Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Luana - 112l, 45l, 23l - w kierunku Azji i Ameryki
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Luana - 112l, 45l, 23l - w kierunku Azji i Ameryki  (Przeczytany 5547 razy)
Luana
Stały użytkownik

« : Grudzień 24, 2008, 23:14:22 »

Więc w końcu pokaże dwa z czterech (EDIT: trzy z paru więcej Grin) moich baniaczków. Jako że z akwarystyką zaczęłam na dobre jakiś rok temu (wcześniej w większości były to pomyłki, ale o tym ciii...) więc proszę o wyrozumiałość.

A więc zaczynamy. Na początek obecnie moje największe akwarium - 112l.

Zbiornik ma standardowe wymiary 80x35x40cm, czyli 112l, przednia szyba prosta.
Jako filterek - pompa z gąbką Aquaszuta (typ 300).
Grzałka - AquaEl 100W, temperatura 26*C.
Oświetlenie 2x18W (to normalne, białe świetlówki z Castoramy)
Jako podłoże jest zwykły żwirek kwarcowy (przymierzam się do zastąpienia go Floranem lub Volcanitem)
Rośliny to żabienice (Echinodorus amazonicus, E. barthii, E. bleheri), mikrozoria (Microzorum pteropus i odmiana "Windelov"), nurzaniec (Vallisneria spiralis), najas (Egeria najas - nie jestem pewna), mech jawajski. Roślinki praktycznie nie są nawożone - jedynym dodatkiem są pałeczki Filtusa pod żwirkiem i od czasu do czasu Ferro Aktiv.
Ze zwierzyńca: 1 samiec i 3 samice bojownika syjamskiego (Betta splendens), 5 zwinników latarników (Hemigrammus ocellifer), 6 razbor hengela (Trigonostigma hengeli) i 6 otosków (Otocinclus affinis). W planach jak już zwinniki dokonają żywota dokupię razborek i piskorków.
Hmmm... co by tu jeszcze... w planach mam jeszcze dokupienie paru małych korzonków i obsadzenie ich mikrozorium (prawdopodobnie padnie na odmianę "Narrow"). W obecnym stanie zbiornik funkcjonuje od sierpnia lub września (skleroza nie boli)

I kolejny zbiornik, czyli zestaw AquaEl Pearl 50.

Wymiary to 50x30x30, czyli 45l.
Filtr wbudowany w pokrywę (wkłady to gąbka, ceramika, gąbka - ta ostatnia do zamiany na coś ceramicznopodobnego, ewentualnie torf), na rurkę założona dodatkowo gąbka, jako prefiltr i zabezpieczenie przed wciąganiem rybek.
Grzałka to AquaEl 50W (26*C)
Oświetlenie 1x15W (i na razie wystarcza)
Podłoże to gruboziarnisty piasek kwarcowy (z dodatkiem pałeczek nawozowych) - kiedyś zamienię na bazalt (i wówczas zamiast kirysków będą krewetki)
Pora na chwasty: nurzaniec (Vallisneria spiralis), moczarka (Egeria densa), mikrozorium "Narrow" (Mikrozorum pteropus "Narrow"), żabienica Blehera (Echinodorus bleheri), żabienica (E. magdalensis - nie jestem w 100% pewna czy tak jest), ludwigia (?)
Rybiaste: 1 samiec bojownika (Betta splendens), około 12 stanowczo zbyt ruchliwych gupików endlera (Poecilia wingei) i 4 młode jeszcze kiryski spiżowe (Corydoras aeneus), które docelowo będą w stadku 8 szt w 112.
W stanie obecnym zbiornik jest od miesąca (pół-restart, z powodu kompletnej zmiany wystroju), ciągle szukam nowych roślin, by jakoś ładnie to wyglądało.

Uprzedzając pytania - parametrów wody nie mierzę i na razie nie zamierzam (jedynie pH, które w obu zbiornikach wynosi około 6,8)

Tak więc zapraszam do komentowania, wychwalania i krytyki (czyli piszcie co wam się podoba lub nie, co zmienić, zamienić, wymienić itd...) - jest szansa że dzięki Wam powstanie coś naprawdę ładnego...

18.01.2009 AKTUALIZACJA:
45l prezentuje się teraz tak:

żabiebicę zastąpił korzeń z Narrowkiem , doszedł jeszcze jeden, doszły samiczki bojownika i parę małych endlerków

25.01.2009
Wystartował kolejny baniaczek:

Akwarium 40x25x25 profil, czyli 23l.
Filtr: AquaEl Fan Mini (przykręcony prawie na maksa)
Grzałka: Hagen Elite 50W (do wymiany na coś lepszego. na razie musi być) (27-29*C)
Oświetlenie: na razie żarówka 25W, podczas najbliższych zakupów będzie świetlówka 9/11W
Podłoże: piasek kwarcowy
Roślinki: rogatek (Ceratophyllum demersum), kryptokoryna (wie ktoś jaka?) i gałęzatka (Cladophora Aegagropila; wiem, wiem - to nie roślina, ale też zielone Grin)
Z tych co pływają: samiec bojownika, w przyszłości tylko krewetki (jak się uda to yellowki)
Ozdoby: korzeń i łupki. Kamyczki tylko przytrzymuja gałęzatkę przed próbami lotów.

17.02.2009
AKTUALIZACJA 23L:

Tak to dzisiaj wygląda - doszło małe mikrozorium Narrow (i liście dębu dla krewetek). No i rogatek troszkę za bardzo 'zaszalał'

AKTUALIZACJA 45L:

Kompletna zmiana. Czyli powrót do korzeni (w sensie dosłownym i w przenośni). Wreszcie mam znów pielęgniczki  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 20:11:39 wysłane przez Luana » Zapisane
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2008, 02:20:41 »

Ładne. Które idzie w Azje a które w Ameryke??

112l (80x35x40 tak?, bo masz podane szer. 30) jest fajna, porządek i w ogole rosliny ładne, może jakoś bym to zagęścił bardziej/dołożył czegoś jeszcze. Bez zwinników i żabienic to mogłaby być Azja Cheesy

45l kompaktem oświetlasz??? Te nurzańce to tak tam ledwo, ledwo. Wywaliłbym tą żabienice z trzeciego planu (jakoś tak pomniejsza akwa), coś innego tam, tudzież dołożyłbym jeszcze jeden korzeń do tego po prawej, jakoś je połączył. Jak endlerki są Ci zbyt ruchliwe to chętnie przyjmę Cheesy.
Pozdrawiam

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2008, 10:24:33 »

Które idzie w Azje a które w Ameryke??
- zasadniczo na razie to wymieszane, docelowo będzie w 112 Azja pełną gębą, a z 45 (jak wszystko już odejdzie do krainy wiecznego żarcia i pływania w nieskończoność) powstanie mini-biotop czarnych wód (czyli para/harem jakiś małych pielęgniczek +zwinniki jarzeńce +otoski)

80x35x40 tak?, bo masz podane szer. 30
  - faktycznie 35cm szerokości... tak to jest gdy się pisze po ciemku (matę pod akwarium też cięłam na 30cm, i potem sie dziwiłam że mi zabrakło...).

112l jest fajna, porządek i w ogole rosliny ładne, może jakoś bym to zagęścił bardziej/dołożył czegoś jeszcze
- toteż cały czas szukam nowych chwastów... chętnie zobaczę wasze propozycje.

Bez zwinników i żabienic to mogłaby być Azja
- zwinniki zostały po poprzedniej obsadzie i dokonają żywota (i wtedy dokupię jeszcze z 5-6 razborek), a żabiebice sa koniecznością przy tak małej ilości światła (no chyba że kiedyś będą same mikrozoria wszelkich odmian, co też mnie kusi)

45l kompaktem oświetlasz???
- świetlówką (niezintegrowaną...wrrr...)

Te nurzańce to tak tam ledwo, ledwo
- ledwo, ledwo, bo doszły... 3 dni temu.

Wywaliłbym tą żabienice z trzeciego planu (jakoś tak pomniejsza akwa), coś innego tam
- masz jakąś propozycję? bo ja z botaniki zielona jestem. wolę rybki.

tudzież dołożyłbym jeszcze jeden korzeń do tego po prawej, jakoś je połączył
- poluję cały czas na coś fajnego... tylko że jak ładny to cena powala, no i oczywiście obsadzę go Narrowkiem  Cheesy i wtedy żabiebica wylatuje.  hmmm... a z drugiej strony może właśnie w 45 zrobić Azję...?

Jak endlerki są Ci zbyt ruchliwe to chętnie przyjmę .
- mnie sie to bardzo podoba że są ruchliwe - przynajmniej bojek nie ma szans ich poskubać  Wink
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 25, 2008, 10:41:04 »

Luana . Co znaczy " w planach jak dokonaja zywota"  Huh Czekasz z utesknieniem na ich smierc Huh To przeraza nawet mnie ,najmroczniejsza postac forum . Wściekły  Grin
Akwaria :
1.Urzadzenia techniczne widoczne -nieladnie
2.Razace biale podloze - niekorzystnie i chyba  Huh- zbyt niskie
3.Czy mozesz zamiescic foty -zblizenia roslin /zwlaszcza zabienic?

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 25, 2008, 11:40:00 »

Czekasz z utesknieniem na ich smierc
a broń boże! niech żyją jak najdłuże... po prostu jak tylko zejdą to dokupię! nie zamierzam ich wykańczać!

1.Urzadzenia techniczne widoczne -nieladnie
w 112 liczę że chwasty zarosną i nie będzie ich widać, w 45 konieczność - po prostu podnosząc pokrywę z przyczepioną do niej rurką filtra wyrywałabym połowę roślin.

2.Razace biale podloze - niekorzystnie i chyba  - zbyt niskie
- na fotce wydaje się białe - w rzeczywistości jest koloru... piaskowego. i naprawdę od frontu jest około 4cm (efekt przycięcia zdjęcia)

3.Czy mozesz zamiescic foty -zblizenia roslin /zwlaszcza zabienic?
wieczorem postaram się zrobić.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 25, 2008, 12:53:12 »

112 bardzo mi sie podoba, 45 moze troszke pustawo - ale wiem ze to poczatek i chyba jeszcze sie zmieni - powodzenia  Good !
Obserwuj tego sprzedawce, czesto wystawia bardzo ladne korzenie po bardzo przystepnych cenach http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10741447

ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 25, 2008, 14:13:28 »

mi sie te 1 podoba 2 moze mało obsadzone roslinami ale jest ok  papa
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2009, 11:28:21 »

fajne baniaczki

126l Ogólniak

160l Malawi
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2009, 12:42:35 »

w akwariach trochę się pozmieniało, doszło parę rybek...

45l przeszło przemeblowanie - żabienica postanowiła jednak opanować całe akwarium, więc została eksmitowana do 112, na jej miejsce doszedł korzonek z mikrozorium i drugi z małym znubiasem (dostałam gratis, a jak dają za darmo to się bierze  Grin), pływa też więcej rybek...

jeśli się uda to już niedługo w 45l zamieszka tylko i wyłącznie sam wielkopłetw, a dzisiejsza obsada wyprowadzi się do kolejnego baniaczka (wszystko zależy od tego jak duży on będzie)

fotki porobię jak się ściemni.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2009, 13:05:10 »

To ja poproszę jak już będziesz robiła fotki o kilka zbliżeń zwłaszcza pierwszego bojka Smiley ..bo albo mi się wydaje, albo on ma kolor jaśniutko różowy? (a ja bzikuje na punkcie tego kolorku). Miał już kiedyś młode?

Ogólnie to zwłaszcza pierwsze akwa mi się podoba Smiley , już nawet pomijając fakt, że jest w nim ten śliczny bojek.. to jest przestronne, ładnie urządzone. Pozdrawiam Smiley

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2009, 15:40:50 »

profesjonalizm śliczne akwaria  Cheesy

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #11 : Styczeń 18, 2009, 18:45:27 »

Jak dla mnie troszkę pusto,ale to nie moje akwa  Wink Pomyśl może o czarnym brystolu na tło.Bojki się wtedy ładnie prezentują  Cheesy

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 18, 2009, 19:05:01 »

Mi się bardzo podobają  Cheesy
choć w drugim czegoś mi brakuje Huh
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 18, 2009, 19:30:38 »

dolly - na samym początku miałam czarne tło i bojownika wogóle nie widziałam. dlatego zmieniłam na białe, a niedawno na tapetkę (pozostałą po remoncie) we wzorek a la piaskowiec.

arti-131 - już wstawiłam aktualną fotkę (w 1 poście) - jak widać nieco się pozmieniało
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 18, 2009, 19:37:03 »

Malusie, ale fajniusie !  Good !
Tapetka fajnie wyglada i nie powiedzalabym ze to foto  Grin , nie pomyslisz o jakims mchu ? ( wypelni troszke pustke)

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: