Pethro
|
|
« Odpowiedz #15 : Grudzień 24, 2008, 01:57:33 » |
|
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.0 tu mas wszytko opisane odnośnie gleby w akwarium krewetki mozesz sobie sprawić będą ci czyscic akwarium z golnów najlepiej karłowate np redchery te żółte rybki to napewno odmiana lirowata molinezji to że rybki ci nie chorują to nie wszytko, to że nie wyrosną do pełnych rozmiarów już świadczy o tym że coś nie tak z ich otoczeniem. Mieczyki mają bardzo szybką przemianę materii i szybko brudzą wodę, tak samo molinezje, dlatego do ich hodowli zalecane są większe akwaria. jeśli o rosliny chodzi to bym jednak wprowadził jedną korektę do zestawu propowanego przez KSnake a mianowicie wykreśliłbym - limnophilia sessiliflora a dodał rogatka ślimaków łatwo sie pozbyc z akwarium, musisz ugotować kawałek marchewki ( ale na tyle by sie nie rozlatywał ) przewiązać go sznurkiem i włozyć na noc do akwarium, a rano będą na nim juz czekac na wyłowienie pare takich zabiegów i sie ich pozbedziesz
|
|
|
|
|
|
|
muffinka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #16 : Styczeń 10, 2009, 17:32:24 » |
|
Więc tak...zdecydowałam, że oddam wszystkie mieczyki i glonojady. Wyłowie większą część ślimaków, albo wszystkie...Co do podłoża to chyba piasek kwarcowy...będzie dobry? Szczerze to nie chce mi się babrać z ziemią. Dokupie jeszcze więcej korzeni i porobie kryjówki. Co do obsady; 12x neon Innesa 3xkirys lamparci 3xkirys sierpowy i nie wiem na ile krewetek się zdecydować. Może być taka obsada? Czy za dużo ryb? Na razie z roślin wybrałam mech jawajski do obsadzenia korzeni i zwartke orzęsioną. Chciałabym jeszcze znaleźć jakąś rośline rozłożystą, ale niską. I jeszcze zastanawiam się nad gałązatką...podoba mi się bardzo...tylko nie wiem czy zda się do mojego akwa... Powiedzcie czy może być? Planuje prace rozpocząć za jakieś dwa tygodnie czyli w ferie jak już będę mieć więcej czasu
|
|
|
|
|
|
|
KSnake
Stały użytkownik
Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"
|
|
« Odpowiedz #17 : Styczeń 10, 2009, 19:53:23 » |
|
Neonki ok, pokusiłbym się nawet o 15 szt. Kiryski kup więcej z jednego gatunku, chociaż podobno różne gatunki i tak się dobrze ze sobą bawią - nie mam więc nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę. Na takie akwarium, myślę, że powinno być (licząc obecność kirysków) około 15 krewetek karłowatych (coś z caridina lub neocaridina). Możesz kupić mniej - powinny się rozmnożyć (odpowiednie gatunki)
|
|
|
|
|
|
|
muffinka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #18 : Styczeń 10, 2009, 21:31:13 » |
|
a red cherry?
podobają mi się i kirysy lamparcie i sierpowe dlatego wybrałam tak obsadę...ale jeszcze pomyśle nad obsadą...
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #19 : Styczeń 11, 2009, 06:55:05 » |
|
Neocaridina heteropoda var. red (dawniej: Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red") to właśnie " red chery "
|
|
|
|
|
|
|
muffinka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #20 : Styczeń 11, 2009, 10:11:56 » |
|
dzięki a do podłoża sam piasek kwarcowy może być? rośliny mi się w nim ukorzenią?
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #21 : Styczeń 11, 2009, 10:14:54 » |
|
może być jak najbardziej granulacja najlepiej ok 3mm
|
|
|
|
|
|
|
muffinka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #22 : Styczeń 11, 2009, 10:36:08 » |
|
dziękuje i jeszcze jedno...jaki lepszy byl by filtr do 60 l? zewnętrzny czy wewnętrzny? no i nie po kosmicznej cenie przepraszam, że tyle pytań, ale nie chce znowu wydać kasy i później żałować
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2009, 12:00:54 wysłane przez muffinka »
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #23 : Styczeń 11, 2009, 12:20:17 » |
|
wiadomo, że zewnętrzny, ale one są droższe nie mniej do takiego litrażu spokojnie wystarczy wewnętrzny, a jeśli nie masz pokrywy to kaskadowy kupując filtr raczej nie bierz nieznanej chińszczyzny mogę polecić dwóch polskich producentów, od lat produkują akcesoria także na eksport, dobra jakość, 2-3 lat gwarancji dostępne części, niska cena - AquaEl i AquaSzut
|
|
|
|
|
|
|
muffinka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #24 : Styczeń 11, 2009, 12:30:26 » |
|
mam pokrywę niestety od nowości przy akwarium...nawet nie daje rady jej przerobić pod inne żarówki...
i czy będzie mi potrzebny jeszcze napowietrzacz? Teraz mam i to i filtr ponieważ filtr jest trochę za mało wydajny bo był przeniesiony z mniejszego akwa...
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #25 : Styczeń 11, 2009, 12:33:54 » |
|
dlaczego niestety? kup w takim razie wewnętrzny - wybór ogromny nie - nie ma sensu napowietrzacza kupować
|
|
|
|
|
|
|
muffinka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Styczeń 11, 2009, 12:47:20 » |
|
Niestety ponieważ jest trochę niewygodna w użytkowaniu do tego w żaden sposób nie da się wmontować jeszcze jednej lampy, a po wymianie ostatnio nie styka trochę i nie zawsze chce się włączyć :|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #27 : Styczeń 11, 2009, 13:03:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
muffinka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #28 : Styczeń 11, 2009, 14:15:31 » |
|
Co do filtrów z firm AquaEl i Aqua Szut to upatrzyłam już po jednym widzę, że ich dystrybutorzy znajdują się w mojej miejscowości także na pewno się tam przejde i szczerze mówiąc nie wiedziałam, że są jeszcze dwa sklepy akwarystyczne u mnie
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #29 : Styczeń 11, 2009, 14:36:05 » |
|
zobacz czy nie będzie taniej na allegro rośliny sklep - 10 zł, allegro 1 zł - i to w lepszym stanie
|
|
|
|
|
|
|
|