Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 75 76 [77] 78 79 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 321815 razy)
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1140 : Wrzesień 12, 2011, 12:43:29 »

http://allegro.pl/vespicula-depressifrons-szczecin-k1-i1799322320.html  dla zainteresowanych skrzydlica słodkowodna
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1141 : Wrzesień 14, 2011, 12:59:33 »

Witam,

Powracam do pomysłu za zmianami w moim słoiku. Nie chciałby ktoś przygarnąć mojego składu rybnego? 2x (na 90% para) szczupak afrykański Hepsetus odoe, 1x buszowiec Ctenopoma acutirostre, 2x (dobrana para) czerwieniak dwuplamy, 5x płaskobok Metynnis hypsauchen, 3x synodontis (nawet nie wiem dokładnie jaki, między 10 a 15 cm, rzadko je widać).

Najfajniej odbiór osobisty, mogę ewentualnie pomyśleć o wysyłce PKP.

Sorry, że takim ogłoszeniem zaśmiecam ten temat, ale wolałbym oddać ryby komuś takimi tematami zainteresowanemu, a nie komuś z przypadku.

Co do szczupaków to nie widzę żadnych większych spięć przy 2 sztukach. 3 mniejszy został zakatowany. Te 2 są podobnej wielkości, tak ze 20kilka cm. Podchodziły do tarła, więc myślę że to para, chociaż wtedy jeszcze żył ten trzeci najmniejszy, więc 100% pewności nie ma co do płci.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2011, 13:14:49 wysłane przez ducze » Zapisane

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1142 : Wrzesień 15, 2011, 04:06:51 »

Domel a jakie warunki wodne wymaga ta ryba?

ducze a niecały miesiąc temu pisałem że jakby były ciekawe okazy u Łukasza to zawitam trzeba było pisać, w drodze powrotnej odbiłbym w prawo i zajechał po ryby.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1143 : Wrzesień 15, 2011, 07:02:35 »

Drago z tego co wyczytałem  może  być w wodzie słodkiej ale lubi tez lekkie za solenie
tu facet trzyma  ja z molinezja ale co do tego zasolenia wody nie jestem pewien odkryłem ten wynalazek przeglądając allegro  Smiley  i czasem nie wiem czy sprzedawca nie zrobił błędu w nazwie bo podał  ta nazwe Vespicula depressifrons
a wikipedia podaje ta Neovespicula depressifrons ale od razu zastrzegam ze nie posiadam tej ryby raczej pomysłem o tobie i innych ludziach na tym forum co lubi takie ciekawe i rzadkie gatunki ryb
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2011, 07:04:37 wysłane przez Domel442 » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1144 : Wrzesień 15, 2011, 12:26:39 »

Domel no właśnie w wodzie jest największy problem, miałem 5 sztuk dosyć dawno i wiedziałem tylko że to ryby słonawowodne, jednak u mnie w słonej wodzie żyły jakieś dwa tygodnie. Zdania na ten temat są podzielone jedni mówią że potrzebują soli inni że to ryby słodkowodne. Ale jeżeli potrzebują soli to jaką dawkę ? Najbardziej wiarygodną informacją było by dowiedzenie się skąd te ryby są odławiane, bo wszystkie osobniki w handlu mają zaledwie do 2,5 cm. Film który pokazałeś widziałem, tylko teraz pytanie jak długo ta ryba w tym akwarium żyła ? Bo to jest najważniejsza kwestia, żeby stworzyć jej warunki w których przeżyje, zachowanie u mnie miały takie samo jak na filmie jednak nie przeżyła żadna.
Niemniej ryba niezwykle ciekawa i może kiedyś spróbuje ponownie.
Co do nazwy, pierwotnie była nazwana Apistes depressifrons, potem nazwa zmieniona na  Vespicula depressifrons, obecnie prawidłowa i obowiązująca nazwa to   Neovespicula depressifrons.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2011, 12:33:58 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1145 : Wrzesień 15, 2011, 13:57:29 »

Na razie znalazlem tylko to http://homepage.mac.com/nmonks/Projects/FAQ/4k.html tylko ze po angielsku
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1146 : Wrzesień 15, 2011, 19:21:18 »

Tak czytałem to u mnie były rozdzielone, w jednym akwarium dwie i zasolenie mnij więcej 10 g na 10 l wody. W drugim akwarium trzy i zasolenie około 20 g na 10 l wody, skutek znasz.
Podobny cyrk dosyć dawno temu  miałem z babkami  Stigmatogobius sadanundio, ale znalazłem rozwiązanie i jest w porzo.

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1147 : Wrzesień 15, 2011, 20:37:10 »

Drago prócz tego co ci wyslalem znalazles cos ciekawego na temat tej skrzydlicy ? tu masz kolejne linki ktore byc moze cie zaciekawia http://allegro.pl/babka-doriae-brachygobius-doriae-rarytas-dostawa-i1805372249.html  i http://allegro.pl/skorpena-ryba-lew-batrachus-grunniens-i1817781825.html
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1148 : Wrzesień 15, 2011, 21:01:47 »

ducze a niecały miesiąc temu pisałem że jakby były ciekawe okazy u Łukasza to zawitam trzeba było pisać, w drodze powrotnej odbiłbym w prawo i zajechał po ryby.
Teraz mnie znowu naszło na zmiany... no szkoda, że trochę za późno, przynajmniej miałbym pewność, że idą w dobre ręce.

Domel, allegro to w sumie każdy sobie potrafi przeszukać, nie ma co wrzucać tych linków. Przynajmniej takie jest moje odczucie...

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1149 : Wrzesień 15, 2011, 22:43:08 »

Ducze nie chce się kłócić  lecz wrzuciłem te linki z myślą o Drago może coś go zainteresuje
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1150 : Wrzesień 16, 2011, 08:00:09 »

Sorry, ale liczenie na to, że Drago zainteresuje B.doriae to przegięcie. Przecież to pospolita ryba, dostępna w wielu zoologach jako babka złota.

Co do Neovespicula depressifrons, to z tego co wyczytałem, to jest to ryba bardziej słonowodna niż słodkowodna. Drago, może miałeś zdecydowanie za niskie zasolenie jak dla niej? 20g/10l to jest tyle co nic, nawet nie gęstość 1.001. A jeden z gości zajmujących się na poważnie słonawymi zbiornikami, z którym gadałem na jakimś angielskim forum, zalecał żeby je trzymać tak w okolicach zasolenia 1.010 czyli około 15g/l, więc z 15x większym niż im zaaplikowałeś. Spokojnie podobno można je trzymać w pełnomorskim zasoleniu.

Edit do posta niżej: przecież się nie czepiam Smiley tylko uwagę zwracam Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2011, 12:08:37 wysłane przez ducze » Zapisane

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1151 : Wrzesień 16, 2011, 10:14:11 »

Sorry ale mnie babki nie interesują wiedz nie wiem czy jest pospolita czy nie poza tym dodałem dwa linki na drugim jest batrachus grunniens wiedz znając życie zaraz też powiesz jest pospolite poza tym nie wiem czego się mnie czepiasz bo chyba nic złego nie zrobiłem ze wrzuciłem te 4 linki z tego co mi wiadomo to temat jest taki O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe jak już wspomniałem nie chce się kłoci bo to nic  nie wniesie do tematu i poza tym moje linki były kierowane do Pana Drago  znając życie by mi powiedział ze to jest pospolita babka na naszym rynku oraz żebym nie wrzucał tu linków
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2011, 10:16:02 wysłane przez Domel442 » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1152 : Wrzesień 17, 2011, 02:31:31 »

No widzisz ducze tak jak pisałem z wodą jest największy problem, bo opinie na ten temat są od słodkowodnej w co akurat nie wierzę, do lekko zasolonej 2 łyżeczki, po prawie morską. Dlatego najwiarygodniejszym źródłem była by wiadomość skąd konkretnie są odławiane. Ale może masz rację że zasolenie było za niskie,więc jak dostane je w ofercie to spróbuję z takim jak piszesz. Bo teraz to jestem ciekaw co z tego wyniknie.

Domel ale czy to jest na pewno Brachygobius doriae, pewnie nie bo zdjęcie z neta a sami pewnie nie widzą jak je rozpoznać. Lwy miałem i dlatego jak przeczytałem to, ''POKARM: Mięsożerne- Rurecznik, serca wołowe i indycze, suszone pokarmy mięsne oraz małe ryby''. Ogarnął mnie śmiech zgodzę się co do ostatniego posiłku bo te ryby jedzą tylko i wyłącznie żywe ryby, mało tego jedzą wtedy kiedy one chcą, ale bardzo bym chciał zobaczyć jak szamią te suszone pokarmy. Nazwa też jest nieprawidłowa bo nazywa się Allenbatrachus grunniens, ale czy to na pewno ten batrach, kiedyś myślałem że tak, teraz już pewny nie jestem bo nie znam klucza do identyfikacji tych ryb.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2011, 20:22:51 wysłane przez Drago » Zapisane

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1153 : Wrzesień 27, 2011, 21:39:39 »

Drago masz jakieś nowe niezidentyfikowane gatunki u siebie?
Nie to ,że chcę pomóc w identyfikacji, bo za cienki bolek jestem, ale chętnie bym zobaczył i poczytał coś ciekawego.
Problemy z gupikami jakoś mnie nie kręcą.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1154 : Wrzesień 27, 2011, 22:01:26 »

A no niestety mam, wiele ryb muszę identyfikować, np. mruk którego dostałem jako Campylomormyrus compressirostris okazał się Campylomormyrus rhynchophorus. Też jestem cienki, problem sprawiają mi nawet cierniooczki, nie mogę zidentyfikować, czy kirysa z rodzaju Amblydoras, albo strzelczyka. Ryby prawdopodobnie z rodziny diamentnikowatych, najbardziej przypomina mi rodzaj Cyphocharax, przydała by się jakaś pomoc. Ale napisze, tylko że długo z tym schodzi.

Strony: 1 ... 75 76 [77] 78 79 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: