Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321752 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1080 : Lipiec 31, 2011, 20:53:13 »

To jest Crossocheilus atrilimes.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1081 : Lipiec 31, 2011, 20:58:59 »

Może ta ci pasuje ?

Barbus radiatus

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1082 : Lipiec 31, 2011, 21:09:41 »

Nie pasuje ryba którą tu przedstawiłeś na tym obrazku wygląda tak

israquarium.co.il

http://www.fishbase.org/Photos/ThumbnailsSummary.php?ID=8363

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1083 : Lipiec 31, 2011, 21:18:57 »

Cały problem polega na tym, że nie podałeś wieku ryb, długości, ani niczego co mogło by pomóc prócz zdjęcia, a rybka powyżej, którą mi wkleiłeś wygląda na jakiegoś malca niewybarwionego jeszcze i ciężko powiedzieć co z tego wyrośnie.

W ogóle to zdjęcie rybki o którą pytasz było zrobione gdy ryba była najprawdopodobniej w stresie i z tond blade kolory i siedzi na dnie :/

ja pokazałem tobie rybkę z tąd :

http://malawicichlids.com/mw11013.htm

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1084 : Lipiec 31, 2011, 21:30:37 »

Cały problem polega na tym że nie wiadomo nawet w jakim rodzaju szukać tej ryby.

Ryby są trzy mają od 7 do 10 cm są u mnie od 6 miesięcy i to jest ich naturalne wybarwienie, i prawda siedzi na dnie bo to ryba denna, preferuje podłoże kamieniste, ma też dwa wąsiki w kącikach pyska których na zdjęciu nie widać.

A ja pokazałem zdjęcie i linka do fishbase gdzie zdjęć jest więcej.

Ja widziałem jakieś 60 % wszystkich ryb słodkowodnych i nie mam pojęcia co to.

Jeżeli link do fishbase się nie otwiera to masz tu inne zdjęcia  twojej brzanki

« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2011, 07:35:45 wysłane przez Tramal » Zapisane

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1085 : Sierpień 01, 2011, 07:39:44 »

Szanownych Panów proszę o załatwianie prywatnych poglądów na swój temat za pośrednictwem priv. Ten temat jest bardzo ciekawy i nie ma tu miejsca wzajemne obrażanie się...

Tram.

112,25
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1086 : Sierpień 02, 2011, 21:08:24 »

Też uważam że temat jest ciekawy, dlatego irytuje mnie gdy ktoś pisze tu dyrdymały.

asagoth jako że byłeś zainteresowany to pojawiło się światło w tunelu, margin podrzuciła mi stronkę bo wstydziła się ją wrzucić.
http://www.epalzeorhynchos.de/9411.html
http://www.epalzeorhynchos.de/23767.html

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1087 : Sierpień 02, 2011, 23:13:32 »

Linki niestety u mnie nie działają, dlatego jakbyś mógł mi wyjaśnić dalszy bieg szukania... w SA są ryby które zajmują te same stanowiska co Grubowargi w Azji i są do nich bardzo podobne ale nie mogę sobie przypomnieć łaciny a jest za późno na szperanie w książkach... można by poszukać też tam

Linki zadziałały, no i moim zdaniem ryba z 1 linku to jest to, nie rozwiązuje to jednak kwestii kluczowej, pokazuje natomiast, że nie tylko my mamy problem;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2011, 22:21:20 wysłane przez asagoth » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1088 : Sierpień 04, 2011, 04:20:20 »

Linki pochodzą z tej strony w razie co http://www.epalzeorhynchos.de/ klikać na epalzeorhynchos sp.
To prawda kwestia kluczowa nadal pozostaje otwarta, na tej stronie zostały zaszeregowane co prawda do rodzaju jednak trudno na razie stwierdzić czy do właściwego. No ale chociaż po kilku miesiącach poszukiwań coś drgnęło, podoba mi się też osobnik z drugiego linku szkoda że są dostępne sporadycznie.

Znalazłem jeszcze takie zdjęcie też podpisane jako epalzeorhynchos jednak tu stawiałbym na jakiegoś przedstawiciela Osteochilus.

http://eau.douce.free.fr/photos%20poissons/photos%20asie/

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1089 : Sierpień 04, 2011, 16:55:57 »

Witam ponownie Wink

Niestety na temat rybiego świata Syberii nic ciekawego nie mam do przekazania, oprócz kupy małych babeczek pałętających się przy brzegach Bajkału i potem rzek (takie po 2 cm, bez szans na uchwycenie ich na fotce) niewiele ryb widziałem. Jeden wyrośnięty pstrąg, który dał się złapać i przerobić na kolację Wink (do przewrażliwionych: nie, nie jestem wędkarzem, straciliśmy połowę żarcia dobre 100km od jakiejkolwiek cywilizacji, głodni byliśmy). Ogólnie tam chyba za dużo terenu mają zwierzaki a my za dużo hałasu robiliśmy jak na tamtejsze standardy, bo w sumie tajga wyglądała prawie jak wymarła (nie licząc owadziego świata, to była masakra). Sorry za OT...

W temacie padł mi jeden szczupak, ten najmniejszy i najbardziej poobijany. Reszta przetrwała mimo awarii jednego filtra, chociaż syf w zbiorniku niemiłosierny. Za to płaskobokom się podoba bo rosną jak na drożdżach.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1090 : Sierpień 04, 2011, 21:38:32 »

No ducze witaj w domu.

Dlaczego tych babeczek nie połapałeś może była by szansa że dowieziesz, na pewno miałby je kto przygarnąć, na razie widzę dwóch ale może jeszcze ktoś.
A jak krzaki przetrwały, czy płaskie wzięły się za żniwa ?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1091 : Sierpień 04, 2011, 23:03:33 »

Ja połowę gratów osobistych wywaliłem jak łódki rozwaliliśmy, żeby mieć mniej do noszenia Wink nie było opcji żeby ryby nosić na plecach po tajdze Smiley wyszedł konkretnie ekstremalny wyjazd - nie znając ścieżek 8 dni przedzierania się na azymut, do tego bez broni, co się miejscowym potem w głowach nie mieściło.

Wzięły się, ale ciągle sporo zostało. One chyba lubią anubiasy, bo zostawiły bardziej miękkie zielsko a anubiasów sporo zeżarły. Nurzańców olbrzymich nie ruszają.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2011, 23:06:02 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1092 : Sierpień 05, 2011, 05:57:43 »

nie znając ścieżek 8 dni przedzierania się na azymut, do tego bez broni, co się miejscowym potem w głowach nie mieściło.
Polak potrafi Smiley

Witaj Ducze Smiley

Przepraszam za OT.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2011, 05:59:30 wysłane przez mrs » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1093 : Sierpień 06, 2011, 02:26:50 »

To teraz będziesz miał co wspominać, dobrze że w ogóle tam nie zginęliście.
Ciekawe masz te płaskoboki.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1094 : Sierpień 06, 2011, 13:02:32 »

Compressus już od dłuższego czasu się zachowuje normalnie Smiley Mogę go oddać komuś z tego forum za darmo.

Ducze, gratuluje wyprawy, super sprawa Smiley

e:

compressus jest nadal do oddania za darmo dla kogoś Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2011, 19:47:57 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
Strony: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: