Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary :D  (Przeczytany 2650 razy)
MateuszMława
Stały użytkownik

« : Grudzień 27, 2008, 11:32:41 »

kumpel mnie poprosił żebym sie was spytał bo on niema internetu cz mógłby trzymać w akwa 112l 2 młode skalary  żeby sie nie menczyłuy póżniej je odda jak bedo za duże niewiem co mu powiedzieć  Undecided
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2008, 13:02:46 »

Trochę za niskie jest ,bo standardowa 112 ma 40cm wysokości,a skalary rosną w górę dośc spore i powinno zapewnić się im akwarium o wysokości 50cm.Sądzę że młode może trzymać napewno,nawety więcej ,ale jaki jest sens podchować rybki i później je oddawać Huh

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2008, 13:19:51 »

dzięki po wtórze  mu to samo Grin Grin
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2008, 13:28:18 »

CYTAT :

Odp: andrzej72 - 112 litrów (low-tech)
« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2008, 20:13:51 »   

--------------------------------------------------------------------------------
Jak pisałem wcześniej - rośliny są w większości z odzysku. Mam nadzieję, że podrosną i się rozrosną.
Co do skalarów - uważam, że ten wymóg 50 cm wysokości zbiornika dla skalarów to coś w rodzaju stereotypu powtarzanego tylko dlatego, że ktoś kiedyś coś takiego napisał. Mało tego - te 50cm powinno się wg wielu źródeł mierzyć OD PODŁOŻA DO LUSTRA WODY A NIE OD DNA AKWARIUM. W związku z tym powinno się mieć zbiornik o wysokości 60cm aby mieć 50cm słup wody (10cm odpada na podłoże). Wiem, że za chwilę pojawią się głosy typu "skalar skarłowacieje" itp. Poza tym wg różnych źródeł te 50cm wysokości to warunki dla skalara optymalne, co nie oznacza, że akwarium o wysokości 40cm uniemożliwia hodowlę tych ryb. Argument w stylu "ta ryba będzie się męczyć" też do mnie nie przemawia. Owszem ryba będzie się męczyć ale tylko wtedy kiedy woda będzie do bani a zbiornik będzie tak zarośnięty, że ryba nie będzie miała gdzie pływać. Ale w takich warunkach każda ryba będzie się męczyć.

i jeszcze :
"A co Do Skalarów to mysle ze ta teza 50 cm wysokości to lekki nie takt. Wiadomo ze nikt nie bedzie trzymal skalarów w akwa  o 17 cm wysokości  <good>A jesli sa dobre warunki w nieco nizszym akwa to chyba przemawia to samo za siebie "

Wiec to zalezy co jeszcze ma w akwarium z obsady i ile ma zamiar ich chowac i w jakich warunkach (miedzy innymi ile zostawi im miejsca do plywania
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 13:31:29 wysłane przez gina2006 » Zapisane

seboox
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2008, 13:34:10 »

gina2006 popieram Cię ja swoich czasów miałem w akwa chyba 96l 3skalary i akwa miało 35cm wysokosci a po roku czasu od kupna ich zaczły składac ikre i w czasie tarła para przezyła a jeden osobnik odszedł w akwa miałem tylko kamienie korzen i jedna duza zabienice i to im wystarczyło

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2008, 13:40:48 »

Wiesz gina2006 ,ja przyznam się że sam niespełniam tego wymogu 50cm od żwirku do lustra wody,bo moje akwarium ma wys.50cm.Do tego dolicz średnio 6cm.żwiru.Zostaje 44cm u mnie,a kolega Mateusza ma standardowe akwarium 40cm,więc wyjdzie jakieś 34cm.Skalary rosną naprawdę wysokie,wiem bo sam mam dorosłe u siebie.Myślę że jak zapewni im dobre warunki to może je sobie nawet zostawić,ale tylko dobraną parę,bo podczas tarła są bardzo agresywne wobec siebie,a nawet innych ryb Smiley

Sebox kiedyś to były inne czasy i niebyło tak dużych nakwarii jak dzisiaj,100l to było już coś Shocked , standard to 40l ramowe.Pamiętam te czasy,wode wymieniałem raz na jakiś czas całą,a osprzęt to była prowizorka podłóg tego co mamy dziś Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 13:45:25 wysłane przez mario27-28 » Zapisane

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 27, 2008, 13:42:50 »

mma zamiar trzymać parkę z kiryskami otoskami mieczykami zbrojnikem i kiryśnikem a i molinezje
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2008, 13:43:58 »

Dziekuje bardzo za poparcie, ale to nie sa moje slowa tylko cytaty - choc mam takie samo zdanie na ten temat a nie lubie jak ktos powtarza ksiazkowe formulki, ktore w praktyce sa do bani

mma zamiar trzymać parkę z kiryskami otoskami mieczykami zbrojnikem i kiryśnikem a i molinezje
to jednak chyba juz przegiecie !!!! i to duze

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 27, 2008, 13:53:56 »

też mu powiedziałem żę już jak coś  bez żadnych ryb aby teotoski i jeden samiec skalara i 2 samice Undecided mogło by tak być???
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 27, 2008, 13:59:21 »

tez tak mysle, ale nikt nie bedzie nad nim stal z kijem i pilnowal czy sie trzyma rad
Mam sasiadke ktora w 112 obstawionej skalkami, muszlami i sztucznymi roslinami tylko 1 korzen duzy prawdziwy trzyma 3 zlote rybki kazda ponad 20 cm i dwa duze skalary. Wymienia wode tylko 1 raz do roku (czyszcac wszystko dokladnie), dolewajac co jakis czas ubytki i oczywiscie uzdatniacz. I jakos jej to zyje juz 3 lata  Wściekły - probowalam cos wytlumaczyc ale grochem o sciane ! - Serce sie kroi jak na to patrze i w duchu sie modle by peklo  Embarrassed
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 14:07:24 wysłane przez gina2006 » Zapisane

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 27, 2008, 14:13:38 »

Uuu współczuje rybkom jak one tam wytrzymóją  pewnie po chorowane Huh
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 27, 2008, 14:15:50 »

Niewiem czy będzie słuchał mi tylko szkoda tych rybek bo będą się męczyły u niego Wściekły Wściekły
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 27, 2008, 14:17:42 »

Uuu współczuje rybkom jak one tam wytrzymóją  pewnie po chorowane Huh
Co najdziwniejsze nie, a i wode zawsze ma krystaliczna

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 27, 2008, 14:25:35 »

ciekawe jak ona to robi???
MateuszMława
Stały użytkownik