Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Bocja siatkowana ( Lohachata ). Problem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bocja siatkowana ( Lohachata ). Problem  (Przeczytany 5262 razy)
Huubi
Nowy
*

« : Grudzień 25, 2008, 22:14:32 »

Witam.

Mam w akwarium 1 bocje i i 3 welony i kilka innych ryb ( sumy, neonki, mieczyki, glonojad ).
Codziennie rano widzę, że welony coraz mocniej maja obgryzione płetwy, ogony, a nawet jeden teleskop ma zdarta skórę na oku. Czy bocja je obgryza czy może jakaś choroba, jakiś niedobór witamin czy coś. W dzień jak oglądam rybki to żadne się nie gonią ani nic, jedynie wieczorami, jak już zgaszę światło to bocja wychodzi z kamienia i widzę, że podpływa do innych ryb. Czasami w dzień widziałem jak atakowała innych mieszkańców akwarium.
Proszę o szybką odp,  bo jak to bocja obgryza welony to jak najszybciej ją odłowie i oddam.
Z góry dzięki za pomoc.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2008, 22:15:59 »

ile litrów akwarium? i oddaj welona a nie bocje on nie nadaje się do takiej obsady jak masz ty!! Wściekły
Huubi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2008, 22:20:52 »

Chyba 45, ale niedługo zmieniam na większe. Welonów raczej nie oddam tzn, chyba dam je do osobnego akwarium i będą sobie tylko one żyły, a bocje raczej na pewno oddam, bo sama całymi dniami siedzi, ponieważ nie ma żadnej ryby ze swojego gatunku.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 26, 2008, 09:39:06 »

Huubi czy ty jesteś poważny??
Jak tyle ryb trzymasz w akwa 45l
to chyba upadłeś zrobiłeś zupkę
welony od 100l i strasznie brudzą
a ty trzymasz bocje w 45l wiesz
ile ona może urosnąć?? Wściekły

gg-733380
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2008, 10:03:41 »

45L Huh Huh dwight 18 ma racje welony nie pasują do twojej obsady i wogóle za mały litraż dla nich  huubi te ryby męczą sie u ciebie Undecided Undecided Aby im współczuć Sad
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2008, 10:06:15 wysłane przez MateuszMława » Zapisane
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 26, 2008, 10:27:45 »

Praktycznie nic z tej obsady nie pasuje do 45L, bocja też. Kup większe akwarium, a bocje albo oddaj albo dokup jej kolegów. Jeżeli to ona atakuje welony to właśnie dlatego, że brakuje jej towarzystwa innych bocji i ciśnie się w tych 45l. Chociaż obstawiałbym, że to jednak nie bocja, ja u swoich nie zaobserwowałem żadnej agresji.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Huubi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 26, 2008, 10:37:30 »

Bocje już mam około 4lata i dopiero niedawno poczytałem trochę o niej. Jak zakładałem akwarium to miałem 2 ale jedna zdechła, bo była ospa rybna. Innej bocji dla niej nie dokupię, ponieważ z tego co w dzień obserwuję to żadna ryba nie goni welonów, tylko wieczorami bocja wypływa z kamienia i widzę jak podpływa do innych. Już kiedyś goniła mi inne ryby.
Błąd zrobiłem kupując welony, ale wtedy jeszcze tak się nie interesowałem tym i za dużo o tych rybach nie czytałem, a trudno wydać albo zamienić na inne ryby.
Dzięki wszystkim za pomoc.
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 26, 2008, 10:46:52 »

właśnie dla tego masz bocje dokupić żęby miała kolegę Peterpl o tym pisał jeśli jej dokupisz kolegę lub koleżankę to nie będzie ganiały tych welonów Grin Grin
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 26, 2008, 10:47:59 »

a wogule welony przenieś z tamtąd o za mały litraż  i one sie meczą tam   
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: