Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak złapać glonojada syjamskiego?  (Przeczytany 2669 razy)
reuptake
Nowy
*

« : Grudzień 24, 2008, 11:32:07 »

pytanie niby głupie, ale dziś próbowałem 15 minut i mi się nie udało. chował się w rośliny, za filtr... są jakieś sposoby? nie chcę powyrywać wszystkich roślin...
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 24, 2008, 12:33:40 »

Może podstępem? Jakieś dobre jedzenie dla glonojada zostawić w siatce i poczekać aż zacznie jeść.
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 24, 2008, 12:38:35 »

sprubuj go złapać w ręce - ja tak zawsze robie, dzięki temu nie zaplącze sie w siatke i nie zrobisz mu krzywdy
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #3 : Grudzień 24, 2008, 12:41:56 »

Włoż siatkę do łapania ryb i poczekaj trochę aż  ryby przywykną. Po 3-4 godz. daj im jeść (nie za dużo, tak żeby miały wrażenie niedosytu) ale nic jescze nie rób. Po 10-15 min. zgaś światło daj znowu troszeczkę żarcia odczekaj z 2-3 min i wtedy rób polowanie.
 Gwarantuję

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 24, 2008, 12:43:24 »

Zamocz kasiorek,niech się przyzwyczai do niego i za 1-2 godziny wsyp papu rybciom,jak przypłynie do jedzenia to może wtedy ci się uda Smiley

reuptake
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 24, 2008, 12:58:34 »

on nie podpływa do jedzenia niestety.

nie bardzo wyobrażam sobie łapania go w ręce, jest bardzo mały. i naprawdę sprytny. ucieka od siatki, chowa się w rośliny, za korzenie, za fitr, wszędzie gdzie się da. jest przy tym bardzo szybki.

spróbuję przyzwyczaić go do siatki.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #6 : Grudzień 24, 2008, 13:16:20 »

A tak w ogóle to jaki jest powód, aby go wyłapać z akwarium?

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
reuptake
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 24, 2008, 13:27:23 »

wigilia Wink tradycyjny glonojad po syjamsku.

a serio to chcę go oddać, bo goni mieczyki (sklep już się zgodził)
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 25, 2008, 19:49:26 »

zrób tak jak  mówił badrass bo w ręce to też sobie nie wyobrażam możesz go ścisnąć z mocno lub coś i będzie szkoda Grin Grin
Sanders
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 25, 2008, 21:25:00 »

ee jak coś pomoże, to ja swojego łapałam przy użyciu sporej siatki akwarystycznej (czekałam aż na przednią ścianę wylazł) i jak próbował się wycofać to przez siatkę złapałam ręką. Leciutko, nic mu się nie stało. Powodzenia Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: