Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dojrzewanie wody w akwarium 250l
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Dojrzewanie wody w akwarium 250l  (Przeczytany 13486 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Grudzień 26, 2008, 08:15:51 »

Ps. Jestem sprzedawcą z 17-letnim stażem, tyle że w branży motoryzacyjej.
Pozdro...

Nie porownuj branzy motoryzacyjnej gdzie kupujacy zna sie w 90% na temacie do akwarystyki gdzie kupujacy raczej tylko w 15 - 20 % sie zna na tym co kupuje !

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Grudzień 26, 2008, 08:22:54 »

Gina, mowisz o Sobie ?
1. Nigdy nie ufaj sprzedawcy
2.Ufaj Forum Wodnego Swiata
3.Zanim pobiegniesz do sklepu , zadaj pytanie /na forum oczywiscie/
4.Jezeli masz watpliwosci patrz pkt. 1 i 2 .

A zeby bylo razniej , chodzi o akwarystyke oczywiscie .
 Grin
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Grudzień 26, 2008, 08:36:37 »

o sobie tez ( choc juz nie jest tak zle jak pol roku temu  Grin ) , ale wystarczy poczytac tu na furum  (i nie tylko tu) o klopotach po zakupach radzonych przez sprzedajacych !
ciekawe czy Ty juz jestes taki mocny na 100% , bo widzialam juz tutaj mocniejszych od Ciebie - a tez sie nadziali  Grin
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2008, 08:39:57 wysłane przez gina2006 » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Grudzień 26, 2008, 09:11:06 »

Twoja uszczypliwosc Gina , zniewala mnie .
Tak spytalem .Bo .... jezeli znasz sie na 90% na automobilizmie to chetnie podskocze do Ciebie i pomozesz mi z moim gruchotem .
A jesli chodzi o akwarystyke to : wiem ,ze nic nie wiem .
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Grudzień 26, 2008, 09:34:57 »

Twoja uszczypliwosc Gina , zniewala mnie .

nie ja napisalam
Gina, mowisz o Sobie ?

wiec prosze nie przyklejaj mi łatki uszczypliwosci
do sklepow  motoryzacyjnych nie wchodza laicy (nie twierdze ze ja sie znam) i ciezko wsadzic sprzedawcy cokolwiec z syrenki jesli kupujacy ma mercedesa,
a w akwarystycznym bardzo czesto sprzedadza dracene jako rosline calkowicie wodna lub rybe wielkosci 15 cm do 25 L baniaka czy tym podobne mowiac ze tak moze byc - i nie widze tu absolutnie zlosliwosci z mojej strony, tylko stwierdzenie faktow jak mozna zrobic na szaro kupujacego !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2008, 09:36:29 wysłane przez gina2006 » Zapisane

jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Grudzień 26, 2008, 11:09:34 »

Nie porownuj branzy motoryzacyjnej gdzie kupujacy zna sie w 90% na temacie do akwarystyki gdzie kupujacy raczej tylko w 15 - 20 % sie zna na tym co kupuje !

1. 90 % to jest wiedza mechanika samochodowego. - mam ich ze 2 osoby na 10.
2. cała reszta to laicy - zwykli użytkownicy pojazdów; można im sprzedać o wiele więcej niż potrzebują tylko po to by ich pojazd był lśniący, pachniący i się nie psuł.  Wink
3. jeszcze raz mówię że wszyscy jesteśmy ludźmi, ale nie wszyscy pasjonatami. - to jest istotna różnica.

Pozdro...
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Grudzień 26, 2008, 11:11:44 »

do sklepow  motoryzacyjnych nie wchodza laicy (nie twierdze ze ja sie znam) i ciezko wsadzic sprzedawcy cokolwiec z syrenki jesli kupujacy ma mercedesa,
byś się zdziwiła... Undecided
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #37 : Grudzień 26, 2008, 11:14:27 »

Wracając do tematu : po co ma być ten węgiel w czasie dojrzewania ? ja nie wiem po co -wiec skoro nie wiem zakładam że po nic -czyli nie potrzebny. W czasie dojrzewania dojrzewa nie tytlko woda i podłoże ale także filtr - a dojżewanie filtra to nic innego jak osiedlanie się bakterii na jego wkładach więc nie wiem jaki jest sens zasiedlać bakteriami węgiel po to by go potem wywalić i zamienić na nowy jałowy wkład?Huh

lewart
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Grudzień 26, 2008, 11:17:17 »

no w końcu coś na temat nie moto hehe. dzieki.
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #39 : Grudzień 26, 2008, 13:16:19 »

Wracając do tematu : po co ma być ten węgiel w czasie dojrzewania ?

Filtr Tetra EX 700. Instrukcja obługi: " Wkład filtracyjny z węglem aktywnym chemicznie usuwa takie substancje jak pestycydy, usuwa z wody przykre zapachy oraz substancje, które prowadzą do zaszlamienia i zażółcenia wody. Ten element filtracyjny należy wykorzystywać tylko do określonego celu i przez krótki czas. Zaleca się usunięcie go z filtru po okresie 5 do 10 dni."

W sumie nie jest napisane że powinien on być razem ze startem akwarium. (choć można to tak odebrać). Może chodzić o substancje które znajdują się w nowym zbiorniku a zbiornika odpowiednio nie zdyzenfekowaliśmy, o jakiś syf na roślinach przyniesionych z niewiadomego źródła, o żwirek którego nie wypłukaliśmy.
W sumie nie każdy wie o tak prostych zabiegach przed uruchomieniem akwarium.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #40 : Grudzień 26, 2008, 17:25:57 »

" Wkład filtracyjny z węglem aktywnym chemicznie usuwa takie substancje jak pestycydy, usuwa z wody przykre zapachy oraz substancje, które prowadzą do zaszlamienia i zażółcenia wody. Ten element filtracyjny należy wykorzystywać tylko do określonego celu i przez krótki czas. Zaleca się usunięcie go z filtru po okresie 5 do 10 dni."

A czy na start akwa lejesz do niego ''zaszlamioną'' wode? , z kąd by w akwarium miały się wziąć np. pestycydy??? Węgiel jest dobry np. po zakończeniu leczenia ale w innym przypadku nie wydaje mi sie zby ''substancje'' o których mowa mogły sie znaleźć w akwarium ....i to bez naszej wiedzy

lewart
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Grudzień 26, 2008, 18:19:30 »

ja węgla używam od zeszłego soboty czyli od startu, i chyba przejdę na zeolit, jest bardzo dobry. Woda wciąż mętna i nie używam napowietrzacza bo pieni się jak... jutro kupuje odczynniki oraz filtr wewnętrzny mechaniczny.
Zrobiłem jeden błąd, mianowicie od soboty świeciłem 12 godz. Dopiero od wczoraj zszedłem do 5 godz. i co tydzień będę wydłużał o godz. Czy rośliny nie ucierpią?
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #42 : Grudzień 26, 2008, 20:05:58 »

Węgiel może służyć do różnych celów i nie tylko po lekach:
http://www.solniczka.friko.pl/artykuly/wegiel.htm
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #43 : Grudzień 26, 2008, 20:08:48 »

ja węgla używam od zeszłego soboty czyli od startu, i chyba przejdę na zeolit, jest bardzo dobry. Woda wciąż mętna i nie używam napowietrzacza bo pieni się jak... jutro kupuje odczynniki oraz filtr wewnętrzny mechaniczny.
Zrobiłem jeden błąd, mianowicie od soboty świeciłem 12 godz. Dopiero od wczoraj zszedłem do 5 godz. i co tydzień będę wydłużał o godz. Czy rośliny nie ucierpią?

Po co Ci filtr wewnętrzny do takiego litrażu? Ja mam filtr zewnętrzny z deszczownią i Mi to w zupełności wystarcza.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Grudzień 26, 2008, 20:16:56 »

Po co Ci filtr wewnętrzny do takiego litrażu? Ja mam filtr zewnętrzny z deszczownią i Mi to w zupełności wystarcza.

Na wlot filtra zewn.zakładasz gąbką(prefiltr) i służy on jako filtr biologiczny.W ten sposób niezapycha sie szybko i nieczyścisz go co miesiąc , a wewn. filtr filtruje wodę z zanieczyszczeń grubszych i mozessz go przepłukać przy każdej podmianie żeby pracował wydajniej.Takie połączenie stosuje się przy sporej obsadzie ryb Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 11:12:03 wysłane przez mario27-28 » Zapisane

Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  

Skocz do: