyglądają się znowu opływają i nieśmiało podpływają i wyskubują żarcie. Co śmieszne zaczeły olewać płatki i artemię. Odprowadzają wzrokiem aż dosięgnie dna i znów wracają na górę. O_o.

fotka nie najwyższych lotów no ale co nieco widać (:

GG 12591627

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1014 : Czerwiec 07, 2011, 18:24:35 »

To chyba są arowany Grajewiaku a nie półdziobki  Cheesy

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1015 : Czerwiec 07, 2011, 19:18:47 »

Ręka ręką ale penseta mniejsza Tongue. Wygląda to tak. Zamaczam ją do wody opływają dookoła, przyglądają się znowu opływają i nieśmiało podpływają i wyskubują żarcie. Co śmieszne zaczeły olewać płatki i artemię. Odprowadzają wzrokiem aż dosięgnie dna i znów wracają na górę.
Za jakiś czas ryby się przyzwyczaja, rozleniwią i nie będą chciały pobierać pokarmu w inny sposób.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1016 : Czerwiec 07, 2011, 22:54:32 »

mrs podstawianie michy z żarciem pod nos faktycznie nie jest dobrym rozwiązaniem. tak się zdarzało, że robiłem ale teraz wyląda to tak:

Najpierw półdziobki a potem zamaczam rękę niżej w zależności gdzie są badisy i rozrzucam pokarm niedaleko ich. Niekoniecznie tak jak napisałem przy samym pysku ale tak by w miarę szybko do niego dopłyneły bo nawet gupole je wyprzedzają.

Zresztą nie tylko ja w taki sposób staram się rozwiązać problem głodnych badisów: http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/badis-blekitnopletwy/

To chyba są arowany Grajewiaku a nie półdziobki  Cheesy

hehe arapaimy Wink No właśnie. Przy opisie na allegro tych ryb napisane było, że należą do rodziny arowanowatych. Jednak nowsze żródła podają jako rodzinę zenarchopteridae wyodrębnioną z rodziny półdziobcowatych do której wcześniej zaliczane były półdziobki.  To jakiś krewny arowany?

jak coś poplątałem to poproszę o sprostowanie i wytłumaczenie Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 23:39:09 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1017 : Czerwiec 08, 2011, 05:31:37 »

mrs podstawianie michy z żarciem pod nos faktycznie nie jest dobrym rozwiązaniem. tak się zdarzało, że robiłem ale teraz wyląda to tak:
Najpierw półdziobki a potem zamaczam rękę niżej w zależności gdzie są badisy i rozrzucam pokarm niedaleko ich. Niekoniecznie tak jak napisałem przy samym pysku ale tak by w miarę szybko do niego dopłyneły bo nawet gupole je wyprzedzają.
Grajewiaku, ja się nie czepiam.
Zwracam tylko uwagę na potencjalne źródło kłopotów jakie może ze sobą nieść podobny sposób karmienia.
Faktycznie, rozsypywanie jedzenia w poblizu ryb jest zdecydowanie lepsze niż podawanie żarcia pod pysk.

Pozdrawiam.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1018 : Czerwiec 08, 2011, 09:21:18 »

mrs ale ja nie mam żadnych pretensji. Fajnie, że zwróciłeś na to uwagę. Zmieniłem sposób karmienia i teraz czekam na wyjaśnienie/sprostowanie tego co naskrobałem wyżej odnośnie półdziobków. Smiley

GG 12591627

160l na ziemi!
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1019 : Czerwiec 08, 2011, 09:51:29 »

mrs ale ja nie mam żadnych pretensji. Fajnie, że zwróciłeś na to uwagę. Zmieniłem sposób karmienia i teraz czekam na wyjaśnienie/sprostowanie tego co naskrobałem wyżej odnośnie półdziobków. Smiley
A ja czekam na to co będzie się działo dalej z karmieniem i czy badisy jakoś bardziej zadomowią się w zbiorniku.

Arapaima:
Gromada - Osteichthyes (kostne) - Podgromada - Teleostei (Kostnoszkieletowe) -  rząd - Osteoglossiformes (kostnojęzykokształtne) - rodzina - Arapaimidae - rodzaj - arapaima

Półdziobek:
Gromada - Osteichthyes (kostne) - Podgromada - Teleostei (Kostnoszkieletowe) -  rząd - Beloniformes - (Belonokształtne) - podrząd  - (Belonoidei) - nadrodzina - Exocoetoidea (Ptaszorowce) - rodzina - Hemiramphidae (Półdziobcowate)  - rodzaj - ? nie wiem co tam masz Smiley

Strony: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: