Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321771 razy)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1110 : Sierpień 21, 2011, 21:27:01 »

właściwie od początku miało być akwa w tym stylu ale lektura roslinyakwariowe.pl wywaliła mi ten pomysł na jakiś czas z głowy Tongue
Nie powiem, że znudziły mi się akwaria roślinne bo tak nie jest. Od dawna też myślałem nad hordą kirysków śmigających po piachu.
Dla unaocznienia co mam na myśli daję foto. Nie za specjalne jakościowo bo robione niedawno:

Fajnie jak by mi sie udało zdobyć jakieś fajne zwierzątko na dno więc myślę, że za jakiś czas trochę was pozanudzam prośbami o propozycję czegoś ciekawego i w miarę dostępnego Tongue
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2011, 21:30:34 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1111 : Sierpień 21, 2011, 21:54:38 »

Mnie się podoba, sporo miejsca do pływania, punktowe oświetlenie jednym słowem moje klimaty.
Kiryski to tak jak piszesz horda, wtedy jest co poobserwować, ale zresztą jak każda ryba ławicowa. Ja niedawno nabyłem bocje karłowate, ale było tylko 10 sztuk, jednak i tak widok jest niesamowity jak płyną całą grupką.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1112 : Sierpień 21, 2011, 22:02:39 »

bocji nie planowałem ale blisko bo piskorki też mi chodzą po głowie. Podczas burzy fajnie wariują po akwarium. Szkoda tylko, że za dnia nie pokazują tego co wieczorem.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
akaon
Nowy
*

« Odpowiedz #1113 : Sierpień 22, 2011, 16:36:42 »

ja mam 11 bocji i wciągu dnia pływają po całym akwa, głównie grupa 5 bocji wspaniałych
akaon
Nowy
*

« Odpowiedz #1114 : Sierpień 23, 2011, 10:57:24 »

Ciekawy jest też duch amazoński myśle, że by tam pasował Cheesy
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1115 : Sierpień 23, 2011, 19:29:55 »

Ciekawy jest też duch amazoński myśle, że by tam pasował Cheesy
Do takiego litrażu?
Gratuluje pomysłu.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1116 : Sierpień 25, 2011, 21:56:32 »

Grajewiak nic nie poradzisz w końcu cierniooki to ryby nocne, ale ja swoich nawet wieczorem czy w nocy nie mam przyjemności często pooglądać. W akwarium testowym wszystkie gatunki które dotychczas miałem, nie było ich niestety dużo, wybrały siedlisko wśród kamieni, takich otoczaków. I między nimi buszują a na otwartą przestrzeń wychodzą sporadycznie. Ale mi osobiście to nie przeszkadza, wszak po to robiłem to akwarium żeby zobaczyć gdzie najlepiej będą się czuły. Jestem szczęśliwy że i one są szczęśliwe.

To zwierzątko na dno to ma być Azja, czy obojętnie który kraniec świata ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1117 : Sierpień 25, 2011, 22:14:12 »

raczej Azja ale to nie warunek. Najlepiej małe, może być stadne nie wymagające dodatkowych nakładów typu zasalanie. Ryba która nie będzie wybredna przy jedzeniu.

Nie spytam Cie Drago czy masz jakiś pomysł bo wiem, że masz Smiley

GG 12591627

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1118 : Sierpień 25, 2011, 23:48:42 »

Pisałeś że to ma być coś raczej dostępnego i tu już pojawia się mały problem. Dlatego pomysłu jeszcze nie mam, stąd mam pytanie.
Gdzie ewentualnie chciałbyś się w ryby zaopatrywać ?
A mam jeszcze jedno pytanie.
Czy to ma być ryba żyjąca na dnie, powiedzmy np. jak flądra lub batrach którego tu wcześniej pokazywałem jako Thalassophryne amazonica, czy może też pływać w toni wody nad dnem ? Bo to też jest istotne w poszukiwaniach które mogą nie być zbyt łatwe.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1119 : Sierpień 26, 2011, 09:38:10 »

Zdecydowanie ryba żyjąca na dnie.
Gdzie chciałbym się zaopatrywać? w pierwszej kolejności zamówić przez zoologiczny. Z tego co wiem jest taka możliwość ciekawe tylko jak duży jest wachlarz dostępnych gatunków.

Gdyby to mi się nie udało mam bezpośrednie połączenie PKP ze szczecinem więc akwapasja też wchodzi w grę.

GG 12591627

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1120 : Sierpień 26, 2011, 20:56:46 »

Ja na sklep bym raczej nie liczył, wiem z doświadczenia bo jak się pytałem czy sprowadzają ryby na zamówienie, to tak pewnie nie ma problemu. Jak przyniosłem wydrukowaną listę gdzie jest zaledwie 614 najbardziej pożądanych gatunków to robili tak albo tak . Chociaż mogę się w tym przypadku mylić. Ale skoro chcesz zatrudnić akwapasję to jest duża nadzieja. Większości podałem tylko nazwę rodzajową bo jest sporo gatunków. Jak będziesz miał wątpliwości czy pytania to pisz.
Azja
Przylgowate
Aborichthys elongatus
Acanthocobitis
Lefua
Longischistura strata
Nemacheilus
Traccatichthys
Vaillantella maassi
Yunnanilus
Kozowate
Mułojad nie jest to jakiś rarytas ale osobliwy
Cobitis
Lepidocephalichthys
Somileptus gongota
Karpiowate
Garra
Gobio
Gobiobotia
Psilorhynchidae :
Psilorhynchus sucatio
Babkowate
Ctenogobius
Rhinogobius
Ciosankowate
Cynoglossus
Sumokształtne
Acrochordonichthys
Akysis
Parakysis
Pseudobagarius
Amblyceps
Liobagrus
Batasio
Nanobagrus
Caelatoglanis Donatus
Erethistes
Hara
Pseudolaguvia
Olyra
Glyptothorax
Chaudhuriidae
Chaudhuria
Chendol Keeling
Nagaichthys filipes
Pillaia
Długonosowate
Macrognathus
Tylko tyle udało mi się znaleźć ale może coś wybierzesz. Teraz jeszcze klika ryb dennych, oraz takich które na dnie nie żyją ale pływają nad dnem, z różnych zakamarków świata, może akurat coś znajdziesz.
Ammocryptocharax
Characidium
Klausewitzia ritae
Poecilocharax weitzmani
Indostomus
Gobiesox nudus
Phractolaemus ansorgii
Brachyhypopomus
Gymnorhamphichthys
Galaxias
Neochanna
Lepidogalaxias salamandroides
mruki
Hypseleotris guentheri
Stigmatogobius sadanundio
Micropercops swinhonis
Enneacampus ansorgii

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1121 : Sierpień 26, 2011, 22:21:38 »

Darek, pomyśl nad stiphodonami - są do dostania, przeważnie siedzą na dnie akwa, zjadają glony.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1122 : Sierpień 27, 2011, 07:52:07 »

dzięki chłopaki. za jakąś godzinę obieram kierunek Jantar (zachciało sie kobiecie na koniec lata w morzu kąpać Cheesy ) więć jak tylko wrócę zabieram się za lekturę bo zapowiada się ciekawie.

GG 12591627

160l na ziemi!
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1123 : Sierpień 30, 2011, 21:04:51 »

Drago, uzupełnij stronkę nowymi opisami.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1124 : Sierpień 31, 2011, 16:20:28 »

Hoplias macrophtalmus(aka curupira) 2000 zl Sad

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.