Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe akwa dla rybek  (Przeczytany 2062 razy)
MateuszMława
Stały użytkownik

« : Grudzień 24, 2008, 20:14:49 »

chcę kupić akwa dla gupików, molinezji, mieczyków, kosiarek, kirysków, otosków i innych kilka rybek jakie akwa kupić żeby nie było przerybienia. Undecided
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #1 : Grudzień 24, 2008, 20:16:35 »

112l lub 128l.

Po co Ci kosiarki i otoski razem?
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 24, 2008, 20:26:14 »

kosiarki mi sie podobają ale jeśli radzicie to wezmę aby otoski a którę są lepsze kosiarki czy otoski
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Grudzień 24, 2008, 20:31:47 »

Lepsze w czym? W wygladzie?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 24, 2008, 20:49:40 »

wogule niechodzi mi to żeby akwarium ładnie wyglądało tylko o hodowle i żeby dobrze funkcjonowało czy są spokojne lepiej glony czyszczą Cheesy Cheesy
Neonek23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 24, 2008, 21:56:15 »

sluchaj, zalezy ile rybek, ile masz miejsca, ile funduszy...
Jakbyś chciał malo to nawet 60l wystarcza.. A tak normalnie 112l...
(Też mam 1 akwarium 60l nawet duzo do pokoju moze byc)!
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 25, 2008, 10:00:34 »

kosiarki mi sie podobają ale jeśli radzicie to wezmę aby otoski a którę są lepsze kosiarki czy otoski

Kosiarki jedzą inny rodzaj glonów niż otoski i wzajemnie niebędą konkurowały o pokarm,więc niewykluczają się i mogą pływać w jednym akwarium.
Najlepszy litrarz na początek to ok.112l(w miarę małe koszty).Koniecznie pomyśl o osprzęcie ,filtr raczej zewnętrzny,grzałka,oświetlenie.Ryby to dopiero po 3-4 tygodniach wpuszczasz od zalania akwarium wodą Smiley

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 25, 2008, 10:07:40 »

\dzieki wszystkim z a pomoc Wink Smiley
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 25, 2008, 10:39:46 »

po 3-4 tygodniach wpuszczasz od zalania akwarium wodą

bez przesady kup preparaty przyspieszające dojrzewanie akwarium to już po 1 tygodniu będziesz mógł wpuścić ryby ja tak robiłem i wszystko było ok nawet z crytal red które jak wiadomo są bardzo wrażliwe.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 25, 2008, 10:53:44 »

Ze ty tak robiłeś to nie znaczy że zrobiłeś to prawidłowo.Poczytaj cyklu azotowym i posłuchaj innych,bo ty jesteś chyba jednym z nielicznych którzy twierdzą że ryby można wpuścić po tygodniu  Shocked Po tygodniu to możesz co najwyżej ślimaka tam umieścić tam i nic mu niebędzie Smiley

kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 25, 2008, 11:23:47 »

Takie startery to nabijanie ludzi w butelkę...Bakterie nitrosomonas i nitrobacter są bakteriami tlenowymi (są w tych starterach i one są ważne w cyklu azotowym),a myślisz,że w w takiej buteleczce jest wystarczająca ilość tlenu?Kupujesz martwe bakterie,które na nic się nie przydadzą.Jeśli masz dobrą wodę wodociągową,to Twoje rybki wytrzymały i krewetki.Do przyspieszania dojrzewania akwarium czasami wpuszcza się rybki,które mają dostarczyć amoniaku itp. żeby cykl szybciej zachodził.Ewentualnie możesz wziąć trochę wody z dojrzałego akwarium,np. kolegi, i wtedy dojrzewanie będzie szybsze i po 2 tygodniach najwcześniej można wpuszczać rybki.Te całe startery to bajka!Wpuszczenie rybek po zalaniu akwarium nie musi się skończyć ich śmiercią,ale może wpłynąć na ich późniejsze zdrowie,a może prowadzić do śmierci,jeśli dużo jest stworzeń w baniaczku.Ehh.... już się wystarczająco rozpisałem.
Pozdrawiam

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 25, 2008, 12:32:51 »

mówie tylko jak ja zrobiłem nie musi się przecież nikt się mnie słuchać.Ale ryby są w dobrej formie są żywe i zdrowe może to rzeczywiście dlatego że mam dobrą wode
wodociągową.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 25, 2008, 13:29:20 »

Napisałeś  że po tygodniu ma wpuścić ryby ,jak coś doradzasz to przemyśl to najpierw Smiley

bez przesady kup preparaty przyspieszające dojrzewanie akwarium to już po 1 tygodniu będziesz mógł wpuścić ryby
[/quote]

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 25, 2008, 13:43:26 »

dzięki wszystkim Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: