Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik zbudował gniazdo  (Przeczytany 9563 razy)
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2008, 08:59:15 »

dzięki no to już będe wiedział Grin Grin
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2008, 10:39:15 »

Ja kiedyś trafiłem zamiast samicy samca bojownika karłowatego było sporo zamieszania a sprawa wyjaśniła się jak ta niby samica zaczęła budować gniazdo.

Młode ampularie oddam
krzyzowka
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 29, 2008, 20:37:50 »

jak samica bedzie miala paski na bokach to znaczy jest pora tarcia i przenies je razem bojownika samca i samice do innego zbiornika on bedzie budowal gniazdo az wkoncu bedzie ikra
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #18 : Grudzień 29, 2008, 21:04:41 »

Może się podepnę pod temat. Kto wie, jak duże powinno być akwarium, żeby można było wpuścić dwie pary bojownika i żeby się ryby nie biły?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 29, 2008, 21:17:17 »

Może się podepnę pod temat. Kto wie, jak duże powinno być akwarium, żeby można było wpuścić dwie pary bojownika i żeby się ryby nie biły?

sama wielkość akwarium - a raczej powierzchnia dna - to nie wszystko.

przy wymiarach dna około 100 x 40 cm jeżeli baniak będzie dość zarośnięty i tak zaaranżowany by samce mogły wybrać bezkolizyjnie rewiry nie powinno byc kłopotu. utarczki bedą występować na granicy terytoriów ale nie powinny doprowadzic do całkowitego zdominowania jednego samca przez drugiego jak i śmierci któregoś osobnika.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Grudzień 29, 2008, 22:50:02 »

Dziękuję za informację. Czyli mogę wyciągnąć wniosek, że na każdą parę bojowników potrzeba 50 x 40 cm2 dna?
To, przy przeciętnej wysokości akwarium 40 cm, daje 80 litrów wody na parę przy odpowiednio zachowanym środowisku?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 30, 2008, 00:36:13 »

Dziękuję za informację. Czyli mogę wyciągnąć wniosek, że na każdą parę bojowników potrzeba 50 x 40 cm2 dna?
To, przy przeciętnej wysokości akwarium 40 cm, daje 80 litrów wody na parę przy odpowiednio zachowanym środowisku?

no nie do końca.
samca i kilka samic można trzymac już w baniaku mniejszym - około 40 - 45L.  zwykle agresja samca w stosunku do samic jest mniejsza niż między samcami. natomiast przy założeniu, że klika samców ma pływać w baniaku powierzchnia takiego rewiru (50 x 40) powinna kazdemu z nich wystarczyć na tyle by nie zapędzał się za innym po całym baniaku. wysokość nie ma znaczenia. 40 cm to nawet za dużo. wystarczy nawet 20 cm ale w takim baniaku trudniej rośliny okiełzać.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 30, 2008, 00:54:51 »

Po co ja o to się pytam?
Chciałem opracować inną metodę przydziału litrażu dla konkretnych ryb.
Wstawiamy kilka par w taki sposób, żeby nie walczyły ze sobą i miały własny rewir. Objętość akwarium dzielimy przez liczbę takich par i mamy uczciwie wyliczony litraż/pole powierzchni dna.
krzyzowka
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Grudzień 30, 2008, 12:34:32 »

pedziel akwarium na pol
zuza97
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Luty 06, 2009, 09:16:03 »

Bojowniki są pokojowo nastawione, więc nie powinno być problemu. Sprawa się komplikuje jak masz 2 samce np. Tongue

Nie masz racji,bojowniki nie są pokojowo nastawione,gdybyś kupił 2 bojowniki samce i dałbyś do jednego pustego akwarium,walczyłyby.Walki te nazywanę są walkami''do ostatniej kropli krwi''
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 11, 2009, 00:17:43 »

Nie masz racji,bojowniki nie są pokojowo nastawione,gdybyś kupił 2 bojowniki samce i dałbyś do jednego pustego akwarium,walczyłyby.Walki te nazywanę są walkami''do ostatniej kropli krwi''
kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem się kłaniają Tongue... przecież napisał ze bojowniki są pokojowo nastawione ale nie do własnego gatunku
stronchold
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Maj 23, 2009, 07:53:12 »

Pozwólcie, że podczepię sie pod temat.
Mam mały problem, ale od początku:  jestem posiadaczem od 2 tyg. bojownika i samicy. Założyłem akwarium 15l 2 dni temu, władowałem dużo roślin(mam nawet wsadzone takie bambusy co w Ikei sprzedają, i czy to dobrze?) Dzisiaj rano widzę, ze bojownik zaczął budować gniazdo, a ja chce wymienić wodę, bo jest już mętna. Co mam zrobić??? Myślałem, nad tym, ze ktoś powoli węzykiem odsysa, a drugi nalewa, żeby poziom utrzymywał się taki sam, ale to jest bardzo trudne. Proszę pomocy??
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Maj 23, 2009, 08:18:04 »

Po pierwsze: masz za małe akwarium; po drugie: masz akwarium za świeże, tutaj narybek nie przeżyje; po trzecie: te bambusy nie mogą rosnąć w zanurzeniu, korzenie mogą być zanurzone i kawałek łodygi, reszta nad wodą. Włóż doniczkę i wstaw przy powierzchni (jakoś umocujesz), jeżeli chcesz mieć te bambusy.
Najlepiej babmus wyjmij, bo może przez jakiś czas gnić i wstaw w jakiś innym pojemnik, choćby w wiaderko.
Zrób zdjęcie roślin i wstaw w wątek do rozpoznawania roślin, może masz jakąś inną niespodziankę.

link poniżej:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9026.0
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Maj 23, 2009, 08:25:22 »

PAMIĘTAJ, ŻE NAJWIĘKSZĄ KRZYWDĄ JAKĄ MOŻESZ ZROBIĆ SWOIM RYBKOM JEST CAŁKOWITA WYMIANA WODY!

Pozdro Wściekły

stronchold
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Maj 23, 2009, 08:41:33 »

A więc, na forum przeczytałem, ze min. 10 l…  a najlepiej 15-20. Większe, tez nie dobrze.  A kupując akwa, kierowałem się powierzchnia dna… akwa ma od 10 cm h … także jest ok. Wodę mam z mojego większego akwa oraz drugą połowę z odstanej wody kranówy. Nie jestem głupi, żeby zanurzać rośliny, które rosną na powierzchni…

Rośliny jakie posiadam: trawę(kępka) trawa jest posadzona w przerobionym kubeczku i nasypałem żwirku , 2 liście żabienicy, mam sporo rogatka, oraz rośliny, które pływają na powierzchni. No i te korzenie z tych bambusów.

Dno bez żwirku.
Tem.: 24-26 stopni
Nie posiadam ani filtra, ani napowietrza cza, tylko mała grzałkę…

Jak już bym wymieniał wodę to jakieś 3-4 litry, ale jak to zrobić, żeby nie posuć gniazda i zeby rybki nie były złe:D Huh

« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2009, 13:04:16 wysłane przez stronchold » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: