Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium  (Przeczytany 2435 razy)
kuba66554443322
Zainteresowany
**

« : Grudzień 27, 2008, 14:24:09 »

Cześć ! Mam akwarium wys 35 dług 40 szer 25 mam pytanie co w nim hodować bo akwa stoi puste .Pozdrawiam!
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2008, 14:28:07 »

ja bym ci razdził kupić kilka gupików i otoski bo dużo ryb to ci sie nie zmieści pochoduj je naucz sie dużo i póżniej kup większy litraż Grin Grin
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2008, 14:28:39 »

a co ci sie podoba

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
kuba66554443322
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2008, 14:32:42 »

a ja mam już 60l i 120L akwarystyką interesuje się od dawna Smiley pozdrawiam
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2008, 14:41:41 »

ja znam sporo akwarystów, mających kilka akwariów większych i zawsze jedno krewetkarium, przy odrobinie szczęścia można się trochę dorobić na krewetkach Wink, wystarczy wystawić aukcje na allegro, lub popytać w sklepach. Wedłu mnie takie akwarium wystarczająco sie nadaje na taką małą hodowle.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2008, 14:46:51 »

zgadzam sie  damjakas załóż sobie krewtkarium Grin Grin
kuba66554443322
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 27, 2008, 16:03:36 »

Nigdy nie miałem do czynienia z krewetkami ale mam już plan kupie korzeń tak żeby był wysoki obsadzę go mchem . Ale  jakie rośliny na 3 plan las nurzańców ,ale jakie krewecie??
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2008, 16:30:52 »

no,no,no zapowiada się ciekawie  Grin wkońcu ktoś zakłada krewetkarium  Cheesy no nie będe się chwalił ale jestem ekspertem o tych cudnych stworzeń  Marzyciel
jakie krewetki na początek? specjalnie dla ciebie zrobiłem tabelke z krewetkami w skali od 1 do 10:
                                        [10bardzo łatwa-1 bardzo trudna]
                              łatwoś hodowli                      cena                  rozmiar       
Crystal Red                           2                               10-25zł                 2,5-3,5cm               
Biene                                   2                               10-25zł                2,5-3,5cm
White Pearl                           8                                3-5zł                  2-2,5cm
Fire red                                8                                 3-5zł                   2-3cm 
Red Nose                            4,5                               10zł                    3,5-4,5cm
Hummel                               6,5                               7-10zł                 2-2,5cm
Amano                                 10                                7zł                      4cm
Babulti                                  8                                 3-5zł                    3,5-4cm

mam nadzieje że troche ci pomogłem a jeśli chodzi o pokarm to wszystkie krewetki odżywiają się glonami,karmą dla ryb i wreszcie specjalnymi karmami dla skorupiaków.A co do cen to podałem ci jakie są w sklepach akwarystycznych a nie na allegro.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 16:33:48 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
kuba66554443322
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 27, 2008, 16:37:26 »

Crystal Red            hm yyy spodobały mi się:) ale ile ich Huh A do tych kreweci może też Otoski? z 5 sztuk ?? Jutro szykuje wodę a w pon wezmę się do pracy kupie drobny żwir korzeń (Roślinki trochę za wcześnie ?) tak za 2 3 tyg wpuszczę krewetki. Do oświetlenie mam 2x  8 w starczy??? . Filtr mam małą kaskadę przyda się .
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 27, 2008, 17:29:34 »

no,no,no zapowiada się ciekawie  Grin wkońcu ktoś zakłada krewetkarium  Cheesy no nie będe się chwalił ale jestem ekspertem o tych cudnych stworzeń  Marzyciel
jakie krewetki na początek? specjalnie dla ciebie zrobiłem tabelke z krewetkami w skali od 1 do 10:
Crystal Red                           2                               10-25zł                 2,5-3,5cm               
Biene                                   2                               10-25zł                2,5-3,5cm
White Pearl                           8                                3-5zł                  2-2,5cm
Fire red                                8                                 3-5zł                   2-3cm 
Red Nose                            4,5                               10zł                    3,5-4,5cm
Hummel                               6,5                               7-10zł                 2-2,5cm
Amano                                 10                                7zł                      4cm
Babulti                                  8                                 3-5zł                    3,5-4cm

mam nadzieje że troche ci pomogłem a jeśli chodzi o pokarm to wszystkie krewetki odżywiają się glonami,karmą dla ryb i wreszcie specjalnymi karmami dla skorupiaków.A co do cen to podałem ci jakie są w sklepach akwarystycznych a nie na allegro.

To w takim razie mam pytanie, bo niedługo będę miał w krewetkarium oprócz RC, 5 Crystal Red i 4 Red Nose. Jak u nich jest z zapotrzebowaniem na powietrze? Mam w akw małą kaskade, która bardzo słabo porusza taflą wody, a na noc włączam napowietrzacz. RC rozwijają się dobrze, przechodzą wylinkę i ładnie się wybarwiają, no ale one są raczej mało wymagające. zostawiać napowietrzacz na dzień włączony przy CR i RN ?

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 27, 2008, 17:51:05 »

To w takim razie mam pytanie, bo niedługo będę miał w krewetkarium oprócz RC, 5 Crystal Red i 4 Red Nose. Jak u nich jest z zapotrzebowaniem na powietrze? Mam w akw małą kaskade, która bardzo słabo porusza taflą wody, a na noc włączam napowietrzacz. RC rozwijają się dobrze, przechodzą wylinkę i ładnie się wybarwiają, no ale one są raczej mało wymagające. zostawiać napowietrzacz na dzień włączony przy CR i RN ?

napowietrzacz niech chodzi 24 godziny na dobe i w dzień i w nocy chociaż zapotrzebowanie na tlen u krewetek crytal red i RC jest podobne to krewecie lepiej będą się czuły przy włączonym.

Crystal Red            hm yyy spodobały mi się:) ale ile ich  A do tych kreweci może też Otoski? z 5 sztuk ?? Jutro szykuje wodę a w pon wezmę się do pracy kupie drobny żwir korzeń (Roślinki trochę za wcześnie ?) tak za 2 3 tyg wpuszczę krewetki. Do oświetlenie mam 2x  8 w starczy??? . Filtr mam małą kaskadę przyda się .

No ciekawy wybór Crystal Red to duże wyzwanie jest to bardzo wymagająca krewecia ale wynagradza to za to swoim wspaniałym wyglądem i wdziękiem możesz sobie z nimi nie poradzić
a że to spory wydatek to będziesz potem żałował jak zdecydujesz się na CR to musisz : zaopatrzyć się w testy wody[potrzebują one miękkiej wody],regularnie podmieniać 20% wody w akwarium,kupić dla nich specjalny pokarm[będą zdrowe i będą świetnie się wybarwiały],i przede wszystkim uważać na nawozy i inne odżywki które mogą zabić twoje pupile.Co do kreweci?
proponuje neona zielonego[simulans] otoski mogą być lecz sie są to zbyt urokliwe ryby jeśli zdecydujesz się na neony to musisz zrobić dużo,dużo kryjówek bo mogą one wyjadać ci młode krewetki[jeśli takie sie pojawią],rośliny włóż odrazu razem z korzeniem. 8w powinno wystarczyć.A co do liczby krewetek to ok 7-10 wystarczy Good !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 18:02:01 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 27, 2008, 17:53:24 »

Ok, dzięki za odpowiedź.

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 27, 2008, 18:52:40 »

ja muszę się pochwalic że znam sklep w którym krewetki Crystal Red są po 5-7zł , tak samo biene, amano po 3-5zł, red nose po 3-5zł, więc nie aż takie drogie..

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 27, 2008, 19:49:16 »

Crystal Red są po 5-7zł , tak samo biene

wiadomo że są takie zdechlaki po 5 zł ale to jest chyba najgorsza klasa jaka może być mówie że to są ceny zdrowych i ładnie wybarwionych krewetek.

red nose po 3-5zł

to ty chyba nie wiesz co to jest red nose.... te krewetki aspirują w cenach ok 10 zł w całej warszawie[w której mieszkam]
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 19:51:37 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 27, 2008, 19:59:17 »

Ja na szczęście kupuje moje u hodowcy krewetek na giełdzie, za 5 Crystal Red, 4 red nose i 4 fire red zapłacę 58zł

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: