Drago
|
|
« Odpowiedz #1185 : Listopad 14, 2011, 22:48:59 » |
|
asagoth tego dostawcę zna emperor. Pareiodon, pokroić bym się dał magical-creatures.blogspot.com emperor to ostatnimi czasy Esox lucius Charax albo Roeboides nie znam się Pangio doriae Syncrossus hymenophysa Syncrossus helodes Cyprinion semiplotum Sperata aor Pseudolaguvia ferruginea Malapterurus electricus Pangasius sanitwongsei jak sam widzisz szaleństwa nie ma.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2012, 09:02:32 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #1186 : Listopad 15, 2011, 02:48:40 » |
|
OO Esoxa masz, napisz coś o tym więcej... ja miałem troche kaczych dziobów w życiu;)
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1187 : Listopad 15, 2011, 18:10:35 » |
|
Macie jeszcze w akwariach malabaricusy ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2011, 23:26:33 wysłane przez 4tog »
|
|
300l - serrasalmus compressus 112l - aktualnie puste 70l - baniak na karmówke.
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1188 : Listopad 15, 2011, 21:59:49 » |
|
emperor to ostatnimi czasy Esox lucius Charax albo Roeboides nie znam się Pangio doriae Syncrossus hymenophysa Syncrossus helodes Cyprinion semiplotum Sperata aor Pseudolaguvia ferruginea Malapterurus electricus Pangasius sanitwongsei jak sam widzisz szaleństwa nie ma.
Nie no pewnie. Wszystkie gatunki ogólnodostępne w sklepach. Pangasius sanitwongsei ile masz sztuk i jakiej wielkości? Pseudolaguvia ferruginea gdzie dostałeś jeżeli nie tajemnica i jak cena?
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1189 : Listopad 16, 2011, 20:55:47 » |
|
asagoth tak po 3 latach oczekiwań w końcu zamieszkał u mnie szczupak, od razu jedna z teorii które gdzieś kiedyś wyczytałem legła w gruzach. Chodzi o to że podobno szczupak siedzi tylko w roślinach, bo ma ubarwienie zlewające się z chwastami i wyskakuje na zdobycz. To bzdura, szczupak dosyć często siedzi przy dnie, gdzie jest trudny do zauważenia. Zwłaszcza gdy refleksy świetlne czyli cienkie smugi światła padają na dno zbiornika. Temu właśnie między innymi służy takie ubarwienie. Jednak zachowanie ma podobne do leniwca, nie marnuje energii na zbytnie pływanie, zazwyczaj stoi sobie w miejscu. Zaskoczyło mnie wykarmienie, bylem pewien ze będzie trudne, a tu nic bardziej mylnego u mnie szamie zarówno karasie, słonecznice jak i wołowinę zmieloną z mrożonkami.
tog ja mam.
emperor oj chyba będę musiał pokazać Ci ciekawe ryby. Co prawda nie są to ryby jakoś specjalnie dostępne, chociaż te z rodziny kozowatych w sklepach się spotyka. A zapomniałem jeszcze dodać prawdopodobnie Opsarius pulchellus prawdopodobnie Parailia pellucida
Sanitwongsei były podpisane jako młot, spotkałem się już z tą nazwą jednak nie wiedziałem jaki to gatunek. Uratowałem je 2 sztuki przed kupieniem przez jakiegoś tępego h do 60, chociaż u mnie też będą miały dużo za ciasno. Jak je zobaczyłem to myślałem że Azjaci wyhodowali odmianę balonową , miały tak rozepchane brzuchy że nie byłem w stanie stwierdzić co to za gatunek. Dopiero po przywiezieniu do domu, kiedy podczas stresu zwróciły niesamowitą ilość ochotki i 3 cm fałszywą kosiarkę moglem zobaczyć co to za gatunek. Co ciekawe one same też mają 3 - 3,5 cm długości.
Pseudolaguvia ferruginea przyjechała z amazon exotic import i nie pamiętam dokładnie ale kosztowała 4 albo 6 euro. Jednak z tego co widzę, jest to sumik nadający się do zbiornika zrobionego na kształt strumienia czy potoku. Dużo kamieni i prąd wody wytworzony przez pompę.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1190 : Listopad 16, 2011, 21:40:35 » |
|
Drago ryby bezpośrednio zamawiałeś w Amazon... czy przez jakiegoś pośrednika?
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1191 : Listopad 16, 2011, 23:01:38 » |
|
Artur zbierał zamówienia, więc też się podłączyłem. A teraz jak obiecałem pokażę Ci sklep z ciekawymi rybami, ciekaw jestem kiedy u nas w kraju taki powstanie. Klikaj na to co pisze pod Company information po lewej stronie. Miłego oglądania, bo jest co oglądać. http://www.katsuayu.com/
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1192 : Listopad 17, 2011, 20:03:38 » |
|
Drago link bardzo ciekawy. Nie liczyłbym byśmy za naszego żywota doczekali takiego sklepu w naszym kraju. Jest parę gatunków, które widziałbym u siebie......ach pomarzyć dobra rzecz.
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1193 : Listopad 19, 2011, 09:24:24 » |
|
I jak wrażenia z malabaricusem ? Juz go masz od jakiegoś czasu, mógłbyś coś więcej o tej rybie powiedzieć ? Czy rzeczywiście tryb życia raczej nocny prowadzi ? Gdzie większość czasu spędza ? Jak poluje ?
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1194 : Listopad 20, 2011, 17:59:52 » |
|
emperor ja bym widział więcej niż parę u siebie Może się jednak doczekamy, jak ja otworze swój sklep, tylko że musiałbym sam towar wykupywać, bo jak na razie jestem jedynym czubem w tym kraju jeżeli chodzi o takie ryby. tog obecnie wrażenia mam pozytywne, po takim czasie i eksperymentach metrażowych z tą rybą. Jedno jest pewne i nie ulega wątpliwości, 300 l jak podają jest co najmniej 3 razy za małe dla tej ryby. Niestety w takim litrażu na dłuższą metę nie da się z wilkiem nic trzymać, to tylko kwestia czasu kiedy inne ryby zostaną zabite i większe po kawałku zjedzone. Może to być akwarium jednogatunkowe, jednak według mnie o wiele za małe, nadaje się tylko dla osobnika młodocianego. Obecnie siedzi w gównianych 900 l i na razie jakoś się tam ciśnie. W tym akwarium też zupełnie zmienił się jego stosunek do innych ryb, w ogóle nie zwraca na nie uwagi, poza karasiami na pokarm. Tryb faktycznie jest nocny w dzień zazwyczaj siedzi na dnie, czasami cały dzień nie zmienia miejsca. Najbardziej upodobał sobie grubsze gałęzie leżące na dnie między którymi jest bardzo mało widoczny. Ale gdy były w akwarium pacu pływał też w toni wodnej, prawdopodobnie one w jakiś sposób wpływały na niego do takiego zachowania, jak wcześniej w innym akwarium Hepsetusy. Polowania na karasie nie widziałem dotychczas, widzę tylko po powiększonym brzuchu że się udało. Ale widziałem jak poluje na mieczyki, nie jest to jakiś wytrawny łowca jak np. Salminus, to jest drapieżnik. Zazwyczaj czeka aż ryba podpłynie jak najbliżej i wyskakuje w jej kierunku, gdy ucieknie to rzadko kiedy rzuca się za nią w pogoń. Czeka na następną okazję , nie lubi marnować na próżno energii uganiając się za zbyt szybką zdobyczą.
|
|
|
|
|
|
|
arsik
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1195 : Listopad 23, 2011, 13:25:48 » |
|
Nie liczyłbym byśmy za naszego żywota doczekali takiego sklepu w naszym kraju.
Panowie dajcie mi trochę czasu ;-) Ponadto nie chciałbym swego nowego fishroomu nazywać sklepem brrrrr... Obecnie trwają prace wykończeniowe, podłączam ogrzewanie (to jest najbardziej czasochłonna robota), wstawiam baniaki i jazda ;-) Niestety pewne sprawy przeciągnęły się nie z mojej winy, bo nie wiedziałem, że pewne procedury administracyjne wymagają takiego zachodu i tyyyyyyyyyyyyyyyle czasu! Z drugiej strony nie chcę tez robić tego na łapu capu, podpierać się bylejakością i pośpiechem, żeby potem coś przerabiać, frustrować się itd. A jak się postawi baniaki to pewne sprawy są potem trudne do poprawki... Akwarystyka to podobno kształtowanie się cierpliwości więc o nią Was proszę
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2011, 13:29:32 wysłane przez arsik »
|
|
Pozdrawiam Artur
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1196 : Listopad 23, 2011, 16:53:40 » |
|
Panowie dajcie mi trochę czasu ;-) Ponadto nie chciałbym swego nowego fishroomu nazywać sklepem brrrrr... Obecnie trwają prace wykończeniowe, podłączam ogrzewanie (to jest najbardziej czasochłonna robota), wstawiam baniaki i jazda ;-) Niestety pewne sprawy przeciągnęły się nie z mojej winy, bo nie wiedziałem, że pewne procedury administracyjne wymagają takiego zachodu i tyyyyyyyyyyyyyyyle czasu! Z drugiej strony nie chcę tez robić tego na łapu capu, podpierać się bylejakością i pośpiechem, żeby potem coś przerabiać, frustrować się itd. A jak się postawi baniaki to pewne sprawy są potem trudne do poprawki... Akwarystyka to podobno kształtowanie się cierpliwości więc o nią Was proszę Artur ja czekam z niecierpliwością. Daj znać jak już uporasz się z remontem. Mam parę ryb do "ściągnięcia"
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1197 : Listopad 25, 2011, 06:20:20 » |
|
Dzieki za odpowiedz drago
tutaj mamy channe argus(chyba) i coś srebrnego, co to jest ? Pozdrawiam ! Mam wystawionego compressusa na allegro dalej aktualna oferta, ze komuś z tego tematu oddam go za piwo po prostu, a nie 300 zł, cena jest taka tam, bo tylko w ten sposób zniechęcę nieodpowiednich ludzi do kupna :>
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2011, 06:30:35 wysłane przez 4tog »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1198 : Listopad 28, 2011, 22:12:14 » |
|
Trudne pytania zadajesz, czyżbyś chciał posiąść tą rybę ? Według mnie jest to jakiś przedstawiciel rodzaju Centropomus, najbardziej pasuje mi tu Centropomus undecimalis.
Co do piranii to już dawno deklarowałem że ją przygarnę, w sierpniu pisałem nawet że w drodze powrotnej z wycieczki mogę zajechać do wrocka. Teraz to tylko ewentualnie wysyłka, nie mam czasu ani hajsu na wojaże.
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1199 : Listopad 29, 2011, 05:47:40 » |
|
Trudne pytania zadajesz, czyżbyś chciał posiąść tą rybę ? Według mnie jest to jakiś przedstawiciel rodzaju Centropomus, najbardziej pasuje mi tu Centropomus undecimalis.
Co do piranii to już dawno deklarowałem że ją przygarnę, w sierpniu pisałem nawet że w drodze powrotnej z wycieczki mogę zajechać do wrocka. Teraz to tylko ewentualnie wysyłka, nie mam czasu ani hajsu na wojaże.
O cholera, jakoś nigdy tego nie wychwyciłem, że mógłbyś ja brać. Gdybyś kiedyś w przyszłości wracał do siebie przez Wrocław to daj znać Co do identyfikacji to dzięki(swoja drogą - undecimalis to ryba słodkowodna?), nie sadze abym mógł sobie na te srebrne ''coś'' Za mało miejsca w mieszkaniu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 05:54:10 wysłane przez 4tog »
|
|
|
|
|
|