Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Rady potrzebuje:)  (Przeczytany 5253 razy)
muffinka
Nowy
*

« : Grudzień 22, 2008, 20:27:52 »

W akwarystyce jestem nowicjuszem. Co prawda zaczynałam 3 lata temu z kulą i welonami (dziwnym zbiegiem co tydzień zdychały a były z zoo Angry Lips Sealed)i, potem było akwa 21l z gupikami teraz przerzuciłam się na 60 z haczykiem.
I właśnie tego akwarium tyczy się mój problem. Otóż chciałabym zrobić mały restart. Mam 5 mieczyków i trzy żółte tylko nie wiem czy na pewno są to gupiki, bądź jakaś odmiana mieczyków ponieważ dostałam je od zaawansowanych hodowców -małżeństwa. SA to typowi maniacy wodni Grin. Mam też koło 7-8? glonojadów. Wiem, że dużo, ale jak do tej pory (mam je ze dwa lata już, same mi się rozmnozyły) mają się dobrze. Jednak chce część oddać.  No  i peeeeeeełno Melanoides Tuberculata Cheesy Dostałam też z rybami dwie rośliny, ale za nic nie powiem wam jakie to są bo po prostu nie wiem xD Jak gdzieś je znajde to dopiszę.

I teraz moje pytania:
1. Jakie rośliny mogę dokupić. Byle by były łatwe w uprawie i niedrogie.
2.Jak urządzić dno by dobrze rosły.
3.Jak się pozbyć nadmiaru tych slimaków?Cheesy

Z góry dziękuje za odpowiedź
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2008, 20:41:23 »

Ja proponuję Hydrocotyle leucocephala
szybko i ładnie rośnie
Ps uporządkuj obsadę Undecided

gg-733380
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2008, 20:43:16 »

Chcesz usłyszeć rady i opinie forumowiczów? To dobrze się zastanów!

Na początek coś ode mnie!

TO ŻE JESTEŚ NOWICJUSZEM NIE ZWALNIA CIĘ DO MYŚLENIA! Wściekły

Nie popisałaś się ani 3 lata temu, ani tym bardziej teraz! Skoro chciałaś mieć akwarium, to zanim je założyłaś trzeba było się zainteresować tematem. Czytać, oglądać, pytać... a na SAMYM KOŃCU ZAKŁADAĆ zbiornik!!

Nie wiem jak inni, ale ja odsyłam cię do przeczytania wszystkich przypiętych tematów na forum w działach Ryby Akwariowe, Obsady, Choroby I PRZEDE WSZYSTKIM WODA oraz wszystkiego w biotopach (to na pokutę). Jak to wszystko przeczytasz i przemyślisz dlaczego padały ci welony w kuli i to CO TYDZIEŃ Wściekły  oraz przyznasz się do błędów. Wtedy pogadamy o restarcie. A na razie oddaj ryby komuś odpowiedzialnemu.

PS
Mam dzisiaj zły humor i nie bronić tej panienki przede mną

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
muffinka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2008, 20:54:49 »

Każdego welona kupowałam w tym samym sklepie. I wiem czemu mi padały. Jak zakładałam akwarium nie miałam dostępu ani do internetu ani do żadnego akwarysty. Welony jako jedyne mi tak zdychały. Korzystałam wtedy jedynie z rad sprzedawcy. Do dzisiaj  moje ryby jakos dobrze żyją.  Nie oddam ich nikomu. Czytałam, przeglądałam, wiem co chce zrobić i pytam o rade. Ani razu moje ryby nie chorowały! A to, że Ty masz zły humor nie upoważnia Cię do wyżywania się nie innych Roll Eyes

marek121221
Chce oddać kilka glonojadów i zostawić max. 2
a co do roślin to dzięki Smiley
Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2008, 21:08:27 »

(...)Do dzisiaj  moje ryby jakos dobrze żyją.  Nie oddam ich nikomu.(..)

Chce oddać kilka glonojadów i zostawić max. 2

BRAWO !!!  Roll Eyes

Oddaj glonojady i mieczyki.
muffinka
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2008, 21:18:53 »

chodizlo mi, że nie mam zamiaru oddawać mieczyków bo jak je oddam to same ślimaki mi zostaną.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 21:22:42 wysłane przez muffinka » Zapisane
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2008, 21:30:26 »

W takim razie kilka rad.

1. Glonojady - jeśli to zbrojniki to 0 szt. 60l to dla nich za mało, nawet dla jednego.
2. Mieczyki - 0 szt. rosną za duże, samiec bez miecza nawet do 14cm
3. Zółte rybki, podobne do gupika, dobrze zrozumiałem? Molinezje, mieczyki, gupiki - jeśli możesz to daj zdjęcie.
4. Czy masz możliwość chociaż w przybliżeniu podać pH i twardość wody? Będzie łatwiej coś dobrać.

Generalnie do 60l polecam (oczywiście nie wszystko na raz):
- gupiki
- tetry cesarskie
- żałobniczki
- różne barwińce
- neony
- otoski (bardzo wrażliwe na parametry wody)
- kiryski
- razbory
- brzanki różowe i zielone
- względnie mniejsze pielęgniczki

i tym podobne małe rybki. Musisz też dobrać gatunki do odpowiedniego rodzaju wody i wystroju akwarium. Podane przeze mnie to głównie ryby o podobnych wymaganiach (poza razborami i pielęgniczkami).

Rośliny proste w uprawie i szybko rosnące:
- kabomba caroliniana
- limnophilia sessiliflora
- nurzańce, np. amerykański
- większość zwratek
- żabienice (bywają ogromne więc ostrożnie przy doborze)
- mech jawajski i tajwański
- moczarki
o inne popytaj, bo nie jestem specem od roślin Wink

Nie chcę się na Tobie wyżywać ale taki szok zazwyczaj dobrze działa... i pamiętaj nikt nie jest omnibusem i wszyscy popełniamy błędy, ale staramy się ich unikać poprzez pytanie i szukanie przed zadziałaniem. Brak dostępu do internetu i akwarystów Cię nie usprawiedliwia, są jeszcze książki (ja od nich zaczynałem kiedyś i chociaż było w nich mnóstwo błędów to rybki cieszyły się zdrowiem).

--- EDIT:
Zapomniałem o krewetkach  Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 21:32:53 wysłane przez KSnake » Zapisane

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
muffinka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2008, 21:38:11 »

dziekuję Cheesy

co do mieczyków to one duże nie są max. 5-6 cm mają. Nie były one kupne tylko wychodowane przez hodowce. Powiedzieli, że już nie powinny rosnąć. Co do tych żółtych rybek. Są podobne do gupików tyle, że większe i mają ogon jakby w litere C ułożony i końcówki wydłużone. Dałabym zdjęcia, ale niestety aparat powinien iść do naprawy.

Co do wody też nie podam bo nie mam jak na razie ;/

Mieczykom i glonojadom chyba dobrze skoro dorobiłam się już małych.

A wiecie może co zrobić z nadmiarem tych ślimaków?

I jeśli mam te slimaki to czy moge mieć jedną chociaż krewetkę czy nie bardzo?
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2008, 22:05:20 »

To te mieczyki są już skarłowaciałe - albo taka pula genowa się im dostała od hodowców. Mimo wszystko jakoś mnie to trochę razi.
"Glonojady" jednak i tak się nie nadają bo skarłowaceją, ale nie w wyniku krzyżówki genetycznej a na pewno ze zmianami chorobowymi - kwestia czasu.

Żółta rybka - bezradny i tyle. A kształt litery C to raczej wynik hodowli takiej odmiany.

Nadmiar ślimaków - dużo osób ma z tym problem (ja także). Poszukaj na forum, bo było tego ogromnie dużo (za dużo na przytaczanie).

Tak jeśli masz ślimaki to możesz trzymać krewetki - nawet wskazane, bo im więcej krewetek, tym mniej brudów w akwarium, w podłożu szczególnie, i tym mniej jedzenia mają ślimaki. I nie jedną tylko co najmniej 10 szt. karłowatych - to są stadne stworzonka. Czytałem, że polecane jest mieć nawet do 2szt na każde 10-15cm2 dna akwarium.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 22:07:14 wysłane przez KSnake » Zapisane

muffinka
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2008, 22:10:18 »

No nie wiem czy skarłowaciałe. Są one większe od jednego, którego mam ze sklepu.

To co proponujesz zamiast glonojadów?

No i co zrobić z tymi ślimakami? Bo nie wiem czy wzięliby w zoologiku xD
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2008, 22:21:43 »

No i jak tu Cię nie besztać odnośnie tych mieczyków  Tongue

Zamiast glonojadów proponuję otoski - są skuteczniejsze bo glony jedzą przez całe życie, a nie przez pierwsze kilka, kilkanaście miesięcy po wykluciu. Są malutkie, około 5cm, stadne - czyli można obserwować bardzo ciekawe zachowania (no dobra zbrojniki też się ciekawie zachowują).
A na dno kiryski lub kiryśnika (dianemę).

Jakie to ślimaki? Jeśli inne niż zatoczki lub rozdętki (takie malutkie 1-6mm), np amplurie lub neritiny to jest szansa, że wezmą.
Ślimaki jest trudno zwalczyć. Podstawą jest czystość w akwarium, żeby nie miały nadmiaru pożywienia. Inne metody są skuteczniejsze ale trudniejsze i czasem niebezpieczne dla rybek.

muffinka
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2008, 22:30:41 »

Melanoides Tuberculata to chyba zatoczki są xD
No dobra skoro mam te ślimaki i mam rzeczywiście czyste kamienie na dnie to jeśli chce je usunąć z akwa i zamiast nich wziąć kiry to one będą tą samą rolę pełnić? Wiem że te ślimaczki czyszczą nie tylko dno na kamieniach,a le również między nimi, a kirysy to chyba tylko na?

Chciałabym mieć ze dwa-trzy korzenie porośnięte mchem i na tylnią szybą jakieś rośliny. jak tu dobrać obsade?
muffinka
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 23, 2008, 21:35:51 »

Więc co do roślin to wybrałam żabienice, mech jawajski, zwartke i gałązatke.

I chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tą ziemią. Specjalnie trzeba coś robić? Bo myślałam, żeby na dno usypać ziemi i nasypać na nią czarnego żwiru...co z nawozami?
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #13 : Grudzień 23, 2008, 21:37:39 »

Jak masz ziemie pod żwirem to żadnych nawozów. Ewentualnie k2so4 Wink
muffinka
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 23, 2008, 21:42:41 »

dzięki  Smiley 

czy to musi być określona ziemia? czy może być do roślin ozdobnych na zew.? Bo jeśli tak to oszczędze sobie wycieczki do kwiaciarni.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: