Drago
|
|
« Odpowiedz #1200 : Listopad 30, 2011, 21:08:32 » |
|
Generalnie te ryby zamieszkują wody brachiczne, często można je spotkać też w rzekach. Jednak jak większość ryb słonawo wodnych, trzymana w wodzie słodkiej najlepiej średnio do twardej i wysokim pH to i tak prędzej czy później upomni się o sól.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1201 : Grudzień 02, 2011, 05:12:34 » |
|
Na końcu filmu jest pokazane wyj.....te akwarium odwzorowujące strumyk.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1202 : Grudzień 06, 2011, 23:14:46 » |
|
Pytanie do Seboosa, co to konkretnie za gatunek prapłetwca ?
Co to konkretnie za gatunek flądry?
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1203 : Grudzień 11, 2011, 14:28:33 » |
|
Świetny wątek, który czyta się z zaciekawieniem od deski do deski O wielu gatunkach oraz ich zachowaniach dowiedziałem się właśnie stąd, za co dziękuje osobom dzielącym się tu wiedzą o niepospolitych gatunkach. Wybaczcie, że wrócę do tematu z zeszłego roku odnośnie motylowca, ale akurat mam inne obserwacje od tu zawartych. Motyla trzymam od około roku w 160 l zbiorniku. Ze 4 miesiące temu zakupiłem 2 szczupieńczyki indyjskie i od samego początku ryby żyją w zgodzie. Motyl i szczupieńczyki są podobnej wielkości i nie ma między nimi żadnych walk, nawet w porze karmienia pływają obok siebie, więc jednak jest możliwe trzymanie ich wspólnie, a zależy to chyba od temperamentu poszczególnych osobników
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1204 : Grudzień 12, 2011, 05:19:38 » |
|
Szkoda tylko że tak mało osób ten temat ciekawi. Różne są anomalia u zwierząt, ale temperament też ma tu wiele do powiedzenia, i tak jak piszesz jednak jest możliwe, tylko pewnie w niewielkiej liczbie przypadków.
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1205 : Grudzień 16, 2011, 21:08:10 » |
|
Co do motylowca to zastanawiam się, czy nie dokupić mu panienki i zobaczyć, co wtedy będzie się działo. Jeżeli doszło by do konfliktu między 2 motylami, lub między nowym motylem i szczupieńczykami to bym najwyżej dał tego nowego do 2 akwarium. A tak wogóle to od 3 tygodni jestem posiadaczem trzciniaka Ryba jest fascynująca. Obawiałem się trochę, czy nic nie zrobi peckolti vittata, bo ona ma niecałe 5 cm, a trzciniak ponad 20 cm, ale okazało się, że nie dość, że nic jej nie zrobił, to ona przegania go atakując z byka, gdy trzciniak wpłynie pod korzeń, pod którym peckoltia ma swą kryjówkę, a on potulnie jej ustępuje
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1206 : Grudzień 16, 2011, 21:56:43 » |
|
Trudno w tym przypadku wyrokować co się wydarzy między motylami i szczupieńczykami, pozostaje tylko eksperyment. Ja często eksperymentuje jeżeli chcę się czegoś dowiedzieć o rybach. 5 cm jakakolwiek ryba jest za duża dla trzciniaka do zjedzenia, a już tym bardziej ryby które mogą rozstawiać twarde promienie płetw piersiowych i grzbietowej. Więc Twoje obawy były całkowicie zbędne. Zbrojka masz tego jednego, czy jeszcze jakieś inne ?
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1207 : Grudzień 16, 2011, 22:12:28 » |
|
Zbrojnika mam obecnie tylko tego 1. Chciałbym w przyszłości zapodać sobie rineloricarie lub szydliki. Wracając do trzciniaka to po przeczytaniu, że jego przysmakiem są ślimaki i żaby, z tydzień temu wpuściłem mu do akwa 2 około 3 cm karliki, ale żaby okazały się dla niego za duże i teraz buszują mi po zbiorniku
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1208 : Grudzień 16, 2011, 22:34:02 » |
|
Dla trzciniaków żabki powinny być naprawdę małe bo te ryby nie mają zbyt szerokiej paszczy, no chyba że to jest dorosły około 40 cm osobnik, w połykaniu większych żab przeszkadzają im wity i szkity. Dla mniejszych sztuk lepsze są kijanki, oczywiście też nie za duże. Tej wielkości żaby bez problemu wchłonęły by 20 cm ale wielopłetwce . Rineloricarie pasują do Peckolti pod względem żywieniowym, oby dwa rodzaje są mięso zjadacze. emperor żeby już nie zaśmiecać Twojego tematu, prawdopodobnie Sternarchorhynchus curvirostris.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2011, 23:25:46 wysłane przez Drago »
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #1209 : Grudzień 20, 2011, 22:13:14 » |
|
mam pytanie czym oddycha drewniak?? nie zauważyłem pokryw skrzelowych, ale za to (proszę się nie śmiać ) dwa małe "wloty" między wąsami, nad otworem gębowym. jeżeli "to coś" nie służy do oddychania, to co to jest??
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1210 : Grudzień 20, 2011, 22:35:32 » |
|
Drewniak jak większość ryb oddycha skrzelami, jednak u ryb prowadzących bardzo powolny tryb życia jest to dość słabo widoczne bo nie potrzebują tyle tlenu co ryby szybko pływające. Skrzela najlepiej są widoczne gdy ryba jest przestraszona lub zapycha do żarcia, nabiera wtedy wody do pyska i wyrzuca ją właśnie skrzelami, nadając sobie wtedy napęd odrzutowy. Natomiast te wloty to nic innego jak nozdrza, podobne mają np. mureny, drewniaki mają bardzo dobry węch, co przy ich poruszaniu jest dość istotne w wyszukiwaniu pokarmu.
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #1211 : Grudzień 20, 2011, 22:48:56 » |
|
dzięki wielkie:) zauważyłem właśnie jak doskonały system wykrywania żarełka ma drewniak, tylko mierzyłem że odpowiedzialne za to są wąsy...
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1212 : Styczeń 08, 2012, 17:29:03 » |
|
Drago co tam ciekawego ostatnio nabyłeś? Pochwal się kolego. Przy okazji mam pytanie. Jak to jest z mityczną "skocznością" Pantodon buchholzi? Pewnie masz jakieś doświadczenia w tej kwestii? Zastanawiam czy do swojego zbiornika nie wpuścić tej ciekawej ryby. Niestety nie ma pokrywy, a nie chce by na drugi dzień podziwiał świat z perspektywy podłogi.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1213 : Styczeń 09, 2012, 04:43:40 » |
|
Ostatnio posucha jest, w sumie dwa gatunki tylko dostałem Ctenops nobilis i to. Co do motyla bez przykrycia jakiegokolwiek, czy to pokrywa, szyba czy siatka ni dy rydy na pewno wyląduje poza akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1214 : Styczeń 09, 2012, 08:45:03 » |
|
Co do motyla bez przykrycia jakiegokolwiek, czy to pokrywa, szyba czy siatka ni dy rydy na pewno wyląduje poza akwarium.
Bez dwóch zdań. Moim się zdarzało fruwanie na dobre 10 cm w górę (gdzieś tyle było do siatki).
|
|
|
|
|
|
|
|